השאלה היומית....

bpnini

New member
השאלה היומית....

מקדחים לעץ,

לקנות בבודדים כל פעם לפי צורך או שעדיף לקנות סט?

תתחיל מסט

ברק, מציע להתחיל מסט פשוט וזול של מקדחי עץ 4-10 מ"מ, או סט גדול יותר מתוצרת מוכרת שכולל גם ביטים, מקדחי וידיה ומקדחים ספירליים.
נוח מאוד שהסט מסודר בקופסא ולכל מקדח יש מקום מסודר וממוספר. לך תיקח קליבר ותחפש בערימת מקדחים ובדוק האם יש לך מקדח בקוטר מסוים. נוח שכאשר מקדח נגמר אפשר לקנות תחליפי ולשים אותו באותו חריץ בקופסא. למי שיש חדר עבודה מסודר (לי אין ונדמה לי שגם לך) יכול לקחת בלוק עץ, לקדוח בו ולמספר, אבל זה לא פתרון לכלי עבודה שמחזירים לארון בסוף היום. סט מלא גם אמור להיות זול מסך מחיר המקדחים הבודדים.
עד כה הצטברו אצלי:
סט מקדחי טיטניום 1-10 מ"מ בקפיצות של חצי מ"מ מהום סנטר שמספיק לצרכי (פה ושם צריך קידוח במתכת בקוטר מדויק).
סט מקדחים ספירליים איכותי במידות דומות, יתרונו ביכולת לקדוח חורים קטנים בעץ בדיוק של חצי מ"מ.
סט מקדחים לעץ 4-10 מ"מ מאיכות לא ידועה אך מספיק לצרכי.
סט כוסות קידוח באיכות נמוכה, אמנם מספיק אבל האיכות הנמוכה מורגשת.
סט מקדחי וידיה טובים. אלה מקדחים לקירות ולבטון ונגמרים מהר, חשוב להחזיק ליד סט כזה גם מקדחים רזרביים מאיכות טובה.
מידות חסרות לקידוח בעץ, פה ושם קונה מקדח ספירלי או מקדח פרפר במידה הדרושה.
יש לי מקדחים בודדים שקניתי בזמנו במידות כמו 1 ו- 2 מ"מ, הם מוטלים באיזו קופסא באי סדר מאז שקניתי את הסטים המסודרים.

bpnini

New member
תודה יעקב ושאלה נוספת....

אתמול עברתי בחנות כלי עבודה לקנות 2 מקדחים ספציפיים לעץ, היו שם 2 אופציות, מקדחי פרפר ארוכים (בגודל 6, ו-8 מ"מ) ומקדחים ספירליים אבל גם הם ארוכים מאוד ויקרים יותר, לא כל כך הבנתי למה הם כל כך ארוכים?
מעבר לזה, מקדחי פרפר מוכרים לי בקרים גדולים יותר, האם יש יתרון או חסרון למקדחי פרפר בקוטר קטן? קניתי בסופו של דבר את הפרפר 6 מ"מ, כשהגעתי הביתה גיליתי קבור במגירה (כן, גם לי אין חדר עבודה) מקדח 6 מ"מ לעץ, פשוט. הקידוח איתו היה הרבה יותר נוח ומדוייק מאשר עם המקדח פרפר החדש, והתחרטתי על הקנייה (אומנם עלה רק 16 ש"ח אבל זה היה מיותר), בכל מקרה, סטים לעץ לא היו לו שם, אולי אקפוץ היום לחנות קצת יותר איכותית למצוא סט מקדחים.
אגב מקדחי וידייה יש לי בשפע מכל מיני מקורות, לא זכור לי אפילו מאיפה

matzil

New member
קידוח בקלות עם מעברים.

אני בא מתחום העיבוד שבבי מתכת.
כדי שיהא קידוח בקוטר גדול, מתחילים בקדח בקוטר קטן וכל 5-3 מ"מ לערך עולים בקוטר עד שמגיעים למידה הרצויה. כך מתקבל קדח נקי וחלק.
דרך אגב אם תקדחו לדוגמא קוטר 20 מ"מ ישירות ללא מעברים תקבלו קדח יותר גדול מ-20 מ"מ ולא מדוייק.

