הצטרפתי

• פותח הנושא ramil
  • פורסם בתאריך

ramil

New member
הצטרפתי

שמי רמי ואני משרת כבר שנתיים בפרקליטות הצבאית, במסגרת בית הספר למשפט צבאי (בסיס ההדרכה של הפרקליטות). כמי שעוסק מקרוב (בין היתר) בהכשרה של העתודאים לשירות במערכת המשפט הצבאית, אשמח להשיב כאן על שאלות שקשורות לשירות בפרקליטות הצבאית.

יוסי99

New member
שאלות

רמי שלום, שמי יוסי ואני עתודאי שנה א´ למשפטים. אני מבין שאתה אחד מהחבר´ה שמעבירים קורס קמ"שים, אז להלן כמה שאלות בקשר לזה: 1) שיבוץ - הבנתי שהקורס עצמו הוא אחד הפקטורים המהותיים ביותר בקשר לשיבוץ. אתה יכול לפרט מה הם בעצם הקריטריונים לשיבוץ? (אני מניח שזה שהצטיינת נניח במשפט צבאי בקורס, עוזר אבל לאו דווקא מוכיח שתהיה טוב תחום מסוים) 2) שאלת follow-up: האם קורסים וציונים גבוהים בקורסים מסויימים יכולים לעזור? (נאמר שלקחתי הרבה קורסים במשב"ל, והצטיינתי בהם, זה יעזור לי להגיע לדבל"א? 2ב) בכלל, עד כמה חשוב ממוצע גבוה בלימודים? ממוצע 80-85 באונ´ ת"א זה מספיק לכל תפקיד או שיהיו מקומות שיגידו לי סליחה, אנחנו מקבלים רק מצטייני דיקאן? 3) בהמשך לשאלות אלו. אני לא בטוח שאני מעוניין להתעסק בפלילים בפרקליטות, למרות שזה התפקיד הכי נפוץ. לא בגלל שנאה לפלילים, יותר בגלל שזה לאו דווקא התחום הכי אהוב עליי ובעיקר בגלל שזה סוגר אותך בנישה מסויימת שקשה לצאת ממנה אח"כ. לפיכך אין לי יותר מדי אופציות: הבנתי שהמקומות הטובים העיקריים הם דבל"א ויעח"ק. 3א) תוכל לפרט קצת על תפקידים מעניינים אחרים. 3ב) מה לגבי הדרכה? ברור שצריך כישורים לזה והטיינות בקורס וכל זה, אל זה לא שירות קצת מוגבל מבחינת תכנים? כמו שאני רואה את זה, ואתה בטח תתקן אותי, רצית להיות עו"ד ועכשיו מה שאתה עושה במשך תקופה ארוכה זה רק ללמד תחום מסוים של משפט צבאי כל הזמן. 3ג) לגבי דבל"א ויעח"ק - כולם מדברים טובות על היחידות האלו, ובגדול אני יודע מה הן עושות, אם יש לך מידע קצת יותר מפורט, או דוגמה לסוגי העיסוקים שלהן (מה ז"א "משפט בינ"ל" ו "ייעוץ לחקיקה" מבחינת עבודה תכלס?). 4) אני מבין שאתה עושה תואר שני. איך זה מסתדר עם הצבא? בכלל, כמה עומס יש עליך מבחינת עבודה? יש זמן גם לחיות קצת? 5) עד עכשיו אני מבין שאתה מרוצה. אשמח קצת יותר לשמוע על הרושם הכללי, טיפים לגבי הלימודים או הצבא, ומה אתה מתכנן אחרי השחרור ואיך הניסיון בצבא יכול לעזור\ לא לעזור בקשר לזה. זהו בינתיים, המון המון תודה מראש על התשובות יוסי

