היו ימים

היו ימים

אם היית ילד בשנות ה- 40, 50, או 60 ו- 70, במבט לאחור, קשה להאמין שאנחנו עדיין חיים ... כילדים, נסענו במכוניות בלי חגורת בטיחות או שקי אויר. נסיעה במושב האחורי ביום חם, הייתה חוויה מיוחדת. מיטת התינוקות שלנו הייתה מצופה בצבעים עליזים מבוססים על עופרת. לא היו מכסי בטיחות על תרופות, דלתות או שקעי חשמל. רכבנו על אופניים ללא קסדות. שתינו מים מצינור בגינה ולא מבקבוק. בילינו שעות בבניית מריצות משאריות חומרים, ואז התגלגלנו במורד הגבעה, רק למצוא ששכחנו את המעצורים. רק אחרי שהתגלגלנו לסבך השיחים כמה פעמים למדנו לפתור את הבעיה. עזבנו את הבית בבוקר ושחקנו כל היום, חזרנו הביתה כאשר אורות הלילה נדלקו. אף אחד לא יכול היה להיות איתנו בקשר, לא היו טלפונים ניידים. כמה בלתי סביר! נחתכנו ושברנו עצמות ושיניים שלא גררו תביעות משפטיות מתאונות אלו. הם היו תאונות, אף אחד להאשים, רק את עצמנו. זוכרים תאונות? נלחמנו והרבצנו אחד לשני, וקבלנו מכות שהפכו משחור לכחול. והתגברנו על כך. אכלנו עוגות, לחם וחמאה ושתינו מיצים ממותקים ולעולם לא היינו בעלי משקל יתר...תמיד שיחקנו בחוץ. התחלקנו בשתייה אחד עם השני מאותו בקבוק ואף אחד לא מת מזה. לא היו לנו משחקי מחשב, משחקי וידאו, 65 תחנות טלוויזיה, סרטי וידאו, מערכת הגברה, טלפונים ניידים אישיים, מחשבים אישיים, שיחות באינטרנט... היו לנו חברים. יצאנו החוצה ומצאנו אותם. רכבנו על אופניים או הלכנו לחברים הביתה, דפקנו או צלצלנו בדלת או סתם פטפטנו איתם. המצאנו משחקים עם מקלות וכדורי טניס. אכלנו תולעים, ואפילו שהוזהרנו שזה יכול לקרות, לא נזהרנו, והתולעים לא חיו בתוכנו לעולם ועד. ניסינו להתקבל לנבחרת הכדורסל או כדורעף, אבל לא כל אחד התקבל. ואלו שלא הצליחו למדו להתגבר על האכזבה. לא כל התלמידים היו חכמים כמו אחרים ונכשלו לעבור כיתה ונשארו לעוד שנה. אבל מבחנים לא הותאמו משום סיבה שהיא. מעשינו היו שלנו, ציפינו לתוצאות. אף אחד לא התחבא מאחוריו. לחשוב שההורים יוציאו אותנו מהבוץ אם עברנו על החוק היה בל נשמע. הם, בעצם, צדדו בחוק. תארו לעצמכם! דור זה ייצר כמה מטובי האנשים לוקחי - סיכונים, פותרי - בעיות וממציאים. 50 השנה האחרונות הביאו התפוצצות של המצאות ודעות חדשות .... היה לנו חופש פעולה, כישלונות והצלחות ואחריות. ולמדנו איך להתגבר עליהם. ואת אחת מהם. ברכות! העבירו זאת לאלו שלא היו ברי מזל לגדול כמו ילדים, לפני שעורכי-דין וממשלות הדריכו את חיינו...לטובתם זה יופי של דוא"ל, גורם ללחלוחית בעין..... אבל, אם נהיה כנים, אז איך אנו, המבוגרים של היום לעומת המבוגרים של אז? הם ישבו על המרפסת על אבטיח, נפגשו כל ערב אצל חברים, שיחקו קלפים - כן רק בשביל הכיף. הנשים בישלו אוכל טרי ממוצרים בסיסיים: בלי מקפיאים ו"אוכל מוכן" ומיקרו. הגברים עבדו ממש, בבנין, בשדה, בכבישים, בלי תאילנדים. ההורים הזקנים גרו עם המשפחה לא בבתי אבות ולא עם פיליפיניות ורומניות גויות. בעיות הפרנסה היו איך להביא אוכל הביתה לא שדירוגי המכונית והDVD . או לאן לנסוע לחו"ל השנה. ועם כל זה הם היו שמחים הם רקדו ברחובות עם הנוער הם צחקו בפה מלא. לנו, הילדים היה כיף להיות איתם. האם לילדנו כיף להיות איתנו באותה מידה?

