החינוך שלנו

אאוטר

New member
החינוך שלנו

החינוך שלנו ``מפריע לי איך שמחנכים היום ילדים. ילד מקבל מכה מהשולחן, והאמא רצה לשולחן, מכה עליו ואומרת `פויה שולחן`. יש גם שיטת חינוך חדשה - שיטת ההתנסות. `חנה, הילד רץ לחשמל`. `שיתחשמל`, היא עונה, `אם הוא לא יתחשמל הוא לא ילמד אף פעם`. אתה רואה ילד שרוף כולו אומר `אמא, למדתי`.`` (אדיר מילר, `השוס שלו`, שבע לילות, ידיעות אחרונות, גיליון 799) בחרתי להתייחס להתייחס לרוח החינוך הישראלית. תמיד שומעים את המשפט, `הילדים הם העתיד שלנו`, וכמה חשוב שנשקיע בחינוך שלהם וכל מה שמסביב. בדרך הביתה אני רואה ילדים קטנים משחקים, ולא מבין איפה כל דיבורי ההבל האלה נכנסים לפעולה. אני מסתכל על הילדים הקטנים, וברור לי מיד שהם משקפים את מה שמלמדים אותם בבית. בין ובין הם מריצים קללות בקילו, מרביצים פה ושם, ויורקים כמיטב המסורת הישראלית. גם הבנות שבינהם. כשהייתי קטן ההורים שלי הקפידו איתי מאוד למשל על השפה. מדי פעם כשהייתי פולט מילה `מלוכלת`, מיד העמידו אותי על מקומי. גם בנושא האשפה, הקפידו איתי. אם הייתי זורק נייר של ארטיק בחוץ, היו מוציאים אותי החוצה להרים. מה אני אגיד, עבד פלאים. עד היום אני מוצא את עצמי יכול להחזיק דבר זבל ביד, ולא להשליך אותו עד שאמצא פח אשפה. גם במסורת ההתנדבות, חינכו אותי לתרום. תמיד אני מוצא את עצמי מתנדב, עושה דברים שאני לא חייב לעשות, נותן יד כשצריך. מצד שני אני מסתכל על חבר די טוב שלי בכיתה. הוא מבחינתו `לתרום = חס וחלילה`. `זין אני אעשה משהו בשביל הביצפר הזה` הוא אומר. `זין אני אשאר פה דקה אחת יותר ממה שצריך`, `זין על כולם, למה מי מת`. מאיפה זה הגיע, אני לא יודע. בעצם אני כן יודע. `אינעל ראבקום, אינעל ראבקום, תגיד תגיד`` אני שומע את דוד שלי למטה במטבח מלמד את הנכד הפעוט שלו את פניני השפה העברית. ``פעם הבאה עושים לך ככה, תרביץ להם מכות``, גם את זה אני שומע אומרים לדודנים הקטנים שלי לא פעם, כל מיני מבוגרים המטפטפים להם טיפים לחיים מאושרים וטובים. הכל נכנס לפני החינוך הישראלי. זה החינוך שהילדים מקבלים, וכשהם יוצאים עבריינים תוהים איפה פעלנו שלא כשורה. אני שם את החינוך שקיבלתי, לעומת החינוך שהורים אחרים מקנים, ועומד נדהם. האיכפתיות של ההורים שלי באמת השאירה חותם, לעומת זאת ההורים ש`מאסו` מהתרבות, מרשים לעצמם. `הורה ישראל`? הצחקתם אותי. לא בבית ספרנו. אז יש את ההורות המשקיענית, שמטפחת ערכים אצל הילד ומקפידה, ומצד שני יש את ההורות (אני פוחד להכניס מילים קשות, בכל זאת) הפחות משקעינית. הורים שמלכלכים את הפה ליד הילדים, שהמילה `חינוך` לא אומרת להם כלום, ש.. אני פשוט לא יודע. ואני חושב לעצמי, אדם צריך לעבור יותר מעשרים שיעורים כדי לגשת בכלל למבחן לרישיון נהיגה. למה זה? כי הוא יחזיק בידיו חיים, אבל מסתבר שמוסד ההורות אינו דבר שמחזיק בידיו חיים? חיים של ילד שנהרסים, חיים של ילד שיגדל להרוס חיים של אחרים? מה אתם חושבים? המדינה צריכה להעביר `קורסים` (או `סדנאות`, איך שתרצו) על חינוך ילדים, או שאין להם זכות? והרי לא ניתן להגביל חופש ילודה, זה דבר שאינו עולה על הדעת, אז מה עושים? ומי אנחנו שנגיד איך לחנך ילדים, ומי הם שנותנים חיים ואינם אחראים מספיק לשם כך? ואיפה כל זה משפיע על ההוי הישראלי? ולמה בכלל זה קורה?

V. Ghost

New member
רוח החינוך הישראלית?!

