החזקת סוס בחו"ל

hanyou12

New member
החזקת סוס בחו"ל

לכל אלו שחיים בחו"ל או ביקרו שם בהקשר של גידול ואחזקת סוסים:
האם להחזיק ולתחזק סוס בחו"ל עולה יותר, פחות או אותו דבר כמו בארץ?
יש מין קונספציה (מיסקונספציה?) שנחשפתי לה ששם יותר קל לעשות את זה מאשר בארץ, אולי זה רק נראה כך כלפי חוץ כי התחום יותר מפותח שם. אבל הרבה אנשים שאני מתקשרת איתם מספרים על זה שיש להם סוסים. האם אני פשוט נמשכת לאותם אלו שמצליחים להחזיק, או שזה פשוט באמת זול וקל יותר?

giri

New member
חו"ל זו הגדרה מאד נרחבת

אני יכולה לענות לך על איפה שאני חיה.

אני גרה בקלגרי (עיר), אלברטה (פרובינציה), קנדה.
פה באיזור סוסים הם מחזה מאד נפוץ, כמו גם בקר. אחד ממנועי הכלכלה המרכזיים באיזור הוא תעשיית הבקר, ויש פה תרבות בוקרים ענפה. מכיוון שהערבה מתאימה מאד גם לגידול סוסים, יש הרבה סוסים גם בלי קשר לתעשיית הבקר. בעיר יש מתקן בינלאומי לקפיצות ראווה מהטובים בעולם (ספרוס מדואוז) ומתקן רודיאו מהטובים בעולם (הגרנד סטנד בסטמפיד גראונדז). כמו כן יש מועדון פולו, מס' מסלולי מירוץ והרבה חוות ומתקנים שעוסקים ברכיבה מערבית ואולימפית.

פנסיון לסוס בעקרון יותר זול פה מבארץ. זו אמירה טיפה בעייתית בעיקר כי השוואה נומינלית פשוטה עושה עוול. וזה מתחבר לי לעובדה שיש קושי להגדיר איפה יותר יקר לחיות, זה תלוי בהמון פרמטרים ובעיקר בשאלה של כמה המשכורת הממוצעת וכו'.

אבל לצורך העניין יצא לי לברר פה מחירים בכמה מקומות, וניתן לומר ככלל שעבור שירותים ברמה דומה משלמים פה פחות על הפנסיון, יותר על השיעורים, והרבה יותר על הוטרינריה. פרזול עולה פה בערך אותו דבר, יש דברים שיותר זולים ויש שיותר. הרבה מפרזלים פה עם סטדים בשביל להתחרות על דשא, וזה ממש יקר (יותר ממאתיים דולר לפרזול). אני לא בטוחה כמה זה עולה בארץ.

את הסוס שלי החזקתי בארץ בחווה שהיא מהטובות אם לא ה- מבחינת סטנדרט אחזקה. החווה כללה הרבה דברים במחיר הפנסיון שמקומות אחרים לא כוללים. היום אני עושה חצי פנסיון בחווה שהיא ברמה דומה מבחינת מה שזה כולל ורמה מקצועית, כלומר בתחום של הטופ, והמחיר בערך אותו הדבר (אצלנו יש חבילה שכוללת את הפנסיון והשיעורים בלי הפרדה, אז טיפה יותר קשה להשוות).
עברתי לא מעט חוות בתקופת הבדיקה שלי כשנחתתי, ובין השאר בדקתי בכולן עלויות (למרות שרובן המכריע ירד מהפרק כי לא מצאתי שם סוס מתאים לפנסיון). יש טווח רחב של מחירים לפי רמת השירות והמתקנים. בגלל מזג האוויר בסביבה, לכל חווה יהיה אינדור ובדרך כלל שטיפה מחוממת. בגלל התנאים, בכל החוות הסוסים יוצאים החוצה. חווה שיש לה גם אאוטדור, או שהאינדור גדול יותר, או שיש מנז' דשא לקפיצות, זה יתרון. בחווה הקודמת שלי השירותים היו בבניין אחר מהאסם של האינדור והתאים. זה היה למשל מכה רצינית. אמנם רק איזה מאה מטר מרחק, אבל במינוס שלושים זה עונש לא קטן. לרוב החוות יש רק אינדור אחד, ואז אם יש הרבה סוסים זו בעיה בגלל זמינות המגרש בחורף. וצריך לזכור שיש פה כשבעה חודשים לרכב בפנים, פחות או יותר. בקיצור, זה מאד משתנה, אבל אם אני מסתכלת על מחירי פנסיון, הם הסתובבו פה בין 500-700 דולר בגדול.

giri

New member
עוד כמה מילים על חו"ל

אני יודעת שאני קצת חורגת פה ממה שכתבת אבל זה פשוט נגע לי באיזו נקודה ואני חייבת לכתוב על זה.
אני מתחילה ואומרת שאני לא מתייחסת אלייך ספציפית אלא שופכת פה איזו תחושה שמצטברת אצלי מאז שעברתי לחו"ל (לפני קצת יותר משנה).

