הידעתם?

Kelly124

New member
הידעתם?

הסייטן מופק ע"י קהילת הכושים העבריים בדימונה (המונה כ-2500 איש) ומשווקת ע"י חברת טבע דלי. נערך מחקר בקרב קהילה זו שרובה ככולה הם טבעונים במשך שנים - ולא התגלו בקרבם שום בעיות לבביות (התקפי לב, סתימות עורקים וכד') או מוחיות (קרישי דם, שבץ) ושיעור אפסי של מחלות כרוניות. מדהים!

d a p h n a

New member
אין שום עדות שגלוטן

חוסם שום דבר או הופך ל"דבק". למעשה, למיטב ידיעתי אין שום עדות רצינית שגלוטן גורם לנזק כלשהוא לאנשים שאינם חולי צליאק או בעלי רגישות לגלוטן.

d a p h n a

New member
לא הבנתי מה המטרה של השרשורים שהבאת

השם גלוטן אכן מגיע מהמילה ל"דבק" בלטינית, אבל אין לזה שום קשר למשהו שנדבק או לא נדבק למעיים או לכל דבר אחר בגוף. זה קשור לעובדה שהגלוטן מהווה את ה"דבק" בלחם, את מה שנותן ללחם את המרקם שלו ומאחד אותו ביחד. זה לא מוכיח שום דבר טוב או רע בקשר לגלוטן. וגם המאמר השני שהבאת, הגם שאין לי מושג מה המקור שלו והאם הוא בכלל אמין או לא, לא מצביע על שום נזקים של גלוטן או על יתרונות מיוחדים של תזונה ללא גלוטן. כתוב שם במפורש שתזונה ללא גלוטן נחוצה למי שהינו חולה צליאק או בעל רגישות לגלוטן כפי שכתבתי בהודעתי שלי. לאנשים אחרים, הוא רק מצביע על היתרון העקרוני שמי שמקפיד על תזונה ללא גלוטן צריך לתכנן יותר את האכילה שלו ולחשוב יותר על מה שהוא אוכל, וזה יכול לעזור לתזונה יותר בריאה ומאוזנת. אבל בשביל זה לא צריך להמנע מגלוטן. פשוט צריך לתכנן את האכילה יותר בקפידה. בכל מקרה, בתור מי שנשואה לחולה צליאק, אני יכולה להבטיח לך שאין שום דבר אינהרנטי בתזונה נטולת גלוטן שמבטיח אכילה יותר בריאה או מאוזנת. ולגבי "התועלת" - גלוטן נמצא בחיטה, שעורה ושיפון. אלה דגנים, שמהווים את אחד הבסיסים של התזונה האנושית. אכילה של דגנים מלאים (כמובן במידה, הכל במידה) יכולה בהחלט לתרום גם לתחושת שובע וגם לאספקת אנרגיה לגוף, והיא בהחלט חלק מתזונה מאוזנת, במיוחד מתזונה צמחונית. לגבי אכילת גלוטן "טהור" בדמות סייטן ודומיו, פשוט מדובר על עוד סוג של חלבון מן הצומח. ממה שאני רואה כצרכנית, היתרון העיקרי שלו הוא שלעיתים קרובות הטעם והמרקם שלו יותר מתאימים לאכילה מאשר תחליפים אחרים כמו טופו. מאידך, כמו כל דבר אחר, אני מעדיפה לא להסתמך רק על תחליפי בשר מגלוטן בתזונה שלי, אלא לגוון במקורות החלבון.

היי דפנה

אם כבר הזכרת את הנושא ואני יודעת על הידע שלך בנושא בגלל הדיאטה של בעלך אז הנה השאלה שלי: שמתי לב שבלחמים ללא גלוטן יש ביצים. כמו שרשמת גלוטן בלחם מאפשר את "הדבק" ללחם שזה כמובן לא אומר שזה נדבק לקיבה!! האם ביצה בעצם מחליפה את הגלוטן? הבנתי שסיבי גלוטן נוצרים משמרים ופעולת הלישה וההתפחה בלחם. איך יוצרים זאת בלחם ללא גלוטן? ועוד שאלה של בורות - מה קורה לחולה צליאק שאוכל גלוטן? האם האלריגה מתבטאת חיצונית בגוף או משפיע יותר על המערכות הפנימיות?

