החלפת מתג - דוד שמש

החלפת מתג - דוד שמש

שלום רב.

השוכרים שלי עידכנו אותי לראשונה שהדוד הפסיק לעבוד לפני כמה ימים. יש לציין שהם נמצאים בדירה זו השנה השנייה כבר (ספציפית הם, כמובן).
הגעתי לדירה על מנת לראות במה בדיוק מדובר והאם נחוץ בעל מקצוע, זיהיתי שככל הנראה מדובר במתג ההפעלה עצמו שהתקלקל (גם המגע שלו הפך לרופף יותר וחלק מהחוטים בפנים היו שרופים) וזו אכן הייתה הבעיה. אני מקווה שזה הסתכם בזה ולא מעבר, כמובן.

אגב, הסכמנו שידיד שלהם יהיה זה שיחליף, שלטענתם הוא עוסק בתחום. הוא הגיע על המקום, הכל בהנחה שהוא עשה את עבודתו כהלכה. שילמנו 300 ש"ח.

השאלה שלי היא קודם כל, האם המחיר הוא סביר והגיוני בהתאם לפעולה שנדרשה? זה לקח לו דקות ספורות בלבד.
עכשיו, למרות שזה אולי סוג של "חוכמת הבדיעבד", מרגע שחזרתי הביתה, אני לא מפסיקה לתהות האם בכלל עליי הוטלה האחריות לממן את עלות התיקון?

אני מדגישה - לא מדובר בשום תקלה שקשורה לדוד עצמו, לגוף חימום/בארון חשמל וכו', אלא למתג ההדלקה בלבד. אני לא יודעת אם קוראים לזה מתג או מפסק. כוונתי היא למתג האדום שנמצא בתוך הבית, שבמקרה שלנו מגיע יחד עם שעון טיימר.

האם במקרה הזה לדיירים אין חלק בעניין, אם לא אפילו עניינם ואחריותם הבלבדית? הרי הם גרים שם, ולא אני מפעילה את זה. מה עושים במקרה כזה, עם או בלי קשר לסעיף שמופיע בחוזה שחתמנו איתם, בנוגע ל"בלאי רגיל/סביר/טבעי", הסעיף המאוד בעייתי הזה. אני תוהה האם קלקול שכזה בכלל נכנס תחת ההגדרה הזאת של "בלאי סביר". במידה והצדק איתי, וכנראה שטעיתי, האם לא זכותי לעמוד על שלי ולדרוש מהם את הכסף בחזרה? זה עניין עקרוני, כמובן.

מתנצלת על האורך. אודה לעזרתכם.

תראי,המשכיר לרוב אחראי לכל חלקי המבנה,

כלומר כל החלקים שהם חלק אינטגרלי מהדירה.זה כולל צנרת מים וביוב וזה כולל את חוטי החשמל בדירה ואת לוח החשמל וזה כולל את כל המתגים שמדליקים ומכבים את המנורות והנורות בבית לרבות השלטר או המתג המכבה ומדליק את הדוד.
מכאן שלפי תיאורך של מפסק שבור + חוטי חשמל שרופים ,הרי שאת כמשכירה אמורה לתקן את הנזק.
אני מכיר היטב את סעיפי חוזי השכירות המטילים כל נזק שהוא שקורה בדירה על השוכר.אבל יש לרוב הסתייגות למעט בלאי סביר(ואם לא קיים סעיף הסתייגות כזה בחוזה וודאי שופט הוגן יפסוק כי חייב להיות בלאי סביר).
לפי דעתי אכן עלות תיקון הנזק חלה עליך בלבד.חלק מהמגורים בדירה שכורה הוא גם רחצה ולכן מפסק שבור ומקרה שלך גם מדובר בחוטי חשמל שרופים (כאמור המשכיר אחראי על חוטי החשמל כמו על צנרת המים וביוב) מביא למסקנה שהתיקון באחריותך.
לגבי המחיר,הוא נראה הוגן.היום כל טכנאי לרבות חשמלאי לוקח 150-250 שח רק בעבור הגעה לבית.בנוסף היה צריך מפסק חדש עם טיימר שעולה כ-60-80 שח והחלפת מיספר חוטי חשמל בנקודת המפסק.
מכאן אני מסיק כי מחיר התיקון היה סביר.
השכרת דירה כידוע לך אינה רק קבלת שכר הדירה נטו,אלא כרוכה בהוצאות נוספות למשכיר וזו היתה אחת מהן.
תנוח דעתך,מחיר התיקון סביר בהחלט והתיקון בהחלט שייך לתחום של המשכיר בלבד.