יש מיסקונספציה של ישראלים לגבי עלויות החיים בחו"ל בכלל, וכל התפיסה של לחיות בחו"ל. יש מין נטיה כזו להניח שהכל יותר קשה בארץ, או יותר יקר, או יותר חאפרי וכו'. יש דברים שבהם זה נכון, אבל התמונה הזו בטח שלא כ"כ דיכוטומית.
הרבה ישראלים מדברים עם חברים בחו"ל, או נוסעים לבקר בחו"ל, וחושבים שזה מייצג במשהו את החיים בחו"ל. לא מבינים שכשאתה גר בחו"ל, החיים שלך הם לא איזה סרט מעניין, החיים שלך הם שגרה. אולי שונה בכל מיני מאפיינים מהארץ, אבל שגרה. ולא יותר קל בחו"ל - כמובן שתלוי במה - אבל בדר"כ העובדה שזו לא הארץ שלך, ואתה מהגר (או מבקר), ואין לך את יתרון השפה, התרבות והנוחות - עומדת לרעתך, וזה לא איזה גן של שושנים והמדרכות לא מרוצפות זהב.
המצב הכלכלי בכל העולם המערבי זכה למכה חזקה והיום דברים שהיו טריוויאליים בעבר הם מעבר להשגתו של האדם הממוצע. סוסים הם לוקסוס, והיו לוקסוס מרגע הוזלת המכונית, וכשאין לאנשים כסף לשים קורת גג מעל ראשם אין להם כסף ללוקסוסים. וזה אוניברסלי - בכל מקום בעולם.
כן, יש מקומות בעולם שאת יכולה לזרוק סוס בערבה עם בלה עגולה במחיר בדיחה. אבל אם את מדברת על אחזקה טובה, איכותית, ברמה שרוב המשתתפים בפורום לוקחים כסטנדרט שהם רוצים לעמוד בו - זה יקר, וזה יקר בכל מקום (פחות או יותר; זול ופשוט זה לצערי לא).

hanyou12

New member
אני מבינה למה את מתכוונת

החבר לשעבר שלי הוא במקור שוויצרי והכרתי את המשפחה המורחבת שלו שגרה בשוויץ. גם הם אמרו בדיוק את מה שאת אמרת (והם עוד תושבי המקום מאז ומתמיד, לא מהגרים שקשה להם יותר לעיתים כמו שאת מתארת). אני חושבת שמה שמשפיע עוד הוא גם כושר ההשתכרות. כלומר, לנו מבחוץ הדברים עשויים להיראות "זולים" יותר, אבל צריך לחשוב גם על כמה אדם משתכר, אולי הוא משתכר הרבה פחות ממה שמשתכרים בארץ בממוצע.
לגבי לוקסוס - את צודקת. תהיתי לעצמי אבל, מאחר והתחום יותר מפותח בחו"ל מאשר בארץ אולי יש דברים שהממשלה מסבסדת (נניח לסוסים מתחרים וכו'), שבארץ אין כי התחום לא מתרומם מבחינת עניין והכרה מדינתית.

לגבי התגובה הקודמת שלך - יש לי כמה שאלות:
1. כל החוות שבדקת היו גם לאינגליש וגם לווסטרן.
2. יש גם אולמות גדולים לווסטרן איפה שאת גרה? באופן כללי יש הרגשה שהאינגליש הרבה יותר מפותח שם, בניגוד לעובדה שיש צורך בסוסים דווקא כסוסי עבודה לגידול בקר. או שהבנתי אותך לא נכון...
3. בקשר לפרזול המיוחד לרכיבה על דשא - אני אשמח לשמוע עוד עליו: מה זה אומר, במה זה שונה מפרזול רגיל וכו'.

תודה על התשובה המקיפה!

giri

New member
תשובות

הממשלה - לא יצא לי לשמוע שמממנת. אולי עוזרת במימון למי שמגיע לרמה האולימפית, ועד אז צריך לשפוך טונה של כסף. רק הרשמה לתחרות ברמות הגבוהות עולה אלפי דולרים.

