הי, שאלה....

הי, שאלה....

התחלתי לקרוא את ספר התיאוריה של זאב, ולמרות שיש לי ידע בפיזיקה (5 יחידות אבל לפני 10 שנים...), אני מרגישה שאני לא ממש יורדת לסוף דעתו בהסברים מסוימים. השאלה שלי היא האם זה קורה לכל מי שקורא בספר בלי להתאמן מעשית, או שהספר ברור למדי והבעיה היא בי? שאלה נוספת, האם ישנם שרטוטים נוספים במקומות/מקורות אחרים? שאלה אחרונה, מי יכול לעזור? עוץ.

למשל:

הוא כותב שאם נקח פרופיל ונניע אותו באויר, חלק מהפרודות יעקוף את הפרופיל מעליו, וחלק מתחתיו, ובגלל שהעקימון העליון ארוך מהעקימון התחתון, ינוע האויר לאורך העקימון העליון, מהר יותר מהאויר שינוע לאורך העקימון התחתון". למה אורך העקימון העליון גורם לכך שהאויר בו ינוע יותר מהר? אם הבנתי נכון את עקרון צנור ונטורי, הוא דיבר שם על שטח חתך ולא על אורך לא?

אז ככה

אם לדוגמה שתי פרודות אויר צמודות מתפצלות עם הגיען לשפת ההתקפה, מי מהן תצטרך לעשות יותר מרחק כדי להגיע לשפת הזרימה? בגלל קימור הכנף הפרודה העליונה כמובן. ונניח ששתיהן צריכות להגיע בו זמנית ולהפגש בשפת הזרימה - הפרודה העליונה צריכה לעשות מרחק רב יותר באותו זמן ולכן היא תנוע מהר יותר. על כן מספר הפרודות בחלק העליון של הכנף יהיה נמוך יותר מהחלק התחתון וזוהי ההגדרה ללחץ - הלחץ נמוך יותר בחלק העליון של הכנף. בנוגע לונטורי, לא ברור לי כי הספר לא מולי כרגע.

חגי

New member
שני תאומים רצים - פוגעים בשפת ההתקפ

נפרדים וחוזרים בשפת הזרימה כדי להגיע ביחד (מאד חשוב להגיע ביחד) העליון חייב לרוץ קצת יותר מהר. עכשיו כדי להבין למה הם מגיעים ביחד - תזיזי את הכנף באויר ולא את האויר דרך הכנף.

אוקיי, זה כבר יותר ברור אבל

למה בעליון יהיו פחות פרודות? למה שלא תהיה אותה כמות רק שהיא תזוז יותר מהר, (ממילא זה יגרום ללחץ נמוך לא?)

הגיון

אם כל זוג פרודות שמתפצל מגיע לסוף ומזדווג שוב אז יש את אותו מספר פרודות למעלה ולמטה. אבל המרחק גדול יותר בעליון ולכן שם יהיו פחות פרודות ליחידת אורך.

atzmony

New member
אם הבנו שאותן כמות חלקיקים נמצאים

מעל ומתחת לכנף ברגע נתון -> על 30 ס"מ או על 40 ס"מ -> כלומר בכל רגע נתון תיהנה כמות קטנה של חלקיקים בכל ס"מ

natyh

New member
היום ברור לחלוטין

כי התאומים לא רצים יחד כלל .... ראה את האחים אלתרמן . אחד מהם תמיד ראשון .

תנועת אוויר על כנף

העניין הוא כזה: בטבע, אין ואקום. כדי ליצור ואקום, צריך להשקיע אנרגיה. אם כך, "חלקיקי האוויר" אשר עוברים מעל למפרש העליון של הכנף, חייבים להגיע אל שפת הזרימה יחד עם אלו שעוברים מתחת למפרש התחתון, שהרי אם לא כך, מאחורי שפת הזרימה יווצר ואקום וזו תהיה עבירה על החוק שדיברנו עליו כאן. בנוסף, מבנה הכנף גורם להצטופפות קווי הזרימה מעליה. אותו "צינור ונטורי" אשר נוצר כתוצאה מכך, גורם להאצת זרימת האוויר מעל לכנף. ואגב: זה לא שמעל לכנף יש פחות פרודות מאשר מתחת לה. ניתן לאמר שכל "יחידת שטח" במפרש העליון של הכנף "רואה" פחות פרודות ליחידת זמן מאשר חברתה במפרש התחתון וכתוצאה מכך הההפרש בלחצים.