../images/Emo23.gifלמיכלי כיף להזכר בימינו כילדים

המשחקים ברחובות ,קריאת ספרים מרובה, קייטנות בחופש נסיעה לת"א שנחשבה לחיפאים כנסיעה לחו"ל . התירסים הענקיים בחוף הים שאין היום אותם. אפילו הקרטיבים והארטיקים לא טעימים כמו פעם. הכבישים היו פתוחים שחקנו מדרכות בכדור כי לא היו מכוניות .בעיקר הינו חבורה שכונתית מגובשת (הייתי הבת היחידה) חטפתי הרבה מכות וגם החזרתי... נפלתי כמעט כל יום ועד היום יש לי צלקות בברכים . אבל היה כיף אדיר מה שחסר לילדים היום שיושבים מול הקופסא ומקיימים חברויות וירטואליות האם לזה קוראים קידמה? היכן ההנאה מקריאת ספרים, מחברים בשכונה? היום אף אחד לא מכיר את השני בשכונה אלא אם כן הוא לומד באותו בית ספר. היכן התמימות שהיתה פעם? היום הילדים יודעים יותר מההורים . מה דעתך מיכל? וכולם? אשמח למשוב בנושא . המשך יום נפלא שלהבת

הילדים שלי היום../images/Emo9.gif

חכמים יושבים הרבה על המחשב. חברויות נוצרות רק בבית הספר. לא כל כך מרבים להפגש עם חברים בגלל עומס שעורים. יחד עם זאת הבכורה שלי כן לוקחת חלק במפגשים חברתיים לאנשי עסקים צעירים והיא כולה בת 15. ככה זה היום: ההשרדות והמציאות מביאים את הילדים לחפש פתרונות השרדותיים בגיל צעיר. ככה זה היום. איכן נעלמה הילדות?

מענין מיכלי דברנו על זה אתמול בבית

עם הבנות סיפרנו להם על העבר והן פשוט צחקו הרגשתי שאני אלף שנות דור מהן .... היום הכל פתוח יש להן בטחון עצמי יודעות מה הן רוצות . אני הייתי ילדה טובה חיפה שעושה רצון הוריה ולא פוצה פה. והן חבל על הזמן איזה בטחון ....האם זה יותר טוב כך? לא יודעת.. מה את אומרת מיכלי? שבת שלום לך ולכולם שלהבת

