המסע שלי לפולין

תותי-בת

New member
המסע שלי לפולין שלום לכולן/ם,
לפני קצת יותר משנה נחשפתי לפורום הזה, בזכותו הכרתי את מנהל הפורום חגי - אדם מקסים ונעים שעזר לי להבין דבר או שניים (או הרבה יותר) על פולין, על ורשה ונתן לי רקע כלשהו על מה שעומד לצפות לי בעיר הבירה, חגי השיב לעשרות שאלות שכתבתי לו במסרים ועל סבלנותו והסבריו אני מודה לו. לקח לי שנה להעלות את סיפור המסע שלי לבלוג שאני כותבת כאן בתפוז, סיבות שונות הביאו אותי להעלות את הסיפור רק ביום השנה. סיפור המסע שלי מתחלק למספר חלקים שאותם אביא גם לכאן, ברשומות עצמן יש תמונות נוספות - במידה ותרצו לראותן יש קישור לבלוג בחתימתי. קריאה מהנה, ליאת.

המסע שלי לפולין - חלק א' (הועלה ב-24 במאי 2012)

לפני שנה בשעה הזאת. לפני שנה בשעה הזו הייתי בין שתי טיסות.

הראשונה לקחה אותי מנאפולי לרומא במטוס דאגלאס קטן, שם נאלצתי להמתין כמה שעות טובות עד לטיסה הבאה.

הטיסה השנייה לקחה אותי מרומא לורשה במטוס איירבאס גדול, שם ישבתי בשורת יציאת החירום (מושב במעבר, תודה) יחד עם הספר "אבישג" של אברום בורג הגבר הקירח שמדיי פעם הסתכל עליי מהמושב שלצד החלון היה נראה לי ישראלי מהרגע שהוא עלה למטוס וביקש ממני לעבור למושב שלו.

באחת הפעמים שבהן שבתי מהשירותים הוא אמר לי איזה משפט בעברית, אפילו לא זוכרת מה הוא ביקש, אולי לעבור, אולי להוציא משהו מהתא שמעל לראשי, את זה שחייכתי אני כן זוכרת. זהו, עד הנחיתה לא החלפנו מילה.

"מעניין למה הוא כאן" חשבתי בלב, כמובן שלא העזתי לשאול. לקחתי את הציוד שלי ויצאתי אל המסע שלי בפולין.

שעתיים ומשהו חיכיתי ל-א' שתגיע בטיסה מעבר לים. אף פעם לא משעמם לי ואני תמיד יודעת להעסיק את עצמי, אבל הציפייה לפגישה איתה עשתה לי פרפרים בלב.

חוץ ממני, גם היא סטודנטית חו"ל של האוניברסיטה הפתוחה שמגיעה למסע הזה ממקום שאיננו ישראל.

כששעת הנחיתה שלה הגיעה, התקרבתי לכיוון המסכים ואז הבנתי שאני פחות או יותר מחכה במקום הלא נכון, טיסות שאינן מגיעות מאחת ממדינות אירופה עוברות מסלול אחר.

אז ראיתי נהג עצבני מעט עם שלט שעליו התנוסס שם משפחתה של א', "שלום" אמרתי, "שלום" הוא השיב, "אני חברה שלה וגם אני מחכה לה, המסך מראה שהטיסה נחתה מזמן – כנראה שהיא צריכה להיות כבר כאן", "את יודעת איך היא נראית?" השבתי בחיוב, בכל זאת ראיתי תמונה בפייסבוק

"אוקיי, אני יכול לצאת לעשן?” השבתי בחיוב בשנית. הוא חזר מהפסקת הסיגריה שלו ואמר "אה היא עדיין לא כאן" עניתי "לא, אבל בטוח עוד מעט תצא", אחרי חמש דקות לערך ראש בלונדיני הציץ מדלת הנוסעים הנכנסים.