ramil

New member
תשובות

1. מדדים לשיבוץ, לאו דווקא בסדר חשיבות: ציונים בקורס קמ"שים, בניתוח לפי נושאים (פלילי, מנהלי, בינ"ל); ציונים בתואר; המלצות; תואר ראשון נוסף; העדפת החניך; מקום מגורים; הקלות ת"ש (נשואים, קל"ב, בן יחיד וכו´); שיבוץ זמני (מהגיוס עד להשלמה, למי שלא יצא מיד לקורס קצינים); ניסיון קודם; סוציומטרי בקורס; חוו"ד מפקד. כפי שאתה יכול לראות, השיבוץ נעשה בפינטצה ממש, ע"י מטה הפרקליטות. 2. זה יכול לעזור, וכדאי שתגבה את זה בהמלצות - אבל זה באמת לא מבטיח כלום, בין היתר בגלל הקשר הלא מוחלט בין הישגים אקדמיים לבין תפקוד טוב כקצין ייעוץ. 2ב. הציונים בתואר ממש לא מבטיחים כלום, אם כי הם אינדיקציה (בעיקר כשמדובר בציונים גבוהים מאוד או נמוכים מאוד). 3. אכן רוב העיסוק הוא פלילי, אבל יש ייעוץ משפטי (דבל"א, יעח"ק, שטחים, וגם הפרקליטויות המחוזיות עוסקות גם בייעוץ). ולא, אני לא חושב שזה סוגר בנישה - בטח לא בפרקליטות עצמה, וגם לא באזרחות. אני מכיר הרבה שעסקו בפלילי, השתחררו והיום עוסקים בעניינים אזרחיים לגמרי. 3א. קשה לפרט כאן (בין היתר ממגבלות ביטחון שדה), אבל נסה לקבל תמונה כללית על מבנה הפרקליטות מאתר צה"ל. גם בעיתונות תמצא "עקבות, רבים לפעילות שלנו. 3ב. גם ליטיגציה בצבא היא מונוטנית במובן מסויים, כיון שמרבית התיקים הפליליים הם עריקים וסמים. בהדרכה אני מרויח את הסיפוק מהעשייה, את הגיוון במרכיב האנושי מולו אני עובד, את החופש האקדמי (היחסי), ואת היכולת לעסוק במחקר משפטי. דרך אגב, לא רציתי להיות עו"ד לרגע..אבל אני לא דוגמא טובה. 3ג. כשמן כן הן - עוסקות בייעוץ משפטי למטכ"ל בכל התחומים, כולל טיפול בבג"צים נגד צה"ל, ניסוח חוות דעת, השתתפות בדיונים, ניסוח תיקוני חקיקה והתייחסות הצבא להצעות חוק. ההפרדה היא בין משפט בינ"ל (דבל"א), פלילי (תצ"ריה) וכל היתר (יעח"ק) - וזה בהכללה גסה כמובן. 4. אני לא עושה תואר שני (זמן, כסף) אבל האפשרות קיימת לבי עתודאים מהשניה השנייה בצבא, כשחלק מהשעות הן על חשבון שעות פעילות. מדובר על לימודים בהיקף חלקי. לגבי העומס - בהחלט קיים, צפה פגיעה...אבל חיים עם זה. 5. טיפ אחד חשוב לגבי הלימודים - לסיים את כל החובות לתואר לפני הגיוס. אל תתחיל לרדוף אחרי סמינריונים ומועדי ב´ אחרי החזרה לשירות. אחרי הצבא - לא יודע...אולי אהיה מורה לאזרחות (ואני רציני לגמרי). מה שבטוח - לא עו"ד.

יוסי99

New member
אתנ מטורף על כל השכל...!

עתודה, משפטים, טונות של פס"ד, פרקליטות צבאית וכו וכו´.. כל זה כדי להיות מורה לאזרחות? לא יותר פשוט להיות שריונר,להשתחרר, לטייל שנתיים בעולם וללמוד מדעי המדינה? או הסטוריה? :) נ.ב. ראיתי באתר הקורס שיש לך את חומר הלימוד שלו, אם זה אפשרי אשמח לעיין בו מתוך סקרנות (בכפוף למגבלות בט"ש ושאר ירקות כמובן). אם עדיין יש לך את זה, ואפשרי להעביר את זה הלאה, אודה לך מאד אם תשלח לי את זה ל [email protected] תודה רבה מראש על זה, וגם על כל התשובות המפורטות. אני מניח שיש סיכוי טוב שעוד ייא לנו להיפגש בעתיד... :)

ramil

New member
ומי שנהיה עו"ד היום הוא שפוי??

לגבי החומר של הקורס - כמי שסביר להניח שיהיה בסגל הקורס שלך (אולי אפילו המפקד שלו...) אני מנוע מלהפיץ סיכומי הרצאות, ולהעניק לך בכך יתרון בלתי הוגן - צר לי. מה שכן - אתר מעודכן של הפרקליטות צפוי לעלות בקרוב במסגרת אתר צה"ל, ואז אשמח להפיץ את הלינק בפורום. האתר של ביה"ס למשפט (שאני בניתי, כמובן) יכלול גם פירוט של התכנים הנלמדים בקורס קמ"שים, כמו גם מידע רב אחר על הפרקליטות, והפרסומים שאנחנו מוציאים לאור.