&nbsp
&nbsp

תודה רבה על המענה.

ברשותך, אני אחדד את שאלתי.

הם קיבלו מתג תקין, שגם שימש אותם במהלך השנה ומשהו שהם גרים בדירה. האם זה נכלל תחת ההגדרה של מה שנקרא "בלאי סביר"? האם זו לא האחריות שלהם מתוקף זה שהם אלה שמדליקים, ולא מדובר בתקלה שהייתה קשורה לדוד עצמו (אז כמובן שזה היה תחת אחריותי)?

במילים אחרות, למה אני, כמשכירה, אחראית גם על מתג שלא אני מתפעלת? נשמע לי מוזר משהו, מה גם שאני לא אוכל לדעת איך ומה תדירות ההפעלה שלהם את הדוד והאם לא הם אלה שהרסו את המתג, מה שגרם גם לכמה חוטים להישרף, כמובן. המתג זה משהו שנוטה להתקלקל מאליו כל כמה זמן, גם ללא קשר לשימוש?

כמובן שאין לי כל כוונה לנסות להתחמק מתשלומים החלים עליי, אני רק תוהה האם זה באמת המצב, במקרה הספציפי הזה. אני מתייחסת ספציפית לעניין המתג עצמו, שנמצא תחת שימושם הפרטי בלבד, גם אם הוא חלק מסויים מהדוד. אגב, אני לא יודעת אם זה משנה, אבל המפסק לא נשבר, אלא שהמגע עם הכפתור עצמו לא נתן לחיצה תקינה אלא רופפת יותר.

בהמשך למה שכתב קודמי

האחריות במקרה כזה היא לחלוטין שלך - העובדה שהם משתמשים בדוד ומדליקים אותו אינה מטילה עליהם את האחריות, כמו שהעובדה שהם משתמשים בשירותים אינה מפילה עליהם את האחריות לטיפול בתקלות אינסטלציה. הדבר תקף לכל תקלה שקיימת בנכס למעט מקרים חריגים של נזק שנגרם כתוצאה מרשלנות או מזדון.
&nbsp
מה שכתבת לגבי תדירות ההפעלה של הדוד אינו רלוונטי - אלא אם מדובר בשוכר בעל OCD שמפעיל ומכבה את המתג כל מספר דקות, אין שום סיבה להניח שהשוכרים ביצעו שימוש שחורג משימוש סביר במתג (מלבד המקרה שהצגתי, אני מתקשה לחשוב על שימוש בלתי סביר שניתן לעשות במתג של דוד). דברים שכאלו קורים, גם אם לא בתדירות גבוהה, ותיקון כזה הינו באחריות בעל הדירה.
&nbsp
ברגע שאת משכירה דירה, את אחראית לתקינות של מה שמגיע איתה, ושל מה שמאפשר תנאי מגורים סבירים בדירה. אני מודה שההודעה שלך עוררה בי תחושה לא נוחה - תיארת שוכרים נחמדים, שחידשת איתם חוזה לשנה שנייה, שמתי שהדוד התקלקל פנו אלייך שתבדקי במה מדובר, דאגו להביא איש מקצוע בעצמם לאחר שקיבלו את אישורך - בעלי דירות רבים היו שמחים לשוכרים שכאלו שדואגים בעצמם לאנשי מקצוע אמינים ומבקשים ממך אישור לפני שמציבים בפנייך חשבונית.

אוקיי.

ראשית כל, תודה על המענה.
יכול להיות שלא הסברתי את עצמי עד הסוף. השוכרים בסדר, אני חושבת. אלה שהיו לפניהם, ובכן, זה כבר סיפור אחר לגמרי, לכן עולות בי לפעמים כל מיני תהיות... לא משנה. זה פחות רלוונטי לעניין הזה, לכן לא הוספתי מעבר לכך. אנחנו, כבעלי הדירה, יותר מדי בסדר עם הדיירים. זה העניין. מצטערת אם בטעות הובנתי אחרת.

בכל אופן, האמת היא שאני לא לגמרי הייתי בעד להביא מישהו שלא אנחנו הזמנו, כי במקרה כזה אנחנו באמת לא יודעים במי מדובר. זה ידיד שלהם, שלדבריהם עוסק בתחום, לכן במקרה זה יצא דרכם. בסוף התרציתי, אבל קבלה לא קיבלתי. הוא אמר שישאיר אצלם. נראה לגבי זה. בכל זאת, למען הסדר הטוב, את יודעת.

