הי גביבית
קצת קשה לי לדעת מאיפה להתחיל את התגובה שלי, כי היא נעה בין רגש אימהי שרוצה ללטף אותך על התמימות לבין אשת המקצוע שעומדת, שנפגעת מזילות המקצוע. תמימות, כי יש לי הרושם שאין לך מושג למה את נכנסת - לבנות בית בעלות של 65$ דולר למטר מרובע.... תשמעי, גם אני מאמינה בניסים, אבל... בואי אני אנסח זאת ככה,יסודות אתם יכולים לחפור ולצקת? עמודים וקורות אתם יכולים לצקת כולל זיון הבטון? לחפור שוחות ביוב וחבר אותן למערכת הביוב באופן נכון אתם יודעים לעשות? בכלל עבודות ניקוז בתוך הבית, כך שהביוב יפעל כמו שצריך ולא יעלה אתם יודעים? עבודות גמר של הנחת יצוף וטיוח קירות יש מצב שתעשו? רק שתדעי, תמחור ממוצע של בניית בית, שבו חומרי הגמר הם סבירים, וממש לא יוקרתיים, זה בערך 1000$ למ"ר. וזה רק הבניה. יש ספר שנקרא משהו כמו "מדריך הבניה" של הוצאת דקל (שוב אני לא בטוחה, ואני מקווה שאחד האדריכלים העצמאיים יוכל לתת את השם המדוייק). המדריך מתמחר את עלות כל עבודת בניה לפי מ"ר (למשל ריצוף) או ק"ב (למשל יציקות בטון). הספר הזה כל-כך שימושי שהוא מעין מדריך לגופים ממשלתיים בבעת כתיבת מכרזים, וקבלנים המעוניינים בעבודה, כדאי להם שיתנו מחירים קרובים למחיר הנקוב בספר (בד"כ בעבודות למגזר הפרטי העלות גבוהה מהכתוב בספר). אני מציעה שתלכי לחנות של ההוצאה לאור של משרד הביטחון ברח' הארבעה בת"א ותעייני בספר, רק בשביל לקבל מושג. ועכשיו, אחרי שהייתי נחמדה, אני מגיעה לכעס: לרופא את משלמת "רק" בשביל מרשם? לעו"ד את משלמת "רק" בשביל מכתבים וכמה ישיבות בבית משפט? תביני, זו המומחיות שלנו. וההתבטאות שלך, מראה במקרה הטוב חוסר הבנה עמוק ביותר של תהליך התכנון והליך לווי הבניה ע"י אנשי המקצוע, ובמקרה הרע, פשוט זלזול. יש טובים יותר וטובים פחות, כמו בכל מקצוע, אבל בשביל זה הוכשרנו 5 שנים, ובשביל זה עשינו אח"כ סטאז' של 3 שנים. וכשכתבתי "זילות" המקצוע התכוונתי לשני דברים: 1. המקצוע לא נחשב מקצוע בעיני הציבור, אלא כסוג של עיסוק במשהו יפה - שרטוט קווים על נייר. מלאכת האדריכלות נמשכת מפגישתכם הראשונה עד סוף מלאכת הבניה וכוללת בין השאר גם תכנון, אבל גם הליכים בירוקרטיים מול הרשויות וגם לווי מיקצועי של הבניה לאורכה. ובאשר לתכנון עצמו, אני לא ארחיב, אני פשוט אומר שזו עבודה לכל דבר ועניין המצריכה את פרק הזמן שלה, ולהיות מתוגמלת בהתאם. 2. כתוצאה מהאמור לעיל (סעיף 1), כל אחד חושב שהוא יכול לשחק בלהזיז קירות. זה לא מחזה נדיר לראות פה הודעות על כאלה שרוצים תדעת באיזה תוכנה להשתמש כדי לתכנן את הבית שלהם, כשהם מתבלבלים בין התוכנה, שהיא כלי (כמו עט ונייר) לבין איש/אשת המקצוע מאחוריהם. זה לא נדיר שמי שרוצה לבנות/לשפץ עושה קורס מזורז בעיצוב פנים וחושב שבזה הוא ירד מהר סיני ובקיא לפחות כמו אנשי המקצוע אשר שכר שירותיהם. זה לא עובד ככה. בקיצור (פשוט עייפתי את עצמי), שיהיה לך בהצלחה, ואני אשמח אם תעדכני בפורום מידי פעם מה קורה עם הפרוייקט שלכם.