השכרה קו חלוקה

idoburla

New member
השכרה קו חלוקה

שלום לכולם.
גיסי הוא בעל קו חלוקה של חברה (חברה א') יצרנית מזון מובילה בארץ.
הוא קנה את הקו לפני כ3 שנים (כאשר הקו היה עושה סביב ה20 אש"ח ברוטו) ופיתח וטיפח אותו (כאשר הקו כיום עושה סביב 55-50 אש"ח ברוטו).
לפני מס' שבועות קיבל הצעת מחברה אחרת (חברה ב') שבה עבד לפני כן כאחראי סדרניות וכסוכן מכירות, לפתח קו חלוקה של מוצרי השתיה שלהם, חטיפים ושוקולדים.
לאחר שיקולים הוא החליט כי הוא אכן רוצה לקבל את ההצעה של חברה ב'.השיקולים כללו בין היתר רווחיות של הקו החדש, שעות עבודה נוחות יותר, איזה חלוקה נוח יותר (היום הוא אבא ל2 ילדים) ועוד סיבות נוספות.
בעקבות ההצעה שקיבל אני קיבלתי ממנו הצעה להשכיר ממנו את קו החלוקה של חברה א'.
מנתונים ראשוניים שקיבלתי ממנו במעמד ההצעה, שעליי בעצם ל"העמיד" סכום לא קטן של 200-220 אש"ח אשר ישמשו לרכישת משאית ושטר ערבות לחברה א'.
בימים הקרובים תתגבש אצלו החלטה סופית לגבי רכישת קו החלוקה החדש, ואז אוכל להצטרף אליו למס' ימים על מנת לבחון את מהות העבודה, שעות העבודה, ולראות ולהבין שאכן מדובר בעסק שאני רוצה להמשיך לטפח לבנות ולהצליח.
לאחר מכן אני מאמין שניכנס לעומק הדברים וברצוני לדעת בעצם מה עליי לעשות במידה והחלטתי בלב שלם שאני רוצה להיכנס לעסק כזה.
אילו שאלות עליי לשאול? מה עליי לבקש לראות? מה אמור להיחתם ביננו בהסכם? אשמח לעזרה וקצת אור בנושא.
מכייון שמדובר במשפחה אז זה קצת שונה.
תודה ויום טוב

LaSaponaria

New member
אני ממש לא מבינה גדולה בקווי חלוקה, אבל...

מהצד שלך - מה ההבדל בין "השכרת" הקו מגיסך לבין היותך שכיר שלו, פרט לעובדה שאתה בעצם מממן לו רכישת רכב לקו החדש, אחרת אם היה רוצה להחזיק ב-2 קווים, גיסך היה צריך לממן מכיסו את הרכב לקו החדש?

idoburla

New member
זה די משתמע כך...

כביכול אני קונה משאית שם כסף כערובות לחברה ובנוסף משלם שכירות אך לעולם הקו לא שלי..
השאלה באמת כמה כסף הוא ידרוש ממנו לשכירות עבור הקו...

ofer309

New member
ועוד משהו האלוהים נמצא בפרטים הקטנים

חברות המזון לפחות הגדולות שבהן כאשר הן רואות קו רווחי
חלקן מסוגל לנשל את בעלי הקווים שהביאום להישג הזה.
מכאן ההמלצה לנקוט משנה זהירות ולהעזר בעו"ד
שייצג אותך מולם. על מנת לתאם ציפיות ושחלילה לא תינזק בעתיד.

תגובה

לעשות עסק עם גיס זה לא רעיון טוב בלי קשר לכדאיות הכלכלית /של העיסקה. ולמה? כי בעיסקה הזו נכנס תמיד גורם הקשר המשפחתי וקשה מאד לכמת את זה. קצרה היריעה כאן להסביר אבל אנסה בקצרה: אם הגיס היה מחפש מישהו זר שיעשה איתו עיסקה כזו הוא היה צריך להבטיח שהזר לא יעקוף אותו יום אחד ויפעל ישירות מול החברה. אבל אצלך הוא לא חושש (משפחה) והשאלה היא האם הוא מתגמל אותך בכסף בגלל הביטחון הזה שאתה נותן לו ובכמה.
שלא לדבר מה יקרה אם יום אחד תפסיקו להיות גיסים טובים כי היחסים שלו עם אחותך ייקלעו למשבר.