d a p h n a

New member
אז ככה

קודם כל, לגבי השאלה האחרונה, זה מאוד מאוד משתנה בין חולה לחולה. בעקרון, הבעיה המהותית יותר בצליאק היא שאכילה של גלוטן גורמת לצליאקים לנזק ארוך טווח במעי. הנזק הזה מתבטא, בין השאר, בזה שמערכת העיכול שלהם לא מצליחה לקלוט חומרי הזנה ממזון, כך שמישהו עם צליאק שצורך גלוטן לאורך זמן עלול למצוא את עצמו עם מגוון בעיות בריאותיות שנובעות מחוסר הזנה (אפילו אם הוא אוכל מספיק), החל מדברים כמו מחסור חמור בברזל ובי-12, דרך מחלות כמו אוסטיאופרוזיס, ועד דברים כמו בעיות פוריות ואפילו סרטן. למעשה, אכילה של גלוטן אצל חולי צליאק מעלה ב-50% את הסיכון שלהם ללקות בסרטן המעי הגס. כל זה כמובן נכון לגבי צליאקים שממשיכים לאכול גלוטן או להחשף לגלוטן באופן קבוע, אפילו אם זה רק כמויות ממש מזעריות של גלוטן. ברגע שהם מפסיקים לאכול גלוטן, המעי מתחיל לרפא את עצמו. בנוסף, יש את הרמה של הסימפטומים המיידיים, שהיא שונה מצליאקי לצליאקי. באופן "מסורתי" אכילה של גלוטן אצל צליאקי מתבטאת בסימפטומים "עיכוליים" כמו שלשולים והקאות. אבל יש גם אנשים שאצלם זה מתבטא בדברים כמו פריחה, או בכאבי ראש, ויש גם אנשים עם צליאק שאין להם שום סימפטומים גלויים כאשר הם צורכים גלוטן, אבל הנזק למעי בכל זאת נגרם. (ואגב, סתם במאמר מוסגר, צליאק אינה אלרגיה, אלא מחלה אוטו-אימונית). ועכשיו לשאלות לגבי הלחם: בלחם נטול גלוטן צריך, כפי שכתבת, להחליף איכשהוא את הגלוטן. עושים את זה בכמה דרכים: קודם כל, משתמשים בתערובת של כמה קמחים, כדי להשיג מרקם שדומה יותר למרקם של לחם. שנית, לעיתים קרובות יש שימוש בכמויות גדולות יותר של שומן, ו/או בביצים, כדי לתת מרקם טוב יותר לתוצר הסופי. ובנוסף, יש שימוש בחומרים מייצבים, בדרך כלל בקסאנטם גם (שלהבנתי הוא חומר טבעי), שוב, מתוך מטרה לתת מרקם דומה ללחם הנטול. יחד עם זאת, ההצלחה של כל הדברים הללו היא די חלקית. מכל התחליפים נטולי הגלוטן שיש, לחם הוא זה שהכי מתקשה לדמות את המוצר המקורי. בעוד שבמוצרים אחרים לגלוטן יש רק תפקיד משני, בלחם הגלוטן, ש"מפתחים" באמצעות לישה, משחק תפקיד מאוד חשוב, וקשה מאוד להחליף אותו בהצלחה.

../images/Emo140.gif

תודה על התשובה המקיפה. אמרו לי פעם שלחם שיפון אם הוא 100% שיפון הוא ללא גלוטן. לי נראה העניין לא הגיוני. בתוכנית דיטוקס שחברה שלי עברה אמרו לה להימנע ממוצרים עם גלוטן. כתחליף ללחם נתנו לה אופציה לחם שיפון מלא 100%, לחם נטול גלוטן ולחם פומפרניקל. משהו לא מסתדר לי פה כי שאני אופה לחם ואני משתמשת במתכון הכי פשוט של לחם ללא לישה (מומלץ בחום), אני משתמשת בקמח שיפון, והבצק, בגלל שלא לשים אותו צריך לשבת כ- 15 שעות מכוסה על מנת לפתח סיבי גלוטן. בגלל זה לא מבינה איך רוכבים על גל השיפון כעל נטול גלוטן.

d a p h n a

New member
שיפון אינו נטול גלוטן

גלוטן נמצא בחיטה, שעורה ושיפון. זה נכון שבשיפון יש *פחות* גלוטן מאשר בחיטה, אבל הוא עדיין בפירוש מכיל גלוטן.

למעלה