YoramRozen

New member
תעזבו את ברנולי במנוחה

נפלא לראות את התגובות הרבות אבל לצערי אתם טועים כולכם. ונטורי שהזכרתם (עיקרון ברנולי למעשה) פשוט לא שייך לכאן. העילוי לא נוצר מזרימת אויר מהירה יותר מעל הכנף אלא מהסטת אויר כלפי מטה. (החוק הראשון של ניוטון גב' 5 יחידות). אם לדוגמה ניקח מטוס ססנה 172 שמשקלו (העמוס) כ 1 טון ושעבורו אורך הדרך מעל הכנף היא רק 1.5% יותר מהדרך מלמטה, העילוי במהירות 100 קמ"ש יהיה רק 2% מהדרוש וכדי להמריא תדרש מהירות של 650 קמ"ש. אם נמשיך עם תיאור הלחץ נגלה שהדרך העליונה צריכה להיות ארוכה ב 50% מהתחתונה כלומר עובי הכנף יהיה בערך כמו אורך המיתר (רוחב הכנף). בקיצור - תעזבו את ברנולי במנוחה.

חגי

New member
ואוו - עשית לי את היום! כבר שנים של

נח לי עם ההסבר הזה של העילוי !!! בסופו של דבר גם כנף שהיתה עשוייה מדיקט שטוח - ברגע שהיתה מוזזת דרך אויר הבזוית התקפה חיובית - היתה מייצרת עילוי בלי כל הסברי הלחצים - פשוט היא גורמת להסטת האויר מטה - דבר שמחייב הפעלת כח אשר מופעל באופן זהה כנגד המשטח ובכיוון הפוך.

YoramRozen

New member
תמיד לשרותך

אני שמח שעשיתי לך את היום. תיקון קטן - אמור להיות החוק השלישי ולא הראשון כפי שכתבתי. והנה עוד סיבות לנטוש את ברנולי: איך עם הסבר הלחץ אפשר לטוס הפוך? איך מטוס נוסעים מצליח לטוס בגובה ובמהירות קבועים למרות שמשקלו הולך ופוחת עקב שריפת הדלק? ואיך זה שתמיד יוצא לי ץ במקום . בסוף משפט?

אז לשם מה עושים פרופיל?

אני יודע שבמטוסים אוירובטיים פרופיל הכנף זהה למעלה ולמטה וזה אמור לשפר ביצועי האירובטיקה של מטוס. אז למה בעצם יש פרופיל? האמת היא כשהייתי ילד ובניתי מטוסים וגלשנים מנייר הייתי מסביר לעצמי את העילוי של הכנף כדחיפת אויר כלפי מטה שגורמת למטוס לעלות ולקח לי שנים להשתחרר מהתאוריה הזו כיוון שממש לא הסתדר לי ההקטע של הקימור בשפת ההתקפה. הקימור בעצם דוחף את האויר כלפי מעלה ולפיכך המטוס אמור לרדת (וגלשן אמור לעשות טמבלינג). מה שפיספסתי הוא שהאויר לא בורח למעלה אלא הוא נצמד לכנף והריק שנוצר שם הוא זה שמושך אותה כלפי מעלה. כאשר הוא בורח זה מצב של הזדקרות.

YoramRozen

New member
בעיקר בשביל צילומים במשטרה

רב טענותיך נכונות. הפרופיל נועד כדי לתעל את האויר כלפי מטה ביעילות לאחר שעבר את הנקודה הגבוהה ביותר בכנף. ואכן תנועת האויר בתחילה (לפני אותה נקודה) גורמת לעילוי שלילי. למזלנו יש את אפקט קואנדה (שהוא בעצם שם יפה עבור צמיגות או חיכוך) שגורם לאויר להצמד למשטח העליון לאחר שעבר את הנקודה הגבוהה ביותר.

למעלה