הכוונה מקצועית

לילך246

New member
הכוונה מקצועית

שלום לכולכם, הייתי רוצה לשאול באילו נסיבות לדעתכם יעוץ תעסוקתי לא יעזור.. ניגשתי ליעוץ כזה לפני 7 שנים בערך ובסופו הרגשתי שהיעוץ לא ממש עזר.. הוא כן העלה שאלות שהלכו איתי הרבה שנים אבל לא עזר באופן קונקרטי.. אני מצויה בדילמות מקצועיות מאז ותוהה אם יש טעם לגשת שוב.. אני מתלבטת בין תחומים שונים לחלוטין (!) כרגע יש לי תואר שני באחד מהם אבל העיניים עוד פוזלות לפעמים גם לצד השני.. לא בטוחה איך לקבל החלטה.. אם אני לא יודעת מה אני רוצה איך מישהו אחר ידע? תודה ושבת נעימה, לילך

כל מיני כיוונים

הי לילך אני מבינה מסיפורך שיש לך קושי לקבל החלטה, כפי שאת כותבת "העיניים עוד פוזלות לפעמים גם לצד השני". האם קושי לקבל החלטה, להיות שלמה עם החלטות שקיבלת, זה משהו שאת מזהה גם בתחומים אחרים? את בעצם שואלת אותנו, האם מישהו יכול לדעת במקומך את התשובה ואת עונה לעצמך את התשובה- אם אני לא יודעת, איך מישהו אחר יידע?". התשובות בתוכנו ואם הן לא עולות אז יכול להיות שאת צריכה עוד זמן או שיש אולי רווחים משניים מהמצב, שמונעים ממך במודע או שלא במודע לקבל החלטות. אולי? יש משהו נוח בלהיות על הגדר.. בלא להחליט.. בלדמיין שאני במקום אחר.. איזה רווחים את מזהה שיש לך מהמצב? וכעת, בנוגע לבחירה בין שני המקצועות- את מספרת שעברת תהליך של ייעוץ תעסוקתי ושהשאלות עדיין בראשך אחרי 7 שנים אז אני משערת שהשאלות היו משמעותיות. את יכולה לשתף אותנו בכמה מהשאלות שנשאלת ומה התשובות שיש לך כרגע עליהן, גם אם הן לא מוחלטות? אשמח להמשיך ולסייע. אילת לבנון

לילך246

New member
תודה

שלום איילת, כן, באופן כללי קשה לי לקבל החלטות. אני מקבלת אותן אבל לפעמים לוקח לי הרבה מאוד זמן.. יחד עם זאת, אני לא בטוחה שבעניין של מקצוע זה קשור לקושי לקבל החלטה. החלטות של מקצוע הן החלטות מורכבות שמאגדות בתוכן גם עניין, גם עתיד, גם פרנסה, גם חלומות, גם התפתחות, גם ערך ודימוי עצמי.. ועוד ועוד.. מה שבעצם שאלתי זה אם יש אנשים, או אנשים בתקופות מסויימות, שהיעוץ התעסוקתי לא יהיה יעיל לגביהם. למשל, אני יכולה לדמיין שמי שאין לו מספיק ידע על תחומי העיסוק השונים, או מי שלא מצליח לחדד לעצמו נקודה מסויימת בשיקולים יוכל להפיק תועלת רבה יותר מייעוץ מאשר מי שלא מצליח לחדד לעצמו מה הוא רוצה, מה עושה לו טוב, במה הוא מעוניין. לגבי השאלות ששאלת.. אני לא בטוחה שישבתי על הגדר. למדתי תואר ראשון בפסיכולוגיה ושני בלקויות למידה- אלה היו 7 שנות לימוד רצופות.. אני לא מרגישה לגמרי בבית במקצועות האלה, גם אם אני עושה את זה טוב, ולכן אולי.. את יודעת מה? מהבחינה הזאת זה מקל עליי להמשיך לומר שאני עוד חושבת על מקצוע אחר. כי זה לא משייך אותי באופן גמור וחתום למשפחת המקצועות הדידקטיים. אני פוזלת ללימודי חקלאות/ מדעי הצמח, מה שבאמת מתאים יותר לכיוון שהציעו בייעוץ- אמרו שתחומי החוץ והמדע מתאימים לי יותר. ההחלטה קשה כי היא תדרוש עוד אלף שנה של לימודים וכסף (ואני כבר כמעט לא צעירה) בלי שאני לחלוטין יודעת מה ה"פרקסיס" של התחום ואם זה מתאים לי. אני גם לא בטוחה אם אני באמת מעוניינת במקצוע שאין בו אנשים. האם ייעוץ תעסוקתי יוכל לחדד שאלות בכיוון הזה? אני לא בטוחה שיש לי על סמך מה לענות עליהן כי לא התנסיתי מספיק.. לגבי השאלות של היעוץ- הן הלכו איתי כמה שנים אבל לא עד היום.. או לפחות לא במודע. תודה על התגובה המושקעת! לילך

