הסבה של אז"ם ל-EXPERIMENTAL

ZeevRozenek

New member
הסבה של אז"ם ל-EXPERIMENTAL

מינהל התעופה האיטלקי פרסם לפני למעלה משנה חוזר שמאפשר הסבה כזו . החבר שלנו רוברטו רָגָצוֹני (שביקר בישראל לפני כשנתיים וחצי עם מטוסו) קפץ על העגלה, והוא ועוד שניים הצליחו "לחצות את ים סוף " ולהסב את ה-P92 שלהם לקבוצת האקספרימנטל .
התהליך נמשך כשנה, מתוכה ששה חודשים בירוקרטיה .מהנדס של המינהל שיושב במילנו (צריך לנסוע אליו ) קובע מה צריך להוסיף \לשנות במטוס , אח"כ הולכים לסניף אזורי של CAP (הסניף האיטלקי של EAA ) שהוא בעל סמכות לפקח על העבודות, אלה ממנים מפקח אישי שעוקב אחרי העבודות , שכמובן כרוכות בפרוק והרכבה של המטוס (לפחות בתיאוריה) , מחליפים פה ושם ומצהירים ש-51% מההרכבה נעשתה לבד , ובסוף מקבלים מהם דו"ח שבכל בסדר אותו מעבירים לאותו מהנדס של המינהל , ומקבלים אות קריאה .
כמובן שכל מה שכתבתי זה בקיצור, והתהליך מאוד מתיש ומֱַיגֶע ַ, וגם יקר, אבל הוא נרתם לסיפור במרץ רב וכעת יש לו מטוס שהוא בקבוצת הת"כ , עם כמה יתרונות לגבי הת"כ ה"רגילה - למשל , הרכבת מכשור לא מרושין כמו למשל AUTOPILOT , וכמובן כמה יתרונות קטנים לעומת האז"מים, כמו אפשרות לטוס ל-סטָמבּוּל (לבקר את ידידינו ארדואן) בלי להוציא את הנשמה על מאה ואחד אישורים .

מאחל לכולם 2014 גרועה יותר מ-2015 .
חוץ מזה אני מצטער ששמחת סילבסטר תהיה מהולה בעצב בגלל האבל במשפחתו של אלעד סלע .

רמי בר1

New member
אצלינו היתרון הגדול של האקספרימנטל הוא באחזקה העצמית

למי שמעונין. בתנאי כמובן שנבנה 51% ,ולא בקומבינה איטלקית שהלואי והיינו יכולים לאמץ בארץ.

אחזקה עצמית = ישראבלוף!

בישראל אין יותר, נכון להיום, אחזקה עצמית למטוס בנוי ע"י חובב!
תקנה 218י"ב (2) (4) מאפשרת רק תחזוקת קו קלה ולא יותר.
אם אין לך מכון בדק שמוכן לקחת על עצמו אחריות על המטוס שבנית, ומטוסך התקלקל - עומדות בפניך שתי אפשרויות: א. להיות עברין ולתקן את המטוס בעצמך. ב. לזרוק את המטוס לפח.
כן. זהו המצב בארץ נכון לעכשיו.
לצערי, אנשי רת"א לא מוכנים לעשות שום דבר בענין ותשובה שקיבלתי מראש רת"א, יואל פלדשו, מחזקת ידיהם.
אולי הקוראים כאן אינם מבינים את המשמעות, אך, כרגע, איני מבין בשביל מה בן אדם נורמאלי צריך לקחת על עצמו בניית מטוס בארץ.
עצוב
אבל זה מה יש.
אריאל אריאלי

רן בג

New member
לפני שנתיים היתה "אחזקה עצמית"...

עד כמה שידוע לי לא השתנה מאומה בתקנות...יש בעיה עם הפרשנות של פקידי רשות שלא בקיאים בחומר זה.

לפני שנתיים?

