השיער "התארך" או "ארך"?

lirand

New member
השיער "התארך" או "ארך"?

שלום! אני פונה אליכם כדי שתעזרו לי ליישב ויכוח קטן שהתעורר ביני לבין ידידתי. נושא הויכוח הוא השורש א.ר.כ במשמעות של "הגדיל את אורכו". בעוד ידידתי טוענת בתוקף שכאשר נושא המשפט הוא "שיער", יש לומר "שיערי ארך", אני משוכנע ששימושו הנכון של השורש בהקשר זה הוא בצורת "שיערי התארך". התוכלו לסייע לנו ליישב את הויכוח? אגב, האם יש פה אדם בעל תואר רשמי כלשהו בלשון שיוכל לענות לי, כדי שאוכל לשכנע את ידידתי בנכונות הדברים?

nutmeg

New member
התפעל

התארך - זה האריך את עצמו כמו שהתקלח זה קילח את עצמו והתקלף... נו הבנת את הפואנטה. מכיוון ששיער לא מאריך את עצמו (זה לא בשליטתו) אלא הטבע מאריכו - שיערך ארך. וזה בלי תואר רשמי אלא רק ידע כללי. מסתובבים פה כמה תארים רשמיים בשטח אם איני טועה. בכלאופן זה מה שידוע לי.

וכשאני מתרגז

אני מרגיז את עצמי? וכשאני מתפעל, אני מפעיל את עצמי? התפעל זה לא רק פעולות עצמיות - יש לזה עוד כמה משמעויות. לדעתי שתי הצורות נכונות. גנגי?

shellyland

New member
במובן מסויים - כן!

דוקא הדוגמאות שהבאת הן מאוד יפות בעיני, כי בהחלט אפשר לראות בהן גם סוג של חשיבה מוסרית ולא רק לשונית. לעומת זאת, מה לגבי "גופי נקטן ומתנמך"?

גנגי

New member
חשבתי

שמגיל מסוים הן רק גדלות ומצטמחות שם, לא שמעתי על נשוֹרת-שְער-האף מעודי... התרצה לתרום את אפך למדע?

shellyland

New member
כשהיינו קטנים היינו נוהגים לומר:

אף על פי כן שהזבוב עף על פיכן על פי לא עף. ואם עף על פי על אף פי כן - חן חן. (וואי, אין לכם מושג כמה קשה היה לי לכתוב את זה!)

גנגי

New member
רובנו בעצם

ראינו כבר את השאלה בפורום ההוא.... ועל הקו החם של האקדמיה ללשון העברית כבר שמעת? יש כאן כמה שמכורים לו, ושישמחו לספר לך עליו:
עידן 91!!!
מייג'ן!!! איפה אתם? הושיעו!!!

lirand

New member
יצרתי איתם קשר

אני לא יודע על "קו חם" אלא רק על מספר פקס. יש גם טלפון? מהו? בכל מקרה - שלחתי להם פקס לפני מספר ימים, והיום הם שלחו לי תגובה! מסתבר שיצאתי כשידי על העליונה...

Idan91

New member
הקו החם: ../images/Emo187.gif

6493507-02 ראשון עד חמישי, אחת עשרה בבוקר עד אחת בצהריים.

למעלה