הפועל to have בטורקית

Hermione1382

New member
הפועל to have בטורקית

לכל מי שיודע ויוכל לעזור לי בתודה מראש :). איך אני מתצאר את צורת השייכות בתורכית - אני יודע איך לומר הכלב שלי או הבית שלי אבל איך אני אומר יש לי כלב? באנגלית צרפתית וספרדית לדוגמא משתמשים בפועל מיוחד (have, avoir, tener) ואילו בעברית משתמשים במילה יש ובכנוי שייכות? האם בתורכית ישנו פועל מיוחד כמו באנגלית או שיש להשתמש במילה var כמו לדוגמא ben kopek varim או ben kopek var אשמח לתשובה :) ושוב המון תודה :)

erendiz

New member
בתורכית זה כך:

שם העצם בצורת השייכות לפי הגוף (בעליו של שם העצם) + var: יש לי כלב: köpeğim var יש לך כלב: köpeğin var יש לו/לה כלב: köpeği var יש לנו כלב: köpeğimiz var יש לכם/לכן כלב: köpeğiniz var יש להם/להן כלב: köpekleri var בצורה זו משתמשים גם כדי לבטא "אין..", אלא שאת ה-var מחליף מיודענו ה-yok ..

Hermione1382

New member
../images/Emo142.gif../images/Emo142.gif../images/Emo142.gif../images/Emo51.gif

לא היה לי היום שיעור ולא הספקתי לשאול מורתי החמודיזה

האם ניתן לפרש את מה שכתבת

גם בתור : "הכלב שלי כאן עכשו". למשל אם שואלים אותי - הבאת איתך את כלבך? האם אני יכולה לענות: kopegim var (לא התקנתי את הא"ב הטורקי, אז זה יוצא בשגיאות כתיב.. סליחה) ?

erendiz

New member
עוד קצת:

ראשית, אני מתנצל, אבל התעצלתי לרשום אתמול את הצורה הנכונה מעט יותר: יש לי כלב: bir köpeğim var... (למרות שבסיטואציות מסוימות גם köpeğim var עשוי להתאים). את המשפט ה"מתוקן" ודאי שאי אפשר לפרש כ"הכלב שלי כאן".. אבל אני חושב שגם הצורה köpeğim var - אין לה משמעות כזו. הייתי משתמש ב köpeğim burada או אפילו ב işte köpeğim (הנה הכלב שלי) כדי לומר בתורכית "הכלב שלי כאן". מעניין לציין שבהונגרית, שפה שיש לה ולתורכית הרבה מן המשותף, לא קיימת הבדלה כזו: van egy kutyám - יש לי כלב. kutyám itt van - הכלב שלי (kutyám) פה (itt).. כלומר van משמש במקרים אלה גם לציון "יש" וגם לציון "is", האוגד בהווה, גוף שלישי יחיד (אבל באוגד הנ"ל משתמשים רק במקרים מסויימים - כמו למשל ציון "קיומי", כלומר, שעצם כלשהו נמצא במקום כלשהו). אני מסייג תמיד את תשובותי בכך שאינני דובר תורכית ילידי, ואני בטוח שחברינו דוברי התורכית בערוץ ישמחו לתקן את דברי אם חלילה טעיתי או הטעיתי...

אלטורקו

New member
אכן לטורקית ולהונגרית יש שורשים בלשניים משותפ

ים.ולמעשה המגיארים הלוא הם אבותיהם הנוודיים של ההונגרים של ימינו מורכבים מקונפידרציה של נוודים מאורטה אסיה ולמעשה כוללים הונים מגיארים כוזרים ועוד לשפה הכוזרית שהיא ניב טורקי עתיק ונחשב לטורקית טהורה ביותר יש השפעה מסוימת על ההונגרית המודרנית כמו כן גם לטורקית עותמאנית יש השפעה מסויימת במשך השנים ...חוקרים מסויימים מצאו הקשר בין הטורקית וההונגרית של ימינו לשומרית העתיקה ממסופוטמיה הרבה לאומנים טורקיים טוענים למוצא שומרי קדום ואולי תתכן זיקה כזאת...מי יודע...

erendiz

New member
ועוד קצת...