"א'! היי!", "ליאת! איך זיהית אותי?", רק אח"כ הבנתי שהיא חשבה שאחרי כל שעות הטיסה שעברה נראתה שונה ושאין סיכוי שאזהה אותה... "ראיתי את השיער הבלונדיני ואת תליון המגן דוד" השבתי.

קצת אירוני להגיד שזיהיתי אותה לפי תליון המגן דוד אבל זו באמת אחת הסיבות, את הסיבה השנייה – שהיא יופייה המיוחד לא העזתי לשתף עמה, לא ידעתי כיצד היא תגיב.

"אני מתנצלת שחיכית לי כ"כ הרבה", השבתי "זה בסדר", זה באמת היה בסדר והספקתי לעשות כמה דברים בזמן שהמתנתי לה. "עכשיו נסע למלון והכל בסדר".

הנהג הפולני הגבוה שמח שא' כבר הגיעה ושהוא יכול לקחת אותנו לבית המלון כדי להמשיך בעבודתו. פטפטנו קצת במהלך הנסיעה, קצת ביננו בעברית, קצת באנגלית עם הנהג... ואז הגענו לבית המלון.

בית מלון חדש ויפה, עשינו צ'ק אין והתרעננו. "רוצה לעשות סיבוב בעיר?" א' השיבה בחיוב, "יש לי כאן מידע שאספתי מהאינטרנט וגם שני חברים ישראלים שגרים כאן בורשה עזרו לי".

ירדנו לקומת הלובי, התעניינו עם פקידת הקבלה היכן כדאי לעבור בכמה שעות שנותרו לנו לטייל בעיר, החלטנו לנסוע לקניון ארקדיה שקצת מרוחק מהמלון. עשינו לנו סיבוב, החלטנו להתיישב במסעדה, המשכנו שוב בסיבוב וכשכבר החשיך והעייפות הראתה סימניה החלטנו לשוב למלון.

שתינו נרדמנו מיד, אחרי יום עמוס ושבוע לא קל שמחכה לנו על אדמת פולין, היום שעבר עלינו בהחלט היה יום כיף.

למחרת בבוקר הנהג לקח אותנו לבית הקברות היהודי, הגענו בדיוק בזמן שהאוטובוס עם שאר חברי המסע שהגיעו מישראל עצר והתחיל להוריד אותם.

אמרנו שלום, שמנו את הציוד שלנו באוטובוס והצטרפנו לשאר חברי הקבוצה.
עשינו מעגל שבו כל אחד הציג עצמו, אני פגשתי אותם במפגש הראשון שהיה, לא' כולם היו חדשים.

המדריכה הסוחפת שלנו ק' הסבירה בפירוט בכל נקודה שבה עצרנו, הספקנו לראות רק חלק קטן מבית הקברות, ובכל זאת התחושות התחילו להשתנות.

"לא פשוט הולך להיות השבוע הזה" חשבתי לעצמי. ובהחלט לא היה, המשך ברשומה הבאה...

תותי-בת

New member
המסע שלי לפולין - חלק ב' (הועלה ב-26 במאי 2012)

ברשומה הקודמת עצרתי בבית הקברות היהודי בורשה: http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=2323529&r=1
בית הקברות בורשה. 336 דונם פחות או יותר של קברים. קברים מסומנים, סוגים של קריפטות, קברי אחים, מצבות כתובות בפולנית, סימנים מזהים כמו כדים או אריות, שדרה עם קברים מימין וקברים משמאל. המוני קברים שאף אחד לא שב להניח בהם פרח או לנקות את המצבה.

מבית הקברות בבירת פולין המשכנו לוישקוב, על גדת נהר הבוג.
שיר קצר שכתבתי:
"על גדת נהר הבוג נרצחו בני עמי, על גדת נהר הבוג ישבתי גם אני.
עברתי דרך תחנת כיבוי אש, שגרמה לי להתרגש.
מיד צילמתי תמונה לאבא, הלוואי ויכל להיות איתי שמה.
מרדכי אנילביץ' בוישקוב נולד, בתום המלחמה לא נשאר בה אפילו יהודי אחד."

