המשפחה המורחבת

מיזו

New member
המשפחה המורחבת

שלום לכולם, האם מישהו/י מכם חי עם בן זוג מעל 10 שנים ועדיין המשפחה של בן הזוג עושה הכל בשביל להראות כמה היא לא מרוצה מהבחירה. הבעיה מחמירה כשבן הזוג כשהוא בחברתם בוחר להתנהג כמוהם (ורק בחברתם) וכשהנושא עולה לשיחה או מריבה ביניכם הוא טוען שהוא בעצם כועס עליהם על יחסם אליכם אך למעשה בהתנהגותו שלו בעצם נותן להם לגיטמציה להתנהג כך. נשמע מסובך? אכן כך ואשמח לשמוע דעות ועצות בעניין תודה ושבוע מצויין.

תלות רגשית

שלום לך וברוכה הבאה אלינו אני יכול לספר מנסיון אישי, הייתי במקום דומה למקום בו בעלך נמצא, תלוי רגשית באבי ומותנה מילדות להגן עליו (מבלי שהייתי מודע לכך). כתוצאה, מצאתי את עצמי נוקט עמדה לצידו או בעצם להגנתו בעת מחלוקות שלו עם אשתי או בכל עת בה אשתי היתה מרגישה שהיא מקבלת יחס משפיל מצידו. אשתי ניתקה את עצמה בשלב מסוים ממשפחתי (שתמכה בו באותו אופן, גם אם פסיבי - אי נקיטת עמדה כמוה כנקיטת עמדה לפעמים), דבר שהעמיד אותי עוד יותר בין הפטיש לסדן. אחת הטעויות הגדולות שאשתי עשתה (עד היום היא לא מודעת לגודל הטעות), היא שבשלב מסוים החליטה (בגיבוי משפחתה) שאם אני לא נותן לה את הגיבוי והיא מנותקת ממשפחתי, אזי מן הראוי שאני אהיה מנותק ממשפחתה, לצורך ה"איזון". נוצר מצב בו הקרע הלך והעמיק, במדה רבה על גב הילדים (הבן הבכור בעיקר - היום כשהוא בוגר הוא נמנע מללכת לאירועים משפחתיים אצל שני הצדדים ויש לו חסכים חברתיים ניכרים). חגים הינו חוגגים בנפרד ובשלב מסוים הפסקנו לחגוג והיינו נשארים בבית (דבר שבפני עצמו לא הפריע לי או לה כלל) אבל ברקע היה המתח המתמשך הזה. הזוגיות שלנו כמעט התפרקה והיה שלב ממושך של קרע ונתק של ממש בינינו, בכל המישורים. היום אנחנו בשלב שאנחנו מעבדים עם עצמנו את טעויות העבר, מנסים להפיק לקחים, הן ברמה אישית והן ברמה זוגית. אני אישית הגעתי להכרה שפעלתי מתוך תלות והתניה (אינני מאשים את אבי בכוונת זדון - הוא איש עם חולשות