חלק 2 ../images/Emo54.gif
איך ליסה הכירה לי את אחיה והוא הפך אותי למוסיקאי אמיתי ליסה אמרה לי כל הזמן, "אתה חייב להכיר את האח שלי! כשהוא יחזור מבוסטון אני אשדך בינכם ,כי יש לי הרגשה שתעשו משהו טוב טוב ביחד." היא היתה אמנית אמיתית. היא חיה בשביל האמנות שלה. עד היום תלויה אצלי בבית תמונה נפלאה שהיא ציירה שתנדוד איתי באשר אנדוד . התיידדנו מאד והינו מעבירים שעות נעימות מאד של שיחות על החיים, על אמנות ,מוזיקה ואיפה יש גראס שווה.קטנטנה, צהבהבה, במבטא אמריקאי קל ,נמשים ותאבון עצום לחיים היתה ליסה אחת מהמורות שלי בנתיבי החיים והיצירה. בערה בכולנו אז האש הקדושה נדושה הזאת של העלומים שגלומים בהם צעקה של זעם ורעב, ייסורים ועונג. והנה בערב אחד ,כשאני מסדר סידורים אחרונים במדבר לקראת פתיחה היא נכנסת נמרצת ובעקבותיה מדשדש בחור שנראה דומה לא דומה לה. היה בו משהו ג'ינג'י חסר שקט ומרצד בקצוות כאילו לא מסכים להיכנס לפריים אחד. "ירמי קפלן " הציג את עצמו ולחץ לחיצת יד הגונה. ברקע התנגנה הקסטה החדשה וכבר נשחקת של "סיפורים מהקופסה", הבשורה על פי פורטיס, שההשפעה שלה על מוזיקאים בתל אביב היתה אפילו יותר משמעותית מהחלחול שלה בציבור. "ליסה אומרת שאתה באסיסט. חזרתי עכשיו מבוסטון ואני רוצה להקים הרכב. רוצה לנגן אתי?" "בטח, מגניב." כך התחילה ידידות של עשרים שנה שצברה מאות שעות חזרות והופעות משותפות. יש ומתבלבלים ,קוראים לי ירמי ולו קוראים חמי. ליסה, באמת עלית על משהו אמיתי שמחבר את הנשמות שלנו בקשר עבות. דומים להבהיל ושונים להפליא אנחנו בעצם להקה שאף פעם לא קמה רשמית ואף פעם לא התפרקה בעצם. אבל אז היה בינינו פער עצום ביכולות . ירמי היה מולטי מוזיקאי ,שולט בכמה כלים וכותב מיומן, ואילו אני,מודה שהיית יותר וונאבי מאשר מוזיקאי באותם ימים. אמנם היתה לי גיטרה בס מיוזיקמן מפלצתית והיו מגבר ומעיל עור עם ניטים, אבל שנאתי להתאמן ותעבתי משמעת וביקורת. עמוק בלב ידעתי שאני לא שווה הרבה ,אבל זה רק העצים את הסירוב שלי לצאת מהקונכיה. היתה בי אז הסנוביות העלאק פאנקיסטית הזאת שגרסה שלדעת לנגן זה לא קול. הזן הזה של סנוביות נפוץ יותר אצל מעריצי מוזיקה פנאטים ,שעושים פוזות של "אייר-גיטר" מול המראה שאף אחד לא רואה ,מאשר אצל מוזיקאים אמיתיים. בדגל הזה נופפתי. הקמנו הרכב עם רע מוכיח בתופים ואסף שריג בגיטרה והתחלנו להתאמן בסטודיו שבו צמחו כל להקות המדבר/ רוקסן , "קופסת הרעש" באלנבי .13. הסטודיו היה שייך לשחר בן ברק (גן חיות) והמיקום שלו באזור הדאונטאון אלנבי היה כמעט קולנועי מדי מכדי להיות אמיתי. נלחץ בין חוסר הסבלנות של ירמי ש"רוני בראון מחכה לסקיצות ממנו" לאגרסיביות הטינאייג'רית של רע – בן 17 אז- הלכתי ודעכתי. לא הצלחתי לנגן גם את הדברים הפשוטים ביותר. התחלנו להקליט בטייפ 4 טרק ביתי. שעות הייתי יושב עם לשון משורבבת מרוב מאמץ , מצחי מיוזע ואצבעותי רועדות, מנסה להוריד בייס-ליין סביר לקסטה ולא מצליח. ירמי, שגם כך סבלנות לא היתה הצד החזק שלו אף פעם, חתף עלי את הקריזה וצעק לבסוף "אתה חייב להחליט ולבחור אם אתה רוצה להיות מוזיקאי אמיתי או הגיגן – חארטטן רוק!" נורא נעלבתי. באותו ערב ה4טרק נשאר בדירה שגרתי אז בשינקין 8. ניזון מהאנרגיה של העלבון והצורך להוכיח ,הקלטתי לתוכו שני שירים שלי תוך ניצול מקסימלי של הפעלולים הפרימיטיביים של המכשיר ( אחחחח! דבר לא ישווה לסאונד המיוחד כל כך של 4 טרק...)