הרוק שנסוג אחורה

Barmelai

New member
הרוק שנסוג אחורה

אז מה זה רוק נסוג לאחור? למה לא תמיד כדאי להסתמך על שמיעות ראשונות? אני מנסה לחדד פה איזו נקודה אבל כהרגלי מורח אותה, וכדוגמה בחרתי את ON AN ISLAND של דיויד גילמור רק בגלל שהוא עלה בשרשור קודם. אני הולך להתעלל בו מעט, ככה שמי שהאלבום יקר לליבו איתו הסליחה, הוא רק דוגמה, יכלו להיות מאות אלבומים אחרים במקומו. מי שלא מכיר עדיין את האלבום - אל תקשיבו לי, תקשיבו לו היטב בעצמכם לפני הקניה. אין לי באמת שום דבר נגד האלבום. עכשיו. וכן, זה ארוך בכוונה כדי להתיש: בוקר אחד אתה נוסע לעבודה ומתוך ה 88FM נישפכים צלילים מרהיבים לחלל המכונית. ליבך מחסיר פעימה ותחושת חג משתלטת עליך: אתה יודע שמשהו חדש ונפלא מתגלגל לסף דלתך. הקריין מכריז על שיר חדש של דיויד גילמור! "סחתיין על דיויד קשישא" אתה שח לעצמך, "לעת בלותו היתה לו עדנה". ולמחרת, והנה שיר נוסף כולו מחמדים מאת בנות גילמור, אקורדים שמימיים א-לה שיין און, קול שהתבגר היטב נמסך ברכות באוזניך ולחן ענוג שכמוהו כבר לא ציפית משועל זקן שהיה ועשה כבר הכל והרבה. נסער ומסוקרן אתה מתחקר את סביבתך הקרובה - הכזימרתה? האם כל הדיסק החדש נשמע ככה?. נו וודאי איפה אתה חי? מבטיחים החברים, כל העיר מדברת. מדובר פה בפיצוץ, מאז אנימלז לא נשמע כדבר הזה. אך מפציע יום ששי אתה לובש את חולצת השבת, מכנסי הגברדין עם הקמט החד, ובצעד קל מסתער על ספק הדיסקים הסמוך למגוריך. איך שאתה נכנס – ON AN ISLAND ממלא את חלל החנות באקורדים שאין לטעות בהם, במיתרים הבשרניים, הפעמוניים, המהדהדים, המרטיטים את כל נימיך כמו פעם, כמו אז, כשכל אלבום היה יצירת מופת, כשכל שיר של הפינק פלויד היה שיחת היום. "נא לארוז לי עותק מתנה ולא לשכוח להדביק פרח צלופן" אתה פוקד על הזבן. בדרך הביתה אתה כבר קורע האריזה, מלטף את עטיפת הקרטון היפה, ממשש את עובי החוברת (יש מלים!), ומייד כשאתה נכנס אתה שם פעמיך לסלון, מחליק את הדיסק למערכת ונותן לגילמור לשטוף את נשמתך בפעם הראשונה, החגיגית, ללא הפרעות ועם סאונד כמו שצריך. מדי פעם מופיעים אקורדים קצת מוכרים, כאילו כבר שמעת אותם בעבר אבל אתה מנפנף את התחושה הטורדנית כאותו זבוב פירות ירוק. דבר לא יפריע לך להנות הנאה שלמה מהאלבום המדובר של דיויד גילמור. אחחח...איזה סולו, איך הוא בונה אותו לתלפיות, איזו זרימה מהאצבעות הוותיקות, כמו פעם, ממש, אבל ממש כמו פעם, נו, אז קצת מיחזור של אקורד-שניים לא באמת מפריע. אז אין הפתעות בנועם הכללי אז מה? מה, חייבים לחדש כל הזמן, הבן אדם חלף על משוכת גיל 60 למען השם. האלבום מסתיים ותחושת חמיצות קלה בסרעפת מלווה אותך כשאתה מחזיר את הדיסק לאריזתו היפה. מחר גם נקרא את המלים, אתה מעודד את עצמך, ונעמיק ביצירה כמו שצריך. למחרת אתה ניגש להקשבה השניה בחשש קל מתחושת