וחסרונות משלו אבל פעל באופן הטוב ביותר שיכול היה בעת שגידל אותי ואת שאר ילדיו) והצלחתי להשתחרר מדפוסים אלו, של תלות באבי, באשתי או בכל אדם בעצם. שיתוף זה כל כולו על שום מה? משום שמדברייך אני חש במאפיין דומה אצל בעלך. חשוב היה לי לספר את הסיפור כדי שלא תיגררי לעצות אחיתופל (בעיני) שאולי תשמעי, להכנס למאבק כח על רקע זה. המחיר עלול להיות גבוה מאד. עצה ממני? במקום לבוא בטענות (אינני יודע את דפוסי התקשורת ביניכם) ולהאשים אותו, או להאשים את משפחתו (דבר שכנראה יתפרש אצלו אוטומטית כהאשמה המכוונת גם אליו), נסי לשוחח איתו על הרגשתך בעת שאת נתקלת ביחס שאת מקבלת, דברי על כך שאת לבדך לא יודעת איך להתמודד עם יחס זה ובקשי את עזרתו (במקום לדרוש שילחם את מלחמתך). עשי את השיחה במקום נייטרלי ובעת שאת רגועה, לא בזמן שאת בסערת רגשות על המתרחש. בנוסף אני מציע שתראי לו את פנייתך לפורום ואת התגובה שלי. אני נזקקתי ל"טיפול בהלם" (שנבע מהקרע העמוק ביני ובין אשתי) כדי לנבור בעצמי ולהכיר (בין השאר) בדפוס התלותי שפעלתי על פיו ולהצליח להשתחרר ממנו. אין ספק שאילו יכולתי לעשות זאת ללא הטראומה המתמשכת שעברתי היה עדיף בהרבה. יתכן שבעלך יבין שיש בעיה שתפריע לו כל חייו אם לא ישתחר ממנה וימצא דרך לעבוד עם עצמו ולהשתחרר מתלות זו (אני השתתפתי במספר סדנאות וקבוצות במשך מספר שנים כדי לרכוש תובנות לגבי עצמי - משך הזמן הארוך קשור לכך שבאותה תקופה עשיתי זאת ללא תמיכה מהבית, אולי אפילו התנגדות). בקיצור אסכם, שעל אף שאת מרגישה פגועה ממשפחתו וממנו, עליך להיות חזקה ושקולה ולהבין בראש ובראשונה שלא משנה איך התנהגותו מצטיירת, היא בעצם לא מופנית נגדך, אלא תוצאה של מצוקה בהיותו בין הפטיש לסדן. תמכי בבעלך והביני שהוא פועל מתוך חולשה, וכך גם כנראה משפחתו (ממניעים של קנאה אולי, הרגשה ש"לקחו להם את הילד", מי יודע?). בכל מקרה, אל תילחמי בבעלך, אם את רוצה לשמור על זוגיות טובה ולשפר אותה, אלא קבלי את התנהגותו כחולשה ותמכי בו. בהצלחה

