הסוס המשובט

הסוס המשובט

לאחרונה יש לנו סדרת שיעורים העוסקים בהפריות והשבחה גנטית, מעביר אותם פרופסור מאוד נלהב מהחומר שהקדיש חלק גדול מהחיים שלו לנושא (היה מהמשבטים של הכבשה דולי, היה הראשון לשבט בע"ח מהטבע בסכנת הכחדה תוך שימוש בחלקים של אותו בע"ח כשהו כבר מת מוות טבעי ועוד המון ניסויים וכו'). כיום הנושא מתקדם בצעדי ענק קדימה אבל עדיין לא ישים ברמה התעשייתית, שמטרתה השבחה של תוצרים בכמות ובאיכות (חלב/ בשר).

אחרי הפתיח הזה, בשנת 2003 שובט הסוס הראשון, שנה מאוחרת יחסית לשאר בעלי החיים ולו מהסיבה שלסוס ערך זואוטכני קטן יחסית (בשר/ חלב) ולכן חוקרים לא חיפשו את "הסוס האולטמטיבי" באותה המידה שחיפשו את "החולבת המושלמת". עם זאת, התחיל לאחרונה טרנד של כל מיני שייחים סעודים,נסיכי מהאמירויות וכו' לשבט את הסוסים ה"מושלמים". מדבור במנצחי תערוכות בעיקר, או כאלה שהשושלת שלהם הולכת מאות שנים אחורה.

כששאלתי לגבי שיבוט סוסי ספורט, כדוגמת סוסי מרוץ מנצחים התשובה הייתה פשוטה, כדי שסוס מרוץ יהייה סוס מנצח, או כל סוג ספורט אחר, לא מספיק המבנה הפיזי של שרירים ושלד ושאר הרקמות, הרבה מאוד תלוי בהיסטוריה, גדילה, חינוך עיצוב אופי וכו'. שני סוסים משובטים יכולים לגדול באותה החווה ואחד יהפוך לאלוף, והשני ישאר יותר מאחור. לכן פשוט לא משתלם לשבט סוסים למטרות ספורט.

תובנות? דעות? אני אשמח לשמוע

הורסמאן

New member
לא מספיק מבין בשיבוט

למרות שהיה לי הכבוד ללטף את דולי. :)

אבל גם אם אפשר היה לשבט סוס מרוץ מצויין, אי אפשר היה להריץ אותו. בשביל לשמור על הערך, אי אפשר לרשום סוסי מרוץ שלא נולדו "כדרך הטבע". גם הזרעה מלאכותית איננה מורשה או העברת עוברים...

giri

New member
חידשת לי עם "כדרך הטבע"

לא ידעתי שיש את המגבלה הזו.
ידוע לך אם היא קיימת גם בענפים אחרים?
אני יודעת שמשתמשים בהזרעות מלאכותיות בסוסי ספורט, אני לא בטוחה אם יש איזשהן מגבלות אחרות על סוס מהזרעה.

jgut

New member
למיטב זכרוני

זה נכון גם לגבי טורבדים ועוד כמה גזעים.
אני לא זוכרת את ההגדרות אצל הקווטרים. אצלהם מותר הזרעה מלאכותית והעברת עוברים. אך לדעתי יש מגבלה על מספר העוברים המותר להעביר בשנה.

הורסמאן

New member
תיקון

אישתי מזכירה לי שלא לטפנו.
אז היה לי הכבוד לעמוד לא רחוק מדולי. :)

jgut

New member
אני לא יודעת

איפה עומדת רמת השיבוט כיום. לפני כמה שנים דובר על אחוז הצלחה יחסית נמוך ושמקרי ההצלחה עדיין התגלו עם בעיות פיזיות בהמשך.
לא הצליחו אז להגדיר את הנסיבות שגרמו להצלחה או כישלון. מבחינתם זה היה עדיין בגדר סטטיסטיקה.

ברמה המוסרית, אני לא גיבשתי דיעה בנושא.
ברמה המדעית השיבוט היה יכול לפתור הרבה תהיות פתוחות בנושא של השפעת הגידול וכו׳. זה נושא מרתק. אך כיום הוא עדין רחוק ממימוש שיפתור.

למעלה