רעיונות

הי לילך, קודם כל, לגבי שאלתך האם ייעוץ תעסוקתי מקדם או לא.אני חושבת שכל תהליך מתאים לאנשים מסוימים ופחות מתאים לאחרים. מתוך הכרות מעמיקה עם עולם הייעוץ התעסוקתי (בעבר עבדתי במכון אדם מילא ביחידה לייעוץ קריירה, מטרת הייעוץ התעסוקתי לאבחן, להציף דילמות, להעלות רעיונות אבל אם השאלות הן שאלות שנוגעות למקומות עמוקים יותר אזי ייעוץ לבדו לא מספיק. כמו כן, יש פעמים בהם אנשים מגיעים לייעוץ מוקדם מדי והם עדיין לא מספיק בשלים לקבל החלטה. יש תהליכים נוספים כמו אימון אישי שבשנים האחרונות מאד תפס בארץ ובאימון האישי התהליך הוא יותר ארוך, תהליך של ליווי, תהליך של הכרות של האדם לא רק במישור המקצועי אלא בתחומים נוספים בחיים וזה מאפשר התבוננות רחבה יותר על האדם. יש אנשים שזקוקים לאבחון , שזקוקים שיאמרו להם מה לעשות ויש אנשים שרוצים לתהליך אחר ואין מתכון אחר לכולם. כמו כן, עלו לי מחשבות לגבי עסוקים המשלבים בין התחומים השונים שלמדת- פסיכולוגיה ולקויות למידה וכן מקצועות חוץ כמו חקלאות או ביולוגיה.. יש תחום שנקרא תרפיה באמצעות בע"ח- המשלב את הפסיכולוגיה ועבודה עם ילדים עם צרכים מיוחדים ביחד עם החוץ. זו עבודה יחידנית בד"כ, אפשר לקיים אותה בתוך מבנה וגם בחוץ. גם כל תחום הדרכת ידיעת הארץ, מלווי טיולים של ילדים, החברה להגנת הטבע וכו'.. הם תחומים המשלבים בין עבודה עם אנשים, עבודת הדרכה וחוץ. אפשר לעסוק בתחומים שונים לאו דוקא בעבודה דידקטית כפי שאת מכירה. שני התחומים שהעליתי הם תחומים שבהם הלימודים הם לא מאד ארוכים, הם לא תחומים הדורשים תואר נוסף אלא לימודים שאפשר לשלב עם עבודה בד"כ. אשמח להמשיך ולסייע.
אילת לבנון

