החזר מס ישראלי

slicedbread

New member
החזר מס ישראלי

הקדמה:
בעבר דיברתי עם רואה חשבון ויועץ מס ישראלי, והוא אמר לי שניתן לבקש החזר מס לאחר שעזבתי את הארץ. כן, אני יודע - סיכוי קלוש עם מס הכנסה, אבל זה משהו ששווה לי לנסות, גם אם תידרש לבסוף תקופה של כמה שנים עד שאקבל את הכסף.
לטענתו מבחן מרכז החיים בסופו של דבר הוא זה שקובע, ומכאן שלמרות שעזבתי באפריל 2018, אוכל לבקש החזר מס על כל השנה. (כלומר אוכיח שאינני תושב ישראל לשנת 2018)

עכשיו - אני רוצה לעשות את התהליך בעצמי. מילאתי כבר דו"ח שנתי למס הכנסה פעם אחת בעבר, וזה לא היה מורכב מדי. השאלה אם מישהו כאן עשה את התהליך לאחר שעזב את הארץ? אני רוצה לדעת מה עוד עלי לעשות מלבד מילוי הדו"ח? לא מצאתי משהו קונקרטי באינטרנט ואשמח להפניה או, יותר טוב, לנסיון אישי.

למה לא הלכתי עם הרואה חשבון? הוא רוצה שליש מהחזר המס, או 6000 ש"ח, הגבוה מביניהם. אם מדובר היה בנושא מורכב מאוד, הייתי מסכים, אבל אם מדובר במשהו שיקח לי קצת זמן אבל אפשרי לעשות לבד, כמובן שאעדיף. (אם אכשל, תמיד אפשר לנסות רטרואקטיבית עם רו"ח, עד 6 שנים אחורה - תקנו אותי אם אני טועה).

תודה מראש
 

zuki3

New member
תחליף רואה חשבון לאחד שמכיר את החוק הישראלי

כדי לא להיות תושב ישראל, המבחן האחרון שצריך לעבור זה מבחן מרכז החיים,
אבל המבחן הראשון שצריך לעבור זה מבחן הימים,
שהוא כולל כמה מבחנים, הבסיסי שצריך להיות פחות מ75 יום באותה שנה בישראל,
ואתה היית יותר,
אחריו צריך להיות בסך הכל פחות מ425 ימים ב3 שנים כדי לנתק תושבות ובשביל זה צריך להיות פחות מ30 יום בשנה הראשונה,
אתה עזבת באפריל לכן אתה מוגדר כשתושב ישראל כל השנה.
יותר מזה, לא רק שאתה תושב ישראל בכל 2018 וצריך לשלם מס על כל 2018,
לפי המצב הנוכחי ,רק אחרי שיעברו לפחות 3 שנים , אז רק אחרי 2020 תוכל לדעת אם ניתקת תושבות, כך שגם ל2019 תצטרך להגיש דוח, כי עדיין אי אפשר לדעת אם ניתקת את התושבות.
"מקרה בו שהה היחיד פחות מ 183 יום בישראל אבל יותר מ 30 יום בשנת המס, ייחשב היחיד תושב ישראל על פי המבחן באם שהה סך של 425 ימים בישראל לאורך שלוש שנות המס האחרונות (כלומר בשנה הנוכחית פלוס השנתיים הקודמות"
לכן אתה עדיין תושב ישראל
וגם ב2019 תהיה כזה, כי כנראה שהיית יותר מ425 יום ב3 השנים שקדמו, אם ב2017 גרת בישראל + 4 חודשים של 2018
אתה יכול למצוא הרבה קישורים וכתבות שמדברים על זה, הנה 2

