פונג
(הייתי חייב להחליף כותרת, אחרת נראה לי שנעבור את סף התווים המותר עם כמות ההערות להערות) יש כמה שאלות בהקשר של חלבון, שהתשובות לגביהן לא ממש ברורות, וכמה שהן מאוד ברורות. 1. אמנם בסוגים מסוימים של מאכלים מן הצומח יש פחות חלבון מסוגים מסוימים של מוצרים מן החי (ואילו במקרים אחרים ההפך הוא הנכון), ואמנם פרופיל חומצות האמינו הממוצע בחלבונים צמחיים אכן נחשב מתאים פחות להגדרות (המעט שרירותיות, יש לציין) של חלבון "איכותי", אבל מזה אין להסיק שמי שניזון מצמחים צריך יותר חלבון. גם כך הדרישה של 0.8 גר' לק"ג ביום מכילה מקדמי ביטחון גדולים ולא בדיוק מבוססת על ראיות מוצקות. 2. נערכו מחקרים אפידמיולוגים לא מעטים על טבעונים וצמחונים, ונבדקו פרמטרים רבים ומגוונים. באף אחד מאלו שראיתי (והיו לא מעט, וגם חיפשתי ספציפית מחקרים בנושא חלבון) אני לא זוכר שנמצא קשר בין תזונה צמחית לבין מחסור בחלבון במדינות מערביות, אבל אתה מוזמן לערוך חיפוש נוסף ולראות מה תעלה במקלדתך. לגבי ספורט וטבעונות, אולי "יש סוג של בסיס לטענה שטיבעונים צריכים יותר", אבל ברגע שמבינים את הבסיס הזה (סדרה של הנחות שבכללן אך מעטות הנשענות על בסיס מדעי מוצק) המסקנה, לפחות בעיני, היא שכדאי להשתדל לצרוך מקורות טובים לחלבון, אך לא צריך לעשות סיפור גדול מכל העניין. 3. ייתכן שרמות גבוהות יותר של חלבון מקושרות לביצועים טובים יותר אצל ספורטאים באופן כללי (גם לי זכור משהו כזה), אבל מזה אין להסיק שספורטאים מכל הסוגים זקוקים למנות גדולות יותר של חלבון. לגבי אימוני כח, אולי אין תמימות דעים (אולי זו היתה אמירה חזקה מדי) לנוכח המחלוקת בתחום, אך בכל המאמרים שיצא לי לקרוא על תזונת ספורט שבהם נידונה שאלת הצריכה החלבונית נאמר שאם כבר יש צורך בכמויות מוגברות של חלבון, אז זה בתחום של אימוני כח. 4. לגבי B12, אין ספק שחשוב להקפיד ולתסף במידת הצורך. אבל לגבי שאר הרכיבים אין די ראיות לומר "שהתפריטים הצמחונים והטבעוניים בד"כ בעייתיים מאוד". שים לב שאני לא אומר שאין צורך להקפיד לעקוב או לתכנן את התזונה כיאות, אבל צריך לשמור את הדברים בפרופורציה (כרגע יש המון חשדנות ורתיעה, שהיא ברובה אינה מוצדקת). שהרי בדומה לחלבון, צריך להבדיל כאן בין צריכה נמוכה יותר לבין חוסר ממשי (המתבטא בתסמינים). למשל, בכל הסקירות העדכניות שנערכו בנושא הברזל נמצא שצמחונים וטבעונים אינם סובלים יותר משאר האוכלוסיה מאנמיה כתוצאה מחוסר בברזל (גם אם רמות הברזל אצלם נמוכות יותר בהשוואה ל"אומניבורים"); סידן ואבץ בהחלט אינם מהווים בעיה כללית (שוב, למרות שהתכולה במזון עשויה להיות נמוכה יותר בתפריטים מסוימים); ואמנם ויטמין D עשוי להוות בעיה בארצות עם רמות נמוכות של קרינת שמש, אבל זה בהחלט לא בעיה אצלנו. בקיצור, אני לא יודע מה הובן מההודעה הקודמת שלי, אבל הכוונה לא היתה שלא צריך לבדוק, לעקוב ולתכנן כיאות את התזונה (כל סוג של תזונה). אבל אני חושב שעל בסיס הראיות כן כדאי קצת להרגיע את הרוחות, בייחוד בנוגע לחלבון.