העליות לארץ

שביט18

New member
העליות לארץ

לכל העליות יש כינויים כאלה,מה מאפיין את הכינויים של העליות ולמה זה

טרה10

New member
העליות קיבלו שמות לפי סדר הגעתן

הראשונה באמת היתה ראשונה-כי עד עז לא היתה עליה מסודרת ורציפה וגם ללא מאפיינים כמעט. לגבי המאפיינים-זה ענין לחצי יום.תקרא בויקפידיה.

nitsansh

New member
זו כמובן ראייה סובייקטיבית...

מי שכינה את העלייה בתחילת שנות ה-80 של המאה ה-19 "העלייה הראשונה" יצר את ההבחנה בין העולים מהתקופה הזו והלאה לבין העולים לפני כן...

תותח9

New member
מעבר למספור

עליה ראשונה, שניה וכו', ניתנו שמות לעליה הרביעית והחמישית (לפחות את אלה אני מכיר) עליה רביעית - עליית הבורגנים (כי אחוז הבורגנים בה היה גבוה) ו"עליית גראבסקי" על שם שר האוצר הפולני גראבסקי, שגזרותיו פגעו בעיקר ביהודים וגרמו להם לעלות לארץ. עליה חמישית נקראה גם עליית היקים, על שם עולי גרמניה, שלא היו בה רוב, אך עד עליה זו כמעט לא הגיעו עולים מגרמניה לארץ. בעליה החמישית הם היוו להערכתי כ-25 אחוזים מהעולים.

כרגע לומדת קורס שעוסק בעליות

באו"פ ושם נאמר ואף מודגש כי כל המיתוסים ושמות " החיבה" שהוענקו לכל עלייה היו לרוב לא נכונים כלל והודבקו לה ע"י העילית הבורגנית.למשל זה שהעלייה הרביעית הייתה בעלי הון ועלייה בורגנית שלא בנתה והקימה כלום- יותר ערים ויישובים נבנו בתקופתה מתקופת העלייה השלישית.

טרה10

New member
העליה הרביעית-שונה מהעליה ה-1 וה-2

בכך שלא יצאו ממנה מנהיגים וגם לא יצרה- מוסדות חדשים. ואלו נוצרו -להלן-ברובם בזמן העליה השניה והשלישית. גם לא קיבוצים חדשים. בגלל שמבחינה כלכלית-היה מצב על הפנים. לגבי הבורגנים הם באמת התיישבו בחיפה ובערים- ולכן היא נקראת העליה העירונית -אם כי מספרית וסטטיסטית-לא בטוח שזה נכון. לעומת זה- בתקופת העליה ה-1 - נוסדו 14 המושבות הראשונות בכלל. שכוללות את פתח תקוה[בגלגולה השני] וראשון לציון וזכרון יעקב. הן הבולטות בהן. המאפיינים העיקריים של רוב העולים היה שהיו דתיים והיו לאיכרים במושבות. תוך מספר שנים [ואם איני טועה בתוך שנה- אבל צריך לבדוק בספר-של זאב צחור שהתמחה בעליה ה-2 וה-3] אותן המושבות עמדו בפני פשיטת רגל ורק הברון רוטשילד שהחל לתמוך בהן הצילן. המאפיין העיקרי של העליה ה-2 היה שרובם היו צעירים וחילונים..!! ולא בעלי משפחות. הם היו לפועלים- שעבדו אצל האיכרים שכבר היו בארץ למעלה מעשור-דגלו בסוציאליזם והיו במסגרת מפלגתית-הפועל הצעיר ופועלי ציון-שהתכנסו בועידות בדרך כלל ביפו. ואח"כ בת"א.שהוקמה ב-1909.קודם היתה שכונת נוה צדק-בגבול יפו. לפועלים היתה הנהגה-הם הוציאו עיתונים משלהם-בעוד שאנשי העליה הראשונה ביניהם אליעזר בן יהודה-הוציא עיתון משלו. והיו גם אנשי הישוב הישן-[מסובך..נכון..אמרתי חצי יום ?]שהוציאו עיתונים משלהם. 'החבצלת'. הצעירים הללו מהעליה השניה החלו בנדודים בין המושבות. לעומת 'התאחדות האיכרים' והסתדרות המורים שהוקמו לפני העליה השניה- אנשי העליה השניה שהחלו להגיע ב-1903[לאחר הפוגרום בקישינב]-עד 1914-כשפרצה מלחמה העולם. הם שהקימו את 'השומר' שהיה למיתוס-[כדי להגן על רכוש המושבות.] החלו בהקמת הקיבוצים-ובכלל ההתיישבות העובדת-[דגניה ב-1909.] המשביר המרכזי. את ההסתדרות הכללית-ב-1920 וה'הגנה'. אז כבר השתתפו אנשי העליה השלישית שהחלה ב-1919 לאחר המלחמה. התוצאה של הקמת הארגונים היה שאנשי העליה השניה השתלטו על הישוב-גם בגלל שהיו ותיקים יותר מאלה שהגיעו אחריהם.הם שתפסו את ההנהגה של הפועלים דרך ההסתדרות-ועם הקמת המדינה היו למנהיגיה. אישים אלה כוללים את בן גוריון-את יצחק בן צבי שהיה ממקימי 'השומר'. את זלמן שזר- ואחרים.[חלק מהם לא הגיעו ל-1948 לאחר שעמדו בראש הישוב-כי נפטרו. ואחד נרצח.] ב-1933 בקונגרס הציוני-נבחרו אותם מנהיגי פועלים להנהגת התנועה הציונית- ומאז עד 1977 שלטו בישוב- ומדינה.למעשה הם הקימו את המדינה בהנהגת בן גוריון-כשהרעיון הציוני מכוונן אותם. זה היה בקיצור- ועל קצה המזלג. נ.ב. עצה שלי-תבחרי לך את אחת העליות ותתמחי בה.