https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001211378

http://baicc.org/10553/ניתוק-תושבות-טופס-חדש-לרשות-המיסים-שמק/
 

Kender00

New member
צוקי אתה טועה ומטעה, המבחן המשמעותי הוא מבחן מרכז חיים

וזה לפי החוק, המבחן הכמותי (כמות ימי שהייה בישראל) הוא מבחן חלש יותר וניתן לסתירה ע״י המבחן המהותי שזה מרכז חיים.
&nbsp
אבל גם במצב הזה מס הכנסה עושה חיים קשים וחלקם בניגוד לפסיקה הקיימת הנוכחית.
כמו למשל שמס הכנסה לא מכיר במי שפחות מ 3 שנות מס מלאות בחול (נוגד פסק דין יעל צור שהתקבל במחוזי ולא הוגש ערעור אז זה מחייב את מס הכנסה)
כמו למשל אם אתה מתגורר בחול אבל המשפחה גרה בישראל מס הכנסה לא מקבל את זה אבל זה נוגד פסק דין של העליון מיכאל ספיר ועוד...
&nbsp
הבעיה של פותח השירשור שזה תהליך יקר היות ומס הכנסה בעל משאבים גדולים יותר ורוב הסיכויים שזה יחייב אותו לגשת לבית משפט, היות ורוב הסיכויים שפקיד השומה יזרוק אותו מכל המדרגות וידרוש הגשת דו״ח גם הכנסות מחול ויש סיכוי שפקיד השומה יטען לעבירה פלילית (הגשת דו״ח מס שאין אמת זאת גם עבירה פלילית ולא רק אזרחית)
ולכן יש צורך ברו״ח חשבון טוב ואולי בעו״ד טוב אחד או יותר וכיסים עמוקים על מנת לנסות ליצר עוד תקדימים.
&nbsp
היות ופותח השירשור לא רוצה להוציא 6000 שח או חלק החזר אז לפי דעתי יש סיכוי שהוא יפול לבור גדול יותר. לכן לא הייתי מנסה לבד בלי שיש לי את המשאבים (זמן וכסף) על מנת להילחם פה...
 

vinney

Well-known member
תקדים במחוזי מחייב רק את בתי משפט השלום

לפי מיטב הבנתי ערעור על החלטות פקיד שומה מגישים למחוזי. לכן החלטות מחוזי קודמות לא מהוות תקדים.
&nbsp
יכול להיות שזאת הסיבה שרשות המסים לא ערערה על פסק הדין יעל צור - כדי לא ליצור תקדים מחייב.
 

Kender00

New member
בית המשפט השלום לא דן בנושא מיסים, רק מחוזי

פסק דין של מחוזי מחייב את רשות המיסים אבל לא מחייב בית משפט מחוזי אחר וכמובן לא מחייב את העליון.
היות ורשות המיסים לא עירערה אז פסק הדין מחייב אותה.
 

vinney

Well-known member
פסק דין של מחוזי לא מחייב את רשות המסים.

פסק דין תקדימי משמש כחוק כי אפשר לתבוע בבית משפט ובית המשפט מחויב לפסוק לפי התקדים.
&nbsp
במקרה הזה בית המשפט לא מחויב לפסוק לפי התקדים של פסק הדין הזה כי מדובר באותה הערכאה.
&nbsp
פסק דין יעל צור קבע כמה דברים שאפשר להתייחס אליהם בתביעה נגד פקיד השומה (למשל - אם בית בישראל מושכר לתקופה ארוכה, זה לא נחשב כבית זמין לך בישראל, שזה אחד המבחנים של זיקה), וגם זה לא מחייב את השופט שעליו אתה עלול ליפול. בכללותו הוא מאוד ספציפי למקרה המדובר (עובדת שתכננה לעבוד בהונג קונג תקופה ארוכה, אבל פוטרה תוך שלוש שנים ונאלצה לחזור).
&nbsp
 