סוגי מקדחים

ברק,
עד קוטר 10 מ"מ השתמש רק במקדחים ספירליים לעץ (במרכז המקדח בליטה, ממנה לכיוון השוליים שקע והשוליים שוב בולטים, יתר המקדח ספירלי רגיל), או במקדח ספירלי.
החל מנדמה לי 19 מ"מ יש מקדחי כוס, לטווח הביניים יש מקדחים ספירליים אכן די יקרים או מקדחי פרפר.
כמי שעובד עם מקדחה המוחזקת ביד ולא עם מקדחת עמוד על שולחן מסודר עם עובד מקובע (בכל מקרה צריך לקבע את העובד) - מקדח ארוך מדי עלול להישבר בעבודה, מקדח פרפר עלול להיתקע ולתת קיק-בק (להעיף את העובד עליך או להעיף את המקדחה ולשבור לך את היד),למקדח כוס יותר יציבות מאשר למקדח פרפר מאחר והוא תומך בקדח לכל הקוטר שלו (נכון מבחינת הסיכוי שיישבר אבל לא מבחינת הסיכון לקיק-בק). מעל קוטר מסוים שאיני יודע להגדירו - אל תקדח ביד, לא במקדח כזה ולא באחר, קדחתי בעץ סביב 30 מ"מ ידנית ללא בעיה. בינתיים השתמש במקדחה בריאה, נוחה ליד שלך ועם הדק אלקטרוני, וקדח במהירות איטית.
השווה מחירי סט מקדחי עץ 4-10 מ"מ באיכות של הום סנטר, לבין מחיר סט דומה מחברה מוכרת כמו בוש, מקיטה, AEG, מילווקי, דה-וולט, או סט הכולל גם מקדחים אחרים וביטים, בקטרים של נניח עד 10 מ"מ, סביר שכדאי לך לקנות סט.

bpnini

New member
שוב תודה יעקב ותודה MATZIL...

באמת לא אהבתי את המקדח פרפר הארוך והדק הזה, מה גם שמאבדים אנרגיה ודיוק לטובת הפיתול שלו בעקבות האורך... סט של מקדחי כוס יש לי גם, יחסית פשוט אבל עושה את העבודה, מכיוון שאין לי מקדחת עמוד או שולחן אני בונה ג'יג שיעזור לי לקדוח עם מקדח כוס, אני רק מזכיר, הפרוייקט שלי הוא של סטנד ליינות, והתומך של צוואר הבקבוק הוא בקוטר של 4 ס"מ אבל רק חצי עיגול, הג'יג יעזור לי לקדוח שתי קורות כל פעם (פירוט יגיע בהמשך)
אפשר להמשיך עם השאלות או שזה מספיק להיום?
תחליטו אתם, אני רק אשאל...
האם קיים מקדח שיאפשר לי לעשות חור בקוטר 9 ס"מ? או שאצטרך לעשות זאת עם ג'יגסו והרבה שיוף?

קדח 9 ס"מ

ברק, יש לי מקדח כוס 89 מ"מ כחלק מאותו סט זול של מקדחי כוס שאמור לעלות סביב 80 ש"ח. המקדח מתאים לעץ בעובי עד 2.5 ס"מ. אם אתה מזדמן לתל אביב, אוכל להשאיל לך אותו. השימוש בו ללא מתקן עמוד - על אחריותך. אוכל להשאיל לך גם מתקן עמוד די מצ'וקמק למקדחה אם זה עוזר.
מציל - חולק עליך לגבי ישימות קידוח בעץ תוך הגדלת הקוטר ללא מקדחת עמוד. איך ממרכזים את הקדח מחדש בכל פעם?

bpnini

New member
אם אצליח להזדמן לתל אביב אנצל את הצעתך...

תודה רבה.

אגב, מציל צודק לגבי מתכת, הקדיחה היא לא ביד חופשית, אלא במקדחת עמוד. וקדיחה בקוטר נמוך עם מעברים עוזרת למקדח לתפוס ולא להחליק את העובד, ראיתי זאת כשקדחו בשבילי את המתקן להכנת דיבלים, הוא קדח את כל החורים בקוטר 5 מ"מ אח"כ 7 מ"מ ומשם עלה הלאה, הוא הסביר לי שהמקדח יכול לברוח או להבריח את/ מהעובד.
בעץ הסיפור קצת שונה, ולא חייבים מעברים בכדי לקדוח קטרים גדולים

