הכינים הבאר-שבעים

אטיוד5

Active member
הכינים הבאר-שבעים

מקנאים לכינות המתחככות. ואני מקנא בכין הראשי - איך שהוא שרוף על חברתו ועוד שורף את המועדון כדי להוכיח לה את זה. מחממת נפש, השריפה החמה הזאת. מתי מקנאים ל.. ? לדעתי רק כשקנאים לִשלום, לטובת מי או מה. לא כשמקנאים ב...

אין לי מושג

אם התכוונת אכן לשאול את השאלה - אבל אענה כדי שאם אכן התכוונת אז ... לקנא ב- זה לרצות משהו שיש למישהו אחר (יכול להיות חיובי כמדרבן להישגים או שלילי כשהקנאה גורמת לצבירת מרה שחורה) לקנא ל- זה כבר פן יותר מתוסבך - אמונה עיוורת בכוח עליון יכולה להיקרא לקנא לאל (או אליל או מה שלא יהיה) ביחסים בין אנשים זו קנאה חולנית הנובעת מחוסר ביטחון. בשם הקינאה הזו נעשו מעשי נבלה רבים אם זכור לי נכון, היה בפורום דיון בשיר "הזר המקנא לחן רעייתו" או שמא זה היה בפורום מוזיקה.. לא זוכרת.. רק זוכרת שראיתי את הדיון הזה איפשהו, ואשמח אם למישהו יש קישור

or99

New member
האם ציפיית האיש מאשתו...

לשמור לו נאמנות אינה לגיטימית? האם כאשר קיימת סיבה לחשד אין לבררו? או שמא הבעיה היא ההגדרה, ולשיטתך קינאה ביחסים בין אנשים, משמעה דוקא חשדנות ללא סיבה או תגובה לא סבירה למעשים כאלה? עפ"י רב מילים קנאה זו משמעה חשד (בעיקר בין בני זוג) באי נאמנות או בבגידה. לא מוזכרת שם כל ההבחנה בין חשד סביר ומוצדק לבין חשד יתר. וכתב הרמב"ם: "וחובה על כל איש לקנות* לאשתו. אמרו חכמים: אין אדם מקנא לאשתו, אלא אם כן נכנסה בו רוח טהרה. לא יקנא לה ביותר מדיי..." (אשות טו,יז) *כך במקור באתר עפ"י כ"י. לא בדקתי בדפוס.

מוגג

New member
וזה הזמן להזכיר

כי חלק משמחת החג היא קניית בגדים ותכשיטים חדשים. אמור מעתה "וחובה על כל איש לקנות לאשתו". חייב לשמח את אשתו ובניו ואת כל הנלוים אליו כל אחד כראוי לו. לקטנים נותן אגוזים וממתקים. לאשתו ולבנותיו קונה בגדים ותכשיטים כפי יכלתו. ולכולם נותן בשר ויין או שאר מאכלים שערבים להם. ונוהגין להרבות במיני מאכלים ביום טוב יותר מבשבת, כיון שרק ביום טוב נאמר "ושמחת בחגך".

אטיוד5

Active member
חכמה יהודית

האמת, לא עמדה לי סבלנותי לקרוא את המסה המסיבית של תעלולי עשה ואל תעשה, מותר, אפשר ואסור. אבל נחתה עיני על הסעיף הזה: ח. אפשר לכבות אש של גז ביו"ט על ידי "גרמא" ובלבד שלא תהא בזה הערמה. כיצד? מניחים על הגז כלי מלא מים בכדי שירתחו ויגלשו המים ותכבה האש. דבר זה מותר רק כשצריך באמת את המים לצורך קפה וכד' [אחרונים]. נפלא, פשוט פטנט נפלא. נפלא המאמץ שמושקע במציאת הדרכים הנפתלות וההתחכמויות, שבהן לא עובדים על ה' בעיניים. [סליחתי נתונה מראש לאלו שהדברים נראים פוגעים בעיניהם. לא הייתי מוכרח, לא הייתי חייב, אבל באמת שיעשע אותי (ואני כבר יודע שלא כל מה שמשעשע אותי משעשע כ"א.)]

גנגי

New member
אני מנסה להבין את ההתחכמות:

האם זה אומר שמותר להערים על האש כדי שתכבה, אבל אז אנחנו נשארים עם גז דולף ללא אש? ואז, בעצם, יש סכנת חיים, לא? אז זה פיקוח נפש. אז מותר לכבות את הגז במקרה כזה?

אטיוד5

Active member
גם אני מנסה להבין ...

אותי את שואלת? [מזכיר לי בדיחה על פולניה שכתם נתון לה במרכז חזהּ]

or99

New member
אם אין אש...

אין שום איסור בסגירת הברז. ובקשר לכיבוי האש, ידוע שבהלכה ישנה הבחנה בין מעשה ישיר למעשה עקיף, ואין בכך כל חידוש.

לשיטתי אני

לא רואה סיבה לקנאה. ניא לא לגיטימית בעיני. בין בני זוג צ"ל אמון. הקנאה מתחילה לקנן כשהאמון נשבר ואז החשד מקבל מקום, אם סביר או לא, זו כבר שאלה אינדיבידואלית, כל מקרה לגופו.

