הצצה נדירה

Lakedaimon

New member
זה פשוט אוצר בלום...

ורשות העתיקות, כדרכה בקודש, מתייחסת אליו כרכושה הפרטי... כמו שאומר האדמו"ר הריסון פרד שליט"א בתפקידו הבלתי נשכח כאינדיאנה ג'ונס (ובצעקה): THIS BELONGS IN A MUSEUM!! גלוסקמאות ברבבותיהן, מהיפות שראיתי.

tinu

New member
אכן אוצר אבל הלו, מנהל תישאר רגוע

המחסנים האלה יחסית חדשים ובחודשים האחרונים יש המון סיורים במקום. כמו שכתוב בקישור החומר ממוחשב (בעבודה באמת ראויה לציון שהם עשו ועושים בשנים האחרונות) והוא נגיש היום לכל חוקר שמחפש נושא מסוים.צריך רק ליצור קשר. כמו כן לגבי הערת המוזיאונים - הלואי והיה יותר ביקוש להצגה במוזיאונים.ממקורות פנימיים
אני יודעת שיש מגמה ברורה ברשות העתיקות להוציא חומר לתצוגות. [גם מצאתי הפניה "רשות העתיקות שמה לה כמטרה להביא את הארכיאולוגיה של ארץ ישראל אל הציבור הישראלי ואל בתי הספר." מתוך: http://www.antiquities.org.il/about_heb.asp?Modul_id=66. הבעיה העיקרית היא שהם מתיחסים ברצינות רבה למוצגים ודרישות האחזקה והשימור שלהם מאד מקצועיות וגבוהות. יש ויכוח חריף אם לא יותר מידי גבוהות. אגב נושאים לדיו: כל מיני סוגיות הקשורות לרשות העתיקות למשל תצוגות, שימור פיקוח (אם נצליח לא להתלהם). או למשל מה עושים עם עם חרסים שיצאו מהחפירה - אלו שסיימנו למיין וזורקים בשטח - אתם יודעים שאסור לקחת הביתה- כי זה קרוב להגדרה של שוד עתיקות אבל יש כאלה שאומרים שצריך לחלק או למכור (למשל למתנדבים או אפילו למשתלות - לריצוף גן...!). אותו דבר לגבי אלפי הקנקנים, פכים, פכיות, נרות שיוצאים מחפירות - הכל הולך למחסני אוצרות המדינה (כמו שראיתם בתמונות ויש הגורסים שצריך לעשות על זה כסף: לקופת המדינה, לקופת הרשות (אותו דבר למעשה), לטובת הציבור וכולי. לדעתי, אגב העובדה שעד היום לא מוכרים עתיקות בארץ באופן מוסדר ע"י המדינה (=הרשות) ראוי לציון! יכלו לעשות על זה המון כסף אבל מעדיפים את השמירה על הצביון והאוצרות. אין האמור לעיל אומר כי אני מסכימה עם העניין אבל בהחלט מכבדת זאת.

סאקרה

New member
האם תוכלו להתייחס ספציפית לממצאים בתמונות?

למשל,סימנים שמאפיינים תקופות? של מי הפסל קצוץ הראש? וכל מידע מרחיב דעת יתקבל בברכה.

