TOEFL
נתחיל מהקל לכבד: TOEFL. זה מבחן שרק סטודנטים זרים צריכים לעשות, והוא מהווה הוכחה לאוניברסיטה שהאנגלית שלכם מספיק טובה כדי ללמוד לתואר במוסד ששפת ההוראה שלו אנגלית. יש כל מיני יוצאי דופן, וקריטריונים לאנשים שלא חייבים לעשות את המבחן (למשל כאלה שלמדו תואר במוסד ששפת הוראתו אנגלית וכו), אבל צאו מתוך הנחה שכנראה תהיו חייבים לעשות אותו.
המבחן מחולק ל4 חלקים: קריאה, כתיבה, דיבור, האזנה. לכל חלק מוקצבים 30 נקודות, וסהכ הניקוד במבחן הוא 120.
לרוב אוניברסיטאות לא דורשות סף קשיח, אולם יש כאלה שכן (MIT למשל דורשת 100.). אני כן יכולה לאמר, שבטופל דרישה לציון קשיח היא הרבה יותר נפוצה מאשר בGRE.
המבחן ממוחשב. אני עשיתי אותו בתל אביב, באזור קרליבך, ביום שבת (כן, יש אופציות בשישי ושבת למי שעובד). אתם מגיעים למקום, עוברים תדרוך קצר, נותנים את הדרכון שלכם, מתיישבים מול מחשב, ומתחילים את המבחן. המבחן הוא סביב 4 שעות, כולל הפסקה באמצע.
מה כולל המבחן?
קריאה: מי זוכר את קטעי הקריאה מהפסיכומטרי? אז חלק הקריאה מבוסס על 3-5 קטעי קריאה שכאלו, המלווים ב10-15 שאלות. נושאי הקטעים הללו הם אקדמיים: גאוגרפיה, תרבות, מדע וכו.
המלצה שלי: אומרים שאין יותר מדיי איך להתכונן לפרק הזה. אני לא מסכימה. קודם כל, לשאלות יש מבנה שחוזר על עצמו, ולכן אם תדעו איך השאלות בנויות, תחסכו לעצמכם את הזמן של להבין את השאלה עצמה. למשל, בסוף כמעט תמיד יש שאלה שבה מציגים לכם כמה סטייטמנטים, ואתם צריכים לבחור איקס מהם שיהוו סיכום לקטע הקריאה. אם תדעו מראש שזה מה שהשאלה הזו מבקשת מכם, ייחסכו לכם שניות או דקות יקרות של הבנת השאלה.
דבר שני, יש את עניין אוצר המילים. עכשיו: בניגוד לאוצר המילים בחלק המילולי של הGRE, שלדעתי, ואני אפרט על זה בחלק של הGRE, אין טעם ללמוד אליו בכלל כי זה חסר סיכוי מלכתחילה (ההסתברות שתיתקלו במבחן שבמילה שנתקלתם בה לדעתי לא שווה את הלמידה), שמתי לב שבגלל שקטעי הקריאה בטופל הם הנושאים די מוגדרים, יש ז'רגון שההסתברות שלו להופיע מאוד גבוהה. למשל: אני לא ידעתי כלום בגאוגרפיה ואנתרופולוגיה, ולכן גם אוצר המילים שלי בתחום היה אפסי. כל מיני מילים על סוגי אדמה, אבנים, ארוזיה קורוזיה וכו. כשראיתי שזה נושא די אהוב על קטעי קריאה במבחן, התחלתי לרשום לעצמי מילון עם כל מיני מילים בנושא. וזה אכן עזר. לכן לדעתי יש משמעות גדולה למעבר על קטעי קריאה ממבחנים לדוגמא, ויצירת מעין מילון קטן של מילים שראיתם בקטעים ואתם לא מבינים. אני גם סימנתי כוכביות ליד מילים שראיתי שמופיעות יותר מפעם אחת.
שמיעה: בחלק הזה תשימו אוזניות, ותשמעו מספר קטעים. זה יכול להיות הרצאה, שיחה בין שני סטודנטים וכו. נושאי השיחות יהיו כל מיני עניינים אקדמיים (שיחה בן סטודנט לספרנית, שיחה בין שני סטודנטים על חדר האוכל וכו) וההרצאות יהיו אקדמיות. לאחר כל קטע תישאלו מספר שאלות אמריקאיות.
