המדע של המזל

• פותח הנושא TaL53
  • פורסם בתאריך

TaL53

New member
המדע של המזל../images/Emo112.gif

אתמול היה לי שיעור במסגרת הקורס מדעי ההתנהגות והראו לנו סרט מאוד מעניין על ניסוי ב"מזל". הניסוי נערך בבריטניה ע"י חוקר שרצה לבדוק האם למזל יש הוכחה מדעית. הוא לקח מספר אנשים וביקש מהם להצביע על אנשים שהם מכירים בעלי מזל וחסרי מזל (להגדרתם). בסוף הוא הגיע לשני אנשים- גבר שהוגדר כהכי מזליסט ואישה שהוגדרה כהכי חסרת מזל. עם שניהם הוא קבע להיפגש בנפרד בבית קפה ולפני המפגש הוא בירר על כול אחד מהם את תחומי העניין שלהם. כול מה שקרה באותו מפגש היה מתוכנן. הגבר הגיע למפגש בבית קפה, בכניסה הוא מצא שטר של 20 לירות והרים אותו (כבר מזל). הוא נכנס והתיישב והתחיל לחכות לחוקר. החוקר התעכב ובינתיים הגבר שהשתעמם התחיל לדבר עם אדם שישב שולחן לידו. במהלך השיחה הסתבר שאותו אדם הוא איש עסקים מצליח והגבר שהייתה לו הצעה עסקית מיהר לסגור איתו עסקה מוצלחת, (העובדה שאותו אדם שישב ליד הגבר המזליסט לא הייתה מקרית). אח"כ הגבר השאיר פתק לחוקר שהוא חיכה והחוקר לא הגיע ועזב את המקום. וכמובן כול ה"מפגש" הזה היה מתועד ע"י מצלמות נסתרות. אח"כ הגיעה האישה לאותו בית קפה, בכניסה היא דרכה על השטר של ה-20 לירות וככה נכנסה לבית קפה כשהיא לא שמה לב שהשטר דבוק לה לנעל. היא התיישבה בשולחן וחיכתה לחוקר. האדם שישב לידה היה מפיק מצליח (והאישה הייתה שחקנית מתחילה בתאטרון), אבל האישה לא דיברה עם אותו אדם שישב לידה וכעבור כמה זמן עזבה את המקום בכעס אחרי שהחוקר לא הגיע. אז מה אתם אומרים? יש מזל בעולם או אין?:)

חמוד :)

מאוד מאוד נחמד...אבל ממש יכול להיות שזה צירוף מקרים. זה גם יכול להיות קשור לאופי של הבנאדם. קודם כל בקשר לשטר: יכול להיות שהבחור הוא בנאדם ששם לב למה שקורה מסביב והבחורה קצת "אסטרונאוטית". אחר כך, העניין עם איש עסקים/מפיק, יכול להיות שהבחור הוא אדם מאוד חברותי שבכל מקרה מתחיל לדבר עם אנשים שהוא לא מכיר, והבחורה היא מופנת וביישנית. ככה שאני בתור בנאדם שלא מאמין לכל מיני שטויות כמו מזל/גורל הייתי הולכת על האפשרות שזה צירוף מקרים לחלוטין!

../images/Emo57.gif../images/Emo57.gifסבתא שלי (התימניה) תמיד מאחלת

לנו - שיהיה לנו שכל לראות את המזל שלנו...
סיפור מעניין ביותר.... נראה, שהבחורה פשוט לא הפעילה שיקול דעת ואיפשרה לדעתם של אחרים להכתיב את הבחירות שלה ולהתעלם מההזדמנויות שנפלו לרגליה....

TaL53

New member
אני אגיב לך וליולי

שום ניסוי הוא לא מושלם, ובאמת עולה השאלה מה כוחה של הסיטואציה בעניין. למה התכוונת "נתנה לדעתם של אחרים להכתיב את הבחירות שלה"? היא לא באה עם מישהו למפגש הזה. המסקנה האולי מתבקשת שעולה מהניסוי היא שאנשים "מזליסטים" אולי שפוט שמים לב יותר לפרטים קטנים או שיוזמים יותר. אם אתם רוצים אני אכתוב בשמחה דוגמאות לניסויים מגניבים אחרים (שלא קשורים למזל).