אבשי ג

New member
שלום רמי וברוכים הבאים! ../images/Emo24.gif

אני שמח לראות שאנשים כמו שכבר בפנים באים לעזר. אני בטוח שתוכל לסייע רבות ומקווה שבעקבותיך יבואו עוד ועוד. תודה מראש על העזרה.

יוסי99

New member
ועוד תגובה

ראיתי את הודעת התגובה שלך בקשר ל"התחכמויות, פרוטקציות, קומבינות וכד´" אני לא הולך לעשות בעיות בגלל מדים. או ללכת לים במקום לעבוד. אני הולך להלחם רק על 3 דברים: 1) על שיבוץ טוב, רצוי לא בפלילים, לפחות חלק גדול מהתקופה (לא אכפת לי אם באמת יש סבב כל שנתיים, להתחיל בחוליה, לצבור שנתיים ניסיון בבימ"ש ואז לעבור למשהו אחר). 2) על אפשרות ללמוד לפחות לתואר שני, במשך הצבא, מבלי שיטרטרו אותי יותר מדי. 3) בהתאם לאופציות שייפתחו בפניי, על לשרת כמה שפחות מעבר לסדיר. מצד אחד אם אהנה והמשכורת אכן סבירה אין סיבה שאעזוב, מצד שני אם יהיו לי אופציות קצת שונות מבחינת תחום עיסוק, או לימודים מתקדמים בחו"ל, אני אהפוך את העולם כדי לקצר את השירות אפילו בחצי שנה. 4) בקיצור, לא הייתי הולך לעתודה אם הייתי חושב שהשירות בפרקליטות כזה נורא, פשוט הצבא עצמו לא עומד בראש סדר העדיפויות שלי. נראה לי כיף מאד להיות קצין ועו"ד בגיל 22, פחות כיף עדיין להיות קצין ועו"ד בגיל 27. כמו כן לא רוצה להתייבש בצבא בתחום מסוים, כאשר באזרחות אני שואף בכלל ללכת לכיוונים אחרים (משפט מסחרי\בינ"ל\מנהל עסקים\פוליטיקה\תקשורת). בפן אחר, אני אוהב מאד את מ"י, אבל שונא לחיות בה. אם תהיה לי אופציה לעבוד\ללמוד בחו"ל (אני בעל אזרחות זרה בין היתר) לא ארצה לוותר עליה כי בפרקליטות צריכים מישהו שיגיש כתבי תביעה באזור קריית ארבע. השירות בפרקליטות הוא בחירה על מנת לעסוק מגיל צעיר במה שאני אוהב ואני (מאמין) אהיה בו טוב, וגם הדרך הכי טובה מבחינתי לשרת (אם כבר ג´ובניק, אז קמ"ש). מצד שני, הקבע הוא מה שמפריע לי, בגלל שהוא סוגר הרבה אופציות שיש למי שהלך במסלול ההפוך (צבא לימודים). כמו כן הניידות, בין תפקידים (למרות שאם יש סבב כל שנתיים אז אין בעיה), ובעיקר בין עיסוקים. באזרחות אחרי שסיימת ללמוד ועשית התמחות, כל העולם פתוח בפניך, יש הרבה עיסוקים לעו"ד שאינם עיסוק במשפטים פרופר. בפרקליטות אין את זה. כדי שתבין למה אני מתכוון, ראיתי לא מזמן מודעה בפקולטה של איזשהי חברה בינ"ל שמכשירה בוגרי משפטים, כלכלה וכד´ להיות מנהלים ומעסיקה אותם. זה דבר שסגור בפניי, ופתוח בפני חבריי ללימודים. נכון שאת הכל אפשר לעשות אחרי צבא, אבל גיל 28 זה נורא מאוחר מבחינתי להתחיל להתנסות בכל מיני דברים. אם אתה בוגר טרי בן 25 זה הרבה יותר קל..

