היום זה היום.

TEENAGER1

New member
היום זה היום.

או: קצת על אהוד בנאי, ר' נחמן מברסלב, ואיך למדתי משניהם דרך נכונה לחיים מימי יציאתו של "ענה לי" לאוויר העולם ועד היום, מרבה להתנגן ברדיו בעיקר שיר אחד מתוך אותו אלבום. "היום". אותו שיר שבו אהוד, לפי נהג המונית מאותו סיפור מפורסם, "מבלבל את המוח, לא מבין כלום, בסוף מה הוא אומר? 'היום'." וממשיך נהג המונית, "זה פזמון חוזר?! תיקח ילד בן ארבע, יכתוב לך פזמון חוזר יותר מתוחכם מזה." ואכן, לא מעט בעבר יצא לי לתהות על קנקנו של זה השיר. למה אהוד בפזמונו הנ"ל החליט דווקא לחזור שוב ושוב על אותה מילה פשוטה, "היום", במקום לכתוב פזמון מפותח יותר, מביע יותר? ובכלל, מה הוא "היום" הזה, ומה מיוחד בו כל כך? סביב יציאת השיר, הסתובבה בדיחה שארגוני הנשים למיניהם לא מרוצים מאהוד, כי מה זאת אומרת שרק "היום" האיש יהיה נחמד אל האישה שלו? מה לגבי שאר הימים? באמת, זה נראה לכם נורמלי – רק למשך יום אחד להתנחמד ולהתחשב, כאשר אין לזה שום השפעה לטווח ארוך יותר? מעבר לבדיחה הלא מוצלחת במיוחד, אותי זה הטריד. לא התחבר לי עם אהוד כפי שהכרתי אותו מ"שירי האהבה" הקודמים שלו. נכון, הוא תמיד התייחס גם לצדדים הפחות יפים שבאהבה, ב"כולם יודעים" למשל, שנחשב אולי ל"שיר האהבה" המובהק ביותר של אהוד, מדובר באהבה בוגרת שמודעת לקשיים שהיא צופנת בתוכה, וכלל לא מתעלמת מהם. אבל מכאן ועד לדחיסת כל ההשקעה בבת זוגך ליום אחד קצר ויחיד? חיים שלמים ממתינים לך, מה תעשה איתם? מה המשמעות של להראות אהבה, לבקש קירבה, כאשר ההגדרה הידועה מראש היא שכל זה הוא ליום אחד בלבד? כפי שאתם רואים, יצא לי לחשוב לא מעט על השיר, ולא ממש הצלחתי להגיע למסקנות שיניחו את דעתי. היום, היום, הכל יפה ונחמד, אבל מה יהיה מחר? לאחרונה יצא לי להתוודע אל תורה רע"ב מתוך ליקוטי מוהר"ן של ר' נחמן מברסלב. ליקוטי מוהר"ן, למי שאיננו יודע, הוא ספר האוגד בתוכו דרשות של ר' נחמן כפי שנכתבו ולוקטו ע"י תלמידיו, כל דרשה בו מכונה "תורה". תורה רע"ב מדברת על הפסוק "היום אם בקולו תשמעו", לכאורה מופיעה כאן אותה השאלה – להבדיל – מה משמעות המילה "היום"? האם מספיק יום אחד לשמוע בקול בוראנו ולעשות את רצונו, וזהו? ושאר הימים, מה יהא עליהם? הנה הסברו של ר' נחמן לעניין: "היום אם בקולו תשמעו (תהלים צ"ה). זה כלל גדול בעבודת השם, שלא ישים לנגד עיניו כי-אם אותו היום, הן בעסק פרנסה והצטרכותו צריך שלא יחשוב מיום לחברו, כמובא בספרים, וכן בעבודתו יתברך לא ישים לנגד עיניו כי-אם אותו היום ואותו השעה. כי כשרוצין ליכנס בעבודת השם, נדמה להאדם כאילו הוא משא כבד, ואי אפשר לו לישא משא כבד כזו, אבל כשיחשוב שאין לו רק אותו היום, לא יהיה לו משא כלל, וגם