לפי תשובתו של יואל פלדשו, הוראת רת"א 05-208, עדיין תקפה.
לי לא ברור כיצד היא מתיישבת עם התקנה שציינתי.
על פי תקנה זו, אסור לבונה לתקן את המטוס שהוא בנה!!!
וכאן אין ענין של פרשנות. זוהי אחת הפעמים הבודדות שישנה תקנה שאין לה פרשנות שונה.
לצערי, נתקלתי באטימות מוחלטת מצד אבי נוי וקדוש בלי שום רצון לעשות משהו לשנות את התקנה ובעיקר, חוסר הבנה מוחלט מהו מטוס בנוי ע"י חובב ומה המשמעויות של סוג כזה של מטוסים.
עד היום אני מרגיש כאילו אני היחיד שנלחם את המלחמה הזו ולפעמים אני מרגיש שאני "דון קישוט".
עד שכל המשתמשים יפנימו שלפעמים יש לאחד כוחות נגד רת"א, כנראה שרת"א ימשיכו בשיטת "הפרד ומשול" ויעשו בנו כרצונם.
אני מאד כועס.
אני מאד מאוכזב.
ואני כמעט נואש בענין זה.
אריאל אריאלי

תשע"ג - 2013

תקנה חדשה שהוכנסה לתקנות הטייס ללא כל התייעצות עם הגורמים שמבינים בענין.
כבר אמרנו: רת"א יודעים יותר טוב מכולם, למרות שאינם מבינים דבר וחצי דבר בנושא הספציפי הזה.
אני לא מבין כיצד ראש רת"א יכול לומר כי הוראת רת"א 05-208 בתוקף, כאשר תקנה 218 י"ב (2) (ד) סותרת את הכתוב בה?
אריאל אריאלי

רמי בר1

New member
יש עכשו בדיוק סוגיה כזו שנדונה בין בונה מטוס

שעשה את כל הליך האחזקה העצמית לבין רת'א.
אני לא רוצה להכנס לזה,אבל מענין כיצד זה יסתיים.
יש לבונים העצמיים בעיה קטנה.מכון בדק לא תמיד רוצה להתעסק עם מטוס שנבנה עי' חובב,וכשמכון הבדק של אומני הורייזן נסגר,אני יודע על מקרה של מטוס שנותר ללא מכון שמוכן לטפל בו.

רמי בר1

New member
עד כמה שאני יודע,העמותה לא מתערבת בענין.

ניסיתי למצוא את התקנה וההוראה שלהם כיוונת,ולא מצאתי. אולי תוכל לתת קישור?

ישנן שתי תקנות, שאם ישארו תקפות, אין עדית לנושא בניית מטוסים

ע"י חובבים.

(תקנות הטיס (רישיונות לעובדי טיס), תשמ"א - 1981 (עדכון אחרון תשע"ג-2013)1)

א. 218 ט' (א) (2) מחזיק ברשיון טייס תקף ובו הגדר סוג מתאים לכלי הטייס שבנה;

ב. 218 י"ב (2) (ד) תיקון תקלות וביצוע שינויים זעירים שאינם דורשים פירוק מורכב, וניתן להשלימם באמצעים פשוטים, ולמעט תיקון גדול;

פירושים:
א. אם אינך מחזיק ברשיון על המטוס שבנית, אינך יכול לתחזק אותו. כנ"ל אם, מסיבה כלשהיא רשיונך אינו בתוקף! ומה עושים כל המכונאים שאין להם רשיון טייס כלל?
הדבר מחמיר עוד יותר אם ישנה קבוצת בונים שרק אחד מהם הוכרז כמכונאי של המטוס, ומסיבה כלשהי רשיונו אינו תקף. במקרה זה איש לא יוכל לטוס על המטוס!

ב. אם הייתה תקלה במטוס, המחייבת "תיקון גדול" כזה שיש צורך לפרק מערכת ראשית מהמטוס, ואין מכון בדק המוכן לקחת תחת אחריותו טיפול במטוס, כל שנשאר הוא לעטוף את המטוס בנייר אריזה ולזרוק אותו לפח!

מעניין כי שתי תקנות אלו אינן נמצאות בשום מדינה אחרת בעולם ואפילו המחמירות ביותר!

ואני כבר לא מדבר על משך תוקף תעודת כושר טיסה ועוד כמה דברים אחרים.

בקיצור. אנחנו צריכים לשרת את רת"א ולא הם צריכים לשרת אותנו.

אריאל אריאלי

רמי בר1

New member
עברתי על הפרק השביעי-הגדר אחזקה עצמית.

