כמה טיפים
הי, Rubil וברוכה הבאה לפורום.
אם תהיי ספציפית יותר (מה יש לך ללמוד, איך את לומדת בדרך כלל וכולי), אוכל להיות ספציפי יותר. בינתיים, הנה כמה טיפים כלליים, שאולי את חלקם את כבר מיישמת:
בחירת סביבת העבודה: בכל סביבת עבודה אפשר ללמוד, אבל כל סביבת עבודה מושכת אותנו במידה אחרת (וע"י כך משפיעה על המשמעת העצמית שלנו ביחס לכמות הלימודים) ותומכת בלמידתנו בצורה אחרת (וע"י כך גורמת לכך שיהיה לנו קל יותר או קל פחות ללמוד לעומק ובמהירות). דוגמאות לסביבות עבודה: - בחדר שלי - בסאלון - בבית קפה - אצל חברים - לבד - עם חברים נוספים שלומדים אותו הדבר - בקבוצת לימוד - בספריה - בכיתה עצמה (אחרי הלימודים
) - על מכונת הריצה...
סדר הלימוד: יש כל מיני סדרי לימוד ולכל אחד הסדרים המועדפים עליו, שאיתם הוא מצליח להתרכז הכי הרבה זמן וללמוד בצורה הכי מהירה ומעמיקה ולאורך זמן. דוגמאות לסדרי לימוד: - מההתחלה לכיוון הסוף - אקראי - מהסוף להתחלה - סריקה כללית (שטחית) מההתחלה לכיוון הסוף ולאחר מכן התעמקות נושא אחר נושא, החל מהנושא הקל ביותר והמשך לנושא הקשה ביותר - כנ"ל, רק שההתעמקות היא מהנושא הקשה ביותר אל הקל ביותר
הנחות הלימוד: אני יכול להניח שבמבחן ישאלו אותי שאלות מסוג X, על נושא Y - ואני יכול להניח דברים שונים לגמרי. כדאי להציץ בהנחות שלי, לגבי מה שאני חושב שיהיה במבחן ובכלל.
כיוון הזרימה של המידע: במהלך הלימוד אני מעביר מידע מבחוץ אל תוכי, מתוכי אל החוץ ומתוכי אל תוכי. דוגמאות: כאשר אני משנן טקסט מבלי להוריד את העיניים ממנו, המידע עובר מבחוץ אל תוכי. כאשר אני מנסה לשחזר טקסט ששיננתי, המידע עובר מתוכי אל החוץ. כאשר אני חושב על טקסט ששיננתי ומנסה להבינו יותר לעומק, המידע עובר מתוכי אל תוכי. רוב התלמידים שוגים בכך שאינם מנצלים את זרימת כיווני המידע מהסוג השני והשלישי, שהינם יעילים יותר (ברוב המקרים) לצורך שינון והבנה כאחד, מאשר זרימת המידע מהסוג הראשון, שהיא הכרחית להתחלה אבל עקומת ההשתפרות שהיא מניבה בהמשך הינה שטוחה יחסית.
מטרות הלימוד: זה דומה ל"הנחות הלימוד": מה אני בדיוק רוצה להשיג, בתום הישיבה הנוכחית? בתום תקופת הלימודים הנוכחית? לדעת את X ואת Y בעל-פה? להבין את X טוב יותר (דבר שיגרום, אוטומטית, לכך, שאדע אותו כמעט בעל-פה)? לזכור בערך מה על מדובר בפרקים X, Y ו-Z? הבנה של המטרות ויותר מכך - בחירה שלהן - מעצימה בדרך כלל את קלות, מהירות ועומק הלימוד, שלא לומר את הרלוונטיות שלו.
תבנית הלימוד: כולנו עושים הפסקות במהלך הלימודים, השאלה היא איך ואיזה. יש את השיטה של ללמוד "כל היום", כאשר בעצם הכל הפסקה אחת גדולה. זוהי שיטה יעילה, אבל לא לכולם - ויתכן שיש שיטות יעילות ממנה עבורי. יש את השיטה של זמן מדוד, מוקצב, כגון "50 דקות לימודים, 10 דקות הפסקה". ההפסקה מטמיעה את החומר הנלמד וגם גורמת לכך שיהיו יותר "התחלות וסופים" ליחידות הלמידה שלי ביני לבין עצמי, דבר שמקל על המערכת שלנו לנהל את המידע ולזכור הכל ביתר קלות. יש אינספור צורות וסוגים של תבניות לימוד - וכדאי לנו לשחק איתן, עד שנמצא את התבניות הכי מוצלחות עבורנו. בהצלחה!