tinu

New member
כמה נקודות - אבל קשה לומר

בעיקרון במחסנים, אם אני זוכרת נכון זה מסודר לפי חפירות ולא תקופות או כדומה (לפחות חלק מהממצא). בתמונות יש עירבוב של המון נושאים. אני לא מומחית גדולה אך למיטב ידיעתי גלוסקמאות היו בשימוש בעיקר בתקופה הרומית. מוצאים אותם בעיקר בקברים מהמחצית הראשונה של המאה הראשונה לפנה"ס ועד המאה השניה אחרי. (אשמח לתייקונים). יש כמה מוטיבים הנחשים ל"יהודיים מאד" כגון הרוזטות (הפרח היפהפה שאת רואה בואריאציות שונות). בתקופה זו הגלוסקמאות יכולות להיות משיש או אבן גיר - בצורת קופסא עם מכסה. הגלוסקמא היא צורת קבורה משנית. כלומר הגופה הונחה במקום מסוים עד שנותרו העצמות (בקברים יהודיים יש אזור במרכז הקבר לצורך כך) ולאחר תקופה היו באים ואוספים את העצמות לתוך הגלוסקמא. לעיתים יש עליה שם (ואז הארכיאולוג בשמיים) ולעיתים אפילו ניתן לקשור לאיזור גיאוגרפי מסויים. אחרות כוללות מוטיבים צמחיים ורבות מהן מאד מפוארות. הגלוסקמא אגב הונחה בתוך כוך חצוב במערת הקבורה. פעמים רבות כשפותחים את המערות (ואם הדתיים עוד לא הספיקו לבוא ולעצור הכל) רואים שכבר בימי קדם היה שוד ואז היו מושכים את הגלוסקמא החוצה שוברים אותה והעצמות מפוזרות בכל המערה (מגניב!). יש המון חומר בנושא. בתמונה השלישית בקישור, יש אחת עם פתח מלפנים - מרובע והיא קדומה יותר -מהתקופה הכלקוליתית (אלף 4 לפנה"ס). הפיטס הכלקוליתי מעוטר בעיטור חבל אופייני לתקופה. היו לוקחים רצועת חומר נוספת ומלפפים מסביב ועליה מטביעים עם האגודל באלכסון ויוצרים צורה של חבל. זו כמובן רק צורה אחת לעיטור המגוון הזה. באחת השימושים הפיטס הזה היה יושב בתוך בור באדמה בפינה של הבית או החצר ושימש לאיחסון.

Lakedaimon

New member
זו עוד הפאזה הרגועה...

זה שהם אומרים ש רשות העתיקות שמה לה כמטרה להביא את הארכיאולוגיה של ארץ ישראל אל הציבור הישראלי לא אומר שהם מקיימים. בשביל לקיים את ההבטחה הזו צריך להיות מוזיאון של רשות העתיקות, את מכירה כזה? אני לא. לכל רשות עתיקות בעולם יש אלמנט אקדמי שמאפשר ללמוד לתואר בארכיאולוגיה בצורה פרטית. לנו אין. לגבי פיקוח ושימור, אין לי בעיה עם זה שרשות העתיקות מפקחת על עבודות, ההפך, אני מעוניין שהיא תפקח, אבל רק תפקח. שתהיה בה יחידה ראויה למניעת שוד עתיקות ראויה במקום היחידה הרזה והמאומצת עד לשד עצמותיה שיש היום. שתהיה הרשות הסטוטורית הממונה. אבל רק זה. שתקים גוף תפעולי חיצוני לשאר הדברים. אני לא מעוניין שהיא תפקח על עצמה בחפירות ושימור, שלא תתנהג כגרועי המונופולים, לדוגמא: הרשות מחליטה שבאדמת עתיקות מסוימת צריך לבצע חפירת הצלה או פיתוח, הרשות מתמחרת את החפירה, מוציאה את המכרז לעצמה, מחליטה שהיא היחידה שעומדת בתנאי המכרז, לוקחת את המכרז, מפקחת על המכרז של עצמה ומחליטה שהוא בסדר, חופרת את החפירה, מפקחת על עצמה שהיא חופרת בסדר, מסיימת את החפירה, מודיעה לעצמה שהיא קיימה את תנאי המכרז שהיא ניסחה ופיקחה עליו, משלמת לעצמה את המחיר המופקע שהיא דרשה מראש, והכל בסדר... מה, לא? ויעיז מי שיעיז לקרוא תיגר על ההתנהלות הזו, כאחרון המונופולים הלא מופרטים, כמו בזק של פעם או חברת חשמל של היום. אז יש לי הרבה מה להלין על רשות העתיקות, אבל על כל קריאת תיגר על המנגנון המנהלי המנופח שלה (כמו כל רשות ממשלתית), היא מאיימת בפיטורי פקחים שמרוויחים מינימום ולא בקיצוץ של המנגנון המנהלי שמרוויחים "מעט" יותר. טוב הוצאתי קיטור... חג שמח!!