אני מציע לך שתי אפשרויות. האחת היא לא לעשות שום עסק. השנייה היא לקנות ממנו את קו החלוקה הקודם במחיר שוק (כלומר, בלי הנחות סלב) ובקנייה אני מתכוון שלאחר שאתה משלם לו אתה לא קשור אליו יותר בשום צורה שהיא.

אם בחרת באופציה השנייה אז תלמד טוב טוב את הנושא כי חשוב לוודא שהחברה לא תעיף אותך חודש אחרי ששילמת לו.

idoburla

New member
התגמול אולי יהיה בשכירות נמוכה..

יותר מאשר למישהו זר..ככה נראה לי בכל אופן..
כמה שכירות נהוג לקחת על קו בסדר גודל כזה? (אם אפשר בכלל להעריך).
והאם נהוג כאשר שוכרים קו לשלם את שטר הערבות לחברה?

קו חלוקה

לדעתי התנאים שגיסך הציב לך הם למעשה תנאים של רכישת קו ולא של השכרה. כפי שהציע לך רמת השרון לא הייתי מערבב עסקים ומשפחה. בכל מקרה אם הקו אמור להישאר בבעלות גיסך ואתה רק עובד ומשלם שכירות לא נראה לי הגיוני לשלם גם ערבות ( הרי הוא כבר שילם אותה ) וגם שכירות. לגבי עלות משאית ניתן היום לרכוש משאיות במחירים זולים יותר וגם בליסינג. בכל מקרה לפני שאתה עושה צעד בעניין תבקש להיפגש עם רואה החשבון של גיסך ושיציג לפניך את דוחות רווח והפסד של 3 השנים האחרונות.
בהצלחה

idoburla

New member
בנוגע לערבות גם אני שאלתי את עצמי את אותה..

שאלה ובנוגע למשאית גם אני חשבתי על האופציה של ליסינג שתיהיה עבורי הרבה יותר משתלמת..
לרמת השרון רשמת לי שהוא יפחד להעסיק זר מהסיבה שלא יעקוף אותו..עקרונית המטרה שלו היא קודם כל לשמור על הקיים כל אחד שישכיר את הקו בין אם זה אני או לא יוכל להמשיך ולהרחיב את הקו השכירות תישאר אותה שכירות.
מחר לגיסי יש פגישה עם רואה החשבון שלו בנוגע לקו הנוכחי ולקו החדש ואז אני יוכל לשאול את כל השאלות הרלוונטיות איך כל העסק הזה הולך להתבצע...

אתה לא יודע מהן השאלות הרלוונטיות

לפי הפרופיל שלך אתה בחור צעיר ולפי השאלות אתה גם ממש לא מצוי בעולם העיסקי. לא מסרת מספיק נתונים כדי לדעת אם העיסקה כדאית וגם אם היו לי את כל הנתונים לא בטוח שניתן היה לייעץ לך. אלמלא היה זה גיסך הייתי מייעץ לך ללכת לעבוד בתחום כשכיר כשנה על מנת להבין "מי נגד מי" לפני שאתה מחליט להיכנס למחויבות פיננסית משמעותית כזו. מאחר וזה גיס אני אומר לך (שוב) שלעשות עסק כזה עם הגיס זה רעיון מאד רע שייגמר בריב גדול..
אבל מאחר ואתה צעיר ומן הסתם לא תקשיב לעצה הזו, אציע לך להציע לגיסך לעבוד אצלו כשכיר במשך תקופה לפני שתקבל החלטה על קניית הקו.

Itzik RDVC

New member
הנושא סבוך והכדאיות הכלכלית חייבת להבדק

הרי יש לך השקעה לא קטנה של כסף, סיכונים, יש את עניין שאנשים יתרגלו לקרוב שלך ולא בהכרח ימשיכו לקנות ממך ועוד.

מכיוון שמדובר בהמון כסף, עשה לעצמך חסד ותשקיע כמה שקלים בקבלת ליווי מיועץ עסקי שיעבור איתך על העסקה, יבדוק את עלויות המימון, יבדוק לעומק את רווחיות הקו וכמה שווה אם בכלל לשלם עבורו.

הוא גם יעזור לך למצוא את העורך דין שישמור על זכויותך שלא תשקיע המון ואחרי חודשיים יקחו את זה ממך...