מסעיף ט עד י'ב כולל, ולא ראיתי שום בעיה.
אני לא משפטן,אבל זה אמור לספק בונה עצמי שרוצה לתחזק לבד.

אתה טועה - ובגדול

כבונה - ולמרות שאתה בנית את המטוס ואתה מכיר בו כל בורג ומסמרה;
אסור לך לפרק שום חלק מבני במטוס.
אסור לך להחליף פרופלר.
אסור לך לתקן תמסורת לפרופלר במנוע.
אסור לך להחליף גלגל.
אסור לך לפרק כנפים.

אסור ואסור ואסור....
ואם, מסיבה כלשהי, רשיון הטייס שלך אינו תקף - אסור לך, בכלל, לגעת (מבחינה טכנית) במטוס שאתה בנית.

ואם אחרי כל זה, נראה לך, שאין כאן בעיה, אני חושב כי לא הבנת את הבעייתיות.
אריאל אריאלי

רמי בר1

New member
במידה והייתי בונה מטוס ,ומקבל את האחזקה העצמית

כמו שכתוב בתקנות,הייתי מסתדר עם זה מצוין.
הענין הוא,שזה לא מענין אף אחד חוץ מאלה שבנו את מטוסם בעצמם. הם צריכים להתאחד, ובמידה וצריך מאבק,הם אלה שצרכים לעשות אותו.
שום דבר לא יזוז לבד,ואני לא רואה מצב שרת'א תיזום מצב שאריאלי יוכל לבצע את כל עבודות התיקון במטוסו שבנה.

רמי בר1

New member
אני יודע שאסור לפרק כן נסע,אבל גלגל מותר.

לגבי מנוע,אתה התקנת על המטוס שבנית מנוע מושלם ,בדוק,ואחרי הרצה.לא חייב להיות לך איזשהו ידע במנועים כדי להרכיב מנוע למטוס,כך שאתה מתלונן על שאסור לך לתקן תמסורת לפרופלור(שאין במנוע שלך),וזה בסדר,כי יכול להיות שאתה כלל לא מבין בזה.
באזמים,למי שיש אחזקה עצמית,עובר קורס קרבורטורים במכון הבדק של 20 שעות אם אני זוכר נכון, שכולל גם איזון קרבורטורים,ואחר'כ מאושר לעבודה זו.
אם היו שואלים אותי,אז לפני קרבורטורים הייתי מאשר את כל הרשימה שהעלית,+עוד כל מה שקשור לגוף המטוס ולמערכות שאותן בנית, ועבודות תיקון במנוע הייתי משאיר לסוף.
אני מתכוון תיקון ולא אחזקה.

רן בג

New member
רמי - מסכים עמך לחלוטין

הבעיה בפרשנות של המפקח...
&nbsp
השיטה אותה יש לנקוט " מסבירים לאט על מנת שיבינו מהר"...בקיצור סבלנות...זה המחיר שעוסקים בדבר מטעם הרשויות אנשים הבאים "מעולם תוכן" אחר..
&nbsp
בכניסה למשרדי ה-TC (רת"א הקנדי) בוואנקובר ישנו השלט הבא:-
&nbsp
If you meet serious people who act in an understandable way- You are the offices of Transport Canada
&nbsp
מי אמר שלקנדים אין הומור ?

ZeevRozenek

New member
רן, ני-הָאוּ

שכחת לציין שהשפה השלטת בעיר היפה הזו היא סינית

(לא שבאירופה המצב טוב יותר. השם הנפוץ ביותר של תינוקות שנולדו ב-2013- הוא מוחמד !)

רן בג

New member
אחזקה עצמית לאזמ"ים שמגיעים מוכנים לטיסה...

עם עזיבתי את רת"א היה מוכן סיליבוס לימוד לטייס הפרטי שיכשיר אותו לביצוע אחזקה עצמית במטוסו. הסיליבוס היה דומה לאשר חוק ה-LSA האמריקאי גורס ומשמעותו היתה לימוד של כ-160 שעות (אם איני טועה). הנושא קיבל אישור עקרוני של מנהל רת"א גיורא רום, נמסר לגופים המקצועיים האמורים לעסוק בזה ושם כנראה נקבר..
&nbsp
&nbsp

למעלה