ראיה סוביקטיבית והפנית אצבע מאשימה

הרבה פעמים אני נוטה לשאול בתגובה להודעות המתארות מצב של משבר ומפנות את האצבע המאשימה אל בן הזוג, איפה ומה היה חלקו של המודיע בהיווצרות המשבר והאם הוא מספר את כל העובדות. בתגובתי האחרונה לקיתי באותו סוג של טעות והפניתי אצבע מאשימה אל אשתי כשאמרתי: " אשתי ניתקה את עצמה בשלב מסוים ממשפחתי (שתמכה בו באותו אופן, גם אם פסיבי - אי נקיטת עמדה כמוה כנקיטת עמדה לפעמים), דבר שהעמיד אותי עוד יותר בין הפטיש לסדן. אשתי ניתקה את עצמה בשלב מסוים ממשפחתי (שתמכה בו באותו אופן, גם אם פסיבי - אי נקיטת עמדה כמוה כנקיטת עמדה לפעמים), דבר שהעמיד אותי עוד יותר בין הפטיש לסדן". עוד אמרתי: "אחת הטעויות הגדולות שאשתי עשתה (עד היום היא לא מודעת לגודל הטעות), היא שבשלב מסוים החליטה (בגיבוי משפחתה) שאם אני לא נותן לה את הגיבוי והיא מנותקת ממשפחתי, אזי מן הראוי שאני אהיה מנותק ממשפחתה, לצורך ה´איזון´". לגבי שני פסוקים אלו ברצוני להבהיר, במיוחד בגלל שההיסטוריה של המשבר כואבת ורגישה עד היום (למעלה מעשר שנים) ומפני שאנחנו מעבדים היום את טעויות העבר ומנסים לנקות אותן, את הדברים הבאים: תהליך ההתנתקות מהמשפחות ארך זמן רב. את תחושת ההשפלה אשתי הרגישה מאבי לאורך הרבה שנות נישואין (אולי 10 או יותר) עד שלאחר ויכוח ביניהם אבי החליט לנתק איתה קשר וביקש שאודיע לה שאיננה רצויה. עם אחותי ניתקה את הקשר לאחר שזו נקטה עמדה לצד אבי ולא שמרה על נייטרליות. הפיצוץ שגרם לה לנתק את הקשר שלי עם משפחתה היה כשנתיים וחצי אחרכך, כשאני נגררתי ונקטתי עמדה משלי ומנעתי קשר שלה עם אחי , שבא לביקור מחו"ל ולא היה מעורב מלכתחילה בסיפור, כשאמרתי לה שאני לא מעונין שיפגשו וניפגשתי איתו בלעדיה (עד כדי כך הייתי שבוי בתלות באבי ומושפע ממנה). רק אז החליטה על ניתוק ביני לבין משפחתה ("למה שאני ארגיש לא רצויה ואתה תרגיש מלך?"). משפחתה גיבתה אותה כתמיכה בה בעת שהיתה במשבר עמוק והרגישה בודדה מאד ותמיכה זו חיזקה אותה והעמידה אותה במידה רבה על רגליה. גם לגבי ההתנגדות לסדנאות, זה משהו שאני חשתי והייתי רגיש לו, אולי יותר תגובה שלי לשלילתן על ידה ופחות התנגדות אקטיבית של ממש מצידה (למעט אחת שם היה פיצוץ רציני ולא אפרט כאן, דבר שהעמיק את הקרע בינה לבין אחותי). מכל מקום, היו סדנאות מרתוניות שהודעתי לה עליהן רק ברגע האחרון, כולל אחת אליה הצטרפתי מיד לאחר שירות מילואים בו נעדרתי שלשה שבועות מן הבית. עד היום אשתי מרגישה פגועה מכך. הבהרות אלו כאן נועדו כדי לאפשר את ניקוי המשקעים הכואבים מאותה פרשיה של משבר ממושך, שהיתדרדר כפי שהיתדרדר בהתחילו מחולשה ותלות שלי, תגובות של אישתי שאני חשתי מאוים מהן (מאותו מקום בו הייתי אז), נקיטת עמדה אקטיבית שלי כתוצאה מכך ותגובה עוד יותר אקטיבית מצידה בהמשך. לגבי תגובתי למיזו, יתכן וההבהרה תועיל לה, יתכן שתבלבל אותה. מכל מקום מתואר כאן סיפור של השתלשלות בלתי רצויה, שיתכן אולי שאילו היינו מבינים אז את מנגנוני ההפעלה שלנו (כל אחד את של עצמו ושל בן זוגו) ומבינים את ההשלכות והתוצאות, היינו אולי נוהגים אחרת, בעצמנו או בעזרת יעוץ, ונמנעים מהתוצאות הכואבות אליהן הגענו. במובן זה היתה לנו סדרה ארוכה של טעויות, כל אחד בחלקו, מבלי לשפוט ומבלי להפנות אצבע מאשימה. כאמור, הבהרה זו היא חלק מתהליך שאני ואשתי עוברים כעת לזיהוי, ניתוח ותיקון טעויות מן העבר.

כמה חכם.... ובכל זאת....

