הכללות - כן או לא?

Deathatred

New member
הכללות - כן או לא?

מצד אחד, תמיד אומרים: אל תעשה הכללות! תפסיק להכליל! גזען! וכו. מצד שני, רוב הפעמים ההכללות הן נכונות. מצד שלישי, להכללה - צורת ההסקה שגורסת שמזה שראית הרבה עורבים שחורים אתה יכול להסיק שכל העורבים שחורים, אין שום ביסוס לוגי. מצד רביעי, צורת ההסקה הזאת ממתגלה כיעילה מאוד וכחיונית להשרדות. דוגמה: אדם נוגע באש פעם אחת ונכווה. הוא מסיק שהאש חמה. זה קורה כמה פעמים. הוא פוגש מדורה אחרת. הוא עושה הכללה ומסיק שהאש הזאת חמה ולכן אסור לגעת בה. ככה הוא ניצל מכוויה. יתכן שזאת אש קרה אבל רוב הסיכויים שהצשק איתו ואין טעם שיבדוק על בשרו אם האש חמה/מסוכנת או לא. מצד חמישי, הכללות יכולות לגלוש לגזענות. מצד שישי, אי אפשר להתעלם ממגמות בולטות ולסווג תופעות רחבות-היקף כקומץ או לטפל בהן ברמת הפרט. אי אפשר להימנע לחלוטין מהכללות ומצד שני לא כל הכללה נכונה במאה אחוז שכן תמיד יש פרטים חריגים או יוצאי דופן. זה המקום לדיון בהכללה מהבחינה הלוגית, מה בין הכללה לגזענות, הכללות חברתיות, הכללות לגבי בני אדם, כללים להכללה מושכלת ועוד. דיון נעים!

הזכיר לי משהו...

סליחה שזה אולי לא יתרום לדיון, אבל סתם קצת להשכלה כללית: סיפור מסופר על אסטרונום, פיזקאי, מתמטיקאי ופילוסוף שנסעו ברכבת בגרמניה, ולפתע בצד הדרך ראו כבשה שחורה. האסטרונום מיד אמר: ואוו! כל הכבשים בגרמניה הן שחורות! הפיזקאי בזלזול הגיב: לאאאאא, חלק מהכבשים בגרמניה הן שחורות! המתמטיקאי הרים את הראש ואמר: לפחות כבשה אחת, על גבעה אחת בגרמניה, הצידה האחד היא שחורה. הפילוסוף אמר: תשמעו חברה´, זה נורא תלוי איזו גישה אתם מקבלים, מצד אחד... ומצד שני... לסיכום כל מה שאפשר להוכיח זה שאנחנו חושבים על זה... אבל אם נרצה להתפשר אז בהחלט אפשר להגיד ש... בלה בלה בלה!
(התוספת של הפילוסוף היא שלי, כל הסיפור לפני כן הוא מעין סיפור מוכר שמסופר כדי להבהיר עד כמה המתמטיקה היא דייקנית...)

Deathatred

New member
../images/Emo13.gif

בדיחות מתמטיות תמיד מצחיקות, אבל בוא לר נגלוש מהנושא (שלא ימחקו...)

בואו לא נתחסד.

הכללות זה משהו שכמעט כולנו עושים ועל זה למעשה מבוססת כל מערכת חברתית. סטאטוסים הם מאין הכללה. ולאלון - בשם חובבי הפילוסופיה שבנוער מרצ, ההכללה הזאתי היא טיפשית. חבל שאנשים לא מנסים להעמיק קצת בפילוסופיה וגם בתחומים אחרים לפני שהם לועגים להם או ממנים את עצמם למומחים.

אני צריך להתנצל על הומור?

גם אני חובב פילוסופיה וקשקשן לא קטן, לא לעגתי לפלוסופיה או מיניתי את עצמי למומחה באף תחום - סה"כ סיפרתי אנקדוטה. מצטער, לא ידעתי שיש אנשים כל כך רגישים להומור מסוג זה. בהההההההההההההההה!

DRYICE

New member
שימוש נכון בהסקת מסקנות

ע"י אינדוקציה לא מלאה. האינטילגנציה האנושית מבוססת בעיקרה על היכולת להסיק מסקנות מאוסף של פריטים ולבצע הכללה. אך אנחנו חייבים להיות מסוגלים להעריך מה טיב המידע שברשותנו. אם ראינו כבשה שחורה אחת ויבקשו מאיתנו לנחש מה צבע הכבשה מאחורי הוילון אנחש שחור, אם כי לא הייתי מוכן לשים הרבה כסף על זה. אילו הייתי רואה אלף כבשים כולם שחורות, יתכן שאהיה מוכן אפילו לעשות הימור קטן. כל מידע שיש לנו חשוב לדעת כמה מדויק הוא, אם אנחנו לא יודעים להעריך כמה מדויק המידע שלנו אין לנו איך להשתמש בו בתבונה. הכללות הם כלי חיוני, אבל זה מסוכן כשטועים לחשוב שהמידע ברשותנו הוא יותר מדויק ממה שהוא באמת. הטילו ספק בכל דבר, יחי רנה דקארט! DRYICE

א.א.אפל

New member
יש הבדל.

התגובות המעטות עד עכשיו לא עמדו על הבדל גדול: האדם, כחיה בעלת אינטיליגנציה, היא בעלת מחשבות ואישיות בפני עצמה. כלומר, אם אני רואה שבכל יום ב-2 בצהריים השמש זורחת, יהיה סביר להניח שמחר היא גם תזרח ב-2 בצהריים. לעומת זאת, אם אראה מרוקאי שנוטה להתעצבן, ומרוקאים רבים הדומים לו- הסיכוי שהמרוקאי הבא שאפגוש נוטה להתעצבן קיים, אך לא ודאי. כך שאפשר להסיק שאש היא פוגעת ומסוכנת, אך יהיה מסוכן מבחינת המהמר להניח שכל הערבים רוצים בהשמדתה של ישראל או שכל החרדים לא מתגייסים.

למעלה