הרי לכם

hillelg

New member
הרי לכם

כתבה בוויינט. בלי לדבר על העיתוי המעניין של פרסום הכתבה, ועל כך שלא-מן-הנמנע שיש קשר כלשהו בין רצונם של מי מעורכי האתר באשר לגודלן של מפלגות מסויימות בכנסת הבאה לבין העובדה שדווקא המחקר הזה מתפרסם (כמובן, עם ´סימן השאלה´ המיתולוגי, כאותו פיליטון ידוע של קישון. ´האם נכונים החשדות לפיהם בעלת קטינה באיומים ושדדת את סניף מאה שערים של בנק הפועלים, תוך איומי אולר?´. אמנם באותו זמן הייתי בכלל בסידני, אבל מה שנשאר זו השאלה, כמובן) - ועל כך שהמשפט הזה הולך וגדל באופן מבהיל - ישנה שאלת תוכנו של המחקר המכובד. המחקר בדק את רמת ´מוסריותם´ של אנשים. לפי איזה מדד? לפי מדד ´אוניברסלי´, ´מיובא מאירופה וארה"ב´. בעצם, הוא בדק את רמת מוסריותם של אנשים לפי הגדרת המוסר של מפלגות השמאל. ובאופן מפתיע, הוא גילה שאנשים שמדד המוסר שלהם הוא זה של מפלגות השמאל, אכן נוטים להצביע לאותן מפלגות! לא ייאמן! די ברור לי שהמדד לא כלל שיקולים כמו ´מה רצונו של הקב"ה בנוגע לשאלה קרדינלית מעין זו´, או, ביתר פרטנות, ´מה אומרת ההלכה היהודית´. במילים אחרות, אברהם אבינו היה יוצא במבחן מעין זה אחד מהאנשים הפחות מוסריים שידעה האנושות, בדחייתו המגוחכת את רגשותיו המוסריים הנאצלים כלפי צו האל הפנאטי והאפל. [קירקגור, לטיפולך!...
] אך אם נעזוב את בעיית התוכן המגוחך, ונחזור לעטיפה - נודף כאן ריח חזק מאוד של התנשאות (למדתי את המילה
), זלזול במי שמערכת הערכים שלו שונה משלך, חוץ מניסיון גס להטות את תוצאות הבחירות כמה שאפשר. זה מה שהיה לי לומר.

איתמר ש

New member
דוגמה

(דוגמא?) לנושא שעשוי להיבחן משתי נקודות מבט שונות לחלוטין, באחת יחשב למעשה מוסרי-לעילא ובשניה יחשב לאנטי-מוסרי בעליל - המתת חסד ( - יש אנשים שיעדיפו לקרוא לזה ´רצח מתוך רחמים´). מאוד סביר שבשאלון הנ"ל היתה שאלה על הנושא הזה, ואדם שענה על כך תשובה מוסרית-לפי-השקפתו, קיבל פחות נקודות מאדם אחר.

shellyland

New member
מסכימה עם שניכם

למרות שאני שמאלנית וחילונית, ולכן ע"פ הגדרה יותר מוסרית מכם. אין שום ספק שמוסר הוא ערך יחסי ומשתנה, וזו אינה רק שאלה של שמאל-ימין או דתיות-חילוניות, אלא שאלה תרבותית הרבה יותר רחבה. פעם, כשהייתי בברזיל, הסבירו לי שם האנשים הכי טובים ומוסריים שאני מכירה למה המשטרה היתה צריכה להקים יחידות חיסול מיוחדות שבאישון לילה רוצחות את הילדים שישנים ברחובות. ילד כזה, הסבירו לי, הוא כבר עבריין ומכור לסמים וללא ספק הורג ושודד לפחות אדם אחד בשבוע, אם לא יותר. לכן, להרוג ילד כזה זה לסוך את חייהם של עשרות אנשים אחרים (מה שדי קרוב לאמת מבחינה עובדתית). אני נותרתי מזועזעת מעצם החישוב, אבל לשיטתם זו דרך לגיטימית. אני מקבילה את זה לשיטת "החיסול הממוקד" הידועה במקומותינו - מוסרית או לא? לגיטימית או לא?

גרי רשף

New member
קצת מסכים וקצת לא../images/Emo22.gif

1. אפשר להסכים שאנשים מוסריים יותר (כלומר- נאמנים יותר לערכי המוסר המערביים מבחינת ההכרה, ההצהרה והמעשה) נוטים להצביע לשמאל, בעוד אנשים דתיים יותר (כלומר- נאמנים יותר לערכי האורתודוקסיה היהודית מבחינת ההכרה, ההצהרה והמעשה) נוטים להצביע לימין. 2. הצבעה למר"צ אינה הופכת איש למוסרי יותר, והצבעה למפד"ל אינה הופכת איש לדתי יותר. 3. המוסר המערבי אינו מיובא במובן זה שהוא אופנה חולפת, משל מדובר ב-MTV או בקוקה קולה; או כאילו על הנוצרים להיות "מוסריים" ועל היהודים להיות דתיים. יש אנשים שעבורם מערכת הערכים ההומניסטית היא בעלת תוקף מוחלט כמו הדת וציוויה לאחר. 4. הידיעה והמאמר לא הרחיבו את ליבי מאושר, אלא גרמו לי לעקם את האף. אשמח לשמוע מהו אותו מוסר-מטר בעזרתו נמדדו וסווגו הנבדקים מבחינת רמת מוסריותם. לא נראה לי שמישהו מעלה בדעתו שסקר זה ישפיע על מישהו לשנות את דפוסי הצבעתו, ואולי כדאי להזכיר (אינני יודע אם זה קשור או לא) ש-"יפה נפש" הוא גידוף המופנה בדרך כלל על ידי אנשי ימין לאנשי שמאל. 5. אני מזהה הן בשמאל והן בימין אנשים המונעים מערכים ומאידאלוגיות (שעם חלקם אני מסכים ועם חלקם לא), ואנשים המונעים מדחפים רגעיים החפים מכל רבב של השקפת עולם.

למעלה