הפרת חוזה עבודה

ליבית22

New member
הפרת חוזה עבודה

חתמתי על חוזה בחברה שנותנת שיעורים פרטיים לתלמידים, בתור מורה. מעולם לא היה לי נסיון במתן שיעורים או בכלל בהוראה, והחברה מבחינתה הסתפקה בעובדה שעשיתי 5 ו-4 יחידות באנגלית במתמטיקה-לא נתנה לי כל הכשרה או קורס בהדרכה. ולמרות זאת-החוזה אומר שאני מחוייבת לחצי שנה, ושאם אפר את החוזה אחוייב ב-1400 ש"ח בגין היקשרות התלמיד אליי. עד כה העברתי רק שיעור אחד, ואני מרגישה שאין אני מסוגלת להעביר שיעורים פרטיים הן מפני חוסר הנסיון והן מפני הפער בחומר (אני לא זוכרת כמעט כלום מתקופת בי"ס, וכאמור לא קיבלתי כל הכשרה). בשיחה עם המעביד הוא אמר לי בפירוש שאני מחוייבת מבחינתו לחצי שנה ושאי אפשר להתחרט. האם יש אפשרות להפר את החוזה בשלב זה (ממש בהתחלה) ולא לשלם את הקנס?

תשלום "קנס" בגין הפרת הסכם עבודה

אם לא קיבלת כל הכשרה שהיא הסיכון שתחוייבי ע"י בית דין לעבודה בתשלום האמור נמוך עד אפסי. כמו כן אין תוקף להתחייבותך לתקופת עבודה. תני לחברה הודעה מוקדמת, רצוי בכתב, בכתב בת יום (אפילו לכך אינך מחוייבת אבל למעו ההגינות).

כי לא ניתן לאכוף

מתן עבודה. חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970 3. הזכות לאכיפה הנפגע זכאי לאכיפת החוזה, זולת אם נתקיימה אחת מאלה: (1) (2) אכיפת החוזה היא כפיה לעשות, או לקבל, עבודה אישית או שירות אישי;

אכיפה

נכון שלא ניתן לכפות יחסי עובד-מעביד. אבל, ראוי לדעת כי האכיפה היא רק אחת התרופות המנויות בחוק החוזים-תרופות, וכשאין "להפעיל" תרופה אחת (אכיפה) אפשר "להפעיל" תרופה אחרת, כמו למשל את תרופת הפיצויים, היינו, פיצוי בשל הפרת חוזה. כשאין יכולת לתבוע תרופה אחת אין זה אומר שאי אפשר לתבוע תרופה חלופית.

ליבית22

New member
אבל

מתי ציינתי שכפו עלי לחתום על החוזה? אף אחד לא כפה עלי את החתימה. חוצמזה ישנו סעיף בחוזה האומר כי אין ביני לבין החברה יחסי עובד מעביד (אני פרילנסרית למעשה והם מספקים לי לקוחות)

לעובד, כמו למעביד, יש זכות

להודיע למשנהו על הפסקת העבודה מבלי שהצד שהודיע יהיה צפוי לתביעה בגין כך ללא תלות בסעד המבוקש (למעט תשלום בגין הכשרה מיוחדת, ככל והיתה ולמעט במקרה בו לצד השני נגרם נזק מוכח עקב אי עמידה בתקופת הזמן המינימלית שנקבעה בהסכם - שניהם דברים שעל פי השאלה אינם רלבנטיים לעניין זה).

אכיפה וכפיה

הן שתי מילים שונות עם פירושים שונים. לא השיבותי לך על כפיה, קיראי שוב את תשובתי לשאלתך.

ליבית22

New member
הסידור הוא

שעל כל שיעור אני גובה 60 ש" ונותנת קבלה על סך 60 ש"ח. לעצמי אני לוקחת 35 ש"ח ו-25 ש"ח הולכים אל החברה. (בכל סוף חודש אני אמורה להפקיד בחשבונם צ'ק) את הדיווח על השיעורים אני מרכזת ושולחת להם במייל.

ליבית22

New member
וגם-מה זה "תרופת אכיפה"?

מצטערת על הבורות אבל אין לי רקע במשפטים...