לילך246

New member
מחשבות של לילה

איילת, מדהים בעיניי שאת ממשיכה לשמוח להמשיך לסייע
ממש המון תודה! מקרב לב! כתבת: אם השאלות הן שאלות שנוגעות למקומות עמוקים יותר אזי ייעוץ לבדו לא מספיק. ואני חושבת שזו אולי אחת הסיבות שהיעוץ שעברתי בעבר לא סייע לחדד שאלות... הוא רק הרחיב אותן והרחיב עד אינסוף ואני הייתי קצת במשבר אישי אז ולכן אולי לא היו לי כוחות באמת לקבל החלטות מקצועיות. תחומי המדע והחוץ היו שני התחומים שבלטו, אבל לא רחוק מאחוריהם היה גם שדה התרבות, לא רחוק מאחוריו היה שירות, וביקשתי לעבור מבחנים נוספים כדי אולי לחדד קצת ולמקד, אבל יצא שגם התחום הטכנולוגי הוא אפשרות עבורי... מלבד כל מה שקשור לאדמיניסטרציה וניהול, שבזה ידעתי לבד שאני לא מוכשרת, היו יותר מדיי אופציות בלי כיוון, והיות וגם אני לא ידעתי לומר מה טוב לי ומה אני רוצה- אולי בגלל מקומות עמוקים ותקועים קצת- אז היה קשה.. אני חושבת שחלק מהסיבה שהתוצאות היו מפוזרות כל כך היה שבאמת היה לי קשה לכוון.. בזמנו התעניינתי גם בארכיאולוגיה ולפעמים בפיזיותרפיה, אז באמת היה פיזור של תחומים.. בכל מקרה המליצו על מקצועות ברמה הכשרה גבוהה. אני זוכרת שהפסיכולוגית איתה נפגשתי ביעוץ התעסוקתי אמרה שאי אפשר לבחור מקצוע בגלל מה שאתה רוצה להיות- בוחרים במקצוע בגלל מה ומי שאתה. אני חושבת שבחרתי בתחומים שיש בהם אנשים כי רציתי "להכריח" את עצמי לבוא במגע עם אנשים, לשפשף קצת איזו מבוכה שטבועה בי ו"להשתחרר".. הערכתי את הטיפוסים הנמרצים, הפעלתניים, הדעתניים ואולי בלי לשים לב רציתי להיות בחברה כזו של אנשים. איכשהו חשבתי שלהטביע את עצמי בעבודה שאין בה אנשים יהיה לגזור על עצמי ריחוק ובדידות.. ניסיתי לפתח את עצמי מבחינה אישית דרך המקצוע, ואני עוד לא לחלוטין בטוחה שצדקתי במה שעשיתי.. אולי הפסיכולוגית ההיא צדקה. היום אני יודעת שאני לא טיפוס נמרץ ופעלתן.. יודעת גם שהסביבה של מורות ומאבחנות היא גם כן לא לגמרי לגמרי אני.. צמחים כן עושים לי את זה.. מרגשים אותי מאוד.. אבל יש המון המון ידע שחסר לי בתחומים האלה. אני כמעט בת 30 ולהתחיל עכשיו מאפס ללמוד לתואר ראשון, שני ושלישי בחקלאות יהיה טירוף.. מה גם שכשאסיים אני לא בטוחה שלא יעדיפו אנשי מחקר צעירים ממני... אין לי ברירה אולי אלא לוותר.. את צודקת שאפשר אולי למצוא שילובים לשני התחומים- כמו למשל תרפיה בגינון, שמעתי שגם יש דבר כזה, אבל האמת היא שאני קצת מרובעת ודווקא מאוד מעריכה הכשרה ממושכת, לימודים עיוניים ומקצועיים וכו'.. קצת יותר קשה לי עם מקצועות וגיבובי עיסוקים של קצת ולא מספיק מקצועי בכמה תחומים.. אני עשויה להרגיש שאני עובדת על עצמי ועל אחרים, שאני סתם. (למרות שזה לחלוטין שלי ואין לי בעיה עם מי שכך בונה לו עיסוק). מהבחינה הזו, טוב לי עם התואר השני שלי שנותן לי רמה מקצועית ו"מומחיות" במשהו. מתוך הכתיבה אני חושבת שאולי מוטב לשחרר את השאלות הגדולות ופשוט לחיות. למרות שפחד גדול הוא לפספס.. לא להיות מה ש"הייתי אמורה" להיות, או מה שיכולתי להיות... החמצה זה אחד הדברים שהכי מפחידים אותי וכרגע אני מפחדת שאני ממש בכיוון הזה
מילא.. לא אדע אם לא אנסה כנראה.. מניחה ש- life is what happens to you while you're busy making other plans" כתבתי וכתבתי ולא שאלתי כלום... ככה יצא. אולי כי לילה
כנראה נגעת בכמה נקודות.. המון תודה! וליל מנוחה, לילך

