הזמנה לניתוח 2

omer chen

New member
הזמנה לניתוח 2

מקווה שתהיה היענות לניתוח. כישופים/דליה רביקוביץ הַיּוֹם אֲנִי גִבְעָה, מָחָר אֲנִי יָם. כָּל יוֹם אֲנִי תוֹעָה כִּבְאֵר שֶׁל מִרְיָם, כָּל יוֹם אֲנִי בּוּעָה אוֹבֶדֶת בַּנְּקִיקִים. בַּלַּיְלָה חָלַמְתִּי סוּסִים אֲדֻמִּים סְגֻלִּים וִירֻקִּים, לַבֹּקֶר הִקְשַׁבְתִּי פִּכְפּוּךְ עַד אֵין קֵץ, קִשְׁקוּשׁ שֶׁל תֻּכִּים, הַיּוֹם אֲנִי שַׁבְּלוּל מָחָר אֲנִי עֵץ רָם כַּתָּמָר. אֶתְמוֹל הָיִיתִי כּוּךְ הַיּוֹם אֲנִי צְדָפִית. מָחָר אֲנִי מָחָר.

omer chen

New member
../images/Emo118.gif

אופס... בטעות העתקתי והדבקתי שיר שלא התכוונתי אליו. רציתי אחר של ד. רביקוביץ'. מה אתם אומרים? ננסה לנתח את זה קודם או שלא?

aiziq

New member
לא סובל את השיר הזה !

היום אני קוביה מחר אני קונכייה שלשום הייתי נקניקייה ומחרתיים כובע מצחייה נו באמת דליה, קצת הגזמנו עם ההשאלות - לא? איציק.

aiziq

New member
למען הסר ספק

השיר הזה הוא שיר מצויין וראוי לניתוח - התגובה שלי היא בדיחה.