הלאה לקולנו. רבות עבר על העיר קולנו. פולין, רוסיה הצארית, כיבוש גרמני, שוב תחת שלטון פולני, שייכת לברה"מ וסופית הופכת לעיר פולנית בעקבות ועידת יאלטה בפברואר 1945.
הגענו לקולנו בעקבות שורשי משפחתו של א'. א' חבר יקר.
נכנסנו למבנה שהיה בית הכנסת של קולנו.
א' קרא שם קדיש. קדיש בעברית. קדיש בבית הכנסת שאיננו עוד וכעת משמש כמסעדה.
קדיש בקולנו. קדיש בעברית בבית הכנסת של קולנו.

מקולנו המשכנו לביאליסטוק.
ביאליסטוק היא שכונה בעיר שגדלתי בה. קרית ביאליסטוק ביהוד. ביאליסטוק היא לא סתם עוד שכונה. סרטון על בית הכנסת בקרית ביאליסטוק ביהוד http://youtu.be/Ty8pLdgsWTU
ביאליסטוק, עיר עם עבר עשיר, שספגה כיבושים, עיר של יהודים עם מוסדות צדקה רבים, עיר שהגרמנים נכנסו ויצאו ממנה מספר פעמים, עם פרוגרום מקולל, ואלפיים יהודים שנשרפו בבית הכנסת הגדול.
ביאליסטוק עיר עם סמל מגן דוד גדול, עם גברת אחת יהודיה שבגיל מאוחר גילתה את דתה, עיר שבשנת 2011 היו בה רק 5 יהודים, מתוכם רק אחת אישה. לוסי ערכה איתנו סיבוב בעיר, ראינו סוג של גינה עם סמל מגן דוד במרכזה, הלכתי צמוד ללוסי, עניינה אותי כל פיסת מידע שיכלה לחלוק עמי, ועברנו ליד בתים, בית אבן לא חדש במיוחד שנבנה בצמוד לבית עץ מט לנפול.

טיקטין
ביקור במוזיאון, מבט בחפצים שנשמרו.
חפצים שהיו שייכים לבני אדם. בני האדם אינם עוד, החפצים ישנם גם ישנם.
מטיקטין הועברו הגברים היהודים ליער לופוחובה. האם פולני כיסה בבור את גופת שכנו או חברו מבלי לדעת שזה אותו אחד? איך שתקו הפולנים למחרת היום כאשר נקראו לכסות את הבור השני בו הושלכו הנשים, הילדים והזקנים?!
ביער לופוחובה צעדתי, צעדתי עד שהגענו לאחד מבורות הירי.
שם על הגדר תלויים דגלי ישראל, שם על העץ מישהו הניח זר.

מיער לופוחובה המשכנו לויז'קי, את הלנה גוסק, חסידת אומות עולם היינו צריכים לפגוש.
כשירדנו מהאוטובוס קיבלו את פנינו כלביה של הלנה, ראינו גם את דיר החזירים בו היא ואביה הסתירו את משפחת שומוביץ (תוכלו לקרוא את התיעוד של יצחק שומוביץ ז"ל בספר "היער האדום"). הלנה שאני ראיתי הייתה צנומה ונמוכה, כמה קטנה ככה גדולה.
בספטמבר 2011, כשלושה חודשים וחצי אחרי שפגשנו אותה, הלנה גוסק הלכה לעולמה יהי זכרה ברוך.