טרה10

New member
בין תחילת העליה ה-1 והשניה21 שנה

1882-1903. הבדל אחד למשל-בין שתי העליות היה שהפועלים שבתו נגד מעבידיהם.האיכרים. האם זה מזכיר משהו ? בפתח תקוה היתה שביתה בגלל שהאיכרים העדיפו פועלים ערבים-בגלל השכר הנמוך שלו. גם זה מזכיר משהו ?

טרה10

New member
אגב הרקע של העליות השונות..

לעומת הקיפוח העדתי שנוצר בעליות לאחר הקמת המדינה-מגמד אותו. כי אלף-כל עליה היו לה המאפיינים שלה- ועל החום של עמק הירדן-לא צריך לפרט-ושם הוקמו הקיבוצים הראשונים-ומי שלא החזיק פשוט הסתלק-או לגליל העליון או למרכז הארץ. אנקדוטה-ידועה היא - משנות ה-20-30 שקרויה על שם 'התימנים' שישבו בכנרת-ולא נתנו להם להתיישב- פרשה שהובלעה ע"י ההיסטוריונים-עד להעלאתה-בסרט בטלויזיה.וספר שכתב יהודה ניני.

gordian

New member
לכל העליות היתה סיבה אחת

לא היה נוח באמת היכן שהם היו בגדול כל עלייה היתה קשורה לפרעות כאלו ואחרות שנעשו ליהודים באותה תקופה לגבי הכינויים יש כאן סדר כרונולוגי של סדר העליות בתקופה החדשה

שביט18

New member
אבל מה הכינויים של העליות

אני לא מתכוון ל-"עלייה ראשונה",או כאלה אני מתכוון כמו:"העלייה הבורגנית"

gordian

New member
בורגני=מעמד ביניים+

העלייה הרביעים היא של אנשים מבוססים בעלי אמצעים שנפגעו מהחוקים של אחד בינואר 34 כמו איסור לקנות מיהודי או איסור לעבוד במשרות ציבוריות דרך אגב ארלוזורוב נרצח בגלל המו"מ שרצה להעלות את הכסף של אלה

nitsansh

New member
איך קשור רצח ארלוזורוב???

ארלוזורוב נרצח ביוני 1932, לפני שהנאצים עלו לשלטון... חוץ מזה, אתה מדבר על העלייה החמישית...

טרה10

New member
במשפט רצח ארלוזורוב-

זוכו הנאשמים מחוגי הימין-מרצח. כך שלא ניתן לקבוע שהוא נרצח-בגלל הסכם ההעברה. מה שכן הוכח זה שהיתה הסתה-נגדו בגלל הסכם העברה עם ממשלת גרמניה- במשך חדשים בעיתונות הימין.

טרה10

New member
העליה השלישית-לא היתה בגלל פוגרום

אלא תוצאה של החינוך הציוני-בתנועות הנוער-בגולה.והצלחת ההתיישבות למשוך אליה את הצעירים. בתחילת שנות השלושים-לפני עליית היטלר לשלטון-גם היתה עליה מצ'כיה ומרומניה-בגלל הציונות. ייסודה של תל אביב והתפתחותה משכה אליה הרבה עולים. באירופה ובכל העולם היה משבר כלכלי בסוף שנות העשרים ואילך.

gordian

New member
נומרוס קלאוס

העלייה השלישית תחילת שנות ה 20 בגלל חוקי האפלייה של החיוך בפולין המגביל כניסת יהודים להשכלה הגבוהה והגבלה במסחר אמרת חינוך יהודי אתה יודע כמה כסף שופכים על חינוך יהודי בארהב וכמעט אף אחד לא בא (מצד שני הם גודלים ונשארים יהודים שתומכים בישראל שווה כל דולר בכל מקרה)

שביט18

New member
שאלה בנוגע לעליות לארץ ישראל,בבקשה

זה שאלה חשובה לפני מבחן,שאלתי פעם אחת ולא עניתם,אז אני אשאל שוב,אני מקווה שתענו,השאלה שלי היא:"מה מאפיין את השמות של העליות" שמות כינויים,כמו "עליית האיכרים" אני לא מבין את זה

שביט18

New member
מצטער,עכשיו ראיתי את התשובה,סליחה

סליחה על ההודעות,עכשיו ראיתי תודה תודה רבה

למעלה