שלא ידחה את עצמו מיום ליום לאמור: מחר אתחיל, מחר אתפלל בכוונה ובכוח כראוי, וכיוצא בזה בשאר העבודות, כי אין לאדם בעולמו כי-אם אותו היום ואותו השעה שעומד בו, כי יום המחרת הוא עולם אחר לגמרי. היום אם בקולו תשמעו, היום דייקא. והבן." ר' נחמן אומר שזהו כלל גדול בעבודת השם, ואני הקטנה מרשה לעצמי להוסיף – זהו כלל גדול בחיים. נסו לחשוב לרגע על החיים המצפים לכם. הקשיים שעלולים ליפול בחלקכם – והרי אין חיים ללא קשיים בדרך, כל הדברים שתצטרכו עוד לטעות בהם כדי להבין לעומקם, המבחנים שתיאלצו לעבור, כל מה שתהיו מוכרחים לעשות מכורח חייכם. מפחיד קצת, לא? כל החלטה שניתן לקרוא לה "הרת גורל" הטרידה אותי בעבר, כי איך אני אמורה לקחת אחריות, לדוגמא, על בחירת בית ספר שבו אלמד בשנים הקרובות, שנים שלבטח יעצבו את אישיותי ויגרמו לי להיות מי שאני? ההסתכלות הזו מגיעה ממקום אחר לגמרי. בדרך כלל, מבט קדימה אל העתיד מפחיד אותי, ואני מניחה שאני לא היחידה בעניין. ר' נחמן אומר לנו – תסתכלו על כל יום בנפרד, תתייחסו אל כל יום כאל היום היחיד שקיים מבחינתכם בעולם. האתמול כבר התפוגג, והמחר עוד לא נולד. הרבה יותר פשוט להעביר יום אחד בטוב מאשר חיים שלמים, לא? יום אחד להיות נחמדה לסובבים אותי? מה הבעיה, קלי קלות! ומעבר לכך, אם אדם יודע שיש לו רק יום אחד בלבד לבצע משהו, הוא בוודאי ישתדל לנצל את אותו היום כדי לעשות זאת בצורה הטובה ביותר. הוא לא ירצה לדחות דברים למחר, כי מי יודע אם נהיה בכלל מחר? אין יותר "ממחר דיאטה". היום זה המחר של אתמול, כמו שאומרים. אינני יודעת אם אהוד מכיר את התורה הזו, אבל אני חושבת שהשיר "היום" בא להעביר את אותו הרעיון. כל יום צריך לנסות ולהפוך ל"היום" בה"א הידיעה, ואם לא מצליחים – לקוות שיהיה לנו מחר, כדי שנוכל לנסות שוב. לא לקבל שום דבר כמובן מאליו, כי אין בכלל מושג כזה "מובן מאליו" בחיים השבירים שלנו, פשוט לא קיים. נגיעה אחת, והכל מתפרק. כך נדע להעריך יותר את מי שמסביבנו על כך שהוא פשוט שם, איתנו, כשצריך וגם כשלא. כך נדע גם להעריך את הזמן שניתן לנו, הרי יש אנשים שחייהם מסתיימים ברגעים אלו ממש, ואילו לנו הוענקו דקות ושעות וימים ושבועות וחודשים ושנים נוספות, לנצל ככל יכולתנו. נכון, לא תמיד אנחנו מראים אהבה, אבל אנחנו יכולים לפחות להשתדל. כל יום לנסות לגרום לאנשים היקרים לנו לחייך, לגרש את העצב מעיניהם, לעשות את הכל כדי שיהיה להם נעים, בידיעה שהם יעשו את אותו הדבר למעננו. היום זה היום. אני אסיים בציטוט משיר אחר, גם הוא מתוך אותו האלבום, ושיהיה לכולנו בהצלחה... "אתה צריך כל יום לראות אותה אחרת, כמו שמש חדשה ששוב ושוב זוהרת. אתה צריך לראות אותה כל לילה מקודשת, כמו הלבנה המתחדשת..." ("אש")