ramil

New member
תגובה קצרה

היי יוסי לגבי לימודים לתואר שני ושיבוצים כבר עניתי לך... לגבי הקבע - אף פעם לא הבנתי את אלה שניסו ומנסים להתחמק מהקבע. הרי חתמת על עיסקת חבילה עם צה"ל, שכוללת את הקבע. נתנו לך לדחות את השירות וללמוד מה שתרצה כשהחברים שלך טוחנים שמירות, ואחר כך לעשות שירות קליל עם מסלול הכי קצר לקצונה שיכול להיות - טירונות וקורס קצינים. רוב הסיכויים שאתה גם מבטיח שתשרת בתחום שלמדת ואתה רוצה לעסוק בו, ובשנים האחרונות - גם משלמים לך על הלימודים. התמורה שהצבא דורש זה שתחתום קבע. ומעבר לשאלה האם ה"עיסקה" טובה לך או לא - חתמת עליה. אז ממתי "טעות בכדאיות העיסקה" היא עילה להתחמקות מהחוזה?...

יוסי99

New member
דווקא בזה טמון הקאצ´

אם צה"ל היה הוגן הוא היה אכן מחתים על חוזה, ולא על "פקודות". אם היו מחתימים על חוזה אמיתי, לא היו נשארים כמעט עתודאים: תניות פטור בחוזה אחיד לא חוקיות, הסכם עבודה שנראה לי לא כשר מדי, עושק, הטעייה, חוסר תום לב במו"מ ובעיקר בביצוע החוזה הן רק חלק מהטענות המועלות תדיר ע"י עתודאים... וחוץ מזה, יש כאלה שהולכים ללמוד משפטים על מנת לדעת להתחמק מהתחייבויות חוזיות, ולא על מנת לקיים אותן, והמבין יבין... :)

ramil

New member
אני דווקא זוכר שחתמתי על חוזה

אפילו קראו להורים שלי לבקו"ם לחתום כי הייתי מתחת גיל 18. ובכלל, לא זכור לי שצה"ל מכריח אנשים ללכת לעתודה D-: נכון שמדובר בחוזה אחיד, אבל "עושק"? האם ניצלו את המצוקה שלך? הרי כולם ידעו יפה מאוד שאף אחד לא מבטיח מראש שיבוץ במקצוע, שאם משתבצים במקצוע מתחייבים לשלוש שנים קבע, שהשירות כולל יציאה לקצונה (וגם זה לא בטוח), ובכל מקרה החוזה כפוף להלכת ההשתחררות. אז חלק מה"עסקה", היא התחייבות לשלוש שנים קבע. יכול להיות שזה הופך את העסק ללא כדאי במקרים מסויימים, אבל להתכחש להתחייבות בדיעבד? לזה קוראים חוסר תום לב, דווקא מצד אותם עתודאים. שלא לדבר על "טעות בכדאיות העיסקה", שגם היא לא עילה לביטול החוזה.

חוזה?! לא מדויק...

סליחה, אבל נראה לי שכל ההתייחסות ל"טופס הכחול" כאל חוזה אינה מדוייקת, בלשון המעטה. גם אני עתודאי למשפטים (שנה ב´) ולא הייתי רוצה לשבור את המילה של מי שאולי יהיה מפקדי ביום מן הימים, אבל אותה התחייבות אינה שונה בהרבה מכל התחייבות אחרת לשירות קבע שמצויה בצבא, ואינה בגדר חוזה (בג"צ עובד, מכיר?). היסוד השני שבהתחייבות הוא דח"ש, וגם לו אין אופי חוזי והוא בגדר ג´סטה של הצבא (רוצה-נותן, לא רוצה-לא נותן; ה"חוזה" בכלל לא מעניין אותו). כבר בשיעור שני (או ראשון) בדיני חוזים מלמדים שאם הצדדים לא מתכוונים שלהתחייבויות ההדדיות (שבמקרה של עתודאים הם די חד צדדיות) יהיה אופי משפטי-חוזי, אז זה לא חוזה. זה יכול להיות כל דבר אחר, מהסכם ג´נטלמני ועד להתחייבות שהמשפט המנהלי חל עליה (מה שכנראה נכון לגבי הטופס הכחול-בג"צ העתודאים). לכן, כל העניין עם עושק וטעות בכדאיות העסקה בכלל לא רלוונטי... חוץ מזה, אף אחד לא טען כאן שהוא ילך לבימ"ש לבקש ביטול חוזה בעילת טעות, כך שגם בתנאים של "טעות בכדאיות העסקה" (כמו שקראת לזה) אין שום סיבה שלא לרצות להשתחרר מהחוזה בדרכים חוקיות ולקוות שזה יקרה ביום מן הימים. לא קרה לך פעם שקנית מוצר ורצית להחזיר אותו? לא דיברו כאן על שום דבר אחר. אם כבר מסתכלים על הכל בעיניים משפטיות, רציתי להעמיד דברים על דיוקם.