האכזבה המינורית של אתמול. יש פה המון לגלות, אתה מתנחם ופותח את החוברת. אתה סוגר את החוברת. נו, ליריקן גדול דיויד לא היה גם בגיל 20. אתה מקשיב רוב קשב. לכל הרוחות, שבעים אחוז מהסולואים כבר מתנגנים באופן חשוד בראש שניה לפני הדיסק. מה קורה פה? יכול להיות שמלכתחילה האלבום נשמע כל כך מעולה כי הוא עשוי מאקורדים ממוחזרים מפעם? האם ייתכן שכל האלבום כולו הוא בעצם עוד מאותו דבר? לא, הנה שיר שממש מזכיר את FAT OLD SUN, יואו, כמה זמן גילמור לא עשה כזה שיר... כן, אבל... הוא באמת מזכיר את FAT OLD SUN. נו, לא בלחן, אבל במבנה. ג'ולה קטנה וחמוצה מתחילה לטייל עצמאית בין הקיבה לגרון ככל שהדיסק קרב לקיצו. שמיעה שלישית. הג'ולה החמוצה מטפסת ויורדת כמו מעלית, החל מהשיר הראשון : צרבת-קבס-צרבת-קבס. מין מוסיקת מעליות פנימית שכזאת. קצת קשה להתרכז בשירים בגלל הכעס וההבנה הכואבת שמישהו שהיה פעם חבר עבד עליך בעיניים. השירים שדופים, הסולואים ממוחזרים, טיפת מקוריות אין, רגע אחד של שבירת השגרה הסטואית המתמשכת אין. נגינה זהירה שכזאת, המיועדת במיוחד לאנשים נוחים לכעוס. אתה מתעורר לחיים רק פעם אחת וגם אז זה לקול הנביחות של הרוטוויילר המפחיד של השכן ההוא שאף פעם לא מחייך. הג'ולה כבר הפכה לפקעת רותחת של חימה ועלבון, והנה היא מטפסת מעלה, עוברת את הגרון ועושה את דרכה לקומת הפנטהאוס, קרי תוך הגולגולת. בדיוק ברגע הזה משייטת פנימה לסלון זאת שיש לציית לה, כולה קורנת ומודיעה במתק שפתיים: "ברמי'לה! סוף סוף קנית דיסק נורמלי, אולי ניקח את הדיסק לאוטו שיהיה לנו מה לשמוע?" תכף ומיד הפקעת הלוהטת עושה את שלה, עינייך יוצאות מחוריהן ושתי אונות המוח שלך מתפחמות במקום. בשריד ההכרה האחרון שנותר לך אתה מצליח לפסול תכנית בוסר לקרוע את צינורית השמן של הבלמים, ואז נכבה החשמל בראש. יצר הישרדות קמאי מעביר אותך למצב אוטומטי, אתה מתחיל לרוץ לרוחב הסלון עם שלט הנגן ביד מושטת, לוחץ EJECT, חולף על פני המגש הנשלף, תוחב אצבע מרכזית לחור הדיסק וגורף את העטיפה עם החוברת המהודרת ביד השניה. בדילוג אחד אתה מול המקרר, דולה שתי אומצות 500 גרם כל אחת מוכנות לעל האש של ערב שבת, כורך בהן את חבילת הפלסטיק הנייר והקרטון ומלפף בחוט משיכה דק תוך שאתה הודף את דלת הכניסה ושם פעמיך אל הגדר של השכן הלא מחייך איפה שהשלט כלב נושך. עם הזרוע של השלכת רימון אתה מעיף את אומצות האי של גילמור מעבר לגדר, צועק "רוג'ר תפוס", ורץ על המקום עד השמע קולות פיצוח ויללת נכאים. רק אז אתה ממשיך להקיף את השכונה בריצה קלה עד שלבסוף אתה שכוב פרקדן על הדשא, מביט בכוכבים ומרגיש את הדם חוזר לאט לראש, את שרירי הפנים מתרככים, הפה המכווץ מתרחב, גופך נעשה קל כנוצה עד כדי ריחוף באויר וראשך נעים וריק ממחשבות חוץ מאחת: הידיעה שהרגע חייך ניתנו לך מחדש. ואולי זה בכל זאת רק אני