clevelandrocks

New member
הסבר יפה

אבל לא נכון (לדעתי, לדעתי). לדעתי השיר מדבר דווקא על יום ספציפי (נכון, לא תמיד אני מראה אהבה). מה קורה בשאר הימים? יש ימים טובים יותר וטובים פחות. היופי בשיר הזה הוא היכולת להגיע לשיא מתוך שגרה. זה אולי לא הכי סקסי, אבל כמה זוגות ותיקים אתם מכירים שיכולים להשתחרר ולהגיע לשיא שמתואר בשיר? על דבר אחד צריך להסכים: זה לא שיר חתונות

TEENAGER1

New member
זה חלק מהרעיון

מותר לך לא להסכים, כמובן
אבל הרעיון מבחינתי הוא שאכן במבחן המציאות יש ימים טובים יותר ופחות, כמו שאמרת. כך זה נראה במבט לאחור. אבל כשאנחנו מסתכלים על היום שמתחיל לנו עכשיו, ננסה שהוא יהיה ה-יום. כל פעם מחדש. ברור שזה לא יצליח כל פעם, אבל לפחות לנסות... שוב, אין לי בעיה עם אי הסכמה, זה אפילו אומר שקראת את מה שכתבתי - אז תודה

../images/Emo9.gif

יקירתי, אני חייבת לציין שעם כל אהבתי אלייך אני נאלצת להתרעם על הפירוש הזה שלך.. לדבר על "היום" כי לראות את המכלול זה מסובך וקשה מדי? מה זאת אומרת? להתעלם מהמחר כי הוא מפחיד זו דרך חיים? ועוד כלל חשוב לחיים??? מה? אני תמיד ראיתי את "היום" בפירוש שלי אליו הרבה יותר כמתחבר לציטוט שלך מ"אש".. הוא אומר "היום" כשבכל יום מחדש אפשר להגיד את אותו ה"היום"..
אני חושבת שאהוד אמר דווקא "היום" על מנת להדגיש דווקא בדיוק את הציטוט שלך (כלומר, שלו בסוף הפירוש שלך
)... הוא אומר "היום" כי בכל יום הוא רואה אותה אחרת, והוא מתכנן בכל יום לראות אותה אחרת מחדש.. ובכל יום להגיד את ה"היום" הזה.. לא מנקודת ההנחה שאולי המחר לא יהיה (בחיאת אנשים, תפסיקו להכניס לי מוות לשירים שלו
) אלא מתוך רצון להתחדש ולראות את האהבה שלך קצת אחרת בכל יום. זה כן בכיוון של לא לקחת אותה כמובנת מאליה, עם זה אני מסכימה לחלוטין, זה בא מתוך רצון באמת לייחד כל יום ולהפוך כל יום למיוחד בפני עצמו ולכן בא ה"היום" (שיגיע גם מחר בצורה של "היום") פשוט במטרה להפריד את הימים ולייחד אותם.. כאילו לקחת כל יום בנפרד ולא מתוך חשש לראות את המכלול אלא מתוך צורך להפוך כל יום ל-"ה-יום".. אני לא בטוחה שהצלחתי להבהיר את עצמי, אבל לפחות ניסיתי