Kender00

New member
פסק דין של מחוזי כן מחייב את רשות המסים, אם רשות המסים מגישה

עירעור אז היא מתעלמת מהפסיקה בגלל שהיא לא מחשיבה את זה בתור פסק דין חלוט
אבל אל פי שהיא כן צריכה ראה
http://israelitax.com/index.php?m=text&t=17388
&nbsp
ויש עוד מקורות, כמובן שפסק דין של המחוזי לא מחייב בתי משפט מחורזים אחרים או את אותו בית הדין אבל זה מפסק דין מנחה אותם.
&nbsp
וכמובן שאין מחייב את בית המשפט העליון שפסיקותיו מחייבות את כל הערכות הנמוכות אבל לא את בית המשפט עצמו.
&nbsp
היות ורשות המיסים לא הגישה עירעור על פסק דין יעל צור אז זה פסק דין חלוט שמחייב אותה. כמובן שמס הכנסה ינסה להציג שמקרים אחרים הם לא אותו דבר או שקולים לכן הם מקרים אחרים.
ואתה (או כל נישום) יהיה חייב שוב לגשת לבית משפט על מנת לתבוע את מס הכנסה שזה שוב כסף וזמן, ובדיוק על זה הם בונים את האסטרטגיה הזאת.
 

vinney

Well-known member
אני לא חושב שזה מאמר רלוונטי

קודם כל זה מאמר שנכתב על ידי צד בעניין, ומעבר לזה - הטענה היא שפקיד שומה לא מיישם את פסק הדין במקרים אחרים הזהים למקרה הנדון.

אלא אם מדובר במישהו שנסע להונג קונג לחוזה לתקופה ארוכה ופוטר אחרי שלוש שנים, זה לא יהיה מקרה זהה למקרה של יעל צור.

פסק דין חלוט וודאי שמחייב אותה. כמה שידוע לי יעל צור קיבלה את מה שמגיע לה. אבל פסק דין של יעל צור לא מחייב את רשות המסים כלפי יעל כהן או שלמה משולם. כן, הם יצטרכו לגשת לבית המשפט ולתבוע.
 

Kender00

New member
אז הנה עוד כמה לינקים לנושא

&nbsp
https://www.prisha.co.il/article/פסק-דין-מחוזי-מס-הכנסה/
&nbsp
http://www.barone-law.co.il/565/מס-הכנסה/הוצאות-בגין-טיפול-בילדים-–-נקודות-למח
&nbsp
ועוד לינק שמראה שרשות המסים לא נוהגת לפי החוק, במקרה הזה היא אפילו נוהגת כנגד פסיקה של העליון
&nbsp
https://www.psakdin.co.il/Document/על-חוסר-שוויון-ביישום-פסקי-דין
&nbsp
לגבי פסק דין יעל צור, המקרה שם הוא לא הפיטורין, המקרה הוא האם היתה לי כוונה לעבור לתקופה קצרה (כלומר לא היתה לי כוונה לותר על תושבות) או לתקופה ארוכה אבל הפועל בגלל נסיבות מסויימות חזרתי מוקדם.
במקרה של יעל צור היא הוכיחה שהיא התכוונה לעבור לתקופה לא מוגבלת והראתה שהיא בצעה פעולות שמעבר מרכז חיים לחול אבל בנסיבות שלא תלויות בה (פיטורים) היא היתה צריכה לחזור.
&nbsp
למה זה יכול שקול? דוגמה אחת אתה עובר עם גרין קארד, מראה שביצעת מספיק מבחנים להעביר את מרכז החיים שלך, כגון רישום לחדר כושר (זה אחד הראיות בפסק דין יעל צור) ועוד, לא הצהרת שזה מעבר זמני (או יותר נכון אין עדויות לכך) אבל אז אחרי שנתיים הבנת שהחלום האמרקאי זה לא מה שסיפרו לך וחזרת אז יש לך קייס.
&nbsp
לאומת מישהו שעבר מחברה ישראלית על חוזה של שנתיים (לפי החוזה אולי יאריכו אותו אבל לא חובה), בת הזוג לקחה חל״ת ואחרי שנתיים הם חזרו אז יהיה קשה להם לראות כוונה למעבר מרכז חיים.
או לדוגמה מישהו שעבר לפוסט דוקטורט וכפוף לתנאי השנתיים יהיה לו קשה יותר להוכיח (אף על פי שלא בלתי אפשרי)
&nbsp
הבעיה היא שמה שיקרה לרוב הוא שמס הכנסה ידרוש ממך הגשת דוח ולרוב פקיד השומה יחליט, אם החלטה לא לפי מה שאתה רוצה או חושב תוכל להתחיל להתדיין איתו אבל בסופו של יום עם לא תגיעו לעמק השווה הדרך היחידה שלך היא לפנות לבית המשפט (במקרה זה המחוזי), דבר הדורש זמן וכסף וכן הרוב מוותרים, אם תפנה לבית המשפט אז פסקי דין קודמים של המחוזי לא מחייבים את בית המשפט רק מנחים אותו ועל זה בונה מס הכנסה,
לכן לפעמים אם מס הכנסה יראה שבית הדין יתן פסק דין שונה מפסק דין קודם הוא ימשיך על מנת ליצור הלכות נוגדות שמשחקות לטובתו.
אם הוא יראה שזה לא הולך אז יש סיכוי שהוא ינסה לסגור את זה לפני פסק דין ולסגת על מנת לא לייצר עוד תקדימים והחלטות של מס הכנסה בין נישום מס הכנסה הם דברים חסויים אז אחרים לא יודעים...
אז בסופו של יום זה לא משנה מה החוק אומר, זה תלוי כמה זמן וכסף יש לך על מנת לממש את זכותך...
&nbsp
 