אז שוב תודה. אני רואה שאת מבינת עניין, ככה שאני סומכת על מה שכתבת.

תשובה

אינני יודע בת כמה דירתך.אצלי בדירה המתגים כולל של הדוד מחזיקים מעמד כבר 30 שנה.
לגבי שאלת ההמשך שלך.גם במים משתמשים השוכרים אבל קורה כי צינור מים או ביוב בקיר מתחיל לנזול.
האם גם במקרה זה את חושבת כי השוכרים ידרשו לשלם על חשבונם את התיקון של הצנרת בקיר.
יש נקודות לא מעטות אשר החוק שותק לגביהם ומסתפק במושג בלאי סביר.כאשר מתקלקל ברז מי צריך לתקן? ולא חסרים דוגמאות נוספות.
אני חושב כי במקרה כזה צריך להפעיל את ההגיון הפשוט.
מוצר שהיה בשימוש שנים רבות צפוי להתקלקל עקב בלאי סביר.
את אומרת שאת אחראית על הדוד אם חו"ח יתקלקל ,ואז ברור לך לפי דבריך כי תיקונו יחול עליך מדוע שהתיקון לא יחול על השוכרים הרי הם אשר משתמשים בו.ומדוע שהשוכרים לא ישלמו על תיקון נזילה של צינור מים בתוך הקיר הרי הם אלה שמשתמשים במים..אני חושב כי חלק ממערכת הדוד הוא גם מתג ההפעלה ובוודאי חוטי החשמל שלו.הרי לא תצפי כי השוכרים יביאו איתם כאשר הם נכנסים לגור בדירתך, מתג הפעלה לדוד וחוטי חשמל להפעלת הדוד.
המחשבה כי באחריות המשכירים הוא הדוד בלבד אינה נכונה.הדוד אינו עומד בפני עצמו אלא מחובר למערכת המים והחשמל הפנים דירתית שבקצה שלה נמצא מתג הדלקת הדוד.
אגב, אני כותב פוסט זה כאשר אני מצד המשכירים.
אני מבין את שאלתך אבל סבור כי במקרה זה נהגת נכון וספגת את עלות התיקון.
לעיתים יש תיקונים בדירה שלא ברור מי צריך לשלם.אפשר גם לנהוג בשיטת החצי-חצי.כל צד ישלם מחצית מהעלות הכספית.
עם זאת ישנם תיקונים אשר הם באופן ברור באחריות ועל חשבון המשכיר .כל נזק של צנרת מים,חשמל,ביוב וכדומה.

הבנתי.

זהו, האמת שאני חושבת שלפחות במקרה הספציפי הזה, מן הראוי היה להתחלק חצי-חצי. השאלה היא איך אני יכולה לעגן את זה בחוזה עצמו/חידוש חוזה? איך ומה אני אמורה להגדיר מראש? (ולהשאיר זאת להסכמת השוכרים הפוטנציאליים, כמובן, לחתימה או לא). איך אני מכנה מקרים או תקלות מהסוג הזה?

כי אני יודעת, למשל, שיש משכירים שמנסחים סעיף מיוחד למקרה של תקלות במזגן, הגם שהוא שלהם. אני רק לא ממש יודעת באלו מקרים. גם זה סיפור בפני עצמו, המזגנים, מתי זה בכל זאת עלול להיות סוג של רשלנות מצד השוכרים, או משהו שנופל יותר תחת אחריותם. אני בטח לא סבורה שכל תקלה שלא תהיה באחד המזגנים אמורה תמיד להיות באחריותי. לא נשמע לי הגיוני בכלל.

שוב תודה על המענה המפורט.