born2C

New member
נראה לך? ../images/Emo98.gif

לעניות דעתי, ההודעה שלך משקפת נקודת ראות רומנטית ונאיבית על העבר, ולמרות שהיו בו כמה דברים נחמדים, לא צריך לשכוח שבעבר האמיתי היו גם: מלחמות קשות עם המוני נפגעים שגם גרמו לטראומות ולחרדות איומות אצל עוד יותר מלא אנשים. הורים שהאמינו שלהרביץ לילדים שלהם זו לא רק זכותם הטבעית אלא חובתם המוסרית ערוץ אחד שנתן לאנשים לחשוב את מה שהממשלה רצתה שיחשבו וששידר בעיקר פחד וטמטום. מנטליות שבה האושר של האינדיווידואל לא חשוב, יותר חשוב מה יגידו השכנים לחץ חברתי מאסיבי על האנשים להתנער מהתרבות שממנה הם באו ולאמץ סטנדרטים 'ישראלים' שכולם היו אמורים להתיישר לתוכם. גלוריפיקציה של הצבא והתעלמות וטיוח של גם מחדלים (שעלו בחיי אדם) וגם התעללויות,הטרדות מינית ומקרי אונס (שעלו בנפשות אדם) ימי צנע שבהם מצרכים די בסיסים היה נקנים רק בשוק השחור (תוך כדי הסתכנות במאסר) דוקטור ספוק ( פסיכולוג ילדים שכתב רב מכר בזמנו) שאמר בגדול שצריך להתעלם מבכי תינוקות כדי שילמדו להיות עצמאים. כלכלת שוק קומניסטית-למחצה עם מיסים ברמות מטורפות שלמעשה הכריחו את האנשים להיות עניים או להעלים מיסים, ושבה מה שחשוב היה קומבינות וקשרים במקומות הנכונים ולא כמה אתה מוכשר. קיפוח של המגזר המזרחי (שעד היום רואים את השלכותיו) מנטליות של שחצנות, גזענות, כוחניות, פאתוס פאתטי וזלזול בשונה ובאחר חברה שבה מיניות היתה משהו מלוכלך ואסור שיש עליו טאבו, וששבה להיות לא-נשואים מעל לגיל של 20 וקצת היה בושה גדולה חוקים שהגדירו הומוסקסואליות כפשע וחברה שנידתה הומוסקסואלים,לסביות, אמהות חד הוריות וכל צורת חיים שלא התאימה לסטנדרט האחד והיחיד והקדוש שכולם היו אמורים לאמץ. אין ספק שיש הרבה רעות חולות באורח החיים המודרני והלחוץ ושיש הרבה מה לשפר, אבל אין לשכוח שהעבר לא היה כזה רומנטי כמו שהוא לפעמים נזכר ושבגדול ישראל המודרנית היא מקום הרבה יותר טוב לאינדיוודואל שגדל בה מישראל של פעם, גם מבחינת הפתיחות והפלורליזם, גם מבחינת האופציות הכלכליות וגם מבחינת המודעות של ההורים לזה שילד הוא אדם בפני עצמו שראוי להתחשבות ולכבוד ולא מישהו חסר זכויות שאפשר (וצריך) לאלף אותו כדי שישכח את עצמו ויתיישר עם איזה תבנית נוקשה שאמורה להתאים לכולם.

הכל הוא בעיני המתבונן../images/Emo140.gif

הבאתי נקודת מבט רכה ונוסטלגית תראה לאן לקחת אותה הבחירה של האדם להיות בכעס ובבקורת... הבחירה של האדם להיות בחשיבה חיובית רכה ונשענת על זכרונות נעימים. בהצלחה בכל בחירה. שבוע טוב

enigma rain

New member
הכל בעיני המתבונת ../images/Emo98.gif

מצטער אחותי אבל הכעס והביקורת בעינייך בלבד. בהודעה המקורית את הבאת נקודת מבט חד צדדית שממנה מצטייר עבר ורוד ,נעים ומאושר שגורם להווה להראות די אפור ושאלת האם הילדים של היום מקופחים יחסית לפעם ואני סה"כ אמרתי שהעבר ממש לא היה כזה ורוד ושלדעתי ההווה הוא מקום הרבה יותר טוב מהעבר לכולנו ובטח לילדים של היום. מצטער אם פוצצתי לך איזה יבלת אבל אף אחד לא מפריע לך להמשיך לצבוע את העבר הפרטי שלך בורוד אם זה מה שאת רוצה. לדעתי גלורפיקציה של העבר (מעבר לזה שזה פשוט לא נכון) מפריעה לאנשים גם להעריך את היתרונות הרבים של ההווה וגם להבין (ולגלות אמפטיה) את הלחץ, החרדה והשמרנות של חלק גדול מהאנשים מהדורות הקודמים, ולכן לי היה חשוב להעמיד דברים בפרספקטיבה הנכונה אבל מי שחושב אחרת ורוצה להתעלם - שיתעלם.

למעלה