קסנדרה*

New member
ניתוח השיר - כישופים לדליה רביקוביץ

לפני הניתוח עצמו, ידוע שלדליה רביקוביץ היו בעיות נפשיות, וכמה משיריה, נכתבו ממקום דמיוני, ואולי אפילו היו הזויים. אצל דליה, האירועים בחייה, תפיסותיה ואמונותיה, השפיעו על חייה ובאו לידי ביטוי בכתיבתה. התייתמותה מאביה בגיל צעיר, דעותיה ותפיסותיה הפוליטיות, היותה פמניסטית, המחאה שלה נגד אי צדק חברתי ועוד. השיר הזה לדעתי, כבר מהכותרת מוביל אותנו לחשוב שזה אחד השירים היותר הזויים ודמיוניים שלה. כישופים/דליה רביקוביץ הַיּוֹם אֲנִי גִבְעָה, מָחָר אֲנִי יָם. כָּל יוֹם אֲנִי תוֹעָה כִּבְאֵר שֶׁל מִרְיָם, כָּל יוֹם אֲנִי בּוּעָה אוֹבֶדֶת בַּנְּקִיקִים. בַּלַּיְלָה חָלַמְתִּי סוּסִים אֲדֻמִּים סְגֻלִּים וִירֻקִּים, לַבֹּקֶר הִקְשַׁבְתִּי פִּכְפּוּךְ עַד אֵין קֵץ, קִשְׁקוּשׁ שֶׁל תֻּכִּים, הַיּוֹם אֲנִי שַׁבְּלוּל מָחָר אֲנִי עֵץ רָם כַּתָּמָר. אֶתְמוֹל הָיִיתִי כּוּךְ הַיּוֹם אֲנִי צְדָפִית. מָחָר אֲנִי מָחָר. לדעתי, אין בשיר הזה יותר מידי מה לנתח, הוא די גלוי, בהתחשב בזה שאנחנו יודעים את הרקע של המשוררת. הכותרת מרמזת על כשפים, אולי המשוררת, משחקת בדמיונה באפשרות שתוכל להיות קוסמת או מכשפה, ולעשות מיני כשפים, אולי זו רק הזייה שעלתה בראשה. מה שבולט בשיר הזה, זה חוסר היציבות: היום, מחר, אתמול. ועוד משהו מרכזי, השיר סובב סביב האני. הַיּוֹם אֲנִי גִבְעָה, מָחָר אֲנִי יָם. כָּל יוֹם אֲנִי תוֹעָה כִּבְאֵר שֶׁל מִרְיָם, כָּל יוֹם אֲנִי בּוּעָה אוֹבֶדֶת בַּנְּקִיקִים. בבית הראשון, בולטת תמונה מהטבע המכילה מים, באר, בועה, נקיקים. המים מזכך, המים מרפא מכאובים, אני מוצאת בבית הרבה מאד כאב שמחפש מרפא. אבל גם הדוברת בשיר תועה ואובדת בנקיקים, היא רוצה להתבודד. משהו שמעלה את המחשבה עד כמה היא הייתה כואבת, ועד כמה רצתה לברוח מהמציאות בה היא חיה. בַּלַּיְלָה חָלַמְתִּי סוּסִים אֲדֻמִּים סְגֻלִּים וִירֻקִּים, לַבֹּקֶר הִקְשַׁבְתִּי פִּכְפּוּךְ עַד אֵין קֵץ, קִשְׁקוּשׁ שֶׁל תֻּכִּים, ההזיה ממשיכה, בחלומה רואה הדוברת סוסים. הסוסים צבועים בצבעים יותר שמחים, צבעי הקשת, ושוב יש קשר אל המים, הקשת בענן (ההבטחה, המבול). וגם כשהלב קשר וכואב הוא עדיין משמיע קולות חיים, וגם כאן, האיזכור של המים, הפכפוך המדומה בעיני רוחה לקשקוש של תוכים. כלומר, גם כשהדמות מנסה למצוא את הרוויה במים (מבחינה רוחנית), היא לא שוכחת את הדכדוך והמצב בו היא נמצאת, ולמרות הפכפוך, זה נשמע כמו קשקוש של תוכים, קשקוש טורדני. הַיּוֹם אֲנִי שַׁבְּלוּל מָחָר אֲנִי עֵץ רָם כַּתָּמָר. אֶתְמוֹל הָיִיתִי כּוּךְ הַיּוֹם אֲנִי צְדָפִית. מָחָר אֲנִי מָחָר. ושוב חוזר הבלבול, היום, מחר, אתמול (אופייני למצב הנפשי שהיה מנת חלקה של המשוררת מפעם לפעם. קשה להינתק מההקשר). כאן יש ביטוי עז יותר למצוקה בה היא מצויה, היום היא שבלול, מכונס בעצמו, בתוך ביתו וסוחב את כל חייו על גבו, ומחר היא כעץ תמר זקוף וגאה, זו כבר משאלה. אתמול הייתה כוך, שוב, מקום חבוי ונסתר ואולי אפל, והיות היא צדפית, היא חוזרת אל המים, ובנקודה הזו היא הפליגה אל המחר הלא ידוע, ולדעתי אולי מרומז פה על המוות. מחר היא תהייה מחר, בבחינת מי יודע. לסיכום: השיר עוסק באני, במקרה הזה אני מוצאת קשר בין הדוברת לכותבת/למשוררת. אולי השיר הוא חלום בהקיץ, אולי הזייה ואולי משאלת נפש ואולי תחושות שעברו על הדוברת במצבים שונים, במקומות שונים בחייה, בבריאותה ובבריאותה הלקויה. יש כאן קפיצה מרגש לרגש ובין הזמנים. האני שלה בד"כ מצויר כחלש ולעתים חזק יותר, שוב חוסר היציבות שבולט. תודה עומר קסנדרה

omer chen

New member
קסי נהניתי מאד

אכן רואים בשיר חוסר יציבות ואת הכמיהה של המשוררת לעולם משלה. אני חושב שאמרת את הכל. רציתי להוסיף עוד על הבתים: בַּלַּיְלָה חָלַמְתִּי סוּסִים אֲדֻמִּים סְגֻלִּים וִירֻקִּים, לַבֹּקֶר הִקְשַׁבְתִּי פִּכְפּוּךְ עַד אֵין קֵץ, קִשְׁקוּשׁ שֶׁל תֻּכִּים בלילה למשוררת יש עולם משלה, היא יוצרת דברים שאינם קיימים. בבוקר היא שבה למציאות המשעממת שבשבילה היא כמו פכפוך לאין קץ - פכפוך של תוכים. קשה לי גם להתעלם מן הסוסים הללו - לפי מיטב ידיעתי מופיעים הסוסים הצבעוניים בנבואות של הברית החדשה, אם כי אני לא יודע אם יש קשר. תודה קס

קסנדרה*

New member
תודה עומר. לגבי הסוסים ...

