המלצות לכיתה א'

sophiep

New member
המלצות לכיתה א'

התחלתי לחשוב ברצינות על כיתה א', למרות שאנחנו עדיין רק בטרום חובה. רציתי לשתף קצת בחוויות שלנו, וגם לבקש מהורים תל-אביביים שימליצו על מסגרות לכיתה א'. רועי בן חמש, משולב כרגע בגן עירוני רגיל, מקבל 25 שעות סיוע שבועיות מהעירייה (ועוד על חשבוננו...) הגן שבו רועי משולב הוא גן אחד מתוך אשכול של תשעה גנים באותו מתקן, זאת מסגרת ענקית, והיו לי הרבה מאוד חששות במעבר לשם מגן פרטי קטן יחסית. אבל בסך הכל נראה שהשילוב בגן מצליח. רועי הולך לגן בשמחה וחוזר הביתה עם שירים חדשים, סיפורים וציורים שמעידים כי הוא מפיק משהו מהגן ולא סתם מעביר שם זמן. הגננות מתות עליו, ואני מקבלת עליו מחמאות פרטניות גם מגננות בגנים השכנים ומהמורים בחוגים השונים. הסייעת משתדלת בעיקר לתווך חברתית בינו לבין ילדים אחרים, לעזור לו להתארגן במעברים מפעילות לפעילות ובכל פעילות שחורגת מהשיגרה, ולהזכיר לו ללכת לשירותים - כי אחרת הוא עושה במכנסיים! הרושם שקיבלתי הוא שעצם נוכחותה משפרת את ההשתתפות שלו, גם בלי שהיא מתערבת באופן פעיל מדי. כשהיא לא נמצאת הוא לפעמים מתבודד, כמעט תמיד כשאני באה לאסוף אותו הוא יושב במרוחק מילדים אחרים וקורא ספר לבדו. אבל כל עוד ההתבודדות הזאת מאפיינת רק את השעה-שעה וחצי האחרונות של יומו בגן, זאת לא נראית לי בעיה גדולה. בתחילת השנה היתה בעיה שהוא היה "בורח" מהגננות שלו והולך לשחק בגנים אחרים באשכול. חל שיפור גדול בעניין זה, הן מצידו של רועי שהבין שהוא שייך לגן מסויים ושחשוב תמיד לשמור על קשר עם הגננת האחראית עליו, הן מצד צוות האשכול שלמד להכיר את רועי, ויודעים היום שחייבים להזכיר לו לחזור לגן שלו, במקום סתם לתת לו לעסוק בשלו. קשרים עם ילדים אחרים: הרבה ילדים נמשכים אליו, בין אם בגלל היכולות המרשימות שלו בציור, הרכבה, קריאה וכתיבה, ובין אם בעצם הם נמשכים לסייעת המקסימה שלו ומקווים לזכות גם הם ביחס המיוחד שהיא נותנת. כך או כך, כמה ילדים כבר סומנו כ"חברים" שלו בגן. לפעמים הוא חוזר הביתה עם איזה צעצוע שלטענתו הוא קיבל במתנה ממישהו, והגננות והסייעת מאשרות שכך היה. הזמנו אלינו הביתה כמה פעמים ילדים מהגן, לעיתים אפילו ביוזמה של רועי, לעיתים ביוזמה של הילדים האחרים שביקשו לבקר אצלנו. זה לא קל, רועי בדרך כלל קצת מתעלם מהם ואני צריכה להשקיע מאמץ כדי לבנות משחק שבו יוכלו להשתתף ביחד. כמו כן רועי הוזמן כמה פעמים לבתים של ילדים אחרים, גם שם קשה לו להשתתף במשחק משותף וכמעט תמיד הוא מבקש תוך חצי שעה עד ארבעים דקות ללכת הביתה - אבל הוא נענה להזמנות בהתרגשות ובשמחה. בינתיים עוד לא חזרנו פעם שנייה לאותו בית לביקור, אבל בעיקר כי זה לא מסתייע, כי נכונות עקרונית להזמין את רועי שוב בהחלט היתה. אחת הבעיות בגן היא אלימות. אני לא חושבת שרועי עצמו מסוגל להתנהגות תוקפנית, בוודאי אף פעם לא ראיתי ולא הגיעו לאזני תלונות שרועי מרביץ למישהו, אבל היו כבר כמה וכמה מקרים שבהם הרביצו לו. עד כמה שהבנתי, זה מתחיל בסיטואציה של משחק, לדוגמה רועי אוהב לשחק שוטר והילדים האחרים הם הגנבים, אבל באיזשהו שלב המשחק הופך לחבורה של ילדים שמרביצים לרועי. נדמה לי שיש פה שילוב של כמה עניינים: מצד אחד רועי אוהב מגע פיזי חזק ועמוק, ואפילו מבקש מילדים שיישבו עליו או ירכבו עליו - והילדים מתבלבלים וחושבים שהוא אוהב כשמרביצים לו; התגובות שלו לא מתאימות, הוא צוחק תמיד, גם כשהוא במצוקה, וגם זה מבלבל את הילדים שחושבים שהוא עדיין נהנה; ובאיזשהו מקום הוא כאילו נותן "רשות" לילדים להפוך אותו לשק איגרוף להוציא עליו את התיסכולים שלהם. הילדים שמרביצים לו הם לעיתים קרובות אותם ילדים עצמם שבמיוחד נמשכים לחברתו (וגם כמה בריונים מזדמנים). ניסיתי לדבר על זה עם רועי, להסביר לו שיש הבדל בית תשומת לב חיובית לתשומת לב שלילית, שהוא חייב להגיד כשכואב לו וכשרע לו, שהוא יכול להתרחק מהילדים האחרים ולחפש גננת שתתערב לטובתו. גם הגננות מודעות למצב וערכו שיחות עם כל ילדי הגן על אלימות ועל גבולות, בלי להתייחס ספציפית לרועי. כבר כמה שבועות לא היתה תקרית כזאת אבל אני עוד לא שקטה לגמרי. מצד שני, אני רואה אפילו באלימות הזאת אינטראקציה עם ילדים אחרים וניסיון למשחק משותף עם חברים, ונדמה לי שעדיף אינטראקציה בעייתית - כשכל הגורמים מסביב פועלים לתקן את הבעיות - מאשר שום אינטראקציה בכלל. הצד החזק של רועי היה ונשאר הצד האינלקטואלי. הוא לימד את עצמו קרוא וכתוב, בעברית ועכשיו גם באנגלית. הוא מתעניין מאוד בספרים וצובר ידע מדהים בעיקר בתחומים של מדע וטכנולוגיה. גם חיבור וחיסור הוא כבר יודע. אני דואגת שבכיתה א' רגילה הוא פשוט ישתעמם, וכשישתעמם, עלולות להופיע התנהגויות שליליות. הוא זקוק למסגרת שבה ימשיכו להשקיע בהתפתחות החברתית שלו ובמיומנויות ההקשבה והשיתוף שלו, תוך כדי המשך האתגר האינטלקטואלי. הייתי שמחה למצוא בשבילו כיתה עם עוד ילדי אספרגר, ו/או כיתת מחוננים, עם ילדים ברמה גבוהה כמותו וצוות שמודע לצורך בתיווך חברתי. האם מישהו מכם מכיר מסגרת כזאת באזור תל-אביב או המרכז?

