מחשבה אחרת על הסרט והתופעה
אני רואה בשלילה את הסרט ואת התופעה. להורים שלנו יש זכות לבחור האם להתעמת עם היציאה בשאלה שלנו, או לברוח ממנה. בסרט, וגם בפורום - יש עידוד וראייה חיובית של "אאוטינג" להורים ורצון להתווכח איתם או להביך אותם, ועוד בפומבי. לדעתי זה לא ראוי ולא הוגן.
הסרט מציף את ההתייחסות של ההורים לבנותיהן ה"סוררות", והיא לחלוטין לא "מעור אחד". הרב וסרמן בוחר שלא לחשוף בפומבי כלל את הנושא, ההתייחסות של הרב צהר ואשתו מקסימה בעיני, אוהבת ומכילה - אבל גם הבת לא מתריסה, מכבדת ומבינה - וזה בהחלט ראוי ונאות בעיני. לעומת זאת, אצל הרב ביגמן הנושא מאד טעון, ואולי בגלל ה"שניות" של הילדים וההתנהגות שלהם בנושא (מגלים טפח ומכסים טפחיים).
נראה שאצל חלקנו [גם מהכותבים בפורום], היציאה בשאלה היא יותר מעין התרסה או קריאת תיגר על החברה הדתית-חרדית ועל המשפחה וההורים. אולי יש לנו רצון [נסתר] לגרום להורים שלנו להודות בטעות שלהם ולהתנצל על החינוך הסגור והפרימיטיבי, או על חוסר ההבנה שלהם לצעד שנקטנו בו. אולי יש לחלקנו רצון עז [וקצת נואש] ש"יקבלו אותנו כמו שאנחנו" - אבל במרבית המקרים, "אין מצב" - זה לא יהיה כך.
עדיף לראות את הצעד והתהליך שנקטנו בו כמשהו אישי, פנימי ותודעתי, מאשר כמשהו חברתי או משפחתי. צריך אומץ רב ותודעה אישית גבוהה כדי לשנות באחת את דרך החיים, לנטוש הכל ולהתחיל מאפס [-אצל חלקנו]. חבל להעמיס על זה התמודדות מיותרת עם ההורים ונסיון לשנות גם אותם.
אסור לשכוח שמבחינת ההורים - היציאה בשאלה של ילדם היא כשלון מהדהד, שלא לדבר על הסטיגמה החברתית, העלבון והפגיעה במעמד ובשגרת החיים, בבית ומחוצה לו (שידוכים לאחים והאחיות, ועוד). אמנם יותר אצל החרדים, אבל גם אצל הסרוגים זה די משמעותי [לחרדים שבינינו: לא תאמינו כמה זה משמעותי אצל הסרוגים]. די להם בכך, עלינו להבין אותם ולתת להם לבחור בעצמם את הדרך בה יתמודדו עם זה. אל לנו "לחנך" אותם ולנסות לגרום להם להתייחס אלינו כמו שאנחנו היינו רוצים. יש הורים שבוחרים, במודע, להדחיק ולהתעלם, ויש כאלו שמוכנים להתמודד עם הנושא ישירות - גם נתק וכעס מצידם זה לגיטימי. מה שלא לגיטימי בעיני, היא תחושת ה"מגיע לי" של הילדים מול ההורים, והרצון "לאלף" אותם בינה ביחס אלינו.
אני מכבד ומעריך הרבה יותר את אלו מבינינו שבוחרים לבוא להורים עם כיפה / או עם חצאית, מאשר את אלו שבוחרים להתריס ולעשות דווקא. אני מעדיף את אלו שמבינים וזורמים עם רצונם של ההורים להתעלם ו"לא לדבר על זה" או "ללכת מסביב", מאשר את אלו שחשוב להם להצהיר, להודיע, "להטיל פצצה", להתווכח ולהתעמת [גם מול שאר בני המשפחה] ובהמשך גם לצאת עם זה לתקשורת [כתבות, סרטים, בלוגים ועוד]. זה ילדותי, כמעט לא מוסרי ולחלוטין לא הומני.
לטעמי, זה ממש לא נחוץ ולא מסייע לנו בתהליך ובדרך החדשה. זה בזבוז אנרגיות והתעסקות עם רגשות שליליים שלא מקדמים ולא תורמים כלום, מעבר לכך שיש להם השפעה שלילית על הנפש פנימה.
מנגד, אולי זה גם עניין של גיל...