בכל פעם שביקשתי להיכנס למחסנים

ולבדוק ממצאים, קיבלתי מענה אדיב, יעיל ומהיר. יש לך נסיון אחר איתם? עם כל הביקורת על רשות העתיקות, ואני מכירה מעט מאוד אנשים שאין להם כזו, לא הכל שחור

Lakedaimon

New member
בכל מדינה מתוקנת

יש מוזיאון רשמי של המדינה לעתיקות. לנו אין. לשם צריכים הממצאים האלה ללכת. אבל לכי תשכנעי רשות ממשלתית מאובנת, תרתי משמע, להוציא (ותסלחי לי על השפה) את האצבע מהתחת והשקל מהכיס ולהקים כזה דבר. אולי ההכנסות מכזה מוזיאון יתחילו להניע אותה. וחג שמח!!

tinu

New member
מוזיאונים ממשלתיים???

אתה בטוח שבכל מדינה המוזיאון לעתיקות הוא ממשלתי ולא פרטי? לא בטוחה לגבי זה אבל בכל מקרה זה נכון שצריך משהו מכובד ומאורגן יותר שיוקדש רק לעתיקות - אגב מוזיאון ישראל הוא לדעתי התצוגה של הרשות הטובה ביותר - אבל אכן זה לא זה. יש משהו מתוכנן לעתיד הרחוק אבל בטח כשזה יצא לפועל יגידו ששוב בזבזו כספי מיסים לריק כי כבר יש מוזיאונים...! לגבי מנגנון הבירוקטי - אין מה לומר- תמיד נכון! אגב גם אם יוציאו את האצבי מהתחת לא יהיה מספיק כסף (אל דאגה הם לא). אני חושבת שזה אחד המשרדים המתוקצבים באומללות ביותר במדינה ואילו הדרישות של המדינה והציבור מהמערכת של הרשות הם בלתי אפשריות (כמו הנושא של מימון חפירות...) אבל תמיד יש תקווה... חג שמייח

sweet william

New member
מחסני הרשות

לפני מס' שנים עברתי הדרכה אישית ע"י אחד מבכירי הרשות, בבית שמש. ההדרכה לא היתה הכשרתית אלא סקירה מקיפה על שיטות האחסון,הבקרה,השחזור,חדר המתכות, החדר האורגני וכו.. עפ"י דבריו, המסתמכים על פרוטוקולים של רשות העתיקות: 1.כיום, רוב הממצאים הארכיאולוגים מאופסנים במחסני המכונים האוניברסיטאים ולא במחסני הרשות.עפ"י החוק,רק לאחר השלמת המחקר, על האוניברסיטאות להחזיר לרשות את הממצאים. הרשות מחזיקה בעיקר ממצאים מחפירות הצלה,חפירות דלות בעיקרן,וממצאים מתקופת אגף העתיקות. בגדר יוצאים מן הכלל הינן חפירות קבועות של הרשות. המצב כיום הוא, שחלק גדול מן הממצאים מחפירות שנערכו לפני עשרות שנים ע"י האוניברסיטאות,עדין מאופסן במחסניהן. עפ"י דבריו, שנים רבות כבר שלרשות אין יכולת קיבול לכ"כ הרבה ממצאים ולכן "אין לחץ" על המכונים להזדרז ולהחזיר את הפריטים. מחסני הרשות בבית שמש(ורוקפלר) מתקרבים לתפוסתם המלאה. עונת חפירות אחת של אתר רב שנתי הנחפר ע"י מכון,יכולה להיות שווה לחודשים רבים של חפירות הצלה שגרתיות. 2.איני יודע כמה מכם ביקרו שם,אבל כל מי שביקר שם יכול בנקל להבחין כמה מעט יחסית מאוחסן שם. למחסנים יש חצר המכילה ממצאים גדולים( בעיקר כלים חקלאיים וחלקים ארכיטקטוניים),רק בקיבוץ שדות ים למשל יש פי כמה וכמה . 3.באשר למוזיאונים. עפ"י דבריו ,הרשות שמחה להשאיל תערוכות למוזיאונים קיימים בארץ ובעולם. מוזיאונים בארץ זוכים לתקצוב דל ממשרד החינוך.בנוסף, התרבות בארץ אינה תרבות מוזיאלית(וארכיאולוגיה בפרט), ולכן,בעקבות עלויות האחזקה הגבוהות של עתיקות(דרישה של הרשות בצדק) אין הצדקה כלכלית לפתוח מוזיאונים נוספים.

