הסימפול העברי.

TakTik

New member
הסימפול העברי.

אני כרגע שומע, הקלטה מ"הקצה" של מה שמכונה DJ Caress - The Musical. מדובר בסשן של חצי שעה עבודת פטיפון (וMPC ומיקסר) מעולה של קארס, עם אורחים כמו סגול 59,הארכיון וטאבו +. הדגש הפעם נפל על 2 סימפולים שתפסו לי את האוזן. האחד הוא ביט שקארס הכין לארכיון, שבנוי על בסיס השיר "ילדיסקו" הישן, והשני הוא קטע שעליו שרה בחורה בשם שלי, שבנוי על בסיס השיר "זה קורה" של אריק לביא המעולה. כל זה גרר אותי לחשוב, מה קורה עם הסימפולים בעברית? אחרי הכל, כולנו יודעים שרוב שירי ההיפ הופ מסומפלים, בין אם זה סימפול לא בולט כמו ליין תופים או לחילופין ליין באס, ובין אם זה סימפולים בולטים יותר סטייל קנייה ווסט. למה אין מספיק שירי היפ הופ ישראלים מסומפלים ראויים? כלומר, יש דברים מסויימים, לא הכל ריק, אבל רובם לא ברמה מספקת. רוב הדברים שסאבלימינל והצל מוציאים שכולל סימפולים מביך. היחיד שעד היה סביר זה הסימפול של זוהר ארגוב ב"לא יכול לישון" (בניגוד לטורו שהיה מזוויע). כל שירי ה"פרחים בקנה" או כל השירים שהוא עשה בחפיפניקיות לא ממש מספקים. החידוש שלו והצל יחד ל"זה קורה" היה חמוד, אבל לא יצא בצורה רצינית. רוב הדברים הנ"ל הם יותר חידושים, ופחות סימפולים. לזכותם יאמר שכלא 6 ניסו. חבל שהצליחו רק במקרה אחד - "שקוף" שהוא באמת השיר היחיד באלבום האחרון שאני יכול להגיד שהוא טוב (למעשה הוא אפילו מעולה) ודוגמא לסימפול מצויין. ביתר המקרים באלבום שניסו לסמפל (דרך המלך/לא יכול) זה יצא מתאמץ מדי, אנוס, ובעיקר לא נעים. אז אולי יש תקווה, כהן את מושון סימפלו פה ושם נגיעות של מוזיקה עברית, חלוצי החלל הראו כבר שהם יודעים את העבודה, וקארס הוכיח את עצמו (וגם במייספייס שלו יש קטע מעולה שמסמפל תקליט עברי) אבל מה עוד? זה באמת כל מה שאפשר? כאילו שחסרה מוזיקה ישראלית טובה לעבוד איתה. גם ברוק הישראלי לא נגעו עד, כוורת,משינה (בבקשה לא,אבל ניחא) ויש עד מליון שירים ישראלים שאפשר לבנות מהם אחלה מוזיקה. ביטמייקרים, ראפרים, אנשים שלא עושים מוזיקה (
) מה דעתכם בעניין?

hcsneB

New member
כשאתה אומר סימפולים בעברית

קשה לי שלא לחשוב על עבודת הסימפול הטובה ביותר שאי פעם נעשתה בהיפ הופ הישראלי - האלבום של טאבו+

TakTik

New member
למרות שאני מת על עבודת ההפקה באלבום הזה

עיקר הסימפולים העבריים שם הם קטעי מעבר. למרות שזה בהחלט צעד בכיוון הנכון. ואלבום מעולה,אבל לא קשור.

DJ$upreme

New member
התעלמת מכמה דברים מאוד מרכזיים

למשל באלבום של קוואמי - שוקולי ב"בת ים ניו יורק" (יורם ארבל וגלי עטרי) שיר הקטר ב"עשר" ונדמה לי שיש שם עוד סימפול בקומבינה יש שני סימפולים, בפתיחה וכמובן הפזמון. אני די בטוח שיש עוד בקוואמי אבל אני לא זוכר. קוואמי אגב ממשיך במסורת באלבומו השני. בל נשכח את מכופף הבננות, סימפול מעולה - כנראה היחיד הבולט (אם לא בכלל) ברפרטואר של שב"ק סמך. תאקט השתמשו בסימפולים בעוד דרכים רובת ולעתים מוצלחות, לא רק בקאברים, כגון בשיר ההוא עם הכתב הומו הסתבכת עם אלון דה לוקו. או למשל ביסמפול של שלום חנוך ב"אל תהיה תינוק". סוליקו השתמשו בכלי הזה די הרבה לדעתי. מומי משתמש בזה מלבד בקאברים שלו, ב"לא ולנטינו" באופן די שונה מהמקובל. וזה רק על רגל אחת....

TakTik

New member
לא התעלמתי, פשוט החלטתי לא להכניס ../images/Emo13.gif

זכרתי את רובם, פשוט החלטתי "לעצור" בדוגמאות... קוואמי בהחלט מסמפל לא מעט, וגם משתמש בהרבה "רפרנסס" לתרבות ישראלית,שזה מעולה. למרות שהסימפולים עצמם לא בולטים כ"כ... סוליקו עושים את זה מעולה בלי ספק. ואת "לא ולנטינו" לא אהבתי...