yonitbrk

New member
איזה יופי

אכן סיפור יפה לתחילת שבוע. לגבי מסגרות מתאימות בת"א לא אוכל לעזור לך, אנחנו מראשון לציון. בראשון ישנם שני בתי ספר, בהם יש כיתות קטנות לאוטיסטים בתפקוד גבוה, ביניהם אספרגרים. בית ספר יפה נוף, שזאת השניה השניה שלו בסך הכל, למרות שקיבלתי עליו המלצות מאוד טובות . ויתכן והשנה תפתח שם כיתה א'. הבית ספר השני הוא יסוד המעלה, לו יש יותר ניסיון בתחום. עומר שלי שם, שנה שלישית . אנחנו מאוד מרוצים. השנה בפעם הראשונה הוא משולב שילוב כמעט מלא. מקבל שם טראפיה באמנות, ועבודה עם קלינאית תקשורת, כאשר העבודה היא קבוצתית ובעיקר בנושא חברתי,מאשר שפתי. המינוס ,או בעצם אני לא ראיתי את זה כמינוס, כי עומר עד עתה לא התאים לשילוב, הוא שלרוב השילוב שם מתחיל מכיתה ב' ואילך. וזאת מהסיבה של לתת לילדים להכנס לבית הספר, להתרגל לסביבה החדשה, להתאקלם, להתרגל לילדים וכו'. נדיר שהתחיל שילוב בכיתה א'. בכל אופן, השילוב של כל הילדים, נעשה במסיבות ובפעילויות המשותפות לכל ילדי בתי הספר , אם בחתך הגילאי, או בכלל . טיולים,הצגות, מסיבות, טקסים וכו'. ישנה קיטנה בחופשות הארוכות . הלימודים הם עד 14:45 . והנושאים מקבילים לנושאים הלימודיים של שאר הילדים, כמובן, כל אחד בקצב שלו ובדרגת הקושי המתאימה לו. זהו בכלליות, מקווה שעזרתי. יונית.

גרץ

במםר רגיל לגמריי למחוננים בלי שום אספרגר שידוע לי בבצפר אבל בלי ספק כאשר מדברים על מחוננים מדברים על ילדים גם עם הבנה חברתית לקויה במידה מסוימת ככה שתיווך חברתי לא ניראה לי בעיה מה גם שהצורך בתיווך חברתי בבצםר הוא הרבה יותר קטן מאשר בגן היות וסיטואציות חברתיות מתקיימות הרבה פחות זמן במשך היום.

למעלה