shay4442

New member
מחסני רשות העתיקו בבית שמש

ברגע שהארכיאולוגים וחוקרים מדיסציפלינות אחרת מסיימים לעבד את הנתונים חשלהם ולפרסם את המחקרים הממצאים אמורים לעבור למחסנים בבית שמש,לפעמים זה יכול להמשך במשך שנים ועשרות שנים עד שמסיימים לעבד את החומר. בתור עובד במחסנים של המכון הארכיאולוגי של אוניברסיטת תל אביב יצא לי השנה לשלוח למחסנים בבית שמש ממצאים מחפירות שהחופרים סיימו לעבד ולעבוד עליהם מ-2 חפירות ארכיואולוגיות. מנהל המחסנים הוא מיכאל סבן(בעברו עשה דוקטורט אצלנו באוניברסיטה לא יודע אם סיים אותו) דרך אגב מומחה למשחקי לוח עתיקים לפי התמונות לא עליתם לקומה השניה(או לפחות לא צילמתם משם) בקומה השניה הממצאים שמורים שם בחדרים בצורה יותר טובה מבחינה הטמפרטורה-לחות נמצאים ממצאים רבים ששייכים לקטוגריית "הממצא הזעיר" ובהם:תכשיטים,חרפושיות,בולות,טביעות חותם,כלי זכוכית וכו הממצאים במחסנים האלה עולים על גדותיו וכל שנה מתוספים עוד ועד יש תוכניות הוסיף עוד אגף אבל אני מניח שעוד מספר שנים יהיה צורך לבצע שינויים. אני אישית כבעל תפיסה בטחונית קשה לי לקבל שכל כך הרבה ממצאים שוכנים במתחם אחד ואסונות קרו ויכולים לקרות:שריפה , גניבת ענק וכאשר הכל מרוכז ביחד......... הממצאים במחסנים האלה הוא שלי ושלכם ושלנו, כל אחד שרוצה לחקור ולבדוק את הממצאים האלה רשאי להגיש בקשה לרשות העתיקות ולאנשי המחסנים ולקבל תאריך שבו הוא יכול להגיע ולבדוק את מה שהוא רוצה לבדוק ולחקור לפני זמן מה(אולי שנה אולי יותר) היה מהומה גדולה סביב הגלוסקמא "של ישו" שנמצאת במחסנים האלה בעקבות הסרט שיצא והפירסומים לפניו. הגיעו כתבים וצוותי תקשורת רבים והיה חשש וקצת בלאגן אז עובדי המחסן והרשות העתיקות העבירו את אותה גלוסקמא מפורסמת שהייתה על המדפים לעיני כול לכספת שנמצאת במקום אכן ממצאים רבים וחשובים נמצאים במחסנים האלה(בעיקר גלוסקמאות מימי בית שני ומהתקופה הכלקוליתית) מה שלי תפס את העין הוא מה שנמצא מעל המדפים העליונים באחת הפינות זה תותח שנחפר ביפו מימי נפוליאון(ואני בתור תותחן לשעבר ובמילואים)

למעלה