גנגי

New member
מסכימה איתך

שאילו הייתי יכולה לקרוא את הכתבה (וואי נט כזה? דורשים תשלום מאומללים שחיים בגלות הדוויה על לחם ספוג ומים לחץ? נבלות) בטח הייתי מגיבה על זה. אני יש לי עקרונות.
ואם הפעם לא תדעו מאין המשפט האחרון אני אתייאש מכם כליל.

nutmeg

New member
אני מכירה

את מקנא ל- ומקנא ב- כנסיון די עגום להבדיל בין jealousy ל- envy. אם אני לא טועה מקנא ל- הוא envy.

המוזרה

New member
את בטוחה?

אני חושבת שלקנא ל- (לפחות במובן הדתי כמו לקנא לאל) זה ZEAL ובעניין לקנא לבן זוג, נראה לי מתאים יותר Jealousy לא פעם שמעתי את הביטוי Jealous husband

מוגג

New member
ובכלל נראה לי

שהמונחים העבריים קצת קודמים למונח האנגלי. קנאי, מקנא ל. "המקנא אתה לי?" שואל משה את יהושע. במקורות יש גם "קינא את אשתו" (במדבר ה) וְעָבַר עָלָיו רוּחַ-קִנְאָה וְקִנֵּא אֶת-אִשְׁתּוֹ, וְהִוא נִטְמָאָה; אוֹ-עָבַר עָלָיו רוּחַ-קִנְאָה וְקִנֵּא אֶת-אִשְׁתּוֹ, וְהִיא לֹא נִטְמָאָה. ואילו אצל אחי יוסף כתוב:וַיְקַנְאוּ בוֹ אֶחָיו וְאָבִיו שָׁמַר אֶת הַדָּבָר.(בראשית לז) אגב להקניא, בל' המקרא, פירושו גם "להכעיס" לגרום למישהו אחר לקנא. טו וַיִּשְׁמַן יְשֻׁרוּן וַיִּבְעָט, שָׁמַנְתָּ עָבִיתָ כָּשִׂיתָ; {ס} וַיִּטֹּשׁ אֱלוֹהַּ עָשָׂהוּ, וַיְנַבֵּל צוּר יְשֻׁעָתוֹ. {ס} טז יַקְנִאֻהוּ בְּזָרִים בְּתוֹעֵבֹת יַכְעִיסֻהוּ. {ס} יז יִזְבְּחוּ, לַשֵּׁדִים לֹא אֱלֹהַּ אֱלֹהִים לֹא יְדָעוּם; {ס} חֲדָשִׁים מִקָּרֹב בָּאוּ, לֹא שְׂעָרוּם אֲבֹתֵיכֶם. {ס} יח צוּר יְלָדְךָ, תֶּשִׁי; וַתִּשְׁכַּח אֵל מְחֹלְלֶךָ. {ס} יט וַיַּרְא יְהוָה וַיִּנְאָץ, מִכַּעַס בָּנָיו וּבְנֹתָיו. {ס} כ וַיֹּאמֶר אַסְתִּירָה פָנַי מֵהֶם אֶרְאֶה מָה אַחֲרִיתָם: {ס} כִּי דוֹר תַּהְפֻּכֹת הֵמָּה, בָּנִים לֹא-אֵמֻן בָּם. {ס} כא הֵם קִנְאוּנִי בְלֹא-אֵל, כִּעֲסוּנִי בְּהַבְלֵיהֶם; {ס} וַאֲנִי אַקְנִיאֵם בְּלֹא-עָם, בְּגוֹי נָבָל אַכְעִיסֵם. (דברים לב)

קינא ל-

מה נאמר במילון אודותיה (בהמשך למה שהביא or99)? הסבר מלא למילה קִנֵּא פ' פיעל 1. קינא במישהו רצה להיות כמותו, רצה שיהיו לו דברים, תכונות או הישגים כמו שיש למישהו אחר, ולעיתים הרגיש כלפיו כעס או מרירות בשל כך. • הוא מקנא באחותו הגדולה מפני שמרשים לה לחזור מאוחר הביתה. • איך אני מקנא בך שהצלחת בבחינה! 2. קינא לבת-זוג, לאהובה וכד' חשד בה בבגידה, רגז על גילויי אהבה שלה לאחרים או של אחרים כלפיה; עמד על המשמר מתוך חשש שתתאהב באחר. • בעלה מקנא לה בצורה חולנית ומאשים אותה בכל מיני בגידות שלא היו ולא נבראו. 3. קינא למשהו שמר והגן עליו בלהט, התנגד בעוז לכל מי שרצה או שהיה עלול לפגוע בו. מעיון במשמעות 2 ניתן לראות שהשימוש ב"קינא ל-" היה די מתאים ונכון, ולטעמי היה מן ההגזמה להגחיכו ולהתייחס אליו בלעג כה רב.

אטיוד5

Active member
הלעג ...

היה כלפי השריפה. אפרופו כל הסיפור הזה, סחבק חושב שרק המציאו אותו, בעוד שרצו למעשה לגרוף כספי ביטוח. כלפי השימוש ב"לקנא ל.." היתה תהיה ושאלה - לא היה לעג.

גנגי

New member
האיטלקים,

שאין עם למוד קנאה בין איש לאשתו מהם, אומרים "GELOSIA" כשהם מתכוונים לקנאה מרה כלענה ועמוקה כשאול בין גבר לאישה על רקע רומנטי (כמו הרקע של הרצח, אתם יודעים, שחור עם נקודות אדומות מהבהבות). אם מותר לנו להקיש מלשונם של יודעי הדבר ההם, הרי זה מותיר את ENVY לצרוּת עין בלבד.

למעלה