DJ$upreme

New member
יצאת מהנחה שאין מספיק

ואז ביססת את התזה שלך על סקירה של הסימפולים בארץ. אבל הסקירה לא היתה שלמה או אפילו מתודית, והתעלמה גם מכמה להיטים גדולים וגם מכמה יצירות אמנות מרכזיות בז'אנר. לפיכך ההחלטה לעצור בדוגמאות - לא היתה מוצדקת.

TakTik

New member
אתה צודק במידה רבה, לכן אחדד את עצמי

אני חושב שאין מספיק דגש על סימפולים ישראלים. גם עם כל מה שהבאת כדוגמא נוספת, ההיצע של סימפולים ישראלים מוצלחים נדיר. אולי קצת הגזמתי כדי להדגיש את הרעיון,אבל בסופו של דבר הרצון שלי היה להעלות את הנושא למודעות. מקופף הבננות זאת דוגמא אדירה לסימפול מוצלח... גם הסימפול של "בשמלה אדומה" בתוך יהיה פיצוץ. סה"כ אני פשוט חושב שאפשר יותר טוב

DJ$upreme

New member
אני חושב שאתה טועה

יש להיפהופ המקומי בכל מקרה הרבה מקום לגדול. אבל זה לא מאפיין במיוחד את עניין הסימפולים. והנה הביסוס לתזה שלי: שב"ק סמך - הראפרים האמיתיים הראשונים בארץ. להיט פריצה - מסומפל (מכופף הבננות). שני להיטים נוספים מסמפלים - יהיה פיצוץ, ותתקעו בחצוצרה (זה לא בדיוק סימפול, יותר ציטוט של כוורת). סאבלימינל - שהביא את ההיפהופ לארץ. להיט הפריצה - חי מיום ליום - מסומפל (אמה שפלן, אכן לא בדיוק ישראלי אבל עדיין הדיסק הלועזי הכי נמכר אי פעם בארץ). סינגלים/להיטים נוספים: סימפול של ריטה ברמיקס ל"יותר מחבר" שיצא כסינגל. סימפול של זוהר ארגוב (טורו, להיט ענק). ספק סימפול ספק קאבר לרבים משירי תאקט (פרחים בקנה ושות') וגם כאמור באלבום טראקס כמו "אל תהיה תינוק", וכיו"ב. מומי לוי - היפהופ סול ראשון בארץ. סימפולים בשניים מהסינגלים המובילים - שמש אדומה ושטח ההפקר. סימפול בסינגל מוביל נוסף מהאלבום השני - "לא ולנטינו". סגול 59 - סימפולים רבים לרבות בסינגלים, לרבות הסינגל האחרון - "במצב הנוכחי". קוואמי - סימפולים רבים לרבות בלהיט "קומבינה". חלוצי החלל - סימפולים בסינגל המוביל "ימים פשוטים". ציטוט מ- MOOMA - : בסינגל הראשון שהוציאו, "ימים טובים", השתתף אסף אמדורסקי, ועל פי עדותם "ניתן למצוא לא פחות מעשרה סימפולים של שירים ישראלים... שלום ואריק, כוורת, בני אמדורסקי, ואפילו שב"ק ס." כלא 6 - סימפלו הן בסיגנל ראשון ומצליח מאלבומם הראשון ("דיבור חדש") והן בסינגלים המצליחים מאלבומם השני. יצוין כי גם בויאקה סימפלו אם כי לא מחומר מקומי. אני חושב שעברנו על רוב האקטים המצליחים / מוכרים בארץ.

TakTik

New member
הרוב פה נתון בסימן שאלה

הרבה מהדברים שהבאת נעים בין "לא ברור אם סימפול או קאבר" לבין "פשוט לא טוב
" נעבור אחד אחד: שבק ס' - צודק, עשו עבודה טובה, אבל כבר אין, ולעניין חלוצי החלל אגיע בקרוב. סאב - לחי מיום ליום לא אתייחס (אמה שפלן ישראלית אה? יש קשר לאדם שפלן
) הרימיקס ליותר מחבר זה בדיוק הדבר שאני מדבר עליו, ביטים שבנויים על סימפול, ולא כמה מילים בעברית יושבים על סקראץ לשניה, אלא ביט שלם על בסיס סימפול. טורו כבר ציינתי בהודעה הראשונה, ושוב הקאברים מומי לוי - בשני שירים מהאלבום הישן מדובר בכמעט קאברים, ו"לא ולנטינו" לא אהבתי, למרות שדווקא כן מדובר במה שציינתי כסמפול חיובי. סגול 59 - "במצב הנוכחי" אחלה סמפול, בעיקר כשזה היה סימפול ולא הקלטה מחודשת
קוואמי - רוב הסימפולים שלו הם מזן ה"מילה שניים בתוך שיר" או לחילופין שבירה של מקצב השיר לקטע מהשיר המקורי, ואז חזרה....מקווה שהבנת את הכוונה שלי עם כל הבלגאן הזה. חלוצי החלל - ראה קוואמי... למרות שלקראת האלבום החדש הם מראים דווקא כיוון יותר חיובי כלא 6 - התייחסתי להכל בהודעה הראשונה. וואו, יצאתי קטנוני..... מצטער. כמעט ואיבדתי בעצמי את הפואנטה - תנו ביטים מסומפלים ואל תעשו סמים