התרגשתי עד דמעות למקרא הודעתך.... הזדהות עצומה . לא יכולה גם לשכוח כמה התעצמתי למקרא ולימוד מחכמת חייך - כמה חשוב בכל ויכוח או מקרה לחפש ולחשוב קודם כל איפה החלק שלנו לפני שמפנים אצבע מאשימה כלפי בן הזוג. ואכן גם בנושא המשפחה המורחבת אני מתלבטת ומתחבטת במספר דברים אשר לא ממש חשבתי שכל כך קשורים כאן לפורום וכיוון שאני רואה שהנושא עלה וכיוון שאני מאוד מעריכה אנשים שנמצאים פה ונהנת לקרוא מה שכותבים אולי אעלה את בעייתי ואשמח לשמוע את תגובתכם: הגעתי לפורום בעיצומו של משבר זוגי קבלתי תמיכה ואהדה ובעיקר את היכולת לראות את הבעייה מזווית שונה , והיום היחסים ביננו נראים אחרת גם אם לא מושלמים עדיין אך בהחלט בדרך הנכונה. הקשר של בעלי עם אמו הוא קשר הדוק ורצוף עם עם המון תלות הדדית , נפשית וגם קצת כלכלית. בעלי נוהג לספר לה הכל ולעדכן אותה בכל פרט בחיו , כמעט.(כך לדבריו- לדעתי הוא מעדכן אותה בהכל ...) ולעיתים נדמה כי נח לו לשתף אותה בדברים אינטמיים יותר מאשר אותי... ולי זה קצת קשה כי את הצד שלי היא לא שומעת וגם לא רוצה לשמוע ... מעבר לכך הוא עוזר לה בכל צרכיה ונוסע אליה המון... וכיוון שהיא לא גרה בקרבתנו הוא גם לן אצלה לפחות פעם בשבוע (כאן כמובן זו גם נתינה שלי לא רק שלו ) עתה נקלענו למספר הוצאות כלכליות חריגות רבות , טיפול שיניים גדול שלי וגם טפול שיניים שלו ומעבר לכך טיול של הבת לחו"ל (מהבחינה הטכנית שולם קודם הטיול של הבת) אז בעלי והיא החליטו שאת הטפול שלי שעלותו היא הגבוהה ביותר היא תשלם ואני מאוד מעריכה ומוקירה אותה ואין ספק שאני מודה ומודה ומודה לה על כך מאוד ... ואפילו יותר !!!!!!! אומנם קשה לי עם זה .... הייתי מעדיפה שהיא תשלם דווקא את הדברים האחרים שבסכומם כמעט משתווים אני לא רוצה שבעלי תמיד יזכיר לי שאת הטפול שלי היא שלמה... אני אזכור את לבד ולא אשכח לעולם... ומקווה שגם אצליח לגמול לה מעבר למה שגם כך ... אני רוצה את ההבנה של בעלי ולא ממש זוכה לה כי הוא יותר מבין את אימו מאשר אותי. מה דעתכם? אני מחפשת את הקטע שלי - למה זה קשה לי - ולא כל כך מוצאת...

איפה את ואיפה הוא?

המשפחה שלך לא סובלת אותו- אוקי. אבל את אוהבת אותו והוא בן זוגך לחיים. הבחירה היא שלך ולא שלהם. כדאי לדעתי שני דברים: אחד להסביר באופן חד משמעי שזו הבחירה שלךואת מאושרת איתו. שנית לא לתת למערכת היחסים עם המשפחה המורחבת משני הצדדים, להעיק על התקשורת שבין שניכם. ושתי העיצות האלו, קשות למימוש כמובן. את איתו, וזה מה שחשוב. שדרי לו את זה. אמרי לו את זה תעזבי את המשפחה שלו , שלך בצד. ראיתי זוגות נפרדים על רקע כזה"אמא שלך אמרה". ויכול להיות שממספר המשפטים המצומצם שכתבת על הזוגיות שלך לא הבנתי כלום על מה את מספרת בעצם. אז תשימי הצידה, במגירה של העיצות הלא שימושיות.

"על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו...

ודבק באשתו והיו לבשר אחד". קל להורות - קשה לבצע, בעיה כבדה בחיי זוגות מימים ימימה. שלא כביחסים בין חברים שהם אופציה, יחסים במשפחה המורחבת הם אילוץ שלא קל להימלט ממנו - ולעיתים בלתי אפשרי. לא סיפרת אם אתם תלויים בעזרת הוריו כלכלית, אם כן- הבעיה מחמירה. על מנת שתיצרו חזית אחידה ומאוחדת מול הוריו עליכם להיות חופשיים מכל תלות כלכלית ואחרת בהם. לו אני במקומך הייתי מורידה את הקשר עם המשפחה המורחבת למינימום ההכרחי. ככל שיפחתו המפגשים - כך תפחת הפגיעה בך. ואל לך לכעוס על בעלך, הוא נמצא בין הפטיש לסדן. מצד אחד אלו הוריו והוא מצווה לכבדם, ומצד שני קשה לו לקבל את "הצד המכוער באופיים" כמו גם להתעמת איתם. ..... ותמיד אפשר לנסות לדבר עם הוריו ולנסות להסביר להם עד כמה יחסם פוגע ומכאיב לכם .... לטובתם! בהצלחה!

