הי! חדשה פה...

הי! חדשה פה...

אני בת 17, עולה לכיתה י"ב, והמקצועות המורחבים שלי הם תיאטרון ופילוסופיה... השנה הייתה השנה הראשונה שלמדתי פילוסופיה, והתאהבתי לחלוטין... בגלל זה החלטתי שבטח יהיה נחמד להירשם לפורום הזה. אם אני כבר פה, אז אני אשמח להתייעץ אתכם ולשאול אם למישהו יש רעיון לנושא ממש מעניין לחיבור בפילוסופיה... אני צריכה לכתוב שתי עבודות בשנה הבאה, ורעיון אחד כבר יש לי, אבל לגבי החיבור השני אני אבודה... תודה בכל מקרה!

asmati

New member
מה כבר למדת בשיעורי הפילוסופיה?

אילו פילוסופים?

yaakii

New member
אממ.. אולי על מוסריות שליטה

-נושא שהועלה בפורום. ז``א: עבודה העוסקת בשאלות כגון: האם לבני האדם רשות מוסרית לשלוט על הנחותים מהם, כמו החיות? האם הדבר תלוי בנורמה החברתית?-שהרי פעם העסקת עבדים הייתה דבר לגיטימי. אפשר גם להכניס חלק העוסק בעתיד: שהרי בעשורים הקרובים כנראה כבר תהיה האפשרות ליצור רובוטים בעלי אינטליגנציה מלאכותית, והשאלה היא מדוע נהיה רשאים לשלוט בהם...

וואו... זה ממש מעניין

לא חשבתי על זה. אתה (או את בעצם, לא יודעת) יודע במקרה איפה אני יכולה למצוא חומרי עזר בנושא הזה? רק לבדוק קצת... בכל מקרה, ממש תודה! הנושאים העיקריים שלמדנו השנה היו אתיקה ואסתטיקה, ולקראת הסוף התחלנו לגעת קצת באפיסטמולוגיה... באתיקה למדנו את סוקראטס, אריסטו, הובס מיל וקאנט, ובאסתטיקה למדנו את קאנט, בולו, צמח ודרידה... באפיסטמולוגיה נגענו במשל המערה ומשל הקו המחולק של אפלטון, והתחלנו את ההגיונות של דקארט... מרתק.

למדתם אתיקה בלי ללמוד את השאלה הזאת?

עזרת החזק לחלש היא חלק בלתי נפרד מתורת האתיקה, לפחות על פי איך שאני מבינה אותה.

כן, מן הסתם...

אבל לא למדנו אתיקה על ידי תקיפת דילמות ספציפיות, אלא על ידי למידת העקרונות הבסיסיים עליהם מבסס כל הוגה את התורה האתית שלו ואת ההצדקות לעקרונות האלה, ועסקנו הרבה גם בהשוואות בין הוגים וליצירת דיונים\ וויכוחים בין הוגה להוגה... לא לומדים דילמה מוסרית כדרך ללמוד את הנושא. אם תשאלי את הובס מה הוא חושב על עזרה של חזק לחלש, התשובה שלו תהיה הפוכה מזו של קאנט, ושונה מזו של מיל, וכו' וכו'... נגענו בדילמות דרך ההוגים השונים.

דווקא,

אני אוהבת את השיטה ההפוכה. לקיחות דלימה ואז תקיפתה מכל כיוון אפשרי על ידי כל פילוסוף אפשרי ועל ידי דעות אישיות של התלמידים, לדעתי השיטה הזאת גם מפתחת טוב יותר את החשיבה הפילוסופית האישית.

אבל...

זה בדיוק מה שאמרתי שאנחנו עושים... זאת אומרת, קודם אנחנו לומדים על כל פילוסוף, ואז אנחנו מתעסקים עם כל מיני דילמות שונות ומתקיפים אותן בעזרת כל הפילוסופים שלמדנו... חוץ מזה, בדרך כלל חלק מהדילמות כבר נמצאות בתוך התורות של ההוגים. לדוגמא, לגבי דילמת השילטון, אי אפשר ללמוד את הובס ולא לגעת בזה... למידת התורות של הפילוסופים היא מן הסתם הכרחית על מנת לנהל דיון פורה ומושכל.

אני לא מסכימה,

למידת התורות של הפילוסופים היא לא הכרחית בכלל, היא כלי חשובף אבל לא הכרחי. ואת כתבת בדיוק את ההפך, "נגענו בדילמות דרך ההוגים השונים." אני טוענת הפוך, צריך להגעת בהוגים השונים דרך הדילמות.

yaakii

New member
האמת היא שאין לי מושג איך משיגים חומר על נושא

כזה. אולי ספרים בנושאים:1. העבדות בעבר הרחוק,2. ספרים המדברים על תלות האדם בבעלי-החיים ועל האדם הקדמון שכבר החל בניצולם,3. ספרים בנוגע לשושלת המזון-יעזרו בהגדרת ה"מה מותר ולמי" , לאכול, עפ"י שרשרת המזון,4. ספרים על פיתוח רובוטים בעתיד. חצי מהמלים שאמרת מעולם לא הכרתי..
לצערי אצלנו בישיבה התיכונית, אין אפשרות לימוד פילוסופיה.

כן...

ברוב התיכונים בארץ אין. סתם מתוך עניין - אין שום דבר בפילוסופיה שנחשב חילול השם? זאת אומרת, אני יכולה לחשוב על הרבה נקודות סתירה... ועוד דבר, ממש רציתי לקחת נושא לעבודה שקשור איכשהו לתנ"ך... אתה יכול אולי לעזור לי לחשוב על איזו שאלה מעניינת? בטח יש מיליון, אני פשוט לא מצליחה להתמקד...

Shira Esther

New member
תלוי מה

בכל נושא בחיים תוכלי למצוא דברים שנוגדים או מסתדרים עם היהדות. מדוע שעצם החשיבה תהיה חילול השם? להפך, רבנים רבים וגדולים היו פילוסופים בעצמם.

לא העיסוק בפילוסופיה..

שהוא בעצם הכל, ודי בלתי נמנע. לימוד הפילוסופיה. התעסקות עם חומרים כמו ניטשה לדוגמא, או קאנט...

Shira Esther

New member
אה, זה משהו אחר

אבל היהדות לא דוגלת בבריחה מרעיונות שמנוגדים לה, אלא בהתמודדות איתם. למשל, רבנים רבים שערכו וויכוחים עם הרומאים, הנוצרים וכו'.

yaakii

New member
בקשר לנשוא שהצעתי:

יש את הציווי האלוקי לאדם לרדות בחיות על פני הארץ. את התייחסות התורה לעבדים: כנעני, עברי

antreprize

New member
מעניין איך מחליטים מה יכנס ומה לא יכנס

לתוכנית הלימודים של לימודי הפילוסופיה.

Shira Esther

New member
ברוכה!../images/Emo39.gif

אני שירה, בת 16 וחצי
את יכולה לחבר חיבור חצי-סיוציולוגי על משל המערה [של אפלטון, אם אני לא טועה], הוא מרתק.

kaenar

New member
וואו משל המערה- מדהים!! ../images/Emo45.gif

ו.. ברוכה הבאה!

למעלה