למחרת השמעתי לירמי את הקטעים שהקלטתי והוא ( אולי מתוך זה שלא היה לו נעים לפטר אותי) התלהב והציע שבמקום שאהיה הבאסיסט שלו ,הוא יהיה המתופף בהרכב שלי . הוא אמר "נראה לי שאתה צריך לעשות את המוזיקה שלך". וכך בעצם הרבה בזכותו נולדתי מחדש כמוזיקאי. משם גם נולדו מאות שירים שכתבתי. הביקורת שירמי הטיח בי באה ממקום נקי ואני מרגיש שאני חייב לו עליה המון. הבנתי את החשיבות הקריטית של ההתמקצעות ואת התחרות הקשה נגד הזמן ונגד כל הסיכויים והצלחתי להתבגר ולהשתכלל. אולי איזו פאנקיסטיות הלכה לי שם לאיבוד,אבל מתוך הביצה שלי בקע סוף סוף מוזיקאי אמיתי. התחלתי לחרוש את הבאס בלי רחמים על שכני ובמקביל באו לי עוד ועוד שירים שחלקם חיים באלבומים הראשונים של איפה הילד. איך כמעט הקמתי את תערובת אסקוט ( אבל בסוף השתפנתי...) אסף אמדורסקי גם ניגן אתנו תופים באיזה שלב. הוא ורע תמיד באו לי בחבילה אחת של ילדים עם כישרון בלתי נסלח בעלי מזג רע במיוחד. אבל אסף עשה את השיפט המתבקש לקדמת הבמה. הוא היה ילד יפהפה , ממש מין אדוניס כזה ,מיוחס, בקיא בהלכות עיר ועולם. בפורים של 1990 הוכרזה אומת שינקין ביומיים של משתאות. המדבר הפיק את אם כל המסיבות בגלריה ראפ ויום למחרת העיריה עשתה עדלידע בגינת שינקין. גם שם וגם שם שררה תחושה של משהו חדש שמבעבע ומתהווה בעיר.ירמי היה אמור להופיע בגינת שינקין.המונים היו שם ותחושה של פיס אנד לאב בנוסח תל אביבי,(כלומר מנוכר, עם מעיל עור שחור ובלי להגיד שלום....), נחה על הרחוב. התגודדנו שם בגינת שינקין ,בולעים בעיניים והאוזניים בטינה והערצה את "אלגנט" ו"אפור גשום" שניגנו שם. בשבילינו הם "עשו את זה" כי הם נשמעו מצויין והוציאו קסטות באוזן השלישית!. בראש הפירמידה של שרשרת המזון השינקינאית שלטה אז ללא עוררין להקת נושאי המגבעת . לא היה שבוע שלא היה איתם איזה ראיון עומק ב"העיר", או איזו תשפוכת מתמוגגת של מיכאל רורברגר ,אימת הוונאבי'ז של שינקין.בגינת שינקין התאספו ההמונים ואנחנו איתם. ואז בא אסף אמדורסקי כרוח סערה ואמר בואו נעלה לעשות שיר שלי , ככה ספונטני, בלי חזרות, רוקנ'רול!הוא מתחיל לצעוק לנו באוזן "זה נורא פשוט, שלושה אקורדים: במועדון לילה בהרצליה... יאללה! ירמי מתופף ואתה באסיסט ואני מנגן גיטרה." אני השתפנתי ,כי לא הייתי מוכן לעלות בלי חזרה . אין בי את הספונטניות הזאת ,מה לעשות. אז אסף המאוכזב ממני נזכר באיזה חבר טוב שלו מחולון שנמצא גם כן בגינה , באסיסט ג'אז בן 18 בשם ג'נגו.