להיות בסדר עם כולם

יש אנשים שפוחדים מעימותים ומחוסר הרמוניה, שרוצים לשאת חן בעיני אחרים, ושהזהות העצמית שלהם אינה מגובשת מספיק על מנת שתהיה להם דעה מוצקה מול דעה שונה משלהם, המילה היפה לזה זה דיפלומט, המילה הפחות יפה דו-פרצופיות, בכל אופן, אנשים שרוצים להיות בהרמוניה ובהסכמה עם כולם הם קצת בבעייה, משום שזה הרי בלתי אפשרי להסכים תמיד עם כל הדעות השונות שבעולם. כי הם שונות.בכל אופן, זה לא משנה באיזה שם לכנות את זה, מה שברור שבעלך מעוניין ביחסים טובים גם איתך וגם עם המשפחה שלו. וזה דבר פשוט שאפשר להבין.גם את חשובה לו ובאותה מידה גם הם, ולכן הוא לא נחלץ להגנתך בנוכחותם, צר לי מאוד על מה שאת חווה בנוכחותם, זו ודאי חוויה מאוד קשה, לבוא לבית של משפחתו, ולשבת שם מבודדת,כשכולם בעצם נגדך כולל בעלך.בכל אופן, מה הסיבה שהם כל כך מתנגדים לבחירה? את יכולה לחשוב על משהו שבו אולי גם את אחראית ליחס זה שלהם כלפייך? דבר אחד שאת יכולה לעשות, זה לצמצם את היחסים עימם למינימום ההכרחי, ולהתנהג בצורה קורקטית ללא מעורבות רגשית עמם, אך לזה יש מחיר מסויים כמו שאיש המערות אמר של אווירה קרירה במשפחה, דבר נוסף שאני יכולה לחשוב עליו, זה להיפך: שתראי למשפחתו הארת פנים כזאת, ויחס נפלא וחם כל כך, עד שפשוט לא תהיה להם שום סיבה שבעולם, להתנגדות כלפייך, וזה נקרא להפוך שונא לאוהב, ע"י כך שאוהבים את השונא! וגם כפי שאמרו כאן, לספר לבעלך על המצוקה שאת חשה במצב זה, אבל לא בכעס ובריב אלא בטון שקט.כדי שיוכל להבין. בברכה, טלי

adam33

New member
משהו רעוע בממלכת גוץ

הבעיה הינה מימים ימימה כשעוד בתנ"ך התחבטו אם להפרד מהבן בת בכדי שתתחתן וגם עם מי. לפי דעתי כשבעל מתנהג כמו המשפחה שלו זה אומר דרשני יתכן ובעצם את היא זו שיש לה בעיה סמויה איתו וכאשר הוא בחברתם הוא פשוט משקף את יחסיכם זה כמו שיושבים שתי זוגות והבעל כל הזמן מדבר על זה ובצחוק על בדיחות להחליף אישה אין אדם מדבר אלא מהירהורי ליבו מנסיון כשהתחתנתי לא רצו את אישתי ולמרות זאת הלכתי איתה יד ביד על אף הכל בהמשך הם למדו להעריך אותה ולהתחרט קו המחשבה הזה הופר כאשר הינו על סף פירוד ואז חזרתי לחשוב כמוהם והם חזרו לחשוב כפי שחשבו בהתחלה וראי איזה םלא כיום כשאנו שוב יחדיו ואני משקף את היחסים הטובים שלי בפני כולם הם מסכימים כמוני ומדברים על כך ולכן עשי חשבון נפש עם בעלך ויחסכם ואין זה משנה אם הוא או את אלה שמצדיקים את קו המחשבה של ההורים.

karin45

New member
גם אחרי 25 שנה....

את כותבת איך מתנהג אליך כשהוא עם בני משפחתו, אך את לא מספרת איך את מתנהגת אליו כשאת עם בני משפחתך... לפני 18 שנה ניהלתי וויכוח עם בעלי לפני בני משפחתו (לצערי, כך יצא) הם כמובן באו לטובתו אך בטוחה אני שהוא מצטער על ההחלטו עד היום, בעקבות תמיכתם, במשך שנים נתן להם גיבוי מלא למה שהיה להם להגיד נגדי. ואני... נלחמתי כלביאה על כל מילה שנאמרה נגדו במשפחתי. היום אחרי 25 שנות נשואין למדו להכיר אותי... למדו להכיר אותו... הכי חשוב, לא לשמור טינה כלפיהם כי בסך הכל אלה בני משפחתו/משפחתך ואתם אוהבים אותם. קארין

למעלה