הסנדלר הולך יחף

הסנדלר הולך יחף

כבר דובר וסופר בהתקפי הקיץ... ועכשיו אולי יש לומר: מצבי אובדן השליטה של הקיץ... איך שלא יהיה, אחנו מודאגים מסף האלימות הכללי, ומקנאת האחים באופן ספציפי. הדרכה כלשהי ודאי תהיה לנו, עברנו כבר את מסלול האיבחונים לקראת הצוות הרב מקצועי בשערי צדק, והם ודאי ידעו לאן להפנות אותנו. ברור שגם צריך להגיע לשורש העניין מבחינת התנהלות המשפחה אבל - השאלה שלי הפעם היא בתחום פרקטי, לצורך יישום מיידי: איך לבנות תכנית חיזוקים פשוטה ביותר, לעידוד השליטה? לאחר השתלחות אלימה באחיו אתמול, ביטלתי לו כסנקציה מיידית את היציאה המתוכננת למקום מסויים אחה"צ והמסר היה ברור (וגם קשור, מפני שטענתי שלא אוכל לצאת למקום כזה ולדאוג למה שיהיה ביניהם). הוא בסך הכל חמוד, ותמים, והתלהב מיד מהרעיון שאלמד אותו איך יוצרים טבלה במחשב (הוא עולה לכתה א') והוא בחר את הצבעים האהובים עליו (זהב וכסף...) כדי לסמן את פרקי הזמן בהם הוא מתנהג ללא אלימות (שעת כסף) ומקרים מיוחדים של התנהגות מתחשבת בזולת,מהרמת חפץ שנפל ועד ניסיון להצחיק את אחיו שנפצע (נקודת זהב). קבענו שאם יעברו יומיים טובים - נצא למקום ההוא שבוטל. בהמשך נגדיר מטרה לשלושה ימים וכו הלאה. מה דעתכם? אני יודעת שודאי אמצא הרבה מידע בפורומים אחרים, ספציפיים לבעיות התנהגות אבל בכל זאת אני מאמינה שכאן הצטבר ניסיון וידע, ובעיקר הבנה של הקשיים הספציפיים לת"ט. האם לדעתכם הכיוון שלנו נכון? היום למשל, עוד לא הדפסנו טבלה, אבל הדיבורים על כך תרמו למודעות, ומקרים בים במהלך היום הודגמו כ"מתאימים לנקודת זהב"... וחל שיפור יחסי. מה הניסיון שלכם, גם לגבי הפרטים הטכניים וגם לגבי הגישה - למשל, עד כמה לשתף אותו בגבולות ובחיזוקים, כמה התיחסות לדברים השליליים וכמה לפולחן ההצלחות?

../images/Emo26.gif מנסיון אישי שלנו - שיתוף מלא של הילד

בתכנון היעדים והמטרות הוא הכרחי להשגת היעדים. ויש לכך שתי סיבות פשוטות:
האחת - גישה זו מאצילה על הילד את האחריות להתנהגות שלו (לטוב ולרע)...
השניה - גישה זו מחזקת את הדימוי העצמי של הילד דרך חיזוק תחושת המסוגלות שלו ("אתה שותף = אתה יכול")... מדובר בשני אלמנטים שהם הכרחיים להשגת שליטה על ההתנהגות.
אבל, הסיבה הכי חשובה היא - שהילד הוא פשוט ה"כלי" היחידי, העיקרי והבלעדי להשגת היעדים... ללא שיתוף פעולה שלו - זה ממש לא יצליח. לכן, השיתוף הוא הכרחי.... אישית, אני מאד מאמינה בתכנית לעיצוב התנהגות בגישה הקוגנטיבית. אם הילד אוהב טבלאות ו"זהבים" - עלא-כיפק. כי חשוב לעבוד עם עולם המושגים שהוא מתחבר אליו. אני יכולה להציעה כמה משפטי מפתח ו"טיפים" - במידה והילד מאבד שליטה (וזה עוד יקרה, כי הדרך קשה וארוכה) וגם כדי שאנחנו לא נאבד שליטה:
"ההתנהגות הזו ממש לא מתאימה לך" - המסר: אנחנו מצפים ממך לשליטה ואתה יודע איך ומסוגל לכך.
"בוא נחשוב ביחד - איך ש'זה' לא יקרה עוד פעם" - כפי שצויין, יהיו עוד "נפילות" בדרך וזה לא נורא. הילד צריך לתרגל התנהגות מותאמת וזה לא פשוט. כאשר הוא נופל - הדבר הכי חשוב שהוא זקוק לו זה הרבה עידוד ולא הטפות. כאן המסר הוא פשוט - "אף אחד לא מושלם, אם טעינו ולא הפקנו לקחים - אז זה פשוט קרה סתם. אבל, אם הפקנו לקחים - אז אפשר ללמוד איך לצמוח מזה"...
והמסר הכי חשוב - "אנחנו עובדים ביחד" - כלומר, אתה לא לבד. ואנחנו מאמינים בך ואנחנו איתך באותה סירה. אני מציעה לך לקרוא גם את המאמר "כלים להתנהגות מותאמת ולהסתגלות תקינה אצל ילדים" באתר של אסט"י. גם המאמר "התמודדות עם תסמונת טוראט-מנקודת מבט של הורה" יכול לעזור.

תודה תודה

תודה על תשובה מקיפה ומושקעת. לפעמים קוראים שאלות של אחרים וחושבים משהו כמו - כן, כן, היינו שם, אז מה חדש? ועוברים הלאה למצוא משהו שנוגע לנו. אם יש לכם משהו לספר או להציע מהניסיון, תאמינו לי,( ובעצם כבר כולם פה יודעים, לכן אתם עדיין כאן) - זה שווה וזה עוזר. שוב תודה

למעלה