שלום יעל
כמו שענתה לך אופירה - בורא העולם אינו יצור
וממילא השם שלו אינו "שם שנתנו לו הוריו" או משהו בסגנון
אז מה הוא כן?
(ישנה פה אריכות דברים - אבל אני מאמין שגם אם לא תמיד זה נראה ככה - כל פרט חשוב להבנת העיניין - תודה וסליחה)
למעשה השם אינו משהו חיצוני לאדם (או לכל דבר) אלא מבטא את המהות הפנימית העמוקה של הדבר שלו הוא שייך.
כלומר - ישנו הבדל מהותי בין המילה "אדם" למילה MEN
המילה אדם מבטאת את בריאתו של האדם מן האדמה, ומבטאת מאידך גיסא את רצונו ושאיפתו הפנימית של כל אדם לנסות ולהדמות לבוראו מלשון "אדמה (אהיה דומה) לעליון"
בנוסף המילה אדם מבטאת את החיבור המיוחד שישנו רק באדם בין החלק הגשמי לחלק הרוחני, בין גוף לנשמה- כאשר ל"דם" מצטרפת גם האות "א" שמסמלת את האחדות האלוקית בעולם
וכן ה"אוזן" שאחראית על ה"איזון" של האדם.
למעשה, בניגוד למה שלמדנו ביסודי, אין בעברית "מילים נרדפות" - לכל אחת מהמילים: עשה, יצר, ברא, ישנה משמעות שונה ויחודית.
וכך גם לכל אחת מהמילים: שימחה, גילה, דיצה, חדווה.
וכן הלאה
כלומר - שמות החפצים מבטאים את המהות של הדבר, ויתרה מזו - לכל אות בפני עצמה יש משמעות מיוחדת בפני עצמה, ויתרה משניהם - גם לתנועות (לניקוד) יש משמעות בפני עצמה (ובתורה ישנה משמעות אפילו למנגינה שבה אנחנו קוראים את המילה - ולכן חשוב כל כך להקפיד על הנוסח)
ומכאן לעניינו - שמו של בורא עולם
מכיוון שאת הבורא עצמו אנחנו לו מתיימרים ולא מסוגלים אפילו להתחיל לקלוט - אני לא יכול לדבר עליו בעצמה וגם לא על תכונותיו אלא רק על החלק הקטן שבו אני, הנברא מסוגל לקלוט אותו.
לעיתים אני קולט אותו כ"אלוקים" - בעל עוצמה אין סופית ושליטה בכל המתרחש בעולם.
לפעמים אני פוגש אותו כ"א-ד-נ-י" - אדון הבריאה
וכן שאר השמות...
אבל כל אחד מהם מכיל ומבטא רק חלק קטן ממכלול שלם
כשאני מנסה להביט בבריאה השלימה
במכלול הדברים שקורים בעולם, במכלול הצורות שבו מתגלה לנו הבורא
ישנה רק מילה אחת שמתאימה
"י-ה-ו-ה"
ולכן, למרות שלמעשה אין הבדל בין שם זה לשאר השמות שהזכרנו קודם - וכולם אינם אלא ניסיון לבטא במילה אחת משהו שלא שייך במילים - למרות כל זאת אנו נוהגים לומר שזהו "שמו" של הבורא ישתבח שמו - מכיוון שהוא מבטא את המכלול הגדול ביותר.
אם כך - זהו לא השם שבו ה' מציג את עצמו - אלא רק דרך ביטוי לאופן שבו אני מרגיש את הגילוי שהתגלה אליי כעת.
ומה פירוש השם?
כאשר אנחנו מדברים על כלל הגילוי של הבורא בעולם - ממילא אנחנו מדברים על ההשפעה שלו בכל תחום בחיים ובכל רגע בחיים ובכל רמה בחיים.
זהו פירושו האמיתי של השם
וכל הפירושים שהבאת מדברים כל אחד מהם על פן אחד מהם
כשרש"י מדבר על עבר הווה ועתיד - הוא מדבר על הצד הזה שה' שולט ומקיים (מהווה) כל רגע ורגע בהיסטוריה
את העניין של הרס"ג ועוד שמדברים על שם פרטי כבר הסברנו
ולגבי מה שהזכרת טבלה של 72 מילים - אין קשר בין שם זה לבין השם שאנו מדברים עליו - למעט העובדה ששניהם (כל אחד במקומו שלו ומסיבותיו שלו) נקראים "השם המפורש" אבל לא נאריך בזה עכשיו...
והדבר האחרון שהבאת שכל אות מייצגת משהו אחר - זה פירוש שמתייחס בעיקר לעובדה שהזכרנו שהשם הזה מבטא גם את העובדה שבורא עולם מהווה ומקיים כל שלב וכל חלק בקיומו ובמציאותו של העולם - ולמעשה כל אחת מהאותיות מרמזת לשלב אחר בהתפתחות העולם (העולם ככלל וכל פרט ממנו בפני עצמו) שמתפתח בתהליך של 4 שלבים באופן כללי (וזה קשור למה שהזכרנו שלכל אות ישנה משמעות בפני עצמה).
האם זה משפט בן 4 מילים? לא, אבל פעמים רבות התחילו גדולי הדורות את הספר שלהם (או את ההקדמה) בארבע מילים שראשי התיבות שלהם הם שם ה' (למשל: מסילת ישרים) ואפילו שירים בעלי ארבע בתים - שראשי הבתים הם שם ה' (למשל: ידיד נפש)
מקווה שעניתי על כל השאלות - או לפחות על רובם, אשמח להמשיך ולעזור לך במידה שתרצי
חיים