הלוואה ובטוחה

בן זאב

New member
הלוואה ובטוחה

אם אני מבקש מהבנק הלוואה לחברה שבבעלותי, מה היחס המקובל (בערך) בין גובה ההלוואה לגובה הבטוחה? מה ההבדל לענין זה בהתייחסות הבנק לבטוחה המאפשרת מימוש מהיר לעומת בטוחה שאינה כזו? האם אחזקה בניירות ערך נחשבת בעיני הבנק לבטוחה טובה?

אמיר72

New member
בטוחות

אין לי ידע על יחס מקובל, אולם ההגיון אומר שהיחס יהא נמוך ככל ששווי המטרה של ההלוואה יהא בר מימוש. למה כוונתי ? אם אתה מבקש הלוואה לרכישת משאית, ישעבדו לך את המשאית - וזו הבטוחה. במקרה של חדלות כושר פרעון יעקלו אתה המשאית, ימכרו - ובא לציון גואל. אם תבקש הלוואה, נניח, לרכישת זכיון של חברה איטלקית המייצרת נעליים, יותר קשה - גם אם הזכיון יעבור לרשות הבנק, זה בעייתי יותר להיפטר ממנו. לעניין ני"ע: השאלה איזה ניירות. אתן לך אנלוגיה מכללי הבורסה: כאשר נדרשת בטוחה לצורך פעילות (למשל נגזרים) מכפילה הבורסה כל ני"ע במקדם אשר שווי הנייר כפול המקדם הוא בטוחה. מק"מ - בטוחה של משהו כמו 95% (היינו שווי המק"מ מוכפל ב-95%). אג"חים אחרים ב-80% פלוס מינוס, מניות ת"א 25 65%, וכולי. אני מניח שהבנק יעשה דבר דומה.

ayelet i

New member
ועוד קצת...

אין יחס מקובל וקבוע בין גובה הלוואה לגובה בטוחה. ההשענות על בטוחות היא בהתאם לאחוזי השענות המקובלים בבנק. ראשית נהוג להתאים את זמן האשראי לאופי הבטוחה. הבנק נוהג לקחת כנגד אשראי שניתן לזמן קצר בטוחות שניתנות למימוש מהיר (כגון ני"ע וכד') וכנגד אשראי לזמן ארוך בטוחות שקשה יותר לממשם (כגון נכס). הבנק לא ישעבד רכב, למשל - כנגד הלו' ל - 10 שנים - משום שערך הרכב ישחק מהר יותר מאשר ההלו'. אחוזי ההשענות משתנים בהתאם לפרמטרים שונים. למשל גורם הסיכון - שאלת על ני"ע - ההבדל בהשענות על ני"ע נעוץ בסיכון שטמון בהם - על כן ככל שיחשב "בטוח" יותר (למשל קרנות נאמנות סולידיות) - תהיה ההשענות עליו גבוהה יותר. יש ני"ע עליהם הבנק לא נשען כלל. פקדונות נחשבים מסוכנים פחות ועל כן ההשענות עליהם תהיה גבוהה יותר. רכב - ההשענות על רכב הנה בהתאם לשנת היצור שלו - כאשר זו משתנה אחת למס' שנים (תלוי בבנק) וכו' וכו' באופן כללי ניתן לומר שככל הבטוחה שבידיך הנה נזילה יותר, שקל לממשה, כזו שערכה לא צפוי להשתנות משמעותית בתקופת ההלו' - ההשענות עליה תהיה גבוהה יותר. מקווה שעזרתי.

למעלה