הנפש(mind)

נהראש

New member
הנפש(mind)

ערב טוב, הבודהה מסר: הנפש קודמת לכל התופעות, הנפש היא החשובה ביותר,הכל נוצר בנפש. אם, בנפש לא טהורה תדבר או תפעל, כי אז ירדוף אותך הסבל, כמו גלגל העגלה העוקב אחר רגלה של בהמת המשא. אם בנפש טהורה תדבר או תפעל, כי אז ילווה אותך האושר כצל שאינו נפרד. ארבע פעולות כוללת הנפש: תודעה, תפיסה, תחושה ותגובה. תודעה- החלק הקולט של הנפש, "רושם" התרחשותה של כל תופעה ללא שיפוט או הערכה. תפיסה-פעולת זיהוי. חלק זה מזהה, מאבחן, מתייג, מסווג וקובע הערכה, חיובית או שלילית. תחושה-נעימה או בלתי נעימה, בהתאם להערכה. תגובה-הנפש מגיבה באהדה או בדחייה, בהתאם לתחושה. אם נעים אז נמשיך ונחזק את החוויה ואם התחושה לא נעימה יש רצון לדחות אותה ולהפסיקה.* *מתוך ויפאסנה האמנות לחיות\ויליאם הארט

רק חבל שהתרגום והפרשנויות

לא מדויקים כל כך. קודם כל תרגום מדויק יותר של שתי הפיסקאות הראשונות שהבאת שהן שתי הפיסקאות הראשונות שפותחות את הקובץ הנפלא של אימרותיו של הבודהה שנקרא הדהאממהפאדה: התופעות (המנטליות) מכוונות באמצעות התודעה, נשלטות באמצעות התודעה, נוצרות על ידי התודעה. אם תדבר או תפעל עם תודעה מושחתת, הסבל יילך אחריך- כמו גלגל העגלה, שנע בעקבות השור המושך אותה. התופעות מכוונות באמצעות התודעה, נשלטות באמצעות התודעה, נוצרות על ידי התודעה. אם תדבר או תפעל עם תודעה שקטה, בהירה, אזי האושר יילך אחריך, כמו צל שלעולם אינו עוזב. ובאשר למה שתורגם מספרו של ויליאם הארט כ "ארבע (ה)פעולות (ש)כוללת הנפש": וֱדָנָה- תחושות הרגשות סַנְיָה- תיוג; תפישה; רמיזה; פעולה של היזכרות, זיהוי ופרשנות. סָנקְהַארָה- תצורה, הרכבה, עיצוב, פיברוק. וִינְיָנָה- מודעות, הכרה, שימת-הלב לנתונים הנקלטים דרך אברי-החושים או למחשבות כשהן מופיעות.

נהראש

New member
בוקר טוב

תרגום הינו פרשנות ועל כן מראש הוא שונה מאדם לאדם, רוח הדברים המוצגת חשובה בעיני כמו הדיוק שבתרגום(שאגב לקוח מהספר). בקשר לארבע הפעולות, בדרך בה הצגת אותן לא ברור שהן פעולות עוקבות המתיחסות אחת לשניה. וזו מהותן- סדרה אוטומטית ומהירה של פעולות מכאניות/מנטליות, כפי שראה אותן הבודהה, המתרחשות בנפש ומשאירות את האדם במעגל הסיבה והתוצאה- מעגל הסבל.

annandi

New member
כמה דברים

אין ספק שתרגום זו גם פרשנות, אבל המילה "נפש" אינה מתאימה כלל לתרגום המילה mano או citta, מכיוון שבעברית יש לה קונוטציה של משהו קבוע, שאינו משתנה (ובכלל זורק אותנו לעולם הקבלי, בו לכל אדם יש נפש שמקורה אלוהי). לכן המילה "תודעה" מתאימה יותר בקונטקסט הבודהיסטי. בנוסף, ארבעת האלמנטים שהבודהה מונה כחלק ממה שנקרא "מנטליות" (הפעם המילה בפאלי היא naama ולא mano כמו בקטע מהדהמפאדה), הם לא פעולות עוקבות, שכן אז "וִינְיָנָה" (ההכרה) תהיה במקום הראשון. רק כאשר העין לדוגמא, קולטת צורה, מתעוררת "הכרת-העין", היינו, היכולת להיות מודע בכלל לאיזשהו קלט חושי. כאשר הכרת-העין מתעוררת, ישנו תיוג וזיהוי (סַנְיָא) של מה שנראה (בלון אדום לדוגמא). רק אז יכולה להתעורר תחושה כלשהי (וֱדָנָא). הסָנקְהַארָות הן הנטיות וההתניות שבכלל נמצאות בבסיס ההתנסות שלנו. מצד אחד הן מתנות את ההתנסות (האם נעים לנו לדוגמא), ומצד שני, נוצרות כל הזמן התניות חדשות. וֱדָנָא- תחושות הרגשות סַנְיָה- תיוג; תפיסה; זיהוי ופרשנות. סָנקְהַארָה- נטיות, התניות, תצורה. וִינְיָנָה- הכרה, הכרת-העין, הכרת-האוזן ושאר החושים (גם החוש המנטלי שקולט מחשבות, רעיונות וכדומה).

