הילד עצבני

שם זמני

New member
הילד עצבני

כבר הרבה זמן שהבן שלי, בן שש וחצי- עצבני. מצטערת שאין לי מילה מקצועית או מדעית יותר לתאר את זה אבל התיאור הטוב ביותר הוא עצבני. אני אנסה להמחיש את זה- יום שבת או חג (בד"כ סופי השבוע בעייתים יותר, כי נמצאים יותר יחד). הילד קם, מדשדש אל המחשב, נוהם משהו. משחק זמן ממושך, לא עונה לפניות אליו לאכול ארוחת בוקר. נתקע בבעיה במשחק- קורא לי בקול ממורמר- אממממא! אם אני לא ניגשת מייד ופותרת לו את הבעיה הקריאות רק יהפכו יותר ויותר נואשות ועצבניות (הסברתי לו שיקרא לי בקול נעים ואז סיכוי שאגיע מהר יותר, לעיתים הוא זוכר ולעיתים לא). מאוחר יותר- רוצים לצאת מהבית. כולם מוכנים- רק הוא- עוד צריך להתחנן שיתלבש, שיאכל משהו שיבוא (ומדובר ביציאה לבילוי או פגישה עם ילדים שחביבים עליו). כל פעולה הכי פשוטה לוקחת המון זמן, כשבסוף אנחנו מלבישים אותו. יורדים למטה- נכנסים לאוטו- הוא מתחיל להתביכן שרצה את האופנים שלו. אין מצב שיוותר יתחשב, יבין שלא לעניין. פשוט אין. הילד עקשן כמו קיר.עולים הולכים מביאים את האופנים חוזרים מהבילוי. שוב פעם- עצבני מתבכין. כל הזמן משהו לא מוצא חן בעיניו. אני יודעת שאסור להשוות בין אחים, אבל אחותו הקטנה כל כך גמישה, כל כך משתפת אותנו, משחקת, מחייכת. איתו- כל האינטרקציה בנהמות ובתלונות. אני מתקשה לזכור מתי בפעם האחרונה דיברנו- סתם דיברנו. נדמה לי שכל דיבור שלו מטרתו להורות, לפקד לדרוש. אין לו דיבור שמשתף, שמקשיב, שחולק. וזה כמעט כל הזמן ככה! פשוט לא נעים איתו! הוא לא משתף במה שמציק לו (וניסיתי את כל השיטות והספרים, ואנחנו בית שבהחלט מדברים בו). לעיתים מנדב טיפונת מידע לאביו, אבל רוב הזמן כל התקשורת שלו היא בצורה לא נעימה כפי שתיארתי. ככל הידוע לי גם אין דמות אחרת שהוא משתף אותה יותר. עוברת עליו שנה לא קלה בבית הספר, אבל עכשיו כבר טוב יותר. חוץ מזה שמתי לב שבכל שנה יש לנו תרוץ אחר עבורו למה לא קל לו- נולדה לו אחות, עבר גן, עבר לבית ספר חדש... אני חושבת שאי אפשר להשתמש בתרוצים האלה כל הזמן. במיוחד כשאני מדברת על סופי שבוע, על זמנים שבהם כל המשפחה יחד. אני משתדלת מאוד שסוף השבוע (או החג) יהיה מתוכנן בצורה שתתאים לילדים (הוא ואחותו הקטה)- שיכללו בילוי אבל גם זמן בית, שמאוד נחוץ לשניהם. שניפגש עם אנשים שנעימים להם עם ילדים שנחמד לו איתם. שנסע למקומות נעימים. ובסופו של דבר- פשוט לא כייף איתו! הוא מתיחס אלינו כמו אל אויבים שלו. לא מבינה איך ילד בן שש וחצי יכול להתנהג כמו מתבגר. כל הזמן הכנתי את עצמי לגיל ההתבגרות אבל בעצם זה כבר כאן. אני רוצה שתהיה בבית אווירה נעימה יותר ולא מצליחה לתקשר איתו. אגב- בחוץ, עם חברים, עם מורים- כולם מתים עליו! הוא ילד נעים, חכם, חייכן. יש לו חברים. את כל הזעפנות הוא שומר הביתה. בחוץ אם כבר אז הקושי שלו הוא בישנות וקושי לבטא את עצמו. עזרה!!!! בבקשה!!!!