לובלין ומיידאנק
לילה אחד במלון, לא רחוק ממיידאנק. עוד אחד הלילות, בהם פרצופים מתמונות עולים לי כשהעיניים נעצמות. עוד לילה אחד כמעט בלי שינה אחרי יום גדוש בהסברים ונסיעה. מה מחכה לי למחרת לא ידעתי.
עברנו את האנדרטה והלכנו במחנה, גם לשיר של פוליקר האזנו. המשכנו בהליכה וכשהגענו להר האפר שם ערכנו טקס מרגש.
הגורל שלנו – אזהרה לכם. כך החליטו לכתוב על אנדרטת הר האפר.

בתמונה קולאז' של שתי תמונות מהדרכים. המשך ברשומה הבאה...

תותי-בת

New member
המסע שלי לפולין - חלק ג' (הועלה ב-28 במאי 2012)
ברשומה הקודמת עצרתי בביקור שלנו במיידאנק: http://www.tapuz.co.il/blog/net/viewentry.aspx?EntryId=2324846&r=1

ממיידאנק נסענו מערבה לקרקוב.
הנסיעה התארכה וכל מה שזכור לי ממנה הוא שהגענו מספר דקות לפני כניסת השבת.
כל מה שרציתי היה להתקלח ולהדליק נרות. לאו דווקא בסדר הזה.
בבית מלון שקרוב לבית הכנסת הורדנו את א'&א' (שני חברים ששמם מתחיל בא' – והם לא א' מהרשומה הקודמת עם קולנו) והמשכנו לבית המלון של שאר הקבוצה.
הספקנו. הספקנו להדליק נרות לפני כניסת השבת
זה היה פחות או יותר בגדר נס...
רצנו מהאוטובוס ישר לדלפק הלובי, הסכימו שנדליק שם נרות עם צלחת כסף גדולה. אז בירכנו והדלקנו. קיבלנו את המפתחות לחדרים ועלינו אליהם.
להתארגן צ'יק-צ'ק כדי להספיק להגיע לארוחת הערב שחיכתה לנו במסעדה שברובע קז'יימיז', עשינו קבלת שבת מקסימה ושרנו שירי שבת... היה מיוחד ומרגש.
אחרי הארוחה התפזרנו. כל מה שרציתי היה לחזור לישון. או לנסות לחזור לישון, כי להרדם לא ממש נרדמתי במהלך השבוע הזה.

שבת בקרקוב. למחרת קמנו לקראת סיור בקז'יימיז'. קז'יימיז' הוא רובע בקרקוב – בתחילה זו הייתה עיר שהתיישבו בה היהודים לאחר שגורשו מקרקוב וכעת היא מעין שכונה של העיר הגדולה.
ביקרנו באלטשול (בית הכנסת הישן)
כל כך הרבה דברים לראות בו.
הקירות, העמודים, פוסטרים עם מלל ותמונות, ספסלי העץ שסמל מגן הדוד גולף בהם, הפרוכת, המנורה, דגם מיניאטורי של חתונה יהודית מתחת לציור, הכתובה, ובובת פימו קטנה של יהודי דתי שרכשתי מחנות המזכרות ונמצאת אצלי בויטרינה אשר בסלון דירתי.
בבית הכנסת של איסרליש רק הצצנו, בדיוק נערכה תפילה במקום. מבט אחד קטן לעבר הקבר (השער היה נעול, ולא לשכוח שזו הייתה שבת בבוקר) והמשכנו הלאה.

רובע פודגוז'ה
רק עכשיו שמתי לב. חוץ משלוש תמונות – אין לי עוד תמונות מפודגוז'ה, אבל זכרונות דווקא יש.
כשהיינו באיזור התחיל לרדת גשם, ביקרנו בבית המרקחת "מתחת לגשר" של תדיאוש פנקביץ', משם המשכנו ללכת ברגל ברחובות הגטו, היינו בבית ברחוב יוזפינסקה וחזרנו לכיוון כיכר השילוחים של הגטו החדש (פלאץ זגודי).
כשחיכינו לשאר הקבוצה בסביבת הכיכר החלטנו אני וחברתי א' (להזכירכן/ם גם שותפתי לחדר) להיכנס למעין בר/בית קפה שממש חלק מהכיכר.
היה קר וגשום, א' החליטה לשתות תה.
כמה שיכורים שהיו שם התחילו לבלבל לנו את המוח, יצאנו מהמקום ואז השיכורים הגדילו בטיפשותם והחליטו להדליק נפצים בכיכר.
מעשה מטופש בהחלט.
שיכורים בשעות הבוקר, כבר אמרתי?!