המשך

אינני חושב כי ניתן להגדיר את כל התקלות העלולות להיות בדירה ולצפות אותן מראש.בנוסף אני סבור כי קשה יהיה למצוא שוכרים אשר יסכימו לחוזה בו רשום כי כל תקלה תתחלק חצי-חצי.שוכר רוצה לגור בדירה בראש שקט.הוא עושה חישוב כמה יעלה לו התשלום החודשי עבור השכירות והחשבונות השונים כגון ארנונה ועוד,ולא מעוניין שינחיתו עליו הוצאות בלתי צפויות נוספות.מעבר לכך לשוכר אין אפשרות אמיתית לדעת מתי החלפת את הדוד,האם החלפת מתגי החשמל האם תיחזקת כראוי את הדירת,האם שיפצת אותה וכדומה.את יכולה לומר זאת לשוכר אך לא בטוח שהוא יאמין.ויתכן כי החלפת שני ברזים ושני ברזים ישנים נשארו ,ונניח כי החלפת חלק מהתריסול רק במרפסת אחת ושאר המרפסות נשאר התריסול הישן אז קשה מאוד לרשום כל פרט ופרט בדירה ,על מה ישלם השוכר חצי-חצי ועל מה את תשלמי את הכל.
לכן מחיר השכירות שאת מבקשת אמור לגלם עבורך גם חלק התקלות הבלתי צפויות בדירה שאת תצטרכי לתקן.
לגבי עניין המזגן.לפי עניות דעתי ובהתבסס על חוזי שכירות שראיתי (לא רק שלי) לרוב המשכיר משלם על תקלות וקילקולים במזגן אך עם זאת לגבי מילוי גז במזגן (יש צורך במילוי גז כל 2-3 שנים ,תלוי בכמות שעות שהמזגן עובד) יש משכירים ששמים סעיף בחוזה האומר כי אם השוכרים יגורו בדירה גם שנה שלישית ברציפות, מילוי הגז יהיה על חשבונם.אפשר כאמור גם חצי-חצי שזה יותר הוגן.
סעיף כזה כמובן נתון למו"מ בין הצדדים ומצריך הסכמה מראש עליו.
ההיגיון לכאורה בסעיף זה הוא שכל מזגן צריך חידוש ומילוי גז כל 2-3 שנים.המזגן הוא מכשיר חשמלי יחודי שיש צורך בתחזוקה כזו,בניגוד למקרר,מכונת כביסה ועוד מכשירי חשמל היכולים "לסחוב" שנים רבות ללא הצורך בהחזקה שוטפת דומה.

לא מסכים איתך

אני בעלים של דירה להשכרה ומשכיר כבר שנים רבות (גם דירה נוספת שהייתה לי וגם דירה של ההורים) ולי זה ברור שתקלה כזאת היא בתחום האחריות שלי ולא של השוכר.
מבחינתי תקלות שבתחום אחריות השוכר הן סתימות ביוב (ולא כאלה שקרו זמן קצר לאחר שנכנס אלא אם כן הן נובעות מכך שנזרקו לביוב תחבושות הגייניות וכד') ומילוי גז במזגן וכן תקלות שנובעות משימוש לא סביר.
תקלות שקורות בשל בלאי הן באחריותי.
עם זאת אני מעדיף שוכרים שהם הנדי מן ויודעים לפתור תקלות לבד ולא מטרידים אותי עם כל דבר קטן ולא קוראים לאיש מקצוע על כל שטות. דיירים כאלה אני משמר בכך שאני לא ממהר להעלות להם שכר דירה וכשכן יש בכל זאת בעיה שהם לא פותרים לבד אני לוקח אחריות מלאה.

מצטרפת - אין שום סיבה להתחלק חצי חצי

הדירה שלך ובמסגרת החוזה את אמורה לספק דירה עם תנאי מחייה סבירים, ואין שום סיבה שהשוכרים יממנו תיקונים שכאלו - גם לא באופן חלקי. אם תצייני דברים כאלו בחוזה, קחי בחשבון שתתקשי מאוד להשכיר את הדירה, היות שזה דבר מאוד לא מקובל. למה זה לא נשמע לך הגיוני שאת נדרשת לממן תיקונים של המזגן? איזה רשלנות או שימוש לא סביר יכולים להתבצע בשימוש במזגן?
&nbsp
יש בעלי דירות שמראש מודיעים שאינם לוקחים אחריות על תקינות של אביזרים שונים בדירה, כמו מזגן למשל ודברים בסגנון שתיארת, אבל למעט מקרים בהם שכ"ד יהיה נמוך באופן משמעותי מהמקובל לדירות כאלו, אין שום סיבה שיהיה מי שיהיה מוכן לשכור את הדירה בתנאים כאלו.
&nbsp
מהצד של המשכיר אני מבינה את התחושה המעיקה כשנדרש להוציא כסף על תיקונים, אבל כאמור זה חלק מהחבילה - ואני מאחלת לך באמת מכל הלב שההוצאות שלך על הדירה יסתכמו בהוצאות על תיקונים שכאלו ולא על מקרים חמורים יותר בעלויות גבוהות יותר.

למעלה