החלפת שם לילד

ריטה ב

New member
החלפת שם לילד

אני מראש מתנצלת אם הנושא יפגע במישהו. אין בכוונתי לפגוע. אני רוצה רק להבין. אז ככה. במשפחה של בעלי יש ילד בן 8 עם בעיות בלימודים ובהתנהגות. לפני שנה הוריו (לא דתיים) פנו לרב ובהמלצתו החליפו לילד את השם. יש לציין שגם הילד רצה בשם החדש. לפי מה שאני רואה, שום דבר לא השתנה. לא נראה לי שהילד עבר אבחון: לעומתי שמספרת במשפחה אודות ADHD של בני הם לא מספרים כלום. והנה השאלות: האם אצל האנשים המאמינים זהו צעד מקובל - קודם כל ללכת לרב? האם המלצת רב יכולה לבוא במקום האבחון? האם הרבנים יודעים לגבי ADHD והפרעות אחרות? האם הם לפעמים ממליצים על האבחון?

הרברונן

New member
הפעם אני עונה כרב

עולמה של יהדות הוא עולם רחב, המקיף הכל בכל מכל כל. עם זאת, להבדיל ממעמדם של חכמי הדת בימי הביניים ובתחילת העולם המודרני, כל רב סביר יודע היום כי מעבר להיכרותו את עולם ההלכה, עשירה ומקיפה ככל שתהיה, יש עולם מדעי רחב המאפשר לכולנו איכות חיים טובה יותר ממה שהיתה בעבר. עם זאת, ברור שדווקא ככל שעולה איכות החיים הכללית (מניעת מחלות, איכות יומיומית, גיל תמותה וכו'), כך גם עלתה סטנדרט ה"נורמה". כך גם התרחבה היכולת לאבחן (ולהבחין) בבעיות שונות, וברוך השם - במקביל - עולה גם היכולת להתמודד אתן. הכלי של שינוי שם מיועד לחולים סופניים, שבני המשפחה - בצר להם - מבקשים לעשות את כל מה שאפשר כדי לסייע. מדובר על ניסיון לומר שאדם X אולי היה צריך למות, אבל אם נשנה את שמו ל Y הגזירה תתבטל. אני לא אכנס לסטטיסטיקות, רק אומר שגורמים הלכתיים מקדמת האורתודוכסיה רואים בזה תהליך לא פשוט מבחינה הלכתית וממש לא ממליצים עליו. מתוך היכרות של החומר ההלכתי והקבלי בענין, אני יכול רק לומר שלהשתמש בתהליך הזה כלפי ADHD זו עוולה של ממש, אפילו כזו שניתן לתבוע עליה נזיקין. מדובר בחוסר הבנה מובהק של מה זה ADHD ולא פחות מכך, זילות בשימוש בשינוי שם. חשוב לי לציין, כי להבדיל מכל מה שכתבתי, תפילה - על פי אמונתי וידיעתי - אכן יכולה לשנות מציאות, אבל שינוי שם זה הדבר ההלכתי הכי מרחיק לכת בחיי הפרט, וההליך מיועד - ביסודו - לגוסס (כפי שהזכרתי קודם). ברוך השם, חיים היום בקרבנו לא מעט אנשים שהיו על ערש דווי וקיבלו שם שני והתהליכים הוגדרו כ"נס". אבל ב ADHD? ועוד במקום אבחון? נחרדתי (שוב...זו לא הפעם הראשונה שאני שומע על ידעונים מתוך ומחוץ לעולמה של יהדות שלא מאפשרים אבחון סביר וטיפול סביר...תשאלו כל רופא ילדים) הטיפול ב ADHD הוא סזיפי ויומיומי. כולנו, כמו שכולנו יודעים, נשברים מדי פעם. אולםפנייה למאגיה היא דבר מסוכן מאד כי היא מעקרת מראש את היכולת שלנו להתמודד: אם זה עובד - לא צריך אותי, אם זה לא עובד - כנראה שזו גזירת הבורא ואני לא אוכל לסייע. האוקסימורון סופר מסוכן לתודעתנו כהורים אבל יותר מכך ליקר לנו מכל, ילדינו עצמנו ובשרנו. ועוד הערה בשולי הדברים: אנשים טועים ומבלבלים בין "מיסטיקה" שהיא גישה לחיים הרואה את המכלול כדבר רחב המגיע מאותה אחדות ראשונית, לבין "מאגיה", המתייחסת למציאות ככזו שניתנת לניווט בצורה של קמיעות ועוד. המיסטיקה יכולה להיות דבר נפלא, אם נשכיל להבין אותה אל נכון, המאגיה - לעומת זאת - היא ממש עבודה זרה הרבה פעמים... כל טוב ושנשמע רק טוב, רונן

zivadina

New member
שינוי שם אצל אנשים דתיים

שלום הרב רונן. אחותי היא חרדית, והיא הלכה עם ילדיה לרב גדול. הוא שינה לשניים מהם את השם, כאשר הסיבה העיקרית היא ששמותיהם אינם מופיעים בתורה. אף סיבה לא הייתה בגלל סכנת חיים. אני מאוד לא אהבתי את התרוצים האלה, אבל העדפתי לא להגיד כלום, כי אין לי כח לויכוחים בינינו (אני חילונית גמורה). אהבתי את גישתך.

חני9

New member
החלפת שם

אז האחות החרדית רוצה להגיב: לילד אחד היו שתי שמות - הרב אמר להשתמש רק בשני- שעד אז לא היה בשימוש. לילד השני היו שתי שמות - הרב המליץ לשנות את השם השני - שלרוב לא בשימוש, השם העיקרי נשאר העינו וכך קוראים לילד. הסיבה אינה כפי שצויין ש"הם לא מופיעים בתורה". אכן נכון שהחלפת שם לא באה במקופ טיפול בילד. באמת לא נהוג לשנות שמות - ממש לא מקובל.גם אצל הרב שהתיעצנו בו. מצד שני חלק מהשמות שנתנו בתור חילונים גם הם מאוד לא מקובלים. מה עדיף? להגיד איך זה "עבד" / עזר? קשה מאוד, המצב עם הילדים השתפר מאוד מאז, אני לא יכולה להגיד שזה "בגלל" דבר זה או אחר. הכי חשוב לא לעשות הכללות - לדון כל אחד לגופו, ובמיוחד לדון לכף זכות. בדר"כ אנחנו לא יודעים את הפרטים לאשורם. שנה טובה לכולנו - וחג סוכות שמח!! יישר כח גדול על הפורום הנפלא שאתם מנהלים כאן!!! שנזכה השנה לקבל פני משיח - ואין לי ספק שהוא יבוא מאיתנו (ADHD)

למעלה