vinney

Well-known member
שמע... ראה...

אני מסכים איתך שפסק הדין של יעל צור נותן הרבה חומר לתביעות הבאות. ואני לא עורך דין, יכול להיות שאתה צודק ורשות המסים עוברת על החוק.

אבל בתור האזרח הקטן - בעיניי זאת מלחמה בטחנות רוח. אני מסכים עם התיקון שלך לטעות של זוקי, אבל מעבר לזה זה דיון סרק. אם לבן אדם יש כמה עשרות אלפי שקלים לשרוף על התדיינות עם מס הכנסה - שיהיה לו בהצלחה. לרובנו, לפי מיטב הערכתי, אין, לכן הייתי מעדיף להמנע מלהכניס את הראש שלי למיטה החולה הזאת.
 

Kender00

New member
בזה אני מסכים, ואת זה גם רשות המיסים יודעת לכן רשמתי שבמקרה

של פותח השירשור הוא לא מספיק מבין את המצב, ואם 6000 ש״ח נראים לו הרבה לנושא הזה אז עדיף לנסות להתרחק מזה,
&nbsp
אבל אם הוא עזב אחרי ינואר 2016 ומבחן הימים חל עליו הוא חייב להגיש משהו לרשות המיסים ולהסביר למה הוא לא תושב יותר לצריכי מס (להוכיח את מרכז החיים), למי שעבר לפני או לא עבר את מספר הימים לפי מבחן הימים יותר קל והוריד ראש מתחת לרדאר...
&nbsp
&nbsp
 

