אני מאוד בספק שאלו המסקנות הנכונות
אני רוצה להקדים ולומר ששגיאות ומחדלים תמיד יקרו, אין מי שלא טועה, ובהחלט כדאי לתת למנהיגים מרווח טעות, כמו שאהוד אשרי כתב ב"הארץ" אם ועדה מסוגה של וינוגרד הייתה בודקת את מבצע קדש, סביר להניח שגם בן-גוריון היה נחשב פזיז, מהיר, כושל ואחראי למוות של מעל 100 חיילים. אני מציג לכל מקטרג לנסות, באמת ובתמים, לדמיין את עצמו בכסא מקבל ההחלטות עם כל האחריות על הכתפים, עם כל חוסר הודאות של המציאות מול פניו, ולנסות לקבל החלטה נכונה. זה בכל מקרה לא משנה את העובדה שמנהיגות בלי אמון המונהגים אינה יכולה להנהיג וראש הממשלה צריך לסיים את תפקידו. לגבי החזרת החטופים ועצירת הרקטות, אני לא מאוד אוהב את ה if of the history הזה, אני חושב שיש מקום לדון בו מכיוון שחטיפת חיילים וירי תלול מסלול על ישראל זה משהו שייתכן מאוד ויקרה שוב בעתיד הקרוב, אם כי אני מקווה שלא. בשני המקרים האיום בכוח הוא יעיל יותר מאשר השימוש בכוח, לו רק כי המטרה העיקרית היא למנוע מהדברים לקרות. צריך להגדיר וליצור מאזן אימה ברור כלפי ירי תלול מסלול, הצעתי זאת בעבר בנוגע לירי קאסמים מהרצועה, והתגובה היחידה שזכיתי לה הייתה תגובה צינית של דור צח. אני חושב שזה צריך להיות ברור גם כלפי חיזבאללה, מה גם שהתרחקות כוחותיו הלוחמים מקו הגבול כאחת מתוצאות המלחמה, בהחלט מסייעת בהקשר זה. דבר נוסף הוא שיש תו"ל שלם על התמודדות עם ירי תלול מסלול, יש יחידות שלמות בצה"ל שתפקידן לדעת לתפוס במסווה עמדות שלטות בשטחי אויב ולדעת לכוון ירי ארטילרי\אווירי מדויק אל עבר משגרים. לפחות ממה שעולה בפרסום לציבור, במקומות שבהם שיטת הפעולה הזו נוסתה במלחמה האחרונה, היא השיגה תוצאות טובות. דבר שלישי ואחרון הוא פיתוח פיתרון טכנולוגי, תותחי לייזר אינם טכנולוגיה של עוד עשור, מדובר בפיתוחים קרובים הרבה יותר. אלוהים והשטן הם בפרטים, ואני באמת שלא מספיק בקי, אבל אין ספק שפיתרון טכנולוגי מהסוג הזה יחזיר את הצד השני חזרה ללוח השירטוטים. לגבי החטופים - הניסיון לשנות את כללי המשחק כלפי החטופים הנוכחיים בצורה משמעותית הוא קשה מאוד. יש להם שם ופרצוף שהציבור מכיר (אהוד גולדווסר, אלדד רגב וגלעד שליט) ולא תמצא המנהיגות בישראל שתוכל להתנגד לתחושת האמפתיה עם משפחותיהם, הלחץ הציבורי ותחושת האחריות האישית לגורל השבי שלהם. אם כבר התחייבנו על בלי בדיעבדים - אני חשבתי מהרגע שנגמרה פארסת "הפצצת הגשרים ושדה התעופה כדי למנוע העברת החטופים" שמבצע צבאי לא יחזיר אותם. אבל ייתכן מאוד וטעיתי, ישנן ידיעות (ושוב, אני מסתמך על מה שפורסם לציבור) שבמהלך שיאה של המלחמה חיזבאללה היה מוכן לעסקה במחיר משמעותית פחות יותר כחלק מהפסקת אש. לחץ צבאי עובד גם במקרים האלו. אבל ההצעה האמיתית שלי לגבי עניין החטופים היא "לשרוף את הגשר שמאחורינו", לאותת לחוטפים הפוטנציאלים שמעתה חוקי המשחק השתנו, לא יעזור דבר, וההחלטה חוזרת אליהם. הדרך לעשות זאת לדעתי היא לחוקק חוק אשר מחייב רוב מיוחד מאוד של הכנסת (80-90 ח"כים) כאישור של כל עסקת חילופיי שבויים שיפלו בשבי מיום קבלת ההצעה (מה שימנע לחץ של משפחות החטופים הנוכחיים כנגד הצעת החוק כמו שקרה הם ההצעה של ח"כ לבנת). ברגע שההחלטה תצא מהידיים של הממשלה, והרוב שידרש יהיה מספיק גבוה כדי שח"כים יוכלו להתחבא אחד מאחורי השני בהצבעה (ולא שזה יהיה שח"כ X הפילה את עסקת החילופיים והיא אחראית למותם) לא יתקבלו כאן יותר עסקאות חילופים של 1,000 אסירים תמורת 3 גופות ו"אזרח" סוחר סמים. הממשלה לא תוכל אחרת, שום לחץ ציבורי לא יוכל לגבש רוב מיוחד, ומצד שני גם האויבים שלנו יבינו שמדובר ב an all new ball game. אז כן, השורה התחתונה מבחינתי היא ש"לא נכנסנו בהם מספיק טוב". אבל עומד מאחורי זה הרבה יותר משילוב קודקודים בעייתי במיוחד, עומד מאחורי זה משבר ערכי בחברה הישראלית (נשמע נדוש, אבל אנחנו באמת חברה שמהר מדי הקיאה את האתוס הלוחם מתוכה, אתוס שהיא עדיין זקוקה לקיומה), עומד מאחורי זה ליקויים מוסדיים חמורים בתהליכי קבלת ההחלטות במדינת ישראל, ליקויים שבהם גם המנהיג המוכשר ביותר לא יוכל לקבל החלטות מתוך נקודת מבט רחבה של המציאות וגם יהיה לו קשה מאוד לפקח עליהן. ואגב, בהקשר זה אני מקבל את הטענה שאומרת שאם הממשלה תיפול כרגע אף המלצה מוסדית של וינוגרד לא תיושם ושוב יהיה לנו דוח יפה מאוד שיגיד אלו גופי מטה צריכים להיות ליד רה"מ אבל ברגע האמת הוא לא יראה שם אף אחד חוץ מהרמטכ"ל. סליחה שההודעה לא מאוד ערוכה ולא מאוד מגובה בהפניות ברורות, התירוץ שלי הוא שהשעה מאוחרת ושהיכולת שלך לפתוח את "שבויים בלבנון" או את דוח וינוגרד טובה משלי.