Welsh

New member
זה רק אתה

אני הייתי משחק איתו פריזבי או עושה ממנו מאפרה או נותן לאח שלי הקטן להכין ממנו קישוט... לא חבל על האומצות?

Abbe Faria

New member
נראה לך שאתה עושה ממנו מאפרה?!

מאז שעשיתי כמה מריק ווייקמן והתמנון של שולמן רשמתי על זה זכויות יוצרים! אני דורש את ה30% שלי על הרווחים!

Welsh

New member
איזה 30%?!

מקסימום 15% ואולי אני אזרוק פנימה איזה אלבום של the ramones

wawadhani

New member
לזה אני קוראת

"איך לגרום לאנשים להיחנק עם הקפה של הבוקר". במקרה שלי זה הצליח

jonbirion

New member
מיכה בכל זאת נשארה העטיפה

לא ניפטרת ממנו לגמרי. אהבתי את התאור. כן זה די מתאר את מה שהרגשתי אלא שאצלנו יש רק חתולים וכידוע לך כבר אין תקליטים בשטח. אז נשארתי עם הדיסק. יונתן

Anuerysm

New member
חשבתי בדיוק ככה כשקניתי את הגילמור

הייתי מאוכזב וניסיתי למצוא דברים טובים ובסוף הבנתי שככה זה, גילמור הוא לא מלחין משובח אבל האלבום עושה את שלו בסופו של דבר

almogi

New member
אכן מת אך עוד לא יודע את זה...

הרוק הקלאסי של שנות ה 60-70 איננו עוד. נכון - היוצרים עדיין כאן וגילמור, ווטרס, ג'אגר, אנדרסון ויתר החבורה שפעם עשו דברים כל כך מדהימים עדין נכנסים לפעמים לאולפן, אבל התוצאה בדרך כלל היא כל כך מביכה שבד"כ אני אפילו לא טורח להאזין. נכון, יש כמה יוצאי דופן (Amused to Death של ווטרס הוא דוגמא), אבל רוב היוצרים הללו ממחזרים וממחזרים את מה שעשו אז. לא סתם רוב ההמלצות פה בפורום הם לדברים שנוצרו לפני +25 שנים. אז היתה בזה רעננות, חדשנות ויופי. זה לא אומר שהרוק בכללותו מת. רחוק מזה. האלבום הראשון של Coldplay עדיין עושה לי טוב וגם Radiohead ו Porcupine Tree עשו מוסיקה טובה (למרות שהאחרונים לפחות בהתחלה קצת מיחזרו גם הם). וגם בתחום הפרוג לא משעמם: Dream Theater, למשל וגם החברה מ RIO חיים ובועטים. מי שרוצה לשמוע דברים חדשים - יש מלא. אבל אם מישהו מחפש את הרוק הקלאסי - מוטב שישאר עם מה שנוצר אז.

melancholy man

New member
א מת, רק נושם מוזר

רוב החברה שאנחנו מדברים עליהם כאן, בואו מעולם בו רוק היה פופ ופופ היה רוב הזמן רוק, בעולם כזה, להיות מחובר, צעיר, מגניב ו cool הוא הדבר הכי חשוב, מה לעשות, קשה להיות צעיר ומגניב בגיל ששים, גם הקול בגיל שישים לא יכול להשמע כמו בגיל עשרים (לפעמים הוא אפילו יותר מרגש, אבל אחרי ששרת ביצרת מופת, מחכים לשמוע ממך את הקול שהיה לך אז), זה פשוט לא יכול להיות אותו דבר. מה שכן, מי שיודע לכתוב שיר, יודע לכתוב שיר ומזה אי אפשר להתחמק, אני שומע עכשיו שוב את Other People's Lives שריי דיוויס הוציא לפני שנה, ואין דרך להתחמק מזה, האיש יודע לשיר ויודע להגיש שירים, האלבום אומנם לא מושלם, אבל הוא פשוט יופי של אלבום, גם האלבומים האחרונים של דילן נופלים בקטגוריה הזאת, קול הצפרדע שהוא נולד איתו לא השתפר, אבל לכתוב שיר, זה משהו שנשאר איתך, גם היכולת להגיש את השירים לא עוברת אצל הרב צימרמן עם השנים והאלבום החדש (ואני יודע שיש כמה שלא מסכימים איתי) הוא יופי של אלבום, מבחינתי אגב, גם האלבום האחרון של הסטונס הוא אחד מאלבומי הבלוז רוק הכי טובים שיצאו בשנים האחרונות. זה נכון, יש המון יציאות מביכות, אבל אי אפשר לעשות כלל מהדברים האלה, יש אלבומים טובים ויש, כמו האלבום החדש של המי, או האלבום של ג'י ג'י קייל ואריק קלפטון, שגורמים לחימצות הזאת והכאב בגרון שאתה מרגיש כשקרוב משפחה זקן שאתה מאוד אוהב לא מזהה אותך, אבל אין לזה חוקים, אותו דבר כמובן עובד גם לגבי יוצרים חדשים, יש טובים ויש טובים פחות, DT למשל, הם מהצד של הפחות מבחינתי, אבל זה רק אני.