לאחר מכן המשכנו לכיכר השוק המרכזית, שם היה לנו מעט זמן חופשי וכל אחד הסתובב לו עד לשעת ההתאספות.
רובנו נכנסנו לבר/קפה/מסעדה של E. WEDEL - לקפה/שוקו/קינוח שוקולדיים איכותיים. אם יוצא לכן/ם לבקר בקרקוב - מומלץ. אני הצטיידתי באריזה מיוחדת לאהובי שכללה פרלינים משובחים.
PIJALNIA CZEKOLADY RYNEK GLOWNY KRAKOW
Rynek Główny 46
31 - 017 Kraków
tel: 12 429 40 85
e-mail: [email protected]

שתי התמונות באדיבות חברתי חנה ש. - את הקולאז' עשיתי אני.

חגי42

New member
כל הכבוד!:) תודה על ההשקעה מקווה שזה משמח גם את גולשי הפורום.

תותי-בת

New member
תודה רבה חגי

תותי-בת

New member
המסע שלי לפולין - חלק ד' (הועלה ב-30 במאי 2012)

ברשומה הקודמת עצרתי בקרקוב: http://www.tapuz.co.il/blog/net/viewentry.aspx?EntryId=2325771&r=1

לפתוח את השבוע באושוויץ.
בראשון בבוקר יצאנו לכיוון אושוויץ. הגענו למתחם ענק.
איך מתו בני אדם באושוויץ? ברצח, התעללות, רעב, מחלות, וגם באמצעות הגז.
בלוקים, בלוקים, בלוקים! בלוק 4, בלוק 5, בלוק 10, בלוק 11, בלוק 13, בלוק 24, בלוק 31... לכל בלוק סיפור משלו.

ביתו של רודולף הס (מפקד המחנה) עדיין עומד שם, אך איננו חלק מהאיזור בו אפשר לבקר. לפני הנסיעה לפולין ראיתי את סרטו של העיתונאי אלדד בק - "ילדי היטלר", הוא פגש גם את נכדו של הס, ריינר הס, ושניהם נסעו יחד לאושוויץ. במידה ותרצו לצפות בסרט: http://tvland.ynet.co.il/displayinside.asp?ID=28887&Sno=1&catID=310

ביום שבו ביקרנו באושוויץ התקיים במקום גם טקס, היה זה יום ה-29 במאי, והטקס היה לכבודו של מקסימיליאן קולבה, או הקדוש מקסימיליאן קולבה אם תרצו. כומר שעזר להציל כאלפיים יהודים. לאושוויץ הוא הגיע ביום ה-28 למאי 1941. צילמתי מספר תמונות מרחוק.