1. אני בדקתי רק לאינגליש.
2. כל חווה שעובדת על ספורט מחזיקה אינדור - יצא לי לבקר באינדור של חווה שמתמחה ברופינג. הווסטרן מאד מפותח פה, אני פשוט פחות מעורה בתחום כי הוא לא התחום שלי. יש פה יותר מתקנים לווסטרן בגדול מלאינגליש, אבל משניהם יש די הרבה. גם יש פה אנשים שמשתמשים בסוסים לרעיית בקר, ולפעמים מתחרים עם אותם סוסי עבודה.
3. הפרזול לרכיבה על הדשא הוא בגדול פרסות רגילות, רק שיש בהן אקסטרה חורים להברגה, בהם מבריגים ברגי מתכת שבולטים החוצה כלפי מטה וננעצים בדשא (בדומה לפקקים שבנעליים של כדורגלנים). העניין הוא שמשום מה המנעלים האלה עולים הרבה יותר (כנראה כמו שמלות כלה... ההנחה שאתה מוציא הרבה כסף על התחום ותהיה מוכן לשלם) ובנוסף את צריכה להחזיק סט של "פקקים" שונים למצבי מזג אוויר שונים (לדשא רטוב, ממש בוצי, יבש וכו'). כל סט כזה עולה עוד כמה דולרים וזה מתנפח.

חיכיתי להודעה כזאת....

גם בקשר לסוסים, אבל גם באופן כללי. כולם מדברים על חו"ל בהערצה, ואני כל הזמן חושבת שזה לא יותר טוב, זה פשוט אחר. עם מאפיינים אחרים ויתרונות וחסרונות אחרים. תודה.

giri

New member
בכיף

הדיבור על חו"ל בהערצה גורפת (לדעתי) בדר"כ מייצג או דרך חשיבה מאד פשטנית, או פשוט חוסר נסיון. מהארץ חושבים שהכל נוצץ בחו"ל. אני חושבת שאחד הדברים שהחיים בחו"ל מלמדים בצורה הכי טובה זה כמה אין איזה מקום מסויים שהוא גן עדן על פני אדמות. לכל מקום היתרונות והחסרונות שלו.

מר טווס

New member
סבא שלי, ז"ל, שעלה לארץ ב-1939 -

היה אומר לכל אחד מהמשפחה שטס לחו"ל - "מה אתה חושב, ששם צומח זהב על העצים?...".

הייתי מחלק את הנושא לשניים

לפחות באיטליה המצב מתחלק לשני מישורים:

1) החזקה משפחתית- אני גר במחוז חקלאי, אחד המחוזות היותר כפריים במדינה ורוב החקלאות כאן משפחתית, מה שאומר מבוסס בעיקר על עסקים קטנים יותר המנוהלים ע"י משפחה מורחבת. במקרים רבים אפשר לראות סוס או שניים עומדים בחוות להנאת המשפחה. במקרים האלה ההחזקה שלהם די זולה, כי המרעה עשיר רוב השנה, הקרקע זולה ובד"כ המשפחה גם מגדלת את החציר שלו. הרמה של ההחזקה זה כבר משהו אחר ומשתנה בהתאם. זה יכול לנוע מאורווה פרטית מאובזרת ומלאה עם סוס מבריק שנראה טוב, לערמה של פחונים משטחי עץ שנערמו להם יחדיו כדי ליצור גדרה. אותו כנ"ל גם לגבי פרזול,ווטרינריה ורכיבה. הרבה מאוד תלוי באכפתיות של המשפחה או האדם הספציפי, ובמצב הכספי. עם זאת תרבות הסוסים כאן די מפותחת, והאיטלקים גאים בגזעים שלהם ואוהבים להציג ולגדל אותם, במיוחד ה TPR ( סוס עבודה), ה Sella italiano(סוס ספורט) , וה Murgesse (סוס רכיבה קרוב משפחה רחוק של האנדלוס). משפחות וחקלאים שבוחרים לגדל את הגזעים האלה בד"כ מסוגלות לתת את התנאים המתאימים, גם אם המשכורת הממוצעת כאן היא באזור ה 1000 יורו לחודש. חלק מהחוות האלה מציאות סוג של החזקה פנסיונית, אבל זה ב"כ על בסיס של "יש לך מקום לשים את הסוס שלי?" ולא משהו מוסדר ומקצועי, סידור כזה יצא בד"כ זול יותר, אבל צריך לדעת לחפש את החקלאי המתאים.

