הפגישה

הפגישה

לפני קרוב לשש שנים, עת הייתי בדרכי לישיבת פוניבז´ - זו היתה הפעם הראשונה, כולי אפוף קדושה וטהורה, מלא וגדוש בציפיות עד אפס מקום. והנה, להפתעתי, אני פגש בחבר ילדות ותיק, ששנים היינו יחד, כשהוא גלוי ראש, נחרדתי, הייתי בשוק, מה? ממש חילוני? עשיתי את עצמי כאילו לא שמתי לב, והמשכתי בדרכי - הוא - לצערי, לא ממש אהב את זה, היה לו נורא חשוב אני דווקא כן יראה אותו, הא ניגש אלי, כולו מסמיק מבושה ואומר שלום, לאן פניך מועדות, "לפוניבז´" עניתי, הוא לא הסתיר את התפעלותו, אני, כדכי בקודש, לא הנחתי לו - אם כבר אז כבר - שאלתי אותו שאלת על גבי שאלות, מ עשית, איה אתה גר, מה אתה ל מאמין? למה? מאמתי, אתה מרגיש בסדר? בא לך לחזור? אל תשים על אפחד. הוא שאל אם אני רגיש לא נוח להסתובב איתו, אמרתי מה פתאום, חשבתי שלא יהיה לך נעים לפגוש אותי, אבל אם לך זה סבבא אז גם לי. החלפנו טלפונים, קבענו שנהיה בקשר, מאז, כלום. אתמול, יצא לנו במקרה שוב להיפגש, והפעם כשזקן בראשית צמיחתו מעטר את פניו הצעירות - הוא חזר בתשובה - הוא לאהיה נחמד אלי כמו שאני הייי אליו בשעתו (כך נראה לי) הוא חקר וחקר, דיברנו המון, הוא בטוח שאני עוד יחזור... אולי הוא השתנה כליל, הוא כבר לא חרדי מבטן, הוא "חוזר בתשובה" האים גם אני יהיה "חוזר בתשובה"? רק מלחשוב על זה אני מקבל צמרמורת. < הסיכוי שאני יחזור בתשובה שווה לסיכוי שיש אלוהים. בתרגום חופשי, אין סיכוי >

ש חף

New member
הכל יכול לקרות...

אין לך טאבו על כלום בחיים. אני כבר ראיתי אנשים שמאה אחוז חשבתי שלא יחזרו בתשובה או בשאלה וגם זה קרה...

avidadon

New member
וואלה! חבל שלא שמתי לב להודעה קודם

כי גם לי יש חבר כזה! היינו חברים טובים מאוד.. הוא בא מבית חסידי, אני מבית ליטאי, הוא היה יצירתי מאוד, מטורף, עם שריטה עמוקה באונה הימנית של המוח. הוא חזר בשאלה, ולפני כמה חודשים הוא חזר ללמוד בישיבה.. לפני כמה שבועות הרמתי אליו טלפון, והוא סירב לדבר איתי בגלל שאני כופר.. מה אני אגיד לך? זיהיתי בו מלכתחילה כמה תכונות אופי שהחזירו אותו לדת: תלות, רגשנות,הוא היה מיסטיקן, ובגדולהוא פשוט היה דתי באופיו. אני יודע שאין סיכוי שאחזור לדת, גם כשהייתי דתי לא הייתי שלם עם זה..

האם אפשר לחלק

את היוצאים שיש סיכוי שיחזרו, והיוצאים שאין (או שההסתברות נמוכה) סיכוי שיחזרו לשני חלקים?

avidadon

New member
כן

קשה לי להסביר, אבל יש כאלה שיוצאים משקולי נוחיות, אלה בדרך כלל חוזרים..