יוסי99

New member
כל יום צומחים כאן

עתודאים חדשים למשפטים. אחלה. אולי תשתף אותנו קצת בסיפורך? איפה אתה לומד, לאן אתה רוצה להגיע, שיקולים בעד ונגד, דברים טובים ורעים ששמעת על הפ"צ?

שלום

טוב, נתחיל עם זה שלאחר שנכנסתי כאן לעימות חזיתי עם מי שעשוי להיות מפקדי אני אוותר על הסגרת פרטים מזהים... מטעמים מובנים (לביא אינו שמי האמיתי). שמעתי על הפרקליטות דברים טובים ורעים גם יחד. ביחס לאלטרנטיבות שיש בשירות צבאי רגיל מדובר בשירות טוב. זה ברור. בגדול, היתרון הבולט בפרקליטות הוא רמת האנשים איתם משרתים, וזה אמר לי כמעט כל מה ששאלתי. ביחידות אחרות עתודאים הם חלק מיחידה רגילה, בדרך כלל, על כל המשתמע מכך (וזה רע בדר"כ). הפרקליטות היא יחידה שונה במובן זה, ולדעתי לטובה, מבחינת רמת האנשים, גילם וכו´. מבחינת תחומי העיסוק לא הייתי בונה על זה יותר מדי... יותר מדי זוטות ועניינים שאין להם שום משמעות מחוץ לצבא. גם נראה לי שכל ההתעסקות עם ה"מאקרו" ועם עניינים עקרוניים שמנסים למכור לנו היא יותר פתיון מאשר דבר אמיתי... מישהו צריך להתעסק עם כל עבירות התנועה, הסמים, עם העריקים ועם שטויות של עתודאים... ומי זה יהיה לדעתך? הפצ"ר? לא, אנחנו (וזה הקטע הרע). ככה, שבטווח הקצר לא הייתי מצפה לשירות רב עניין, אבל אני מקווה שאני טועה. לגבי שיבוץ, האמת היא שאני לא יודע מספיק בשביל להביע דעה. מוקדם מדי.

יוסי99

New member
../images/Emo32.gif רק פרט אחד

א) אני לא חושב שהוא ייקח את זה ללב, בטח בעוד שנתיים... ב) רק פרט אחד שלא מזהה אותך יותר מדי.. באיזה פקולטה אתה? מה ההתרשמות שלך? מה עם יחס לעתודאים? ובעיקר, יש קורסים או מרצים שאתה ממליץ עליהם או כאלה שאתה ממליץ להתרחק מהם?

ramil

New member
עימות חזיתי?? ../images/Emo6.gif

נו באמת...אתם מוזמנים לבוא לומר לי כשתגיעו לפרקליטות : "אני לביא המאיתי ויוסי99"... ולעצם העניין - תחימה לקבע במסגרת העתודה היא חוזה, כיון שהיא וולנטרית, אינה מחוייבת על פי החוק, ומטילה על הצדדים חובות משפטיות. מה שמבלבל אתכם זה מצד אחד הלכת ההשתחררות, מצד שני העובדה שמדובר בחוזה אחיד, ומצד שלישי העובדה שהחוזה מכניס את החותם עליו לסטטוס משפטי של "חייל", כלומר מי שנמצא במרצונו החופשי תחת תחולת פקודות הצבא (ועיינו בהגדרת חייל בס´ 1 לחוק השיפוט הצבאי, תשט"ו-1955). נכון שלפי בג"ץ עובד בין איש הקבע לצה"ל אין יחסי עובד-מעביד, אבל זה לא אומר שהם לא חתמו על חוזה: זה רק אומר שמשפט העבודה המגן לא חל עליו. באותה מדה, חוזה קבלנות הוא חוזה, אבל לא יוצר יחסי-עובד מעביד. והערה לסיום: שימו לב לתופעה של שמות אירוניים לפסקי דין, בג"צ עובד, בג"צ קול העם (חופש הביטוי), בג"צ שגיא צמח (מעצר של משתמש בגראס)...

למעלה