לפי איך שאתה מתאר אז כנראה שגם אני מחונך ואני מכיר עוד הרבה כאלה,אממ לא הרבה אבל עוד כמה.אז מה אתה מנסה בעצם חוץ מלהטיח האשמות בשיטת החינוך הישראלית ? אז אתה אומר שצריך לחנך הורים,אני מסכים איתך בכלל צריך לדעתי לשנות את כל אסכולת החינוך הקיימת היום ואני מדבר לא רק חינוך למידות טובות גם חינוך לימודי Visible Ghost ועוד יעברו הרבה מים בירקון וב-לגרדיה עד שיעשו משהו בנידון :) אביעד

פלומפי

New member
דבר ראשון

אתה לא היחיד שמתנדב או מחזיק את הזבל שלך ביד עד שתמצא פח. אתה לא היחיד ואני בטוחה שיש עוד המון כמונו. דבר שני אני מסכימה איתך לחלוטין שהכל מתחיל בבית-כשההורים מחנכים את הילד ואומרים לא שהוא לא פריאר אז הוא לא יתנדב והוא יקלל וירביץ בחזרה והוא גם ידאג שלכל העוסקים במלאכת הניקיון יהיה מה לעשות. אין לי פתרונות. לפעמים אני חושבת שצריך לשלוח דווקא את ההורים לאיזה קורס או שניים-שילמדו. אמרו לי פעם שבסוף זה משתלם לטובים-נחיה ונראה!

yad

New member
כאן דוקטור מוטי ווציה!

לתרום והכל זה נחמד, אבל השאלה היא האם זה שווה את זה בסופו של דבר. בחיי התיכון שלי הייתי אחד שהתנדב להמון דברים (חלקם אפילו מרצון). ממכבי-צעיר-ארצי (איך מעבירים תחושת זלזול בכתב?) עד לחוגי סיירות. היה בהחלט כיף, אבל נשאלת השאלה האם תרמת למשהו או שינית למישהו את החיים. החינוך אכן מתחיל בילדים. אז טוב, אם ההורים לא עושים את העבודה שלהם כמו שצריך והילד במקרה הטוב סתם מנייק ובמקרה הגרוע מדרדר לסמים ופשע, אז מה החברה יכולה לעשות לטובתו? אז יש את המסגרת של בי``ס. היא כן עוזרת, אבל הבעיה היא שאם הילד לא רוצה ללכת, הוא לא נותן לבי``ס לתרום לו. אם מישהו לא רוצה לעזור לעצמו, אלוהים רק יעזור לו. ויש את המסגרת ההתנדבותית- כל התנועות נוער למינהן ופרוייקטים של חונכות סטייל ``אח גדול``, ופרוייקט ``שלח`` ו``סביבות`` (אחלה דבר! לכו לשנת שירות הזו! אני לא הלכתי מסיבות אישיות אבל זה באמת אחלה). שזה טוב כי קודם כל זה לא בי``ס ולכן לא שונאים אותם, וזה ילדים בגילך (בערך), וזה יותר כיף וזה מרחיק ילדים מהגורמים שמשפיעים עליהם לרעה. אבל גם פה, ילד שמסתובב עם סוחרי סמים וגונב מהסופר יצחק למדריך שלו בפנים אם הוא ינסה להסביר לו שאסור לזרוק זבל ברחוב. להיפך, הוא יזרוק זבל רק כדי להראות למדריך שהוא יותר חזק ממנו. בקיצור קשה עבודת הקודש (מילולית, פשוט עבודת קודש) של התורמים למינהם. אבל לא נורא! מפגרים אבל אופטימים. אל תדאגו, בסוף כולם מתים. ואלה שלא, לא נורא, אלוהים יסגור איתם את החשבון.

פלומפי

New member
בתור מפגרת אבל אופטימית לעתיד

אתה יכול לכתוב לי עוד על הפרויקט ``שלח`` ו``סיבבות``? הש``ש היחידות שאני מכירה הן-גרעין עודד (בני המושבים), תנועת קבוצות הבחירה (המדרשה של טבעון) וניצנה (וזו המועדפת עלי בינתיים). חן חן :)

נעל

New member
עניין של אישיות

קצת קשה להכניס אנשים לבי``ס ולהתחיל להגיד להורים עצמם אילו ערכים הילדים שלהם צריכים לקבל. רוב הסיכויים שרוב ההורים יקבלו את הפעילויות ב``בתי ספר להורים`` כעלבון. הרי הם מבוגרים, הם כבר יודעים, הם כבר בעלי ניסיון חיים - הם יודעים. זה טבעי לדעת איך לגדל, הם יודעים. אבל זה לא טבעי כל כך, לרוב האנשים. יש אנשים מסויימים שפשוט באישיות שלהם טבוע משהו שמאפשר להם להיות הורים נהדרים, מהרגע הראשון (דבר שמושפע, בין השאר, גם מהחינוך שהם קיבלו). נראה לנעל שרוב האנשים מביאים ילדים בלי לקלוט לגמרי את האחריות שבעניין, הם לא רואים לפניהם את כל השנים הארוכות שהם יהיו ``משועבדים``, לפחות לכמה שעות ביום (אבל בעצם כל הזמן) להורות. אחרת איך זה שהורים כמעט מזניחים את הילדים שלהם? (לפי אמות המידה הסובייקטיביות של נעל, ועוד כמה). מצד שני, ישנם הורים שנורא משתדלים ומשקיעים - אבל טועים במשהו ואז הילד יוצא די קשה לטיפול, או שלמשל יש איזו טראומה שמשפיעה עליו והם פשוט לא יודעים איך להתמודד עם כ-ז-ה דבר. צריך באמת אפשרויות ללמוד את הנושא (ויש ספרים, למשל. יש גם כמה סימינרים), אבל על הרבה אנשים זה פשוט לא יעבוד כי הם לא באמת מוכנים לזה, ובאמת שאי אפשר להכריח אותם.

למעלה