volatile

New member
ועדיין לא כל מה שציינת בפירוט מושקע מאוד

אפשר להגיד עליו שלוכד את הרוח המקורית של הסימפול או שם אותו בטוויסט מגניב שאני שומע ואומר וואלה, אדיר. שוב זה עניין של טעם יותר מאשר משהו ענייני, אבל אני יכול להגיד שמעט מאוד סימפולים הלהיבו אותי כחלק מההפקה כששמעתי אותם לראשונה ונפל האסימון. אני לא יכול לישון זו דוגמא מצויינת לסימפול כזה. ממש סימפול מצויין ומשתלב בהפקה נהדר. ככה גם באלבום של קוואמי, את בת ים ניו יורק אני דווקא פחות אוהב אבל קומבינה ועשר זה ממש מצויין. אבל שוב יש לאן להתקדם.

TakTik

New member
תודה,5 הודעות חפירה רשמתי

וסוף סוף הודעה שממצה את הכוונה שלי

DJ$upreme

New member
אבל זה עניין של טעם

והטענה בבסיס השירשור איננה בהכרח סוביקטיבית. אנחנו חוזרים לטיעון שההיפהופ הישראלי עדיין לא מיצה עצמי או אפילו הגיע לגבהים של ממש, זו טענה מקובלת אבל לאו דווקא מיוחדת לעניין הסימפולים.

Funky Giraffe

New member
סוליקו עושים את זה הכי טוב בעיניי

מבחינת יצירתיות איפה שלום חנוך מסומפל באל תהיה תינוק? לא שמעתי את השיר הזה שנים ולא שמתי לב לזה. מכופף הבננות ענק, הסימפול של שוקולי ב'בת ים ניו יורק' הגניב אותי לגמרי.. זה אחד מאלה שאני הכי אוהב גם ב'שיר בונוס' של טאבו פלוס הדג נחש סימפלו גם את באלדי אולייר ואת סיפורי שלום עליכם בסקיט שנקרא "גן העדן", אחד מאלה שהכי אהבתי.

Trrasque

New member
לא יכול לישון ממש גרוע... גם בסימפול

ובמיוחד אם אתה מסתכל על העובדה שהוא לקח את הרעיון מהWU-TANG...אין בכלל על מה להשוות בין שני השירים

glass vegas

New member
תאמת

עד כמה שזה מוזר אני בעד שאנשים בסצנת הראפ יצרו מלודיות ופזמונים משלהם. גם כי אני חושב שזה יותר מוזיקלי ויותר בוגר. וגם סימפולים בשנת 2007 זה ממש לא נדיר וצריך לשאוף לחדש לדעתי ולא להתקע במקום. למרות שיש המון שירי ראפ שאני יכול להגיד שהם אגדיים והם מסומפלים אחושרמוטה.

hcsneB

New member
סימפולים הפכו כבר מזמן לאמנות מוזיקלית בפני

עצמה פול'ז בוטיק של הביסטי בויז, פיר אוף א בלאק פלאנט של פאבליק אנמי, אפילו הראשונים של בק...

Strike-A

New member
קודם כל, הסימפולים בכלל יוצאים מהאופנה

יותר בגלל שהפחד שיתבעו לך את האמא מאשר כל דבר אחר. גם לסמפל איזשהו משהו מאוד קשה לזיהוי או קשה למציאה מחו"ל מקטין את הסכנה שיתבעו אותך מאשר שלמה ארצי. ו... אל תשכח את "ילדים גדולים" של מסיקה. מעבר לזה. מרים את הכפפה... נתחיל לעשות עם זה משהו (למרות לג'וזף שונא סימפולים). נ.ב. קארס הוא המלך הבלתי מעורר של הדברים האלה. והוא מלך באופן כללי. הדברים שהוא עושה עם סימפולים זה עבודה מדהימה.

TakTik

New member
../images/Emo45.gif בדיוק לזה כיוונתי

שאנשים, וספציפית אמנים ינסו את זה קצת יותר. אני בהחלט מבין את טיעון התמלוגים. זה אפילו מקובל, אבל בהתעלם מזה, אשמח לשמוע יותר דברים כאלה. אגב, ילדים גדולים של מסיקה היה לצערי דוגמא רעה מאוד לסימפולים. נדוש ומיותר לצערי, למרות שהרעיון בעיקרו נחמד, בעיקר כגימיק,אבל הביצוע היה...פשוט סתמי. וכן,קארס מלך.

למעלה