מה לא עובד בלייקרס
אז למרות הנצחון במשחק הגדול מול בוסטון, נראה שמשהו לא עובד כמו שעבד בתחילת השנה, והלייקרס לא מאיימת על היריבות שלה באותה מידה. היא סופגת שני הפסדים רצופים בפעם הראשונה העונה האם זה הזמן לשינוי? תלוי את מי שואלים. אם שואלים את פיל ג'קסון, התשובה היא לא. אם שואלים את קובי ברייאנט, התשובה היא כן. וכאן המפתח הוא לבדוק את הסטטיסטיקה של ההפסדים מול הנצחונות. ודבר אחד כבר בולט לעין. בכל המשחקים שהלייקרס הפסידו, קובי לקח יותר מ20 זריקות. אבל זה יהיה פשטני מדי להשאיר את זה ברמה הזו, כיוון שאחת הסיבות למיעוט הזריקות של קובי, היא מיעוט בדקות, בעוד במשחקי הפסד הוא משחק הרבה יותר דקות. אז בואו ננסה לבדוק את זה טיפה יותר לעומק, ואני רוצה לחלק את זה לשלוש קטגוריות: משחקים שנגמרו לפני הרבע הרביעי, משחקים צמודים, והפסדים. בקטגוריה הראשונה נכללים המשחקים הבאים לפי סדר כרונולוגי : פורטלנד, קליפרס, קליפרס, יוסטון, שיקגו, פניקס, דנבר, סקרמנטו, ניו ג'רזי, פילדלפיה,מלווקי,סקרמנטו, מיניסוטה, ניו אורלינס. קובי משחק בממוצע 33:24 דקות במשחקים האלה. כמובן שמאוד תלוי כמה המשחק היה פתוח, ובעיתוי שלו. היו משחקים שהחמישיה השניה סגרה את המשחק בתחילת הרבע הרביעי (פורטלנד, קליפרס), והיו משחקים שהקבוצה השניה עשתה קולות של חזרה. קובי קולע במשחקים האלה ב47% לעומת 48.6% קבוצתי של הלייקרס. הוא לוקח 18.5 זריקות שהם 22.4% מהזריקות של הלייקרס, וקולע 22.2% מהנקודות. ניתן בהחלט לראות מהמספרים האלה שקובי משתלב במשחק של הקבוצה ולא לוקח את המשחק על עצמו. במשחקים האלו גם לא היה ממש צורך. למעט המשחק מול ניו ג'רזי שבו ניתן להגיד בפירוש שקובי היה הרבה מתחת לרמת הקבוצה, עם 17 זריקות ב29% לעומת 55.7% של שאר השחקנים, קובי לא התעלה על הקבוצה, אבל גם לא דרדר אותה. בקטגוריה השניה נכללים המשחקים הבאים לפי סדר כרונולוגי : דנבר, דאלאס, ניו אורלינס, דאלאס, טורנטו, וושינגטון, פיניקס, ניו יורק, ממפיס, סלטיקס. כאן כבר ניתן לראות שינוי משמעותי בנתונים. קובי משחק יותר דקות, 36:49 בממוצע. קובי לוקח 20 זריקות למשחק לעומת ה18.5 קודם, אבל הוא קולע באחוז טוב יותר מהאחוז הקבוצתי. הוא קולע ב48.6%, לעומת 46.6% של שאר הקבוצה. הוא לוקח 23.8% מהזריקות מהשדה, אבל אחראי על 25.5% מהנקודות. ונשארנו עם משחקי ההפסד: דטרויט, אינדיאנה, סקרמנטו, מיאמי, אורלנדו. מספר הדקות ממשיך לעלות, ל38:34 בממוצע. מספר הזריקות קופץ משמעותית ל26.2 זריקות. והפעם קובי מתחת לממוצע הקבוצתי עם 43.8% לעומת 44.6% של שאר השחקנים. הוא אחראי ל31% מהזריקות, ול30% מהנקודות. כמובן שהנתונים הסטטיסטיים שהשתמשתי בהם מתייחסים רק לנקודות, ולזריקות מהשדה. לא התייחסתי להליכות