Mr Mustard

New member
אני תמיד מזכיר אותו בדיונים האלו

אבל אל לנו לשכוח את הבריטי האהוב עליי- Robert Wyatt. אין לי ספק שהאלבום האחרון שלו (מ2004) הוא אלבום ענק שלא נופל מהיצירות המבריקות שהוציא בשנות השבעים- אלבום יפהפה, עם ביצועים מרשימים, מקוריות מתפרצת מכל תו ועדיין אותה נינוחות ובגרות וויאטית שהייתה לו תמיד.

Barmelai

New member
נדמה לי שהנקודה שלי פוספסה

אבל מילא...זה הכשרון שלי להתפס לתפל ולהדגיש אותו
לא התכוונתי לפתוח דיון על ליגת החור בגרב של כוכבי העבר, אלא יותר על כושר השיפוט הראשוני העלוב שלנו כשאנחנו מנסים לבחור איזה אלבום לקחת מהחנות הביתה. אני מדבר עליי, לא על גילמור. אני חושב שהאוזן מתעתעת בנו הרבה פעמים לחשוב שמצאנו בחנות אלבום אדיר, כשלמעשה הוא רק "מוכר". למה שהאוזן כבר מורגלת בו יש סכוי גדול מאוד להשמע טוב, איכותי. אנחנו נבחר אותו למרות שבדיוק מאותה סיבה שהוא נשמע לנו יפה, נעיף אותו באכזבה לאחר כמה שמיעות - אין לו מה לחדש לנו. את סרג'נט פפר כבר עשו, כמה זמן כבר יחזיק אצלנו דיסק חדש של להקה כשרונית שהצליחה להוציא אלבום ממש כמו הביטלס? ובכל זאת אנחנו נדלקים ומתפתים דווקא בגלל שהבטיחו לנו שמאז הביטלס לא היתה להקה כמו [הכניסו את האכזבה הפרטית שלכם]. זה מפגר. וזה קורה לי כל הזמן. תמיד אני מתפתה לקחת את הדיסק שאין לו מה להציע לי, כי האוזן כל כך מורגלת למוסיקה שבו, עד שאין צל של סכוי שאמצא בו משהו מגניב באמת. ומשאיר בחנות את הדיסק עם תערובת הצלילים המוזרה שלא מתחברת לשום דבר הגיוני - את זה שהיה לו הפוטנציאל הגדול ביותר להפוך ליצירת המופת הבאה שלי.

Jflyaway

New member
תגיד לי... מה זה הדבר הזה?

אתה מוכן בבקשה להפסיק את ההתפלספות ןלהגיד את המסקנה של השורה התחתונה? : זה אלבום טוב לדעתך? או שזה חרא?

Barmelai

New member
חרא מוחלט. אבל זאת לא הנקודה.

הנקודה היא הנטיה המקולקלת שלנו לבחור בחרא וליפול איתו פעם אחר פעם. אני חושב שלכולנו יש נטיה להרתע מהחדש והבלתי מוכר ולהעדיף על פניו את הבטחון הנעים שבמוכר והנדוש. הטעות מתחוורת כשכבר מאוחר מדי. או שלא?

Jflyaway

New member
אז "שלא"....

לא ניסיתי אפילו להקשיב לזה... ובעיקרון, כבר עשרים שנים שאני בוחר בדרך ההפוכה ךנטייה המקולקלת "שלנו" ומחפש את מה שאני לא יודע אודותיו כלום. יש פורום שלם שבנוי על העיקרון הזה

למעלה