slicedbread

New member
תגובה לשניכם

קודם כל תודה על התגובות והמאמרים, ברור לי שמדובר במשהו לא פשוט ושמס הכנסה לא יוותר כל כך מהר.
עם זאת, רואה חשבון שיצרתי איתו קשר הסביר לי שלאור תקנה חדשה (לא יודע כמה חדשה) של מס הכנסה, יהיה עלי להגיש דו"ח ניתוק תושבות לשנת 2018 בכל מקרה.
אז אולי זו פינה שלא כדאי לי להכנס אליה, אבל עושה רושם שאין לי ברירה אלא להגיש דו"ח הכנסות וכן דו"ח ניתוק תושבות (אלא אם רואה החשבון רק ניסה קצת להפחיד אותי כדי לשכור את שירותיו).
במצב הזה נראה לי שאין מנוס אלא לשכור שירותים של רואה חשבון, ואני מקווה שזה יספיק על מנת למנוע מצב שבו באמת אצטרך לשכור עורכי דין וכיוצ"ב (שאלה שאפנה אל רואה החשבון כמובן, מה "הסיכון" בהגשת הדו"ח?).
המצב שלי לדעתי שונה מאדם שעבר ברילוקיישן, כי עבדתי בעבודה מאוד מאוד טובה בארץ והגשתי מכתב התפטרות ועברתי לארה"ב עוד לפני שמצאתי עבודה. יש לי פה מנוי לחד"כ, רכב לי ורכב לאשתי וכן בית עם משכנתא. לאדם הממוצע זה נשמע אולי משכנע, אני יודע שמס הכנסה כנראה יחפש אותי, אבל כמו שאמרתי נראה שכרגע אין לי הרבה ברירה (התחיל מזה שרציתי קצת מס בחזרה כ"בונוס", עכשיו זה משהו שאני חייב לעשות
)

יצרתי קשר עם מספר רואי חשבון ואעדכן בעתיד למי שיעניין.
אם למישהו כמובן יש המלצה לרואי חשבון שיכולים לעזור, או המלצה אחרת מה כדאי לעשות (לרו"ח אינטרס שאגיש דו"חות) - יותר מאשמח.
 

Kender00

New member
שים לב שהתיקון לא מתייחס לחובת הגשת דוח שנתי, מדובר על תיקון

223 לפקודה שהתקבל ב 2016 וחל על שנת המס 2016 ואילך
&nbsp
הנה מצגת אחת מהרשת אבל יש עוד הרבה חומר על זה
https://www.youtube.com/watch?v=ha0JGjCWpDw
&nbsp
לפי זכרוני גם אשר (רו״ח של הפורום) כתב על זה, ואם זכרוני אינו מטעה הוא התיחס לרו״ח שנוא התמחה אצלו. אני לא זוכר אם זה נמצא פה בארכיון או באתר של אשר.
ב 2017 (אני חושב) מס הכנסה הוציא טופס מסודר על זה אבל אני לא בטוח שהוא מחייב היות והוא נוגד פסקי דין קיימים (גם של העליון)
&nbsp
אבל זה הדוח שאת מחוייב להגיש (וכל אזרח ישראלי שמתקיימת לגביו מבחן הימים החל מ 2016), למשל מי שגר הרבה שנים בחו״ל אבל מבקר הרבה בישראל יכול ליפול לתוך זה.
רק לשים לב שיום לפי מבחן הימים אינו 24 שעות מלאות, מפסיק שנחתת ב 23:59 שכל היום יחשב או המראת ב 00:01 שכל היום יחשב (לרוב יתיחסו לדו״ח יציאות וכניסות מישראל היות ויותר קשה להביא דוח המראות ונחיתות)
&nbsp
&nbsp
 

slicedbread

New member
אז לא כל כך הבנתי

ב2018 הייתי בארץ 3 חודשים מלאים, ולכן הייתי "מספיק" ימים בארץ. אז אני פשוט איאלץ להגיש את הדו"ח עכשיו, זה לא כל הסיפור?
בשנים הבאות (נניח השנה), אם אהיה בישראל מעל 30 ימים, אצטרך להגיש אותו שוב? או שזה פשוט אומר שאני צריך להמנע מלהיות בארץ מעל 30 יום?
 