נהראש

New member
תזכורת קטנה*

*קונטקסט וקונוטציה הן מחשבות מותנות, אישיות ויותר מכל מופיעות וחולפות. מה שמתאים לזה או לאחר נתון לשיקולו של כל אחד ואין כאן אמת מוחלטת. בקשר לפעולות התודעה (ארבעת האלמנטים), יש לדעת אותן לחוות אותן ולהבין אותן כרצף. רצף היוצר את זרם התודעה, אותה תודעה המפרידה את ה'אני' משאר הדברים. התגובה(סָנקְהַארָה) היא הנקודה הפעילה היחידה ברצף והיא גם הנקודה בה יכול המודט לקטוע את הרצף.

annandi

New member
עוד כמה דברים

דבר ראשון, כל דבר שנאמר או נדבר עליו, כאן (בפורום) או בכל מקום אחר הוא תמיד מותנה וחולף, זה לא משנה את ההבנה "היחסית" של קונטקסט מסוים, ושל דיוק במקרה של תרגום והבנה של מושגים ממסורת רוחנית מסויימת. זו לא אמת מוחלטת, אבל בתוך העולם היחסי שלנו, יש הסבר או תרגום "קרוב" יותר למה שמושג מסוים מביע, ויש תרגום שיכול להטעות. במקרה של מונחים בודהיסטים, חוץ מהתרגום המילולי, קרי, השורש ממנו הוא נובע והצורה הדיקדוקית שלו, אפשר להתקרב למשמעות המדוייקת שלו, על ידי בדיקה של מקומות רבים נוספים בו מושג זה מוסבר או מופיע. האמן לי, שעשיתי זאת על כל אחד מהמושגים החשובים התורה הבודהיסטית, לפחות בטקסטים בפאלי, ויש תרגום "נכון" ותרגום ש"אינו נכון". לגבי הרצף, אני פשוט לא מסכימה איתך שהסדר בו מופיעים האלמנטים המנטלים האלו, זה גם הרצף התודעתי. ואת זה אני אומרת מתוך התרגול המדיטטיבי שלי. לילה טוב.

נכון.

אבל ככל שהדיוק יהיה רב יותר כך גם האבחנות והחקירה במדיטציה תהיינה בהירות וצלולות יותר. כמו כן אין באמת סדר עוקב לפעילויות אלה מלבד הסדר שנתן להם הבודהה כסדר דידקטי בעבודה המדיטטיבית.

ואולי להוסיף

שהארבעה הם חלק מחמישה שהראשון בן הוא הצורה או החומר הגוף (rupa אם אינני טועה) החמישה הם חמישה מרכיבים של מה שאנחנו מזהים כאדם שאנחנו ולמעשה כל המרכיבים עצמם מעצם הגדרתם ככאלה הם סוג של סַנְיָה- תיוג; תפישה; רמיזה; פעולה של היזכרות, זיהוי ופרשנות המונחים באנגלית כפי ששמעתי מטיך נט האן (נקווה ששלוש שפות יספיקו
) Form - גוף* Feeling - תחושות הרגשות* Mental Formation - למעשה כל המושגים* Preception - היכולת לזהות חלקים במכלול ומתוך כך את המכלול* Consciousness - הכרה, שימת הלב לתופעות* *העיברית היא שלי, האנגלית היא שלו

אני באמת מקווה

שהלימוד הזה יועיל למישהו פה ובכל מקום אחר. תודה על תשומת הלב

יפה מאוד

תודה על התירגום כתבת שיש בבלוג תרגום מלא אך הלינק לא מביא למקום ספציפי.

לא כתבתי שיש את התרגום המלא.

מי שכתב את זה הם חבריי היקרים מבית בהאוונה. אני באמת צריך לשים את ליבם לטעות זו
, והלינק אכן מביא לבלוג עצמו ולא לתרגומים עצמם. בכל מקרה התרגומים שהם הציגו באתר שלהם הם אלה שמופיעים (ולא יותר מיזה עדיין) בבלוג ואותם תוכל למצוא יחדיו אם תקליק בקובית התגיות שבתחתית עמודת הרשומות על התגית "מחרוזת אבני החן של השחרור". תודה על הפידבק

וגילוי דעת נאות:

תור ואיתמר הם חברים קרובים שלי ואהובים יקרים עד מאוד מאוד. פרסום התרגומים הוא שיתוף פעולה בינינו.

למעלה