TaL53

New member
חח..אז קבלי כמה

היה חוקר אחד בשם מילגרם שניסה לבדוק מה המקורות הפסיכולוגיים של השואה מבחינת הגרמנים, האם באמת יש משהו פסיכולוגי בעם הגרמני שגרם להם לציית באופן עיוור לפקודות גם במקרה של פגיעה בחיי אדם. הוא כמובן החליט בהתחלה לעשות את הניסוי בארה"ב כדי לבחון את הניסוי. הניסוי היה כזה- אדם הוכנס לחדר וסופר לו שהוא עומד להיות המורה של אדם אחר שיושב בחדר ממול, הנבחן לא ראה את האדם השני אבל יכל לשמוע אותו. ה"תלמיד" נשאל שאלות ע"י ה"מורה" וכול פעם שענה לא נכון על השאלה המורה היה צריך להעניש את התלמיד ע"י הפעלת זרם חשמלי שהיה נותן לתלמיד מכת חשל. ככול שהתלמיד ענה יותר פעמים לא נכון על השאלה עוצמת הזרם הייתה גוברת, מ50 וואט בהתחלה ועד לשלב הסופי של 450 וואט. ליד כול מתג שציין את עוצמת הזרם ואת מידת הסכנה- על 450 וואט היה כתוב "זהירות מתח מסכון ברמת מוות". כול אותו הזמן בחדר נוכח החוקר כשהוא לבוש בחלוק לבן (לבוש סמכותי). ה"מורה" יכל לסרב בכול רגע להמשיך בניסוי ובכך בעצם להפסיק את ה"סבל" של התלמיד. כמובן שבחדר השני לא היה שום תלמיד והקולות שנשמעו משם היו מוקלטות. מילגרם הניח שרק מעטים מאוד יגיעו לשלב שבו הם יתנו לתלמיד מכת חשמל של 450 וואט והרוב יפסיקו ברגע שישמעו צעקות. להפתעתו הרבה של מילגרם 70% מה"מורים" הלכו עד הסוף ובעצם "הרגו" את התלמיד. חשוב לציין שכול פעם שהמורה נתן עונש מהחדר השני נשמעו בעיטות, צעקות, קללות ובשלבים היותר מאוחרים לא נשמע כלום (כאילו בתלמיד היה כבר מחוסר הכרה). כשהמורה הראה הססנות בקשר להמשך הניסוי החוקר בחלוק הלבן אמר לו להמשיך כי זה חשוב להמשך הניסוי ורוב ה"מורים" המשיכו עד הסוף. מה שזה הראה בעצם שהטבע האנושי נכנע לסמכות, וזה לא משנה באיזה עם (מילגרם הניח שבארה"ב בגלל ערכי הדמוקרטיה התוצאות יהיו שונות מאשר במדינות אחרות). מה שיותר מעניין הוא שאף אחד מה"מורים" לא שאל את החוקר האם ה"תלמיד" הסכים להשתתף בניסוי:)

TaL53

New member
בעקבות הניסוי הזה

גם החליטו למסד את העניין של אתיקה רפואית כי לנבחנים שיצאו מהניסוי של מילגרם קצת התרופפו הפיוזים אחרי שהם כאילו "רצחו" מישהו. מאז החוקר צריך לקבל את הסכמת הנבחן, ולספר לו מה יהיה בניסוי וגם לבדוק שלניסוי אין השלכות לטוח ארוך על הפסיכולוגיה של הנבחנים.

../images/Emo5.gifניסוי מפורסם שמוכיח את הבנאליות של

הרוע... תגיד, לזימברדו כבר הגעתם

TaL53

New member
ראינו 2 תוכניות שלו

יש לו גם תאוריה או משו?

