יהיה חלקי עמכם
אחד השירים היותר יפים של ביאליק ובכלל, והמנטרה החדשה שלי בשבועות האחרונים (יובלי - תשתוק!). אני אודה תודה גדולה למי שיפתור לי מה פירוש המילים (בסיום הבית האחרון): הימן, ידותון, כלכול ודרדע. קבלי (ההדגשות שלי): יהי חלקי עמכם ------------- יהי חלקי עמכם, ענוי עולם, אלמי נפש, רוקמי חייהם בסתר, צנועי הגות ועלילה, חולמים נעלמים, ממעטי דברים ומרבי תפארת; גנוזה חמדת רוחכם בתוככם כפנינה בקרקע ימים, וסגולותיכם, כגרגרי יער, בחביון צללים תפרינה. לבבכם - היכל הקודש, ושיפתכם - שעריו הסגורים, שועים - ולא הוגד לכם, נגידי רוח - ובל-ידעתם, אמני השתיקה היפה וכהני דממת אלוהים, לא-תשלוט עין זר לעולם בחג נפשכם ובאבלה; אור אחד לעינכם תמיד, אור שקט ונוגה, ובת-שחוק אחת, רבת בינה וסליחה, לשפתיכם, לפקוד בה, בלי הכרע כף, את-כל-הבא לקראתכם: הגדולות עם-הנקלות, כצדקות כחטאים גם-יחד; אט אט, כמו על ראשי אצבעות, תעברו בנתיבות חיים, ולבכם ער, ואזנכם קשובה, ועינכם משוטטות תמיד ונפשכם חרדה לקראת כל-רחש יופי ונידנוד תפארת, עבור וזרוע סביבכם באפס יד ובלי-כוונה את-האמונה ואת-הטוהר הרועפים מכל-ישותכם כערוף משמיים תכלת וצללים מיער רענן. אכן למודי החרש אתם וחידלי קול ודברים, פיכם לא-יביע גדולות וכפכם לא-תיצר רמות, יגוועו מאוייכם בלבכם וגעגועיכם בחיקכם יכלו, לא-יד לכם במערכות חוזים ולא-נחלה בבתי משכית, ערירי ימות תחתיו צעדכם ללא הד ורושם, ואולם חייכם - מיטב חזיונכם, ותפארתכם - עצם היותכם: אתם השומרים הנאמנים לצלם אלוהים בעולם! יום יום, ורסיסים רסיסים, באור עינכם ובשרטוטי פניכם, יוגר יופי חייכם אל-חלל העולם, כהיגר מעיין חתום אל-לב נהר להחיותו - והוא לא ידע, וחי אלוהים, אם-יאבד ניד אחד מעפעפיכם ואם יפול ארצה הקטן בזעזועי נשמתכם! כשירת הכוכבים כן יעמדו ירעדו לנצח בחלל העולם, ובדור אחרון, גם באבוד שריד לשירי הימן וידותון וזכר לחכמת כלכול ודרדע - הם עוד חיה יחיו, ונגלו שנית באור עין אחד האדם ובצלם פניו. (ח"נ ביאליק, אב, תרע"ה ביער מאלין)