TEENAGER1

New member
אני לא רואה איך זה סותר

דבר ראשון, את לא צריכה להתנצל אם את חולקת עליי, גם בין חברים מותר שיהיו מחלוקות. אין פה התעלמות מהמחר, אלא התמקדות בהיום, בתקווה שנהיה גם מחר כדי שנוכל להפוך גם אותו ל"היום". אין כאן בכלל מכלול לראות, ההסתכלות היא על כל יום ויום באשר הוא. זו דרך הסתכלות שונה. ומה שאמרת-זה בדיוק העניין, כל יום מחדש אפשר להגיד "היום נעשה כך, היום ננהג אחרת", כל עוד באמת אומרים "היום" ולא "מחר" או "בשבוע הבא" או "אחרי החגים" כמו שאנחנו כל כך אוהבים להגיד. מסתכלים כל פעם רק על היום הזה. קודם כל - כי באמת יכול להיות שלא יהיה מחר, מה לעשות. זו לא אני ש"מכניסה מוות לשירים שלו", הוא בעצמו אמר ש"כולם יודעים" עוסק גם במוות, ואני לא מבינה את הסלידה שלך מזה. מה לעשות, אהוד הוא לא אדם שישיר על נסיך ונסיכה שחיים בזוגיות מושלמת, באושר ועושר עד עצם היום הזה ולנצח נצחים. אהוד שר על הדבר האמיתי, על החיים, לא בורח לאגדות ופנטזיות. הוא מדבר על אהבה בוגרת שבאה מתוך ידיעת הקשיים ולא מתוך התעלמות מהם, וכן - מה לעשות - היא גם תיגמר יום אחד, אין טעם להתעלם מזה. חלק מהעניין זה גם לראות את האהבה שלך קצת אחרת בכל יום, כמו שאמרת, כי מבחינתך לקום עם האהבה שלך כל בוקר מחדש זו זכות. "מודה אני לפניך... שהחזרת בי נשמתי". כל יום צריך להיות מבחינת האדם, לדעתי לפחות, כאילו הוא היום היחיד, ההזדמנות היחידה. זה יבטיח מצב שבו היום הזה באמת יהיה היום. ובעזרת ה' ובעיקר בעזרת עצמנו, כל יום ויום יהיה "היום".

../images/Emo12.gif

"נסו לחשוב לרגע על החיים המצפים לכם. הקשיים שעלולים ליפול בחלקכם – והרי אין חיים ללא קשיים בדרך, כל הדברים שתצטרכו עוד לטעות בהם כדי להבין לעומקם, המבחנים שתיאלצו לעבור, כל מה שתהיו מוכרחים לעשות מכורח חייכם. מפחיד קצת, לא? כל החלטה שניתן לקרוא לה "הרת גורל" הטרידה אותי בעבר, כי איך אני אמורה לקחת אחריות, לדוגמא, על בחירת בית ספר שבו אלמד בשנים הקרובות, שנים שלבטח יעצבו את אישיותי ויגרמו לי להיות מי שאני? ההסתכלות הזו מגיעה ממקום אחר לגמרי. בדרך כלל, מבט קדימה אל העתיד מפחיד אותי, ואני מניחה שאני לא היחידה בעניין. ר' נחמן אומר לנו – תסתכלו על כל יום בנפרד, תתייחסו אל כל יום כאל היום היחיד שקיים מבחינתכם בעולם."- אני רואה את מה שכתבת כאן כ"להתייחס לכל יום באותו יום כדי לא להתמודד עם המחר כי הוא מפחיד" ואני לא חושבת שזה נכון ובטח שלא כלל חשוב לחיים.. אולי לא קראתי נכון? וזשה כן סותר את מה שאני אומרת, אני לא מסכימה עם הכלל הזה. ואת בעצמך אמרת בשתי ההודעות שאהוד מסתכל על המכלול, לא בורח לאגדות וכו' וכו', אז למה כאן פתאום הוא מתייחס רק להיום? כי מחר מפחיד? ב"כולם יודעים" הוא יודע לדבר על הקשיים והמשכנתא וכאן פתאום זה מפחיד אותו והוא מתייחס רק להיום? אני פשוט לא חושבת שזה נובע מזה. אני חושבת שזה בכלל ההפך. דווקא בגלל שהוא מודע למכלול ולקשיים וכו' וכו' הוא מנסה להפוך כל יום מחדש כיום מיוחד- כי הוא רואה את המכלול וחושב (או יודע אבל זה נמהר לומר את זה אז נסתפק בחושב..) שזו דרך להקל.. בגלל זה הסכמתי עם הרעיון של לא לקחת כמובן מאליו, אני פשוט לא מסכימה עם המניעים שדיברת עליהם. ולגבי כולם יודעים, צר לי, מיציתי עד תום, אני לא נכנסת לזה שוב.. הסברתי את עצמי מיליארד פעם, לא הבנתם.. אני אשאר בדעתי ואתם בדעתכם, זה לחלוטין לא רלוונטי עכשיו