תיאוריית ה"דה-אינדיבידואציה"

והניסוי המפורסם של "הכלא המדומה" באונ' סטנפורד שבאמצעותו קנה זימברדו את עולמו. ראה לינק לאתר של הניסוי... יש תמונות אם בא לך...

אפרופו ערכי דמוקרטיה...

סבתא שלי, אשה פשוטה למדי שרוב חייה עברו תחת המשטר הטוטליטרי של ברה"מ, היא תוצר 'נפלא' לדעתי של אותו מנגנון. ומעת לעת אני פשוט מתפלא עד כמה ערכים ועקרונות מסוימים נתקבעו בתודעה שלה. סתם דוגמא, אתמול בחדשות בישראל+ סיפרו על המשכורות של הח"כים שלנו ועל הנשיא היוצא קצב, כמה הם קיבלו, כמה עתידים לקבל וכו'. סבתא שלי מיד התרעמה על הסכומים ההזוים האלה.. ואז הסברתי לה שבסה"כ יש היגיון מאחורי זה, והעיקרי הוא למנוע שחיתות, ז"א שלא יהיה אינטרס לקחת שוחד ושיוכלו להתמקד בתפקידם. סבתא שלי מיד התנגדה "זו השחיתות הכי גדולה! מה זה צריך להיות!? חבורת פרזיטים! צריך להציב את כולם מול כיתת יורים ולרסס אחד-אחד !!"... ותנסו להגיד שאין משהו רומנטי באבסולוטיות הזאת....

ilatan

New member
אני חייבת להסכים עם סבתא שלך.

וזה ממש לא בגלל ברית המועצות שבה גדלתי בדיוק 7 שנים, אלא זה בגלל שאני גם חושבת שהמשכורות של הפוליטיקאים זה פשוט הגזמה. אז מה שאתה אומר בעצם זה שאנחנו יוצאים מנקודת הנחה שפוליטיקאים לוקחים שוחד ומתוך "התחשבות" בהם נותנים להם את השוחד מראש? זה שוחד שאמור לעודד אותם לא לקחת שוחד :) זה מצחיק. מה עם הערך של לא לקחת שוחד? לא קיים? אז נכון, הוא באמת לא נפוץ, אבל אנחנו כחברה לא צריכים פשוט להסכים עם המצב. מה עם הרעיון ה"אבסורדי" של לא לקחת שוחד כי זה פשוט לא בסדר? (ציפיה תמימה) או כי זה יענש באופן פלילי? (יותר ריאלי) אתה יודע כמה עוד בעלי מקצוע יכולים לקחת שוחד? מלא! רופאים... שרברבים... מכונאי רכב.. בוא נביא לכולם משכורת עתק, בוא נשאיר משכורות של 3500 ש"ח רק למנקות ומטפלות... למה לא? --- דרך אגב, בברית המועצות מוסד השוחד היה נהוג עד מאוד. סבתא שלי הייתה רופאה וסיפרה על מלא מתנות שהיו מביאים לה מטופלים, לפני ואחרי הטיפול.. היה שוחד, הוא פשוט היה אחר.

../images/Emo26.gif בנאדם שמאמין שהוא "שליימזל", אז לא

יהיה לו מזל... כמו שנאמר (ולא בתימנית) - נעבעך, או בתימנית "מנחוס"...

TaL53

New member
../images/Emo46.gif מה אתם כאלה כבדים?!

עד שסוף סוף יש מצב לדיון נורמלי ולא ברמה של "חיים בן פסח המקורי" או "חיילי צה"ל הניאו-נאצים" אז אתם בקושי משחררים מילה אחת. ואח"כ עוד טוענים שאין בפורום שום דיונים חוץ מפוליטיקה.

חחח... היי היי!

אני זאת שטענתי זאת ואני בהחלט מתכוונת להגיב לשירשורים עינייניים כמו זה ולהקפיץ את השירשורים בפורום.. :]

TaL53

New member
../images/Emo24.gif KEEP ON THE GOOD JOB

אני באמת מקווה שהפורום יחזור לתלם החיובי, בלי קללות וירידות ובלי דחיפת פוליטיקה לכול חור אפשרי.

למעלה