הקדיח תבשילו אני יודע שהפירוש הוא: "נהג שלא כהוגן, הפריז בהתנהגות לא נאותה", אבל מה המקור?
A AKben New member 20/4/08 #1 הקדיח תבשילו אני יודע שהפירוש הוא: "נהג שלא כהוגן, הפריז בהתנהגות לא נאותה", אבל מה המקור?
א אדרם ד חולם New member 20/4/08 #2 לא בדיוק אלא עשה משהו שקלקל. לפי מסכת גטין פרק ט: בית שמאי אומרין, לא יגרש אדם את אשתו אלא אם כן מצא בה דבר ערווה, שנאמר "כי מצא בה ערוות דבר" (דברים כד,א); בית הלל אומרין, אפילו הקדיחה תבשילו (קלקלה או שרפה את התבשיל בחימום יתר)
לא בדיוק אלא עשה משהו שקלקל. לפי מסכת גטין פרק ט: בית שמאי אומרין, לא יגרש אדם את אשתו אלא אם כן מצא בה דבר ערווה, שנאמר "כי מצא בה ערוות דבר" (דברים כד,א); בית הלל אומרין, אפילו הקדיחה תבשילו (קלקלה או שרפה את התבשיל בחימום יתר)
R r o r o r o New member 21/4/08 #4 לא רק ב"הקדיח תבשילו" מתכוונים מילולית למי ש"שרף" את התבשיל, ובהשאלה למי שהתאמץ לעשות משהו אבל נכשל, כאשר הכישלון נגרם דווקא עקב המאמץ המיותר. מילון ספיר אומר: קלקול הישגים, הפרזה בדבר עד קלקולו. באתר זה מופיע גם מובן נוסף שפחות מוכר לי: הִקְדִּיחַ תַּבְשִׁילוֹ בָּרַבִּים = שָׂרַף אֶת מְנַת הָאוכֶל הַמְּבֻשֶּׁלֶת עַד שֶׁרֵיחַ הַתַּבְשִׁיל הַשָּׂרוּף הָלַךְ לְמֵרָחוֹק. הַדְּבָרִים נֶאֱמָרִים עַל מִי שֶׁהִתְנַהֵג שֶׁלּא כַּהוגֶן בְּפֻמְבֵּי. דוגמה: חַבְרַת הַכְּנֶסֶת הָיְתָה מְקֻבֶּלֶת כְּאִשָּׁה יְשָׁרָה וְנֶאֱמָנָה, עַד שֶׁנִּתְפַּרְסְמָה הַפָּרָשָׁה בִּדְבַר הַשּׁוחַד שֶׁלִּפְנֵי הַבְּחִירוֹת [קְנִיַּת קוֹלוֹת], בְּכָךְ הִקְדִּיחָה תַּבְשִׁילָהּ בָּרַבִּים. מקור: "אֵין צְוָחָה בִּרְחֹבֹתֵינוּ " [תְּהִלִּים קמד יד]...שֶׁלֹּא יְהֵא לָנוּ בֵּן אוֹ תַּלְמִיד שֶׁמַּקְדִּיחַ תַּבְשִׁילוֹ בָּרַבִּים [בְּרָכוֹת יז]. הביטוי "הקדיח תבשילו ברבים – נהג שלא כהוגן, עבר את גבולות המותר",
לא רק ב"הקדיח תבשילו" מתכוונים מילולית למי ש"שרף" את התבשיל, ובהשאלה למי שהתאמץ לעשות משהו אבל נכשל, כאשר הכישלון נגרם דווקא עקב המאמץ המיותר. מילון ספיר אומר: קלקול הישגים, הפרזה בדבר עד קלקולו. באתר זה מופיע גם מובן נוסף שפחות מוכר לי: הִקְדִּיחַ תַּבְשִׁילוֹ בָּרַבִּים = שָׂרַף אֶת מְנַת הָאוכֶל הַמְּבֻשֶּׁלֶת עַד שֶׁרֵיחַ הַתַּבְשִׁיל הַשָּׂרוּף הָלַךְ לְמֵרָחוֹק. הַדְּבָרִים נֶאֱמָרִים עַל מִי שֶׁהִתְנַהֵג שֶׁלּא כַּהוגֶן בְּפֻמְבֵּי. דוגמה: חַבְרַת הַכְּנֶסֶת הָיְתָה מְקֻבֶּלֶת כְּאִשָּׁה יְשָׁרָה וְנֶאֱמָנָה, עַד שֶׁנִּתְפַּרְסְמָה הַפָּרָשָׁה בִּדְבַר הַשּׁוחַד שֶׁלִּפְנֵי הַבְּחִירוֹת [קְנִיַּת קוֹלוֹת], בְּכָךְ הִקְדִּיחָה תַּבְשִׁילָהּ בָּרַבִּים. מקור: "אֵין צְוָחָה בִּרְחֹבֹתֵינוּ " [תְּהִלִּים קמד יד]...שֶׁלֹּא יְהֵא לָנוּ בֵּן אוֹ תַּלְמִיד שֶׁמַּקְדִּיחַ תַּבְשִׁילוֹ בָּרַבִּים [בְּרָכוֹת יז]. הביטוי "הקדיח תבשילו ברבים – נהג שלא כהוגן, עבר את גבולות המותר",