TEENAGER1

New member
אז אולי אני חוזרת בי

כן, להסתכל על היום כי כל הסתכלות אחרת מפחידה (אותי לפחות). ברור שיש מודעות לכך שיש גם ימים לא טובים, ובאמת במבט לאחור אי אפשר להתעלם מהעובדה שהם קיימים ולצערי בכמויות גדולות מידי, אבל כל יום לנסות להיות טובים, לא לצאת בהכרזות ש"מעכשיו ואילך אני אהיה בנאדם טוב" כי אין מצב שזה יעבוד. החיים קשים לפעמים ואם ננסה להחליט שמעכשיו נהיה טובים עד הסוף, זה גובל בבלתי אפשרי ואולי אף עובר אותו בכמה סנטימטרים. מתוך מודעות לקשיים להתייחס לכל יום בנפרד ולהעביר אותו בטוב.

עכשיו זה לא סותר.

נראה לי, בערך..
אגב, התפיסה הזו של לא להסתכל כי זה מפחיד היא זוועתית לדעתי ודברים מתפוצצים ככה בפנים, תחשבי על זה, לא הייתי רוצה שמשהו כזה יקרה לך
תפתחי את העיניים ותתמודדי עם הפחדים
(סתם כעצה מחברה, לא לראות את המכלול ולפחד להסתכל קדימה זה לא חכם. בכלל..
)

TEENAGER1

New member
יש לי תחושה שאני לא מצליחה להסביר

אין כאן חוסר התמודדות, אין כאן התעלמות מהדברים הרעים בעולם. אם נסתכל קדימה, ברור שיהיו לנו ימים רעים, ואפילו גרועים מאד חלילה. אבל אם בכל זאת נחזור להסתכל על היום הזה ועליו בלבד, נוכל להבטיח לעצמנו לעשות כמיטב יכולתנו כדי שהוא לא יהיה אחד מהם.

TEENAGER1

New member
../images/Emo25.gif

את רואה, ויכוחים יכולים גם להפרות. עזרת לי לחדד את הנקודה שלי.

bmt29

New member
../images/Emo45.gif ואם תרשי לי לחדד...

לדעתי העניין הוא לתת את הכל "היום" אבל לא מתוך פסילת המחר. זה כבר מביא אותי לקונוטציות שליליות של תפיסה יהודית נפוצה שלפיה: "אדם צריך לחיות כל יום כאילו זה יומו האחרון" - כלומר להיות שלם עם עצמו והסובבים אותו, לחזור בתשובה שלמה וכו'. אני חושב שצריך לחיות את היום מתוך דגש על היום לעשות מה שנכון והכי טוב להיום. לא מחוסר תכנון. JB

bmt29

New member
../images/Emo9.gif אז בסוף יצא שהסכמתן! ../images/Emo13.gif

יאיי!
JB

../images/Emo6.gif כן, התאזנו.. ../images/Emo3.gif

לא סתם, נראה לי שמלכתחילה היינו באותה דיעה, פשוט מיכלי הייתה צריכה להבהיר את כוונתה קצת יותר, בסוף זה קרה

קודם כל את כותבת ממש מקסים

דבר שני , פעם הייתי מסכימה מיד עם התאוריה הזאת שלך, (ושל ברסלב ) לחיות כל יום כאילו הוא היום האחרון זה אחלה, אבל זה אחלה כל עוד אתה לא שוכח שיבוא המחר וכדאי להיות מוכן אליו. נכון, אפשר לחיות אותו כאילו הוא האחרון וזה מוסיף המון .

למעלה