המילה מסירות

flor1000000

New member
המילה מסירות

היי, אני ישמח אם תוכלו לעזור לי בשאלה קטנה: דרך התצורה של המילה מסירות היא שורש+ משקל קטילות או בסיס (מסירה)+ צורן Xות?

יאקים

New member
שירן, ערב טוב

מסירות היא שם עצם מופשט שנוצר בדרך של בסיס (מָסוּר) + צורן סופי וּת האופייני לשמות מופשטים: איכות, כמות, אפשרות, אחריות ועוד ועוד. שימי לב לשינוי בתנועת U בשם התואר מסוּר לתנועת ִי בשם מסִירות. תופעה זו נקראת, אם טרם למדת אותה ועליה, בידול תנועות, וכן: פתוח>פתיחות; חשוב>חשיבות; עלוב>עליבות ועוד ועוד. והערה קטנה לסיום: תקני עצמך גם בכתיבה וגם בדיבור: אני אשמח, ולא אני ישמח. שבוע טוב לך.

Orsp

New member
אני כמעט בטוח שבתכנית הלימודים החדשה "דילגו"

גם על הנושא הזה, והשואל לא ישמע עליו לעולם, לפחות בתכנית הנלמדת, שבסופה ניגשים תלמידי כיתה י וכיתה יא לשאלונים 011107/8. אפשר לקבל ציון 100 מבלי לדעת מהו שווא נע, מהי היחטפות, מהו הניקוד של אותיות בכל"ם ועוד.

יאקים

New member
ערב טוב, אור

יש לי רושם שאתה צודק. ועל כך בוכה הנביא/ המשורר. אלה הם מבחנים-ניחושונים, שאינם מחייבים הבנה בלשון, וכל כך חבל. המערכת מוציאה מקרבה בוּרים, ואיני מבין מדוע מבול ההקלות הזה נפל עלינו... עם זאת, הגבתי לשואלת תשובה מלאה, והיא תחליט מה היא מוכנה לקחת עמה ומה היא מעוניינת להשליך מאחורי גווהּ.

Orsp

New member
תודה על כך!

הגישה שלך נכונה, לדעתי. מערכת החינוך צריכה לחשוף, פעם אחת לפחות, את התלמידים לקיומן של התופעות הללו – ורק אז, הבחירה לזכור או לאו תהיה נתונה בידיהם. אבל אם מוציאים אותן מתכנית הלימודים – הן, קרוב לוודאי, יוסרו מספרי הלימוד ולא יוזכרו בכיתות ולתלמיד לא יהיה מושג שהם קיימים.

trilliane

Well-known member
מנהל
דווקא מלמדים חלק מהדברים האלה, אבל בקטנה

לתלמידים אין מושג בהרבה מאוד מונחים בלשניים, ורובם, למעט אלה שיתעניינו וימשיכו הלאה גם לא יזכרו הרבה בלאו הכי. הסיבה שלא מתמקדים כיום בדקדוק ובבלשנות (אם כי זה עדיין חלק לא קטן בכלל מהמבחן) היא שתלמידים מתקשים בהבנת הנקרא, בסיכום, בבניית טיעון ובכל מה שקשור בהתמודדות עם טקסטים, וזה משהו הרבה יותר בסיסי, מהותי וחשוב; אם תלמידים לא יודעים את הבסיס, ללמד אותם דקדוק מקראי זה "מותרות" (ואי אפשר להספיק הכול, אז צריך להחליט במה מתמקדים).

יאקים

New member
הצרה היא שהפופוליזם אוכל

בכל חלקותיה הטובות של מערכת החינוך: התלמידים הפסיקו ללמוד (כמעט) ספרות, היסטוריה, אזרחות ועוד. מצמצמים להם את החומר לקראת הבחינה הסופית כבר לקראת פסח, והם לומדים בדרך השינון בלי להבין ובלי להפנים. מה שקורה במערכת הנו בושה וכלימה, ובהחלט קיימת סכנה שנידרדר ברמת החינוך לרמתן של מדינות העולם השלישי....

למעלה