אם תרצה יש לי חבר יועץ עסקי שיכול לסייע לך במחירים הוגנים.

idoburla

New member
תודה לכם על התשובות..

אני בהחלט צעיר , בן 24 , אבל מאמין בעצמי ויודע שאם אני הולך על משהו זה בלב שלם אחרי שבוצעו כל הבדיקות האפשרויות (כמובן שאף פעם אין 100 אחוז, אבל משתדל לעשות את הכל)...רק מחר כמו שאמרתי גיסי אדע סופית שהוא הולך לקנות את הקו חלוקה החדש אני יוכל לבקש לראות דוחו"ת רווח והפסד, נתונים, הוצאות שוטפות, הכנסות, עמלות שאני יקבל מהחברה, כמה שכירות הוא ירצה, האם העסק נשמר על שמו, חשבוניות שלו וכו'...
בכל אופן יש לי יועץ עסקי שיוכל לכוון אותי וללוות אותי, היועץ הוא בעצם אותו יועץ שלפני מספר שנים ליווה את גיסי בתהליך הקנייה של הקו. הוא הכין לו את התכנית עסקית שאותה הוא הציג לגורמים הרלוונטיים על מנת לקבל הלוואה.

idoburla

New member
שאלה נוספת..

דובר פה הרבה בפורום על אנשים שבעצם השקיעו המון בקו טיפחו ופיתחו אותו ובשלב מסויים החברה "נישלה" אותם מהקו..אפילו קראתי איזשהו פסק דין בנושא (באחד החיפושים פה בפורום)..לצורך העניין הקו (של גיסי) מחולק ל-2:
לקוחות עסקיים- לקוחות שבעצם את עבודת השיווק, ההזמנות וכו' נעשים מול החברה ובעצם בעל הקו הוא רק המפיץ ומקבל עמלה עבור ההפצה.
לקוחות פרטיים- לקוחות שבעל הקו מגייס לעצמו אחרי על השיווק הפצה הזמנות, למעשה בעל הקו קונה את הסחורה מהחברה ומשווק לעסק הפרטי, כאן כמובן העמלה גדולה יותר והכל נעשה דרך בעל הקו, חשבוניות וכו'...
השאלה היא איך בעצם יכול לקרות מצב שהחברה תנשל אותך מהקו, אני יכול להבין שהיא יכולה לנשל אותך מהלקוחות העסקיים אבל מהפרטיים איך ייתכן הדבר? רוב העבודה של גיסי לפי מה שהבנתי ממנו (בלי שראיתי דוחו"ת וניירת), מתבססת על לקוחות פרטיים ששם בעצם הכסף הגדול

idoburla

New member
קצת עדכונים...

לאחר השיחה של גיסי עם הרואה חשבון שלו...
עקרונית ההשכרה של הקו הולכת להיות בתנאים..
בעצם כל העסק, השם, הקבלות, עוסק מורשה וכו' הולכים להיות על שמי (או מי שישכור ממנו את הקו לצורך העניין).
הולך להיחתם הסכם שכירות ביני ולבינו שבעצם אומר שאני משכיר ממנו את הקו עבור סכום X כל ההוצאות, קבלות תשלומים וכו' יהיו על שמי אבל לצורך העניין נשאר בעל הקו.
סעיף נוסף בעצם זה תקופת השכירות, והעמלה שתועבר לו ממני/מהמשכיר עבור השכירות.
העמלה מחושבת לפי אחוזים:
30 אחוז מרווחי הלקוחות העסקיים/רשתות.
15 אחוז מרווחי הלקוחות הפרטיים.
ז"א אין שכירות קבועה מעת לעת השכירות יכולה להשתנות בהתאם לכמות הלקוחותף הזמנות, תקופות וכו'...
בנוגע לסכום שעליי/משכיר "להעמיד" לטובת העסקה, גם מתחלק ל-2 אופציות:
1.כמו שאמרתי בתחילה, 200-220 אש"ח עבור קניית משאית וערבות בנקאית לחברה.
2. 120-140 אש"ח, עבור קניית משאית ושעבוד שלו במקום ערבות בנקאית.
כיום לגיסי קיימת ערבות על סכום של 25-30 אש"ח ושעבוד של המשאית.
העניין הוא שהחברה לא חייבת לתת את אותו תנאי ביטחון גם למשכיר.

למעלה