yuvaleitan

New member
לגבי הרחבת חור בהדרגה

הפתרון לקידוח חופשי, כך שהביט מתמרכז מעצמו סביב קדח קודם קטן יותר, מתחלק לשניים: 1. ההדרגתיות צריכה להיות מתונה - הבדלים של 1-2מ"מ כל פעם, ואז הנטיה הטבעית של המקדח היא "לעבוד" שווה בכל כיוון - להתמרכז. 2. להשתמש במקדח TWIST עם זוית קצה של 90 מעלות, כך שהוא מתמרכז כבר על החור בכניסה. זה עובד גם עם 118 מעלות, אבל שם יש קצת משחק עד שהוא מתמרכז, ופתח החור פחות נקי. בכל מקרה, לא הייתי ממליץ על הרחבה הדרגתית עם מקדחי BRAD-POINT - בדיוק מהסיבה שהעלית - אין כ"כ איך למרכז אותו.
מציל , כפי שמעיד, בא מתחום העיבוד השבבי, שם המקדח מוחזק ע"י תפסנית ממורכזת מול הגלם הסובב, המוחזק גם הוא ע"י תפסנית. לכן המירכוז שם אוטומטי.

yulevi

New member
קידוח עץ שונה מקידוח מתכת

מספיק מקדח בקוטר הייעודי,כדוגמא אני קודח קדחים של 2 ורבע אינץ במקדח פוסטנר.
כשם שיעקב כתב במקדח עץ תהיה בעיה למרכז אותו מחדש בגלל המבנה שלו,במקדח מתכת הקצה שלו קצת קוני,ויותר קל למרכז

yuvaleitan

New member
המקדחים הטובים ביותר לעץ

הם מקדחים ספירליים מסוג Lip and Spur (Brad-point) - אלה עם השפיץ. אם הם איכותיים, הם יקחו אותך דרך ארוכה, כולל בעצים קשים. ורצוי לא ארוכים, אלא אם יש צורך לשימוש מאוד מסויים.
ישנם מקדחי עץ ספירליים ללא השפיץ - נקראים Twist, עם סיומת משופעת (בד"כ 118 מע' אם אני זוכר נכון). הם טובים גם לקידוח בעץ, אבל ללא מקדחת עמוד או קדח מקדים, קשה יותר לדייק אתם בנקודת הכניסה.
מקדחי פרפר - SPUR - בקטרים קטנים (נניח עד 13מ"מ) מיותרים לגמרי, כי יש מקדחים BRAD או TWIST זמינים ולא יקרים בקטרים אלה, וגם יותר.
לקטרים גדולים ממש, ישנם מקדחי הפרפר וגם הפורסטנר. הראשונים זולים יותר, ודורשים זהירות רבה מאוד בעבודה - עלולים להתקע ולסובב את המקדחה עם יד הקודח, וגם לשבור אותה. פורסטנר בטוחים יותר מבחינה זו, כי השוליים שלהם מחזיקות אותם אנכית לעובד ולקדח.
ויש עוד המון סוגים של מקדחים - ישנים וגם מודרניים. תוכל לקרוא על זה עוד, אם תרצה, פה:
http://en.wikipedia.org/wiki/Drill_bit
יובל

yulevi

New member
תצטייד בהתאם לצורך

הספציפי,לתחום העץ מבחר עצום של סוגי מקדחים,לכל סוג מקדח יעוד לביצועים מסוימים לא את כולם צריכים.
התחל בסט מקדחי עץ בקטרים 3-10 ממ,אלו מידות שמתאימות החל מקדח מקדים לבורג ובהמשך קידוחים לדיבלי עץ,כ- 6,8,10 ממ.
חשוב לקנות מקדחים איכותיים,יש לי של ALPEN אלו מקדחים ממורכזים מאוד מיוצרים ממתכת איכותית מאוד כך שגם ההשחזה שלהם עמידה לאורך זמן.
לעומת הזולים שלרוב אינם ממורכזים בצורה מדוייקת עשויים ממתכת ירודה ונשחקים מהר.
הזכירו מקדחי פוסטנר לי יש שימוש רב בסט גדול בעיקר לצעצועים,לעומת זאת למי שצריך לקדוח קדחים לצירים עדיף שיקנה בודד,
מכל הפרפרים למינהם אני אישית מתרחק
מקדחי כוס הבדל שמיים וארץ בין מקדח כוס זול לעומת מקדח כוס של לנוקס,
לא לשכוח שהזול בסופו של דבר עולה יקר

למעלה