המלצה שלי: למען האמת לחלק הזה לא התכוננתי יותר מדיי, ולדעתי גם אין איך להתכונן אליו יותר מדיי. תקשיבו לכמה קטעים שמבחני הדוגמא של ETS מספקים לכם כדי שתדעו איך זה הולך להרגיש ומה אתם הולכים לחוות, וזהו.
דיבור: החלק הכי בעייתי לדעתי. ישנם 6 קטעים שבהם עליכם לדבר בערך דקה בכל קטע. שני הקטעים הראשונים הם נושאים "חופשיים" ו"יומיומיים": איפה הייתם רוצים לבלות חופשה? מה עדיף-לגור בבית פרטי או בבית דירות? וכו הקטעים אחכ הם יותר אקדמיים, וחלקם אף משולבים עם האזנה. למשל, אתם תשמעו מרצה במנהל עסקים מדברת על שני סוגי מיתוג. בסוף ההרצאה תישאלו שאלה (השאלות די זהות-בנוסח-על אילו שני סוגי מיתוג המרצה דיברה...איך היא הדגימה אותם..) ותצטרכו לדבר על זה בדקה.
יש בחלק הזה שני קשיים עיקריים, לדעתי: הראשון הוא שיש לכם רק דקה לדבר בכל פעם. אם נתקעתם והתבלבלתם-הלך הקטע. השני הוא כבר תלוי מקום בו אתם נבחנים. אני כאמור נבחנתי ב"סייט אנד סאונד": ממש צפוף, אתה והנבחן לידך מופרדים רק במן קרטון דק, וכמתחיל החלק של הדיבור כולם מתחילים לדבר ביחד, וכמובן שאנשים לא מתחשבים ומתחילות צעקות. מה שמקשה מאוד על הריכוז.
חשוב מאוד לדעתי להתכונן לחלק הזה. לתרגל דיבור, כי זה חלק שפחות יוצא לנו לתרגל. בנוסף, מה שאני עשיתי ומאוד! עזר לי היה להכין מבנה מסויים לתשובות שלי כבר מההתחלה. מעין טמפלטים קבועים כאלה של תשובות שאני יודעת שאני הולכת להגיד, ואז "למלא" אותם עם התשובה הספציפית לשאלה ששאלו אותי. משהו כמו: בהרצאה המרצה מדברת על איקס. איקס זה...<מה זה איקס>. היא טוענת ש...היא מדגימה זאת בעזרת <וואי> <זד>. וואי זה..זד זה..
כתיבה: החלק שהיה לי הכי קל. שני קטעי כתיבה, אחד על נושא אקדמי יותר, במסגרתו תדרשו לקרוא קטע ואז לכתוב קטע חיבור על משהו שיבקשו ממכם שקשור לקטע הקריאה. החיבור השני הוא על נושא יותר חופשי-מציגים לכם נושא ואתם צריכים לכתוב עליו.
המלצות: גם כאן, העצה הכי טובה שאני יכולה לתת לכם, ושמאוד עזרה לי, היא להכין מראש טמפלט: פסקת הקדמה, פסקת סיכום, כמה פסקאות גוף עם מילות קישור "מפוצצות" ביניהן (NEVERTHELESS וחברותיהן). זה פשוט מאוד מאוד עוזר במגבלת הזמן-אתם כותבים את הטמפלט, ואז ישר מתחילים למלא אותו עם התוכן הרלוונטי, ולא מרגישים אבודים בלי קצה של התחלה.
עניינים נוספים: בבקשה ממכם, תבדקו מראש שהדרכון שלכם בתוקף. אני לא בדקתי, והוא לא היה בתוקף, ובטלו לי את המבחן. רק אחרי הרבה הרבה בכי ומאמצים ועוד יותר כסף שהלך על שיחות לחו"ל (ועצה טובה מפיליפ) הצלחתי להחזיר את הציון. אז תשימו לב לזה.