המשכנו לבירקנאו (אושוויץ 2), מסילת רכבת עד פנים המחנה. שימוש ציני במוזיקה בצורת מקהלה ליורדים בתחנת בירקנאו. תחנה אחרונה.
רכבות מגיעות מלאות. רכבות עוזבות ריקות.
אישה עולה על רכבת למקום לא ידוע, מפרידים אותה מרכושה. גם את הבגדים, הנעליים והמשקפיים לוקחים ממנה. מגלחים את שיער ראשה ומקעקעים לה מספר על היד. לרוץ לחיטוי ולקבל מדי אסירה. את כבר לא אישה, את רק עוד מספר.
בהינף אצבע הוחלט מי לעבודה ומי לתאי הגזים, מוזיקה מתנגנת למופנים לתאי הגזים. שימוש ציני במוזיקה.
בעודנו בבירקנאו סיפרה לנו המדריכה ק' על רחל ביהם.
רחל ביהם, אשר עלתה לרכבת באוגוסט 1944 הבטיחה לחברה מנחם (מנק) הרטל לתעד את מסלול הנסיעה של הרכבת. רחלק'ה עשתה כמו שהבטיחה ואת הפתק מצאו חבריה. התחנה האחרונה אושוויץ. חבריה מחפשים את אושוויץ במפה, אך אינם נוחלים הצלחה, כיוון ש"אין מקום כזה". את הפתק ותמונותיה של רחל ביהם אפשר לראות במוזיאון לוחמי הגטאות: http://www.gfh.org.il/?CategoryID=107&ArticleID=107
לפני שקיימנו את הטקס בבירקנאו, עברנו לצידו של איש מבוגר חובש כיפה שישב עם צוות צילום, כך באמצע המחנה. ד' הודיע לנו לאחר מכן שמדובר בברוך אבוחובסקי ניצול בירקנאו.

בבוקר יום שני הצפנו לכיוון ורשה.
ביקרנו בעיירה פשיסחה ובבית הכנסת של רבי יצחק יעקב רבינוביץ', היהודי הקדוש, תלמידו של החוזה מלובלין, הוא יצחק יעקב הלוי הורוביץ. בחסידות פשיסחה היה נוהג של תפילה תוך כדי ריקודים.
בבית הכנסת פצחנו בשירה וריקוד כולם יחדיו, שיר חסידי קצר וגם "...אין לנו על מי להישען, אלא אלא על אבינו, אבינו שבשמיים..."

מפשיסחה המשכנו לגטו ורשה. ברחוב זלוטה נשארה פיסה מחומת הגטו. פיסה אחרונה שנקווה שגם היא לא תעלם לה. נדרשנו לשמור על שקט. הפולנים עדיין מנהלים חיים במתחם שהיה הגטו. במידה ומרעישים - הם שופכים מים וזורקים ביצים כתגובה/אזהרה, תקראו לזה איך שתרצו.
בערב יצאנו לסייר בסביבת קבר החייל האלמוני (כיכר פילסודסקי) ואז הגענו גם לכיכר השוק העתיקה (בלילה המזרקה מחליפה צבעים), הסתובבנו מעט בורשה של הלילה וחזרנו לבית המלון. בתמונה האמצעית למטה ניתן לראות את "הבית הצר בעולם" ע"פ שיאי גינס.

יום קבוצתי אחרון.
בבוקר יצאנו לטרבלינקה.
ירדתם מהרכבת והגעתם לטרבלינקה? תוך 25 דקות כבר אינכם בין החיים.
מכל מקום הגיעו לטרבלינקה. מכל מקום. 17 אלף אבנים יש באנדרטת טרבלינקה. כל אבן מסמלת קהילה שהושמדה. בזמן ההסבר כל אחד קיבל צילום של דף עדות, אני קיבלתי את זה שכתב יהושע בראל על אהרון ויסוק מביאליסטוק - מקרי? לא בטוח.
היו לנו כמה דקות לעצמנו שם. היה לנו גם טקס. הנחנו אבן, הדלקנו נר, שמנו זר ויצאנו מהמקום הארור הזה.

חזרנו לורשה, לבקר בבית היתומים של סטפה ויאנוש. או יותר נכון בחצר הכניסה אליו.
היינו גם באומשלגפלאץ (כיכר השילוחים), ובקרבת רחוב מרדכי אנילביץ' היינו באנדרטת ה-ב', אנדרטה נמוכה עם עלה של זית והאות בי"ת שמייצגת את המילה "בראשית". אנדרטה זו הוקמה ע"י השורדים ששבו לורשה.
באנדרטת רפפורט, הלא היא אנדרטה לזכר מרד גטו ורשה ערכנו טקס אחרון.