פלגיה

New member
אני אתחיל מהסוף

מאוד טבעי שילד ש"כולם מתים עליו" מחוץ לבית והוא ילד נעים כלפי כולם, צובר הרבה תסכולים. איפה מפיגים את העצבנות? במקום הכי טבעי ובטוח, שבו א צריך לעשות הצגות ובו מקבלים אותו כמו שהוא - בבית. זה לא קשור לתקופה קשה או לא בבית או בבית הספר. אני חושבת שכולנו ככה - בבית מרגישים קצת יותר מקום לפרוק ולשחרר. את מדברת על "מתבגר" אבל האמת היא שגיל ההתבגרות הוא לא יחיד. יש כל הזמן "גילי התבגרות". ויש ילדים שעוברים שלב התבגרותי כל חצי שנה בערך. לפעמים זה מרכך את מכת גיל העשרה, לפעמים אפילו זה לא מכין את כמויות העצבנות שההורמונים גורמים בגיל הזה. ההשוואה אל אחותו לא רלוונטית מכמה סיבות. היא בגיל אחר, במצב אחר, וכנראה תפסה "תפקיד" אחר בבית. בבית שכבר יש בו "מעצבן" אחד, הילד האחר תופס תפקיד של "נחמד" או "מלאך" ומקבל בצורה הזו את הייחודיות שלו בין בני הבית. מה יכול לעזור? אני אכתוב כאן ממש בראשי פרקים, ואולי אחר כך אצליח לפרט יותר. הדבר הראשון זה קבלת רגשות. נשמע פשוט, אבל זה מאוד מסובך. לא "מה אתה מתעצבן זה בסך הכל משחק מחשב" אלא "אני מבינה שזה מרגיז שהמשחק נתקע". נשמע נורא מלאכותי בהתחלה, אבל אחרי שמתאמנים רואים כמה משפטים פשוטים יכולים לשנות. קבלת רגשות לא אומר לקבל את כל הצורה של הבעת הרגשות האלה "אני רואה שהמשחק מעצבן אותך, אבל זאת לא סיבה לצעוק עלי ככה", אבל זה נראה לי כבר קרוב למה שאתם ממילא עושים. עוד כמה דברים שעזרו לי עם ה"עצבנית" שלי: ליידע אותה בתכנונים, כי גיליתי שהיא צריכה המון זמן להיערך נפשית לסדר היום שלה. לדאוג שתמיד יהיה אוכל בסביבה, כי היא עובדת טוב כשהבטן שלה מלאה, וכדי לחזק התנהגויות שנראות לי טובות - אני מכוונת אליהן זרקור. זה אומר שאם במשך 10 שעות בשבת התנהגו לא יםה והיו 10 דקות רגועות יחסית - אני אגיד כמה היה נעים לי בעשר הדקות הללו. בלי להוסיף "את רואה, אם את רוצה את יכולה להיות רגועה" ובלי לציין שום "בניגוד ל...". סתם: "שמעתי עכשיו איך הבאת לאחותך צעצוע כשהיא ביקשה ואמרת בבקשה בקול נעים, וממש נהניתי". כך יוצרים לילד תדמית של עצמו כ"מתנהג בצורה נחמדה" (ולא "נחמד" תמיד כי זה דורש יותר מדי) .