איני יודעת דבר בהקשר לברית החדשה, אבל ככל שאני יודעת, שדליה רביקוביץ', למרות היותה משוררת חילונית, היתה לה זיקה חזרה מאד ליהדות, אז איני בטוחה לגבי ההקשר שציינת, אבל כאשר מדובר בהזיות, לך תדע... שבת שלום קסנדרה

Don 2

New member
שני דברים

1. ידועה הזיקה החזקה של דליה רביקוביץ לכתבי הקודש היהודים והחיבה שלה לשילוב תצורות לשוניות ארכאיות, מהתפילה ומארמית בשפה יומיומית יותר בשיריה. כך "לבקר", אולי עם הבית וחלום הסוסים שלפניו מתייחס לדעתי פסוק משיר המעלות (תהילים קל') "נפשי לה' משומרים לבוקר שומרים לבוקר". הגעגועים / החלום בלילה והמציאות בבוקר. 2. יש לדעתי מקום גם לפירוש פורמלי יותר של השיר כעולה מהכתוב בלבד. כך למרות שהדוברת אובדת ותועה כל יום היא גם רמה כתמר ואזנה כרויה לקולות היפים של הטבע. היא מעידה על עצמה שהיא מסוגלת לחוש קשת רחבה של תחושות ומצבים קיומיים, כמו שאנו מכירים ומצפים מאומן.

שיריה

New member
... אשמח לתגובות על הניתוח

כישופים/דליה רביקוביץ בשיר בולטים הרבה שינויים ותנדונות רגשיות. כניסה אל תוך מצב של איבוד קשר עם המציאות, מצב שמאפיין הפרעות רגשיות, אבל גם מודעות לאותו מצב. השיר מתעסק ב"אני" שמורכב מניגודים גבעה-ים, הנמיכות של השבלול מול גביהות הקומה של העץ. "הַיּוֹם אֲנִי גִבְעָה, מָחָר אֲנִי יָם. כָּל יוֹם אֲנִי תוֹעָה כִּבְאֵר שֶׁל מִרְיָם, כָּל יוֹם אֲנִי בּוּעָה אוֹבֶדֶת בַּנְּקִיקִים." בבית זה קיימים שני סוגי יסודות, אדמה שמתוארת בעזרת הדימויים גבעה ונקיק מול יסוד המים שמתוארים בעזרת בדימויים של ים ובאר. מים מסמלים את עולם הרגש עולם שהוא סוער ומשתנה כמו ים או עולם שמביע עומק רגשי כמו באר. מהידע שלי בארה של מרים היא באר שהלכה אחרי מרים במסע של ישראל במדבר כל מרים היתה חיה, הבאר היתה קיימת, יתכן שפה המשוררת רומזת על הרצון להתאבד מצב שיגרום לעולם הרגש יעלם, כמו הבאר שנעלמה עם מות מרים והסבל הרגשי יפסק. מול יסוד המים יש את יסוד האדמה, שמסמל את היציבות. ביחד עם היסודות יש גם הבדלים בין דברים שמשוררת מתארת אותם כמשתנים, היום, מחר, מול דברים שנשארים קבועים. "כל יום אני תועה" "כל יום אני בועה" "בַּלַּיְלָה חָלַמְתִּי סוּסִים אֲדֻמִּים סְגֻלִּים וִירֻקִּים, לַבֹּקֶר הִקְשַׁבְתִּי פִּכְפּוּךְ עַד אֵין קֵץ, קִשְׁקוּשׁ שֶׁל תֻּכִּים, " גם כאן המשוררת מביעה שהיא בעצם מודעת למציאות, סוסים אינם יכולים להיות אדומים סגולים וירוקים ולכן היא משתמשת במילה "חלמתי" בחלום הכל אפשרי, לעומת זאת בבוקר היא קמה והקשיבה לפכפוך של תכים שהינם בצבעים המתוארים. הַיּוֹם אֲנִי שַׁבְּלוּל מָחָר אֲנִי עֵץ רָם כַּתָּמָר. אֶתְמוֹל הָיִיתִי כּוּךְ הַיּוֹם אֲנִי צְדָפִית. מָחָר אֲנִי מָחָר. כאן המשוררת מתארת את השינויים שהיא עוברת, סביר להניח שבמהלך חייההיו לה גם תקופות טובות, ולכן היא אומרת, היום היא שבלול מכונסת בתוך עצמה, אך מחר תהיה תקופה טובה יותר של יציבות וביטחון שמסמל עץ. אתמול הייתי כוך (ביטוי מיני ? ) היום אני צדפית, צדפית מכילה פנינה ומלבד זאת היא בעלת פוטנציאל להיפתח, דבר שנראה כמו התקדמות, מחר אני מחר, כלומר: היא אינה יודעת מה יהיה מחר, יתכן שתגיע תקופה טובה, ויתכן שלא.

כנרת לי

New member
לא ניתוח

כל כך שמחתי לקרא את הניתוחים. כמו אור הנשפך פתאום. אולי, אולי עוד אבין. לילה שלו, רגוע. כּנרת.

למעלה