עדיין העניין אינו ברור

מה זה "נותנת קבלה" - האם את נותנת חשבונית מס? האם תקבלי בכל חודש תלוש משכורת מהחברה? תרופת אכיפה היא אחד האמצעים העמודים לרשות מי שהצד השני הפר חוזה עמו והמשמעות שלה היא לבקש שהצד השני יקיים את החוזה.

ליבית22

New member
לא...שום חשבונית

אני בכלל מוגדרת כ-"פרילאנסרית". את הכסף אני מקבלת במזומן מההורים בסוף השיעור. בלי תלוש משכורת. אני זו שצריכה להפקיד בסוף חודש צ'ק עבור החברה.

ליבית22

New member
האם...

למרות שאין יחסי עובד מעביד-המעסיק שלי לא צריך להוכיח שנגרם לו נזק בשווי 1400 ש" (גובה הקנס) לפני שהוא יכול לחייב אותי? להזכירכם-לא עברתי כל קורס או הכשרה לתפקיד. ומדובר בעבודה עם אוכלוסיה של לקויי למידה הזקוקה לשיטות לימוד מיוחדות (וזה, אגב נמסר לי רק אחרי שחתמתי את החוזה).

זהירות

לפי מה שאת מתארת את עוברת על החוק. האפשרויות הן או שאת "פרילנסרית" ןאז נותנת חשבונית מס או שאת מקבל משכורת/שכר.

ליבית22

New member
לגבי האזהרה

אני לא יודעת אם זה קשור למה שכתבת, אבל ישנו עמוד בחוזה שכותרתו:"התחייבות לפעול עפ"י דרישות אגף מס הכנסה ומע"מ אזורי" ואחריו סעיפים- -ברור לי כי עלי להמציא אישור עוסק פטור ממע"מ באופן מיידי. האישור ניתן באופן מיידי כיוון שההכנסה לא תעלה על 64,000 ש"ח לשנה -ברור לי שעקב עבודתי כפרילנסר עלי לשלם באופן עצמאי ביטוח לאומי. אני לא מקבלת תלוש משכורת ולא עובדת עם חשבוניות מס. לוקחת סכום עבור השיעורים ונתח מהסכום עובר למעסיק בצ'ק חודשי שאני מפקידה בחשבונו. איך אדע אם אני עוברת על החוק?

תפני לקבלת ייעוץ אצל רו"ח.

לדעתי את עוברת על החוק. ואם אכן אין יחסי עובד-מעביד אז כל התשובות שקיבלת קודם בעניין התחייבות לתקופת עבודה ותשלום "קנס" לא חלות במקרה שלך.

אני מודה על השיעור בעברית

העובדה נשארת בעינה: לא ניתן לאכוף חוזה עבודה במשמעות של כפיית העובד לעבוד במקום מסויים. רק שלנוכח ההבהרות שנתנה השואלת אני לא בטוחה שבכלל מדובר על חוזה המכונן יחסי עובד-מעביד.

השעור בעברית

ניתן לשואלת בגין המסר שלה תחת הכותרת "אבל" ובהחלט לא לך. התרופות להפרת חוזה כחם יפה, בין אם נתקיימו יחסי עובד מעביד ובין אם לאו.

smart one

New member
תשובתי

אכן יש לבדוק ראשית האם התקיימו יחסי עובד-מעביד. אמנם, העובדה שהצדדים ציינו בהסכם כי אין מדובר ביחסים כאלה אינה קובעת, שכן בפועל בתי המשפט (או הדין) בודקים על פי המבחנים הידועים את מהות היחסים. לצורך כך, נהוגים מספר מבחנים (השתלבות, שליטה וכיוצ"ב). אם אכן אין מדובר ביחסי עובד-מעביד, הרי שהמדובר כאן בהסכם לשיחתוף פעולה אשר יחולו עליו חוקי החוזים ה"רגילים". במקרה כזה, קבעו הצדדים מנגנון לפיצוי מוסכם של 1,400 ש"ח במקרה שהמורה מחליטה לסיים את ההסכם טרם זמנו. כמובן שאם יבוא הדבר לפתחן של ערכאות תעלה בקשת המורה, בין היתר, להפחתת הפיצוי המוסכם ובית המשפט רשאי במקרה כזה, אך כמובן לא חייב, להפחיתם.

למעלה