המשך ברשומה הבאה...

תותי-בת

New member
חלק אחרון (הועלה ב-1 ביוני 2012)

אחרי הטקס באנדרטת רפפורט האוטובוס נסע לכיוון שדה התעופה של ורשה, שם אני וא' (שותפתי לחדר) נפרדנו משאר חברינו למשלחת, הנהג והמדריך הפולנים המקסימים הסכימו לקחת אותנו עד לפתח בית המלון של א'. בעיקרון הזמנתי חדר במקום אחד וא' במקום אחר. אחרי שראיתי את המקום שבו הזמנתי לינה החלטתי לוותר על ה"תענוג" וקיבלתי בשמחה את הצעתה של א' שאחלוק איתה את החדר.

כיוון שביטלתי את ההזמנה שלי, נאלצתי לחפש מקום לינה ללילה הבא, חרשתי את כל אתרי ההזמנות ומצאתי מקום לינה במחיר סביר שנמצא במרכז העיר. רק מה לעשות שאחרי שבוע שכזה פספסתי את העניין שהמקלחת נמצאת מחוץ לחדר השינה בשעה 2 לפנות בוקר נכנסתי למיטה. א' כבר ישנה כיוון שהייתה לה טיסת בוקר. ואני? ישנתי כ"כ טוב... עד כדי כך שכמעט ולא התעוררתי כשהשעון המעורר צלצל.

במהלך היום טיילתי לי ברחובות ורשה, בגנים הסקסוניים ועברתי בקבר החייל האלמוני בדיוק בשעת טקס חילוף המשמר, אני וילדי בית הספר...

ראיתי תיירים בכרכרה עם סוס יפיפה, חזרתי לכיכר השוק העתיקה ופגשתי את ח' ואת מ' – שני חברים שגרים בורשה ועזרו לי מאוד עם תשובות לכל השאלות שלי ועצות חשובות בנוגע לעיר.

התלוותי אליהם לשעות הבאות וכשנפרדו דרכנו עברתי דרך מרכז קניות זלוטה טאראסי http://zlotetarasy.pl/en/ וגם ב-TKMAXX (חנות אהובה עליי עוד מלונדון) לרכישת מזכרות/מתנות לבעלי שלא יכל להצטרף אליי חזרתי למקום הלינה שלי והיה זה הלילה השני ברציפות שבו נרדמתי תוך רגעים ספורים. למחרת קמתי מוקדם והלכתי לאיזור האוניברסיטה של ורשה.

התארגנתי בזריזות ליציאה לכיוון שדה התעופה ובחוץ כבר חיכתה לי המונית שהזמנתי באותו בוקר. נסיעה קצרה והגעתי לשדה התעופה של ורשה טיסה אחת מורשה לרומא שבה לא הרגשתי טוב, והדייל החביב מאלאיטליה המליץ להימנע ממיץ תפוזים קר בפעם הבאה ועוד טיסה אחת קצרה מרומא לנאפולי שרק חיכיתי שתנחת בשלום

למרות שבורשה (ובכלל בפולין) הרגשתי בבית (תחושה מוזרה, אני יודעת), כל כך רציתי להיות כבר בבית שלי, להתקלח במקלחת שלי, לישון במיטה שלי. בעלי חיכה לי בשדה התעופה של נאפולי, כ"כ שמחתי לראות אותו. הנסיעה מנאפולי לאמאלפי נראתה קצרה לעומת הנסיעות שלנו באוטובוס בפולין. אסיים בתקווה לשוב ולבקר בפולין כדי לראות את אשר לא הספקתי.

ליאת.

גם אני הרגשתי בבית בפולין
במיוחד בוורשה ובאושווייצ'ים, בקרקוב - לא.
וגם לי התחושה הזו הייתה מוזרה.
חיפשתי הסברים לתחושה הזו, אף אחד מהם לא היה לגמרי משכנע.

למעלה