כך הוקמה תערובת אסקוט בלעדי. האמת ,כשראיתי אתם על הבמה ,נצבט לי הלב, כי הם היו ממש טובים ואסף היה ממש רוק סטאר מלידה. "איפה הקהל שלי!?" הוא נהם ויילל והקהל מריע לו והוא שלו, באחר צהריים אביביים של פורים לפני 18 שנה. איך הרווחנו חמישים שקל והחלטנו להשתכר בהם במקום לפרק את הלהקה סמי עין הנץ (!) קראו לו. הוא היה מין אחד שניסה לתפוס את השור בקרניו ,אבל יותר נתלה בזנבו. הרבה כאלה "יזמי רוק" שרצו בעיר, פותחים וסוגרים מועדונים, מנסים לנצל את הטרנד ,מי למען הרומנטיקה ומי בשביל לדפוק הקופה. אז סמי עין הנץ ניהל מועדון בשם קונטראס ( זוכרים? איראן-גייט ,אוליבר נורת' ,ניקראגואה...לא חשוב) באיזור המוסכים של רחוב המסגר והציע לנו להופיע אצלו . איפה הילד היתה אז אחרי ארבע שנות פעילות בתל אביב בלי חוזה הקלטות באופק ,כאשר כל אלה שאנחנו שותים איתם בלילה חתומים כבר ,או אחרי אלבום ראשון. להגיד שהרגשנו מדשדשים יהיה אנדרסטייטמנט; להגיד שהיינו נואשים יהיה יותר משקף. בחייה של להקה תמיד צריך שתהיה תחושה של התקדמות ממטרה למטרה, הישגים מצטברים . הדינמיקה חייבת להיות חיובית ,לפחות מעל פני השטח, כדי לחמם את הידיים הקפואות ואת הנשמה החרדה.להקת רוק יש בה משהו נורא דכאוני מבפנים וזועם כלפי חוץ. חובת ההוכחה היא אין סופית תוך כדי שאתה נלחם בשדי היאוש והספק המכרסמים. אחרי שכבר קוטנר השמיע אותנו מקסטה והשתתפנו באוספ נענע מספר 2 עם אחד אלוהים,וסוף סוף נתנו לנו להופיע ברוקסן, ואפילו השתתפנו בספישל טלויזיוני לכבוד יום העצמאות עם קוטנר ויורם גאון, פשוט נגמרו לנו ההישגים. שהבטנו במראה ראינו חבורה של לוזרים ,פליטי קיבוץ תפרנים שמאמינים בנס שלא יקרה, בלי מקום ביתי להופיע ובלי הרבה תקוה. אז הלכנו להופיע אצל סמי במועדון הקונטראס.זה היה מה שאמור לתחזק אותנו מנטלית בחודש הקרוב. המקום נראה ונשמע בדיוק כמו שאתם מתארים לעצמכם. בטון אל בטון הביע פידבק ,ההופעה היתה זוועה והמקום הדהד שממה .אחרי ההופעה, כשאנחנו בשלב ליקוק הפצעים, בא אלינו סמי עין הנץ, שולף שטר מדובלל של חמישים שקל ומגיש לי אותו בגאווה. מה זה? אני שואל. זה מה שהרווחתם ,הוא עונה.זה היה רגע מכונן, רגע של שבירה. מזל שלא פתחנו את הפה. השתיקה שהשתררה היתה הישרדותית. לו היינו מדברים היינו מתפרקים על המקום.כל גיג שהשגנו עלה לנו בבריאות. צריכים היינו לתחמן במקום העבודה ,להעמיס ,לפרוק, למצוא מישהו שיעשה סאונד בחינם, לשלם דלק... היה קל יותר לו אמר לנו סמי שלא הרווחנו כלום, אבל בשטר העלוב הזה היתה גלומה איזו השפלה בלתי נסבלת. העמסנו בשתיקה את המגברים על ה"בובית" , הטנדר של העבודה של אסף מרוז- "בובי", והתייעצנו מה יכולה להקה של ארבעה לעשות בשטר של חמישים שקלים. אסף שריג הציע לתת לאיזה קבצנית שצעקה עליו פעם בתחנה המרכזית ומאז היה לו פטיש עליה.מישהו אחר זרק שכדאי לצרף את הסכום למשהו יותר משמעותי שנרויח בעתיד ואז לחלק. אני הצעתי את הדבר היחיד שהיה יכול להוציא אותי מהדכדוך, תרופת הפלא שלא הכזיבה אף פעם – ללכת לשתות. אז הלכנו לגלולה , האלטרנטיבה האפלולית למדבר הבהיר, ברחוב ברנר.