Kender00

New member
בחוק יש מספר סעיפים שיכולים לפטור מהגשת דוח שנתי

לפח חוק כל תושב ישראל ו/או מי שהיתה לא הכנסה חייב בדוח שנתי, אבל יש פטורים מזה, לכן רוב השכירים בישראל לא צריכים להגיש דוח שנתי.
&nbsp
תיקון 223 לא מתיחס לדוח שנתי, הוא מתייחס למי שחזקת הימים חל עליו אבל הוא טוען שהוא לא תושב ישראל באותה שנת מס לנושא מס (זה לא אומר שאין לא חבות מס כלשהי)
במקרה כזה אם אתה חושב שאת לא תושב ישראל לצריכי מס אז אתה מחוייב להגיש את הדוח צרפתי בלינק, זה דוח משפטי. (דרך אגב אתה לא חייב להגיש אותו אם אתה רואה את עצמך כתושב ישראל לצרכי מס לכל השנה ואתה מגיש דוח על הכנסות שלך מכל העולם)
&nbsp
היות ויש פה כל מיני פינות המלצה שלי היא לפנות לבעל מקצוע על מנת שיתיחס למקרה הפרטי שלך.
דיסקלמר: אני לא רו״ח או בעל הסמכה מקצועית בישראל לנושא (אני גם לא בעל הסמכה לנושא באף מדינה), כל מה שרשמתי מבוסס על מידע ברשת, שיחות עם אנשי מקצוע והסתכלות על החוק ומספר פסקי דין, אין לראות את הכתוב כיעוץ ולכן יש לפנות לבעל מקצוע שיש לו תעודות רלוונטיות לתחומים האלו (בישראל זה רו״ח בעל רשיון ראית חשבון של הלשכץ רו״ח הישראלית, ולעו״ד זה עו״ד בעל רשיון עריכת דין בישראל)
 

vinney

Well-known member
נשמע לי סיכוי קלוש ביותר

טכנית הרו"ח צודק, ניתן לטעון שהייתה שנה חלקית ומיום העזיבה אתה לא תושב יותר. פרקטית, המבחן הקטוגרי (מבחן הימים) אומר שאתה תושב, ולכן תצטרך להוכיח שאכן מאפריל והילך מרכז החיים שלך לא היה בארץ.
&nbsp
אני לא הייתי מתחיל אפילו בלי רואה חשבון שיעשה את זה, ינסח את מה שצריך איך שצריך ויצרף את ההוכחות הנדרשות.
&nbsp
יצא לי לבקש החזרי מס מישראל לאחר תיאום מס עם ארה"ב, אפילו שלא היה שום דיון בנושא התושבות לא חושב שהייתי מצליח לעשות את זה בלי רו"ח שבפועל עשו את העבודה. מודה שהמעסיק שילם על זה וזה לא עלה לי גרוש, וכמובן שלא הייתי משלם שליש מההחזר למישהו בשביל זה.
&nbsp
6 אלף שקל זה נשמע לי סכום סביר בשביל עבודה שכזאת, תמצא רו"ח שמוכן לעשות את העבודה בלי תלות בכמות הכסף שתקבל בחזרה (בארה"ב, אגב, רו"ח שגובה אחוז מההחזר זה כמעט תמיד סימן לנוכלות).
 

slicedbread

New member
תודה

עושה רושם שמס הכנסה עושה את הדברים לא ברורים בכוונה.
גם בשיחה קצרה שהייתה לי עם אשר הוא טען (לגבי נושא אחר, לא החזר מס) שאם אוכיח שמרכז החיים שלי עבר, זה מה שקובע.
אנסה לחפש מישהו - אשמח אם יש למישהו המלצות על מישהו/משרד שמטפל בעניין
 

vinney

Well-known member
זה אכן בכוונה

הרעיון הכללי הוא שזה מאפשר לפקידי שומה להחליט בכל מקרה לפי איך שהכי ״משתלם״ להם גם אם ממקרה למקרה ההחלטות עשויות להיות הפוכות לחלוטין. זה גם מאפשר למדינה להחליט שאתה ״לא תושב״ בשביל ביטוח לאומי (דהיינו לא חייבים לך כלום בקופת חולים או לשכת תעסוקה), אבל אתה ״כן תושב״ בשביל מס הכנסה (דהיינו אתה דווקא כן חייב).
&nbsp
בהצלחה במלחמה הזאת, קח בחשבון שלרוב טחנות רוח מנצחות.
 
למעלה