השבוע לפני 25 שנה

deebeebee

New member
השבוע לפני 25 שנה

נוסד ארגון סולידריות בגדנסק. אתמול ציינו אירוע זה בגדול.

טלמ

New member
רק לריענון

סולידריות זה הארגון הדמוקרטי הראשון שהוקם בפולין ודרך הקמתו בעקיפין התחיל המאבק להפוך את פולין הקומוניסטית לדמוקרטית?

מסתבר כי מאז ומתמיד פולין היתה נגע

זר לקומוניזם, גם כיום בארכיונים של ברית המועצות לשעבר ניתן לראות תכתובות רבות בהקשר ל"מדינה הבעיתית - פולין" כנראה שהרבה לפני מהפיכת סולידריות הבינו בברית המועצות כי פולין תהיה הראשונה.

הלינקה

New member
וזה לא סתם, שבולסלב ביארוט

נשיא פולין, הוזמן לקרמלין בשנות ה-50, וחזר בארון מתים. פולנים אז אמרו: "נסע בפרווה, וחזר בארגז" בפולנית זה נשמע כך: pojechal w futerku wrocil w kuferku סולידרנוס'צ' התחילה את מסיבת הסיום של האימפריה הרוסית.

הכרתי את אחד המנהיגים

של הסולידריות. היה לי הכבוד לראיין אותו. איש משכמו ומעלה, בעל כריזמה אדירה. הוא כיהן בפרלמנט של פולין יחד עם לך ולנסה, והקים את העיתון הראשון של הדמוקרטיה הפולנית Gazeta Wygorcza, עיתון בעל תפוצה הגדולה ביותר בפולין של היום. שמו אדם מיכניק. היום הוא מתגורר בצרפת.

מיכניק לא מתגורר בצרפת

אלא בורשה והוא העורך הראשי ואחד הבעלים של GAZETA WYBORCZA (תרגום - "עיתון הבחירות") גם היום. לא זכור לי שהוא היה חבר SEJM, הפרלמנט הפולני. הוא היה פעיל נגד המשטר הקומוניסטי החל משנות שישים מוקדמות, בהיותו בן עשרה, עוד הרבה לפני ה"סולידיות" ובשל כך ישב בכלא מספר פעמים. סולידריות כארגון חדלה לתפקד בשנות תשעים מוקדמות, בגלל חילוקי דעות ומאבקים פוליטיים בין מנהיגיה. נכון שהוא משכמו ומעלה. גם העיתון ברמה גבוהה מאוד. דרך אגב, הוא יהודי (פולני ממוצא יהודי, כפי שהוא מגדיר את עצמו) ואני חייב לציין שהוא לא יודע "איך לאכול" את העובדה הזו.

p a l o m a

New member
../images/Emo7.gif ה י ו ם לפני 66 שנה גרמניה

פלשה לפולין ופרצה מלחמת העולם השניה... 1.9.1939 ושינתה את פני עמנו לעולם!

אנימו

New member
ואנקדוטה אישית על היום הזה כפי

שסופרה לי ע"י דודי עליו השלום
: הוא התגורר בעיר קרקוב וביום הזה, בעודו עובד בבית החרושת לסוכריות שהיה בבעלות המשפחה, שמע את קולות הפצצה של המטוסים הגרמניים מעל או ליד העיר. השעה היתה חמש וחצי בבוקר והוא עסק בהדלקת התנור שבמקום. החליט לגשת הביתה כדי להקשיב לרדיו אלא שברדיו הפולני לא הודיעו דבר ואף לא בתחנת ה-B.B.C הבריטית. כשחזר לבית החרושת שמע מפי השוער כי הודיעו כבר על ההפגזות. ב-6.9.39 נכנסו הגרמנים לקרקוב. הוא ואחיו (בני 18 ו-19) החליטו לברוח ולוו ע"י ההורים לתחנת הרכבת. כשעמדו להפרד פרצו ההורים בבכי. שני האחים החליטו לחזור הביתה בתקוה שהמצב לא יכול להיות כ"כ גרוע ואין לנטוש את ההורים. ההורים (סבא שלי ואשתו)-
ניספו בשואה. שני האחים ניצלו לאחר טלטלות רבות.

תיזכורת קשה, משפחת אבי ואמי נרצחו

בשואה, בעלי ניצל מהתופת, הוא עלה בתור ילד קטן, אחרי המלחמה לארץ, ללא הורים

אנימו

New member
אכן תזכורת קשה אבל מלווה אותנו ללא

הרף....
גם כשלא מציינים יום זה אא אחר.

אנימו

New member
והנה תזכורת יותר משמחת בערוץ 1 -

"זהו זה" - קטעים אקטואליים גם היום.

למעלה