אחר

New member
שאלה מאד מעניינת

אף פעם לא חשבתי על זה. ההגדרה שלך, אבי, נראית לי נכונה אבל לא ממצה. ברור שאלו שחזרו רק משיקולי נוחות מועדים לחזרה. אבל מה עם אלו שיצאו מתוך אידיאולוגיה? ומה עם אלו, שהם הרוב המוחלט, שאידיאולוגיה ונוחות משמשות אצלם בעירבוביה? מה אתה חושב, שבתי?

מה אני חושב.

כן, אפשר לחלק. בין אלה שמרגישים שהם מיצו את העניין לאלה שלא, (לא להיבהל כבר אני מגדיר) הרי לכם סימן, (לא תמיד עובד, אבל מה שחשוב זה הרעיון, שאותו אפשר להבין מההקשר) כשאתם אומרים למישהו, הלוו, תשמע חשבתי על העניין נראה לי שמצאתי הוכחה שיש אלוהים, אם תגובתו תהיה, (כמו שאני הגבתי פעם כשחבר שאל אותי) "תגיד, מי הרביץ לך" או, "מה עובר עליך השתגעת, אבל חופשי תשפוך" הרי לכם שמבחינתו העניין מוצה. אבל אם תגובתו "נו נו תגיד, נורא מסקרן", "אני לא שולל, אולי," וכו´ הרי שהעניין אצלו עדיין לא מוצה, [ויש לשלוח אותו אלי לשיחה דחופה, סתאאאאם] כאשר אם נרצה להיות מדויקים, ולהגדיר טוב יותר, אז החילוק הוא בין אלה שיצאו כי נוח, לבין אלה שיצאו למרות שנוח (להישאר) והחידוש המעניין הוא, שגם אלו שיצאו ממניעים אידיאולוגיים מתחלקים לשניים, אלה שלא ממש שוללים, אבל עדיין הם מרגישים הרבה יותר נוח בחוץ, משום שלדעתם אין סיבה שמצדיקה את ההישארות והעמל הרב, ואלה שיצאו כי זה פשוט לא כי זה לא נכון, פשוט סיפורי בדים, לא אלוהים לא תורה ולא נעליים. ולכן, ליוצאים מהסוג הראשון שיצאו צתוך נוחות, אלו שבודאי, שאם היתה דרך, שבלי להיתאמץ הם יוכלו להינות משני עולמות, הם היו בוחרים בה - לא כמוני, שגם אם אדע שאני צריך רק לנשום נשימה נוספת ואז אזכה בעולם הבא אם בכל זאת יש, לא אנשום. לדעתי, וכאן אתם חייבים לסלוח לי, בכמה אתה פחות משוחד, לא צריך להיות גאון גדול כדי לקלוט ש"הכל בולשיט" צריך להיות "פתוח" לא משוחד. הטיעונים הדתיים הם לא "לא נכונים" הם מצחיקים, - סיפרתי על כך לא מזמן, שטיעונים שהיום מצחיקים אותי, דרשו ממני רמה מאוד גבוהה של יושר כדי שבכל זאת אצליח לאחר מאמץ לומר, לא, זה לא טיעון אמיתי.

אם אפשר לחלק? בגדול כן

כמובן שאין שחור ולבן אבל אם תסתכל על היוצאים תראה שיש כאלה שעדיין יש בהם געגועים לדברים מסוימים מהחיים הקודמים שלהם, יצא לי לראות יוצאים שנראה ממש כאילו "הכריחו" אותם, כאילו הם לא שלמים עם עצמם במאה אחוז, האמת שלא ניסיתי לרדת עם מי מהם לעומק העניין אבל אנשים כאלה, לדעתי, יש סיכוי גדול שיחזרו. אתה רואה שכיאלו קשה להם להתנתק, הם נורא קשורים לעבר והם תמיד מגוננים על החרדים בכל ויכוח שצץ. לעומת זאת, יש יוצאים שאתה רואה ומרגיש שהם כאן (איתנו) כי פה הם רוצים להיות. נקודה. הם יודעים למה הם עשו את זה והם שלמים עם עצמם. אני לא מאמינה שמישהו כזה יחזור בתשובה אי פעם.

למעלה