שם זמני

New member
פלגיה קודם כל תודה

על התשובה הארוכה והמושקעת (ואם יהיה עוד אני כמובן אשמח). אני גם מזמינה אותך לפורום מספר 310 שגם בו העלתי את הבעיה וקיבלתי הרבה תגובות. אני מאוד מבינה את הצורךלפרגן וכו' אבל הוא פשוט מטריף אותי. קשה לתאר עד כמה, אבל עובדה שגם אתמול בערב, אחרי שבמשך היום חשבתי כל כך הרבה עליו בעקבות ההתיעצות בפורומים והחלטתי להיות נעימה והגיונית ותקיפה ומפרגנת ומה לא- בסוף התפרצית עליו (נתקע מול המחשב עד שמונה וחצי ואי אפשר היה להזיז אותו)). לדוגמה- אם משעה שבע עד שמונה וןחצי (!) אני קוראת לו שיבוא להתקלח ואין תגובה (ובכלל אסור לו להיות על המחשב בשעות כאלה)- אז אחר כך גם יהיה הכי זריז בעולם- אני עדיין כועסת- ששוב הגענו לשעות מאוחרות, שהוא העיר את אחותו הקטנה שכבר נרדמה, שפתאום בתשע וחצי נזכר להתקלח- דבר גורר דבר ויש בי התנגדות לשבח אותו על דברים שאני חושבת שצריכים להיות מובנים מאליהם. הוא לא נשמע לי בשום דבר. אבל בכלום. כאילו שאוזניו אטומות לכל מה שאני אומרת. וזה פשוט מטריף.

אצלי זה כך עם הילדה

ילדה מצחיקה, מתוקה, יפה, חכמה, אבל מה? עקשנית, מרדנית ולפעמים עולה על העצבים שאני לא יודעת מה לעשות. יש לה תשובות לכל דבר, משום דבר כמעט לא מרוצה: הולכים לטיול, כל הנסיעה מנדנדנת או עושה קולות של תינוקת (בכלל יש לה קולות תינוקיים, והיא כמעט בת 8), "מתי נגיע?" אנחנו מגיעים והיא לא רוצה לטייל כי זה מעייף. הולכים לבריכה והיא לא רוצה לצאת מהמים, אלא בצעקות ואיומים. שואלים אותה: "איך היה הטיול?" והיא עושה: "משעמם!" בבית ספר יש בעיות משמעת מידי פעם, היא חכמה מאד, אבל "משעמם לי שם" ו"לימודים זה מגעיל ומוסיקה מיותר" ובגלל זה היה מאחרת כרונית לשיעור. בבוקר לוקח לה הרבה זמן להתארגן, תמיד לפני הכניסה לאוטו היא שכחה משהו בבית (לא ספר, חלילה, אלא איזה קשקוש להתעסק איתו בשיעור המשעמם), באה הביתה ועד שהיא יושבת לאכול ועד שהיא עושה שיעורים, שוכחת עיפרון, המחק אבד לה, תמיד יש משהו שימנע ממנה לשבת כמו בן אדם. כל פעולה לוקחת שעות, לא אוספת אחריה לעולם, ואני לא אוהבת שהחדר הפוך, גם כשהדלת סגורה. היא נמצאת לא מעט אצל הוריי, לעיתים היא מקסימה, לעיתים עושה להם עצבים, כי היא לא ממושמעת. אמא שלי באה בטענות: "למה היא אוכלת בלי סכין ומזלג?" "למה יש לה תשובה לכל דבר?" "את יודעת שהיא הוציאה לסבא לשון?" ואני מקבלת את הריקושטים, מדברת עם הבת שלי, כמובן כועסת, וזה עוזר מתענית אסתר עד פורים. יש לה הרבה חברים, היא "מקובלת" מה שנקרא, וכולם חושבים שהיא ילדה קלה ומתוקה, אבל בבית לפעמים היא משגעת פילים. כמובן שלפעמים היא בובה, אבל בעקרון היא ילדה קשה. אחיה, בן גילה, הוא ילד קל יותר, למרות שיש לו בעיות תקשורת ושפה, אבל הוא יותר עצמאי, ממשומע ומהיר.

למעלה