הי לילך,

הי לילך, אני שמחה לעזור. תרגישי נוח! כתבת שללמוד משהו שלא לתואר עשוי להיתפס בעינייך כפחות מקצועי. מתוך נסיוני, יש המון תחומים היום שהם אינם לתואר והם מאד מקצועיים- אני גם מכירה מישהי באופן אישי, שלמדה לתואר ראשון בביולוגיה ואח"כ תרפיה באמצעות בע"ח וכבר כמה שנים טובות שהיא עובדת גם במשרד החינוך עם ילדים עם צרכים מיוחדים וגם באופן פרטי והיא פשוט מקצוענית שזה לא מילה. אני פחות מסכימה עם מה שאמרה הפסיכולוגית התעסוקתית, שבוחרים מקצוע בגלל מי שאנחנו ואני כן מאמינה שאנו יכולים לבחור לאתגר את עצמנו, להחליט שאנו לא הולכים על האוטומט ובודקים עם עצמנו, מה מונע מאיתנו להיות מי שאנו רוצים להיות ומתאמנים על זה. להיות מקצוען ומקצועי זו החלטה. זו החלטה להמשיך ולהתפתח. באופן אישי, מקצוע האימון האישי הוא מקצוע שעדיין לא נלמד במסגרות אקדמיות ...(יש ניצנים אבל רק מעט. אני כמחויבת למקצוענות ממשיכה כל הזמן להשתלם, להתפתח, להתמחות, במסגרות לא אקדמיות אבל מקצועיות כמובן. נראה לי שאותו חשש שהעלית מלימודים לא אקדמיים הוא כמו "שדון" קטן בתוכך שתפקידו להשאיר אותך במקום שאת נמצאת, שבו כפי שכתבתי יש רווחים לא מעטים. שיהיה יום נפלא אילת

עוד משהו...

הי לילך מורידה בפניך את הכובע על הדברים שאת כותבת ועל תהליך שאת עוברת כאן עם אילת אולי עוד משהו קטן- אנחנו המון פעמים עסוקים באיך ולא במה כן תואר או לא- פחות רלוונטי כעת- חשוב יותר להבין מה את רוצה ולמה הדבר הזה הוא דבר ששווה לחיות את החיים עבורו אל תפחדי לשאול את השאלות המהותיות ואל תישארי ברמת הכותרות- נסי לברר מה זו חקלאות עבורך- בדיוק כמו שהיום את יודעת להגיד שהלימודים של איבחון באו לענות על צורך להתפתח בביטחונך מול אנשים חשוב שתביני על מה חקלאות תענה עבורך ומה היא מייצגת כתבת שצמחים מרגשים אותך מאד וואו! מה מרגש שם? מה עושה לך את זה? האם יש עוד דברים שעושים לך את זה ככה? אני מצטרפת לאיילת שטוענת שאין דבר כזה שאי אפשר להיות מי שאתה רוצה אלא רק מי שאתה יכול אוי ואבוי לנו אם ככה זה היה אנשים לא היו מתקדמים מעבר למה שהן יכולים ברגע נתון ברור שחייבים לבדוק את הראליות של המשאלות שלנו - אבל דווקא במקרה שלך נראה לי שאת מוכשרת להמון דברים אבל לא מספיק יודעת למקד מה את רוצה (בניגוד למה אפשר) לכן נסי לצאת ממה אפשר או מהדרכים להשיג את זה והתמקדי קודם כל שמה את רוצה, מה זה עבורך ומה תשיגי בזה שתעשי את זה בהצלחה אפרת נצר וייס

לילך246

New member
שוב המון תודה!

המון תודה לשתיכן! אפרת, נתת לי נקודות חדשות למחשבה... אפסיק לקשקש כאן בפורום
אמשיך עם זה לבד.. אלף תודות שוב, לילך

למעלה