לוקוס האלוהות
ראשית אני חושש שאולי לא הבנת אותי כראוי, או שלא הסברתי את עצמי כראוי. הדיון שלי לא מתחיל מתפיסה של אלוהים נפרד. הדיון שלי עוסק בהגדרת ייעוד בשבילי, ובשאלה האם אני מאמין שקיימת ישות נעלה ממני. זה שאני לא מאמין שקיימת ישות כזו, לא אומר שאני לא מאמין באלוהות ה"פנימית" ה"בוגרת"
שאתה מציג, כי היות וזו אלוהות שהינה חלק ממני, ו/או אני חלק ממנה, היא אינה נעלה ממני בהכרח. אני לא רואה את התפיסה הזו כבוגרת יותר בהכרח: נכון שתפיסות של "גם וגם" הן לרוב בוגרות יותר מתפיסות של "או או" אבל: להתייחס לאלוהות כסך כל הדברים, כמו שמתייחסים לאינטרנט כסך כל המחשבים... האם זה לא הופך את האלוהות לסתם הגדרה ריקה, לסתם הגדרה של קבוצת דברים עם קשרים ביניהם? האין זה דומה להתייחסות לגוף האדם כסך כל התאים והקשרים ביניהם, או ליער כסך כל הצמחים והחיות והקשרים ביניהם? לפי הבנתי בלבד, מה שאתה עושה כאן, הוא לאסוף את כל הדברים הקיימים יחד, ולהגדיר אותם כ"אלוהות". אני יכול להגדיר אותם כ"דברים" (ואז זה יהיה הרבה יותר סתמי והרבה פחות רומנטי). למה דווקא אלוהות? גם אם תאמר, ובצדק, שהשלם הוא יותר מסכום חלקיו, אוכל לטעון ש"יותר" הזה הוא הקשרים שבין הפרטים. זה לגמרי טבעי ו"הגיוני", ולא ברור עדיין למה צריך לקרוא לזה "אלוהות". האם היהדות, האיסלם והנצרות דיברו על מופרדות מוחלטת בין האדם לאל? האם הם לא דיברו על כך שאלוהים שוכן בכל מקום וגם באדם? את האיסלם איני מכיר, אבל היהדות והנצרות בהחלט דיברו על כך. כך שאני לא בטוח שיש כפי שאתה אומר הפרדה כזו מוחלטת. ואולם, בניגוד לתפיסה שלך כפי שהבנתי אותה (אולי הבנתי לא נכון) בדתות הגדולות (הנ"ל), לאלוהים יש ערך מוסף על סך הדברים והקשרים ביניהם. יש עוד תוספת. עבורם אלוהים הוא יותר מסכום חלקיו של השלם וגם יותר מהקשרים ביניהם. יש בו משהו שאין בפרטים, משהו זר, משהו "אישי", משהו מבדיל, שמבדיל בין הבחירה שלו לבחירה שלי. בעוד שאצלך, הבחירה האישית והבחירה האלוהית - חד הם. לדעתי אתה חי בהרמוניה עם סביבתך, כי הבחירה שעשית מתאימה לסביבה. אולי לכן קל לך יותר לתפוס את האלוהות כדבר הרמוני, שמכיל אותך ואת סביבתך. הדבר שונה עבור, למשל, קבצן, שקשה יותר לומר שבחר בדרך חיים זו, וקשה יותר להתייחס לבחירת הכלל עבורו: האם הם בוחרים לתת לו מטבעות, האם הם לא בוחרים לעזור לו לבחור במשהו "מתאים" יותר עבורו? ואני בכלל לא נכנס לשאלה של מהי בחירה... כי לא נצא מזה