לקו, אסיסטים, או ריבאונדים. מצורף הקובץ שמראה את הנתונים המלאים לעיונכם. אז מה המסקנות שלי? קובי ממש לא אחראי להפסדים. במשחקים היותר צמודים, קובי לוקח על עצמו יותר. במקרים שבהם הוא מצליח, הלייקרס מנצחים, במקרים שבהם הוא נשאר בודד במערכה, להתמודד מול דאבל וטריפל טים, הלייקרס יפסידו. מי שבסופו של דבר אחראי להפסדים הוא פיל ג'קסון. ג'קסון למעשה לא טורח לשנות כלום. הרוטציה אותה רוטציה, ותוכנית המשחק דומה בכל המשחקים. הדקות של קובי וגאסול משתנות בהתאם לצורך של הלייקרס אותם על הפארקט. ואני חושב שפיל ג'קסון הוא גאון. מפסיד וגאון? יש כזה דבר, ואני לא מדבר על נלסון. ללייקרס יש את הסגל הטוב ביותר בNBA. לבוסטון יש כוכבים גדולים יותר, אבל רול פליירס טובים פחות. והבעיה העיקרית בסגל של הלייקרס היא שאין מספיק כדורים, ואין מספיק דקות לכולם. בטח לא כשקובי לוקח כל כך הרבה זריקות. השילוב של אודום מהספסל הוא מעולה, כי לאמאר צריך את הכדור כדי להיות אפקטיבי, ועם החמישיה השניה הוא מקבל את עמדת המנהיג. כשקובי וגאסול על המגרש, הוא יורד לאופציה מספר 3. והלייקרס חייבים את אודום אם הם רוצים לקחת אליפות. גאסול הוא צ'וקר ידוע בגמרים, ואתם מוזמנים לשאול את חבריו לנבחרת ספרד. למעשה הגמר היחיד שנצחה קבוצה של גאסול היה זה שהוא לא שותף בו באליפות העולם של 2006. ביינום שחקן צעיר ומוכשר מאוד, אבל עדיין לוקה בהגנה, ועושה יותר מדי טעויות. קובי לבד לא יכול. אודום צריך להיות בשיא כושרו, פישר צריך להיות בכושר קליעה טוב, והספסל צריך ליצר לחץ הגנתי. וזו הסיבה שלדעתי, פיל לא משנה את הרוטציה שלו. הוא יודע שזה יתן לו עוד נצחון שניים עכשיו, אבל יכול לעלות לו בנצחון שניים חשובים בהרבה במורד הדרך. המטרה של פיל היא שהקבוצה תגיע לפלייאוף בכושר הטוב ביותר שלה, שאודום יהיה חלק משמעותי ממנה, ובשביל זה צריך לתת דקות משחק, במיוחד כשהמשחק צמוד, וגם אם זה עולה בהפסד או שניים. בסופו של דבר, אם הלייקרס יגיעו לפלייאוף בכושר מיטבי, אני חושב שיתרון הביתיות לא יעזור לסלטיקס. כמובן שהכל עוד יכול להשתנות. בזמן האחרון יש לחשושים על טרייד של אודום, כשכרגע מי שנמצא בזרקור הוא לא אחר מסטיבן ג'קסון שרוצה לברוח מגולדן סטייט. בסך הכל רעיון לא רע, בתנאי שג'קסון מוכן לעבור לעמדה אחורית, ולהתחיל לברור זריקות. הוא יהיה 3 פותח, וייצב חמישיה הרבה יותר טובה, אבל אני חושב שזו תהיה טעות, כי הלייקרס ישארו בלי גיבוי טוב לגבוהים. ההרגשה שלי היא שהלייקרס ישמרו את אודום, והוא עוד יתן לא מעט משחקים טובים עד סוף העונה, כולל בפלייאוף. בסופו של דבר, הבחור צריך חוזה גבוה בשנה הבאה, ומכיוון שאייזיה לא באיזור, אני לא רואה אף GM שיתן כזה לשחקן ספסל, לפני הקיץ המדובר של 2010.