2)החזקה ספורטיבית- גם כאן יש כמובן את טווח המחירים, אבל בגדול לא יוצא זול יותר מבארץ, רכיבה נחשב כאן ספורט אליטיסטי, והחוות גם יודעות לדרוש את המחיר המתאי עבור השירות. די דומה למה שגירי דיברה עליו בקנדה.

hanyou12

New member
אני חושבת

שהתחום הלא ספורטיבי הוא מה שמתאים לי, אבל כמו שאמרת, צריך לשים לב איפה דורכים. אבל נשמע שהאחזקה של סוס בצורה החופשית במרעה היא גם נוחה לסוס וגם לבעלים, זאת בהנחה שבאמת כשצריך להכניס אותו פנימה לא מדובר על פחונים אלא על מקום מסודר.
הלוואי והיו יותר דברים כאלה בארץ...

הורסמאן

New member
יש תנאים יותר טובים

ולכן יותר קל, הרבה יותר קל.

מחיר זה סיפור אחר, כי נהוג כאן לשלם הרבה יותר ולהתווכח הרבה פחות.

מאחר שיש מרעים טובים מאוד, אפשר להחזיק סוס במרעה בעלות נמוכה למדי. אך כשמכניסים אותם פנימה, וצריך להכניס אותם אם את רוצה לרכב עלייהם בצורה מקצועית, העלות מתחילה לטפס עד להחזקה (הבסיסית) של סוס מרוץ למשל שעולה כ 200 שטרלינג = כ 1300 שקל בשבוע.

הורסמאן

New member
המממ

200 שטרלינג כמחיר התחלתי, יש אורוות שלוקחים כפול.
ואלה ההוצאות השוטפות, (לא כולל מרוצים, וטרינר, הובלות...)

giri

New member
הורסמאן, שאלה

אתה עדיין פעיל בתחום המרוצים?
מעניין אותי לדעת, מהפרספקטיבה שיש לך לאורך זמן, כמה המחירים עלו עם הזמן.
אחד הדברים שתסכלו אותי בזמנו בארץ היה העליה המתמדת של המחירים (טוב, לא רק בתחום הסוסים). הסיבות ברורות (המדד, העלויות הנלוות, קפיצת מחירי התבואה וכו') אבל בשורה התחתונה תוך ארבע שנים עלות האחזקה קפצה נומינלית לפי שתיים.

הורסמאן

New member
אני כבר לא פעיל

אבל המחירים כמו בכל דבר עולים כל הזמן.

סתם בשביל לסבר את האוזן, כשאני עבדתי כאן לראשונה בתור סטבל לד, אמנם לפני הרבה שנים (כשאלוהים עוד היה ילד) קבלתי 15 שטרלינג בשבוע. ברור שלא הכסף הניע אותי. :) היום לדס מקבלים 250 - 280.

giri

New member
זה לא אומר לי הרבה בלי להכיר

את הכלכלה המקומית

וזה בדיוק העניין - המעניין הוא פחות הסכום נומינלית, ויותר מה המשמעות של הסכום ביחס לערך המטבע ויכולת ההשתכרות. בעקרון, אם דירה בישראל היתה עולה מליון דולר, אבל השכר הממוצע היה מאה אלף בחודש, אז דירה היתה עניין די זול.
אז... ממאתיים חמישים שטרלינג בשבוע, חיים סביר?
ד"א המשכורות שם עדיין שבועיות?
אצלנו דו-שבועי (כלומר פעמיים בחודש).

הורסמאן

New member
כאן שבועיות

בסדר הגודל הזה הן גם נמדדות כך.
משכורות "אמיתיות" משולמות שבועית אך נמדדות שנתית.
"חיים סביר" זה גם סובייקטיבי. סטבל לדס נמצאים בתחתית ה"טבלה".
זאת משכורת נמוכה כאן.

לשם השוואה, בקצה השני, עורך דין מתחיל (שנה ראשונה) באחת החברות המוצלחות ביותר, מרויח מאה אלף שטרלינג.

רוב השאר הם בין שתי הקצוות. :)

הורסמאן

New member
אבל חשוב להדגיש

סטבל לד,
אולי גר בקוטג' בחווה ושולח את הילד לבית ספר ממשלתי שלא עולה בכלל,
ועורך הדין גר בבית שעלה לו 800,000 - שני מליון או יותר וכל ילד שהוא שולח לבית ספר פרטי עולה לו 18,000 לשנה, או כפול אם זאת פנימיה.

אז כמו שאמרתי, הכל סוביקטיבי. :)

giri

New member
ברור

אבל נתת תחושה לא רעה, במגבלות הסבירות.
הרי במדינות שונות גם יש מדרגים שונים, למשל בישראל המשכורות בהיי טק נמצאות הרבה מעל למשכורות אחרות, פה בקנדה הפער קטן בהרבה (לא כזה גליק להיות פה הייטקיסט, פשוט עוד עבודה).

למעלה