אני חושב שהדעות בקרב הבלשנים חלוקות בעניין הזה, אף שרובם, אם אינני טועה, אינם קושרים בין שתי השפות. הסברה שהתורכית וההונגרית קשורות זו בזו רווחת יותר בתורכיה, אבל פחות (נראה שהרבה פחות..) בהונגריה (ואולי מטעמים לאו דווקא ענייניים). אני לא בלשן ולא מבין במיוחד בנושאים האלה, אבל מהמעט שקראתי, יש כמה מבחנים "סטטיסטיים" שמאפשרים לקבוע במידה גבוהה של סבירות אם לשתי שפות מקור משותף אם לאו (למשל, הקרבה בכינויי הגוף, שמות קרובי המשפחה, שמות חלקי/איברי הגוף וכו' בשתי השפות). נראה שלפחות באוצר מילים זה, המשותף לתורכית ולהונגרית קטן מהמבדיל ביניהן (הגם שיש כמה מילים דומות: אני: בתורכית ben, בהונגרית én; הוא: בתורכית o, בהונגרית ő גם המילים לאמא ולאבא דומות, אבל זו לא חכמה, שהרי הן דומות כמעט בכל השפות
, נו ובעצם én גם מזכיר "אני" ו "o" מזכיר "הוא", אז נראה שעברית, תורכית והונגרית שפות אחיות
...

טליה ג

New member
נשאלת גם השאלה

האם הדמיון בין מילים מסויימות בטורקית ובהונגרית הוא כתוצאה ממקורות לשוניים משותפים או יותר מיחסי גומלין בין העמים במשך מאות ואף אלפי שנים. על אף שהדמיון בין השפות קלוש מאוד, יש מקרים שבהם הדמיון ממש מפתיע, כמו במשפט הבא, שפירושו: בכיס שלי יש תפוח קטן מאוד Cebimde çok küçük elma var בטורקית Zsebemben sok kicsi alma van בהונגרית הכי מפתיע לגלות דמיון בין מילים כל כך בסיסיות בשתי השפות, כמו var=van, küçük=kicsi או elma=alma. מילים נוספות דומות: טורקית: kapı, הונגרית: kapu = שער טורקית: deve, הונגרית: teve = גמל טורקית: aslan, arslan, הונגרית: oroszlán = אריה טורקית: lezzet, הונגרית: ízlelés = טעם טורקית: sarı, הונגרית: sárga = צהוב גם הדמיון המסויים בין סיומת שם הפועל mek/mak בטורקית לעומת ik- בהונגרית מעורר מחשבה.

אלטורקו

New member
אין ספק שההונגרית העתיקה והטורקית העתיקה היו

יותר קרובות מההונגרית המודרנית והטורקית של ימינו(כמובן גם מסיבות של ריחוק גאוגרפי השפעות דתיות שונות(השפעה אירופאית נוצרית על השפה ההונגרית והשפעה ערבית איסלאמית על הטורקית)אך זה ממש כמו שהערבית העתיקה והעברית התנכית הרבה יותר דומות אחת לשניה מאשר הערבית המודרנית והעברית של היום. כנראה ששני שפות אלו הטורקית וההונגרית התפתחו כנראה משפות דומות או קשורות אחת לשניה אך גם מאלפי שנים של חיים משותפים כיבוש של עמים טורקיים שונים ועוד.בהונגריה יש קבוצה שטוענת למוצא טורקי הם מכנים את עצמם מאג'ארים אך זה לא מפתיע ההיסטוריה של מרכז אסיה היא סבוכה ומורכבת ומתבססת יותר על לשון ושיוך תרבותי ולא על גזע או מוצא אתני כפי שנתפס אצלנו סעיניים מערביות.

barometer

New member
אני לא ממש מוצא דימיון

כדובר הונגרית (לא קרוא וכתוב) אבל בהחלט מבין היטב ,אני לא רואה בה,לצערי, דימיון רב לטורקית,יש אמנם פה ושם כמה מילים דומות כפי שציינה טליה אבל נראה לי שהן התגלגלו האחת לשפה